Descendientes de J. Palacios - Villa de Corullón (Bierzo) 2006
Kersenrood met veel rood fruit, coco, zwarte chocolade in de voortreffelijke neus.
Sappig, soepel en zacht in de mond.
Super in balans! Mooi rijpe TAN, ALC is perfect onder controle, en frisse zuren zitten perfect in deze driehoeksverhouding.
Lange sappige afdronk.
Heerlijk!
Gisteren de Villa de Corullon 2016 genuttigd.
Opvallend dat hier nog nauwelijks iets gepost is mbt Descendientes de Jose Palacios.
Krullebol Ricardo Perez Palacios is in 1999 in Bierzo gestart met zijn wijnhuis. Zijn opa Don Jose Palacios is de oprichter van het Palacios Remondo wijnhuis in Rioja. Zijn moeder werkt er nog steeds. Ricardo is daarnaast het neefje van Alvaro Palacios, de man die flink heeft huis gehouden in Priorato. Ditzelfde had Ricardo voor ogen in Bierzo, waar hij grootse mogelijkheden zag op de vele steile hellingen.
Ricardo is ook flink bezig om de classificatie binnen het DO aan te passen en de meeste wijzigingen zijn inmiddels doorgevoerd: men werkt nu met het DO (regionale wijnen uit verschillende dorpen, Vino de Villa (uit 1 dorp), Vino de Paraje (een zone binnen een dorp), Vina Clasificada (vergelijkbaar met de 1er Cru uit de Bourgogne) en de Gran Vina Clasificada (de Grand Cru). Enkele van deze wijzigingen zie je inmiddels op etiketten vanaf de 2018 vintage.
Dan de betreffende wijn zelf.
90% Mencia, de overige 10% zijn witte druiven (Jerez, Valenciana en Godello). Deze druiven zijn dus allemaal met de hand geplukt op die eerder genoemde steile hellingen om Corullon. De ezeltjes zullen het pittig hebben om alles te vervoeren. Geoogst van begin september tot begin oktober. 15 maandjes op eiken vaten.
Waar de instapper (de Petalos) erg fruitig is, heeft de Corullon tijd nodig om te openen. Heerlijke neus, elegant, subtiel parfum, maar de smaak is anders. Zeker in het begin nog wat te gesloten, minder fruit dan ik gewend ben van de Petalos. Veel meer mineralen, nog behoorlijk wat tannine, kruidig. Twee uurtjes later komt het veel beter samen en wordt het een geheel. Mooie kennismaking. Ik heb de 2018 nog staan, maar dat wordt nog een paar jaartjes.
Het portfolio bestaat verder uit de Moncerbal, Las Lamas en de onbetaalbare La Faraona. De eerste twee komen nog een keer aan bod (heb wat staan en ook in de pre-order), die laatste zal ik waarschijnlijk nooit mogen beoordelen.
De mama van Ricardo, zus van Alvaro en Rafa, is helaas overleden in januari.
(09-05-2021 08:12 PM)FRA schreef: [ -> ]De mama van Ricardo, zus van Alvaro en Rafa, is helaas overleden in januari.
Ai. Dat had ik niet meegekregen.
Pélatos 2020.
Intrigerende neus. Floraal, het rode frisse fruit doet me denken aan bosaardbei, ook blauwe bes, kruidig. In de mond komt het rood fruit terug, de mooie zuurtjes zorgen voor wat spanning. Toch licht droogtrekkend maar stoort niet. Ik ben fan !
14%alc.
92% Mencia, aangevuld met lokale witte en rode variëteiten.
(04-05-2022 05:47 PM)dakur schreef: [ -> ]Pélatos 2020.
Intrigerende neus. Floraal, het rode frisse fruit doet me denken aan bosaardbei, ook blauwe bes, kruidig. In de mond komt het rood fruit terug, de mooie zuurtjes zorgen voor wat spanning. Toch licht droogtrekkend maar stoort niet. Ik ben fan !
14%alc.
92% Mencia, aangevuld met lokale witte en rode variëteiten.
Is dit dan een Bierzo, Dakur?
Mooi hè, die mencia…een beetje zachte versie van een cabernet franc vind ik…
Zelf de 2015 en 2018 versie eens gedronken. Herkenbaar beschreven.
Er is wel al een topic van, dus verstandig om samen te voegen Admin.
(04-05-2022 08:12 PM)Vmk schreef: [ -> ]Zelf de 2015 en 2018 versie eens gedronken. Herkenbaar beschreven.
Er is wel al een topic van, dus verstandig om samen te voegen Admin.
Is gebeurd,
(04-05-2022 06:11 PM)vinejo schreef: [ -> ] (04-05-2022 05:47 PM)dakur schreef: [ -> ]Pélatos 2020.
Intrigerende neus. Floraal, het rode frisse fruit doet me denken aan bosaardbei, ook blauwe bes, kruidig. In de mond komt het rood fruit terug, de mooie zuurtjes zorgen voor wat spanning. Toch licht droogtrekkend maar stoort niet. Ik ben fan !
14%alc.
92% Mencia, aangevuld met lokale witte en rode variëteiten.
Is dit dan een Bierzo, Dakur?
Mooi hè, die mencia…een beetje zachte versie van een cabernet franc vind ik…
Klopt, Bierzo. En nu je het zegt, CF is niet veraf is deze wijn ! Ook verrast van de mencia-druif, mooi resultaat. En bedankt om de TN te verplaatsen, had het niet gemerkt...