wijnliefhebbers

Volledige versie: Domaine Bellegarde, Jurancon
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.
(21-12-2016 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.
Een 'Rijselaar'? Smile
(21-12-2016 10:21 PM)Fre schreef: [ -> ]
(21-12-2016 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.
Een 'Rijselaar'? Smile

Yessir! Wink
(21-12-2016 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.

Mijn laatste fles van deze wijn. Op dag 1 weer die mooie neus die aan een zoete wijn doet denken, maar in de mond bijzonder strak en streng zelfs. Het is pas nu op dag 2 dat het feestje losbarst en de wijn zich geeft. Geen last van alcohol deze keer. Integendeel, zeer fijne zuren. Nog altijd een beetje streng in de afdronk met een licht bittertje dat de kop opsteekt. Mooie wijn die nog een lang leven beschoren was. Als ik hem niet achterover gekipt had...
(25-09-2017 08:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(21-12-2016 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.

Mijn laatste fles van deze wijn. Op dag 1 weer die mooie neus die aan een zoete wijn doet denken, maar in de mond bijzonder strak en streng zelfs. Het is pas nu op dag 2 dat het feestje losbarst en de wijn zich geeft. Geen last van alcohol deze keer. Integendeel, zeer fijne zuren. Nog altijd een beetje streng in de afdronk met een licht bittertje dat de kop opsteekt. Mooie wijn die nog een lang leven beschoren was. Als ik hem niet achterover gekipt had...

Prachtige wijnen inderdaad in Jurancon. Oogsten ze alle druiven van hun droge wijn pas in november? Gezien de hoogte van de wijngaarden aldaar toch niet zonder risico, of zie ik dat verkeerd?
(25-09-2017 08:23 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(25-09-2017 08:08 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(21-12-2016 10:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]La Pierre Blanche 2013, Jurancon sec

100% petit manseng. Zeer mooie neus, honing, abrikot, passievrucht. In de mond vrij stevige wijn, veel mondvulling, goede zuren ook, maar de alcohol komt er af en toe dooerpiepen. Dit is dan ook een droog gevinifieerde jurancon, met druiven die pas in november geplukt zijn. De alcohol zit er dus duidelijker in dan bij de zoete versies. Mooi, maar mijn volgende fles ga ik proberen een geschikt food pairing bij te vinden, want dat heeft deze wijn nodig.

Mijn laatste fles van deze wijn. Op dag 1 weer die mooie neus die aan een zoete wijn doet denken, maar in de mond bijzonder strak en streng zelfs. Het is pas nu op dag 2 dat het feestje losbarst en de wijn zich geeft. Geen last van alcohol deze keer. Integendeel, zeer fijne zuren. Nog altijd een beetje streng in de afdronk met een licht bittertje dat de kop opsteekt. Mooie wijn die nog een lang leven beschoren was. Als ik hem niet achterover gekipt had...

Prachtige wijnen inderdaad in Jurancon. Oogsten ze alle druiven van hun droge wijn pas in november? Gezien de hoogte van de wijngaarden aldaar toch niet zonder risico, of zie ik dat verkeerd?

Voor deze wijn hebben ze in oktober geoogst. November zou al moeilijk worden om nog droog te vinifieren, want teveel suikers in de druiven. Voor de zoete kan er in oktober, november, of zelfs december geoogst worden. Domaine de Cauhapé bvb heeft verschillende cuvées die varieren volgens het tijdstip van oogst ( met een van 100€ helaas...).
Met de risico's valt het nog mee. Enerzijds heb je de ligging van de wijngaarden waar vaak een sterke wind doorpasseert (de foehn), wat helpt om druiven te drogen en dus ziekte te vermijden. Anderzijds zijn de lokale druiven ook goed aangepast aan de omstandigheden. De topwijnen worden bijna altijd met petit manseng gemaakt, omdat dat een druif is die goed resistent is tegen ziekte (door een dikke schil), en dus heel lang kan blijven hangen zonder te prooi te vallen aan meeldauw of rot.
(25-09-2017 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Voor deze wijn hebben ze in oktober geoogst. November zou al moeilijk worden om nog droog te vinifieren, want teveel suikers in de druiven. Voor de zoete kan er in oktober, november, of zelfs december geoogst worden. Domaine de Cauhapé bvb heeft verschillende cuvées die varieren volgens het tijdstip van oogst ( met een van 100€ helaas...).
Met de risico's valt het nog mee. Enerzijds heb je de ligging van de wijngaarden waar vaak een sterke wind doorpasseert (de foehn), wat helpt om druiven te drogen en dus ziekte te vermijden. Anderzijds zijn de lokale druiven ook goed aangepast aan de omstandigheden. De topwijnen worden bijna altijd met petit manseng gemaakt, omdat dat een druif is die goed resistent is tegen ziekte (door een dikke schil), en dus heel lang kan blijven hangen zonder te prooi te vallen aan meeldauw of rot.
Bedankt, dat is helder! Alweer even geleden dat ik er was en de wijngaarden met zicht op de Pyreneeëntoppen waren me bijgebleven, vandaar de vraag.
Wellicht passeer ik half november nog eens in Jurançon, maar dan zal ik sowieso afspraken moeten maken met een wijnboer als de oogst bezig is...
(26-09-2017 09:08 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(25-09-2017 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]Voor deze wijn hebben ze in oktober geoogst. November zou al moeilijk worden om nog droog te vinifieren, want teveel suikers in de druiven. Voor de zoete kan er in oktober, november, of zelfs december geoogst worden. Domaine de Cauhapé bvb heeft verschillende cuvées die varieren volgens het tijdstip van oogst ( met een van 100€ helaas...).
Met de risico's valt het nog mee. Enerzijds heb je de ligging van de wijngaarden waar vaak een sterke wind doorpasseert (de foehn), wat helpt om druiven te drogen en dus ziekte te vermijden. Anderzijds zijn de lokale druiven ook goed aangepast aan de omstandigheden. De topwijnen worden bijna altijd met petit manseng gemaakt, omdat dat een druif is die goed resistent is tegen ziekte (door een dikke schil), en dus heel lang kan blijven hangen zonder te prooi te vallen aan meeldauw of rot.
Bedankt, dat is helder! Alweer even geleden dat ik er was en de wijngaarden met zicht op de Pyreneeëntoppen waren me bijgebleven, vandaar de vraag.
Wellicht passeer ik half november nog eens in Jurançon, maar dan zal ik sowieso afspraken moeten maken met een wijnboer als de oogst bezig is...

Aha, benieuwd naar welke domeinen je gaat?
(26-09-2017 09:28 AM)Olivier schreef: [ -> ]Aha, benieuwd naar welke domeinen je gaat?
Zou graag nog eens bij Lapeyre passeren. Misschien nog eentje erbij in Jurançon - tips welkom!
(26-09-2017 10:10 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(26-09-2017 09:28 AM)Olivier schreef: [ -> ]Aha, benieuwd naar welke domeinen je gaat?
Zou graag nog eens bij Lapeyre passeren. Misschien nog eentje erbij in Jurançon - tips welkom!

Domaine du Cinquau vind ik ook mooi. En waarschijnlijk ook leuk om te bezoeken. Die hebben een mooi kader daar.
Deze Bellegarde kan ook interessant zijn. En Cauhapé maar die vind je vrij gemakkelijk in Belgie. Al deze domeinen staan overigens ook in Rijssel.
Olivier hebben wij niet eens samen bij jouw thuis enkele wijnen geproefd hiervan?

Zo ja waren best wel knappe wijnen!
(26-09-2017 11:28 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Olivier hebben wij niet eens samen bij jouw thuis enkele wijnen geproefd hiervan?

Zo ja waren best wel knappe wijnen!

zou goed kunnen, want ik heb wel wat Jurançon liggen Smile Maar weet nu niet meer direct dewelke...
(26-09-2017 11:20 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(26-09-2017 10:10 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(26-09-2017 09:28 AM)Olivier schreef: [ -> ]Aha, benieuwd naar welke domeinen je gaat?
Zou graag nog eens bij Lapeyre passeren. Misschien nog eentje erbij in Jurançon - tips welkom!

Domaine du Cinquau vind ik ook mooi. En waarschijnlijk ook leuk om te bezoeken. Die hebben een mooi kader daar.
Deze Bellegarde kan ook interessant zijn. En Cauhapé maar die vind je vrij gemakkelijk in Belgie. Al deze domeinen staan overigens ook in Rijssel.

Je zou kunnen passeren bij Jean-Marc Grussaute (Larredya)
(26-09-2017 04:18 PM)wvd schreef: [ -> ]Je zou kunnen passeren bij Jean-Marc Grussaute (Larredya)

Oh, biologische wijnboer, die trekt sowieso mijn aandacht. Merci voor de tip!
Koppelingen