Clos de la Dioterie 2003
Deze fles opengetrokken om het Loire forum mooi op te starten.
Joguet is de wijnbouwer waar K Lynch zo lyrisch over schrijft zie
hier
En terecht. Ik dronk de wijn over vier dagen en het laatste glas was alweer het beste. Wat veel zegt over de houdbaarheid van de wijn. Eerste twee dagen typische cabernet franc neus, groene peper, krieken op alcohol, wat leder en mooie aardse toetsen. In de mond steeds lang, evenwichtig en behoorlijk sappig. Derde dag nog zachter en zoals gezegd de vierde dag een schitterend laatste glas waarvan ik niet veel meer kan zeggen dan... wow.
92+/100
Zelfde ervaring met een Bourgeuil van Yannick Amirault, de La Petite Cave 2006. Dag 1 eigenlijk heel rond, vriendelijk, niet zo typisch cab f, heel evenwichtig; dag 3: gesloten met zweempjes kruidig; dag 5: een bos gedroogde bergkruiden, oud leer, wat gestoofd fruit, maar nog altijd heel helder; geweldig lekker en interessant wijntje
Vinejo, waar te vinden? Ik zoek een mooie Chinon...
Thanks! Beste wensen nog voor het nieuwe jaar!
Les Varennes du Grand Clos 2006
Chinon
Charles Joguet
€ 16.34 Le Vin Passion
Ben al lang geboeid door Chinon & C°, maar al te vaak gestrand op groene, onrijpe wijnen. Geïnspireerd door Het Forum proefflesje Joguet gekocht en zie...
Diepe kleur, erg opgevuld, zeer jong.
Ohoho: volmaakt rijp fruit, veel hout, erg breed en krachtig…
Verrukkelijk: geen spoor van vegetale toestanden zoals groene paprika.
Wel een massa tannine,maar in evenwicht door vers fruit en levendige aciditeit.
Ook wat florale toetsen en wat zuurtjes.
Zeer goede lengte.
§Erg moderne, beheerste wijn; veel tannine maar vooral getekend door verrukkelijk fruit. Moeilijk te herkennen als Cabernet Franc!
87
Clos de la Dioterie 2006.
Zeer subtiel cab franc-fruit, niks tertiair, mooie afdronk met wa breselienne. Prominent aanwezige tannines en stevig in zuren. Ik mag dit wel want niet echt droogtrekkend dus al zeer smakelijk en in balans, maar absoluut te jong. De rest blijft zeker nog 3 jaar liggen. Superstuff
Uh Kris, die Breselienne is me wat onbekend , wat is dat ? Wat bedoelen jullie daarmee way up there ? /_°
Van die verhakselde nootjes die ze op ne coupe bréselienne doen.
Clear, da wordt hier verschrikkelijk en vreselijk veel geserveerd op de zeedijk, geef mij maar garnalen en Rodenbach :-)
(31-03-2011 12:38 AM)dr_magooo schreef: [ -> ]Clear, da wordt hier verschrikkelijk en vreselijk veel geserveerd op de zeedijk, geef mij maar garnalen en Rodenbach :-)
Maar dan toch niet in uw Joguet (de garnalen althans)
Joguet Clos de la Dioterie Chinon
We dronken de 1995 naast de 2003 - allebei even heerlijk, 1995 nog helemaal niet op zijn retour, 2003 fris en sprankelend.
Joguet rules.
Rules indeed ! De 2008 werd gereserveerd ... en de 2006 ligt op jou te wachten :-)
Clos de la Dioterie 2006
Eigenlijk betreft het een VV, stokken tot 90 jaar oud van een perceel die vlak naast de chais ligt. Domein bevindt zich op linker oever van de Vienne te Chinon. Als je van Cravant- les-Côteaux komt (Alliet en Baudry) de brug over. Hoofdzakelijk kalkgrond.
Zeer expressieve neus, floraal (viooltjes), sterk mineraal. Donkerrood met paarse reflectie. Vette tranengordel. In de mond vooral zwart fruit, cassis, zwarte bramen, vanille, ceder. Sterk houtgelagerd. Goeie backbone met mooie fraîcheur. Trekt nog beetje droog. Op deze wijn zit zeker nog een rek van 10 jaar. Absolute top !
Vanavond voor het eerst de Cuvée Terroir geproefd. De 2008.
Een blend van druiven afkomstig van de Beaumont-en-Véron percelen, waarbij afhankelijk van het millesime lekwijn én perswijn wordt toegevoegd van andere cuvées.
Wel, dit is echt cabernet franc zoals ze moet zijn. Heerlijk peperige neus, koffie, zwart fruit. En ja, ik ruik hier groene paprika in, hoewel bepaalde stemmen dit aan onrijpheid linken. Niks onrijp nochtans, de wijn is bijzonder fris en krokant, drinkt zeer lekker weg (maar is niét simpel), moeilijk om aan te weerstaan. Heb een andere fles (Crozes Hermitage Graillot) moeten openen om morgen te weten te komen hoe hij geëvolueerd is.
87/100
das nog eens nen uitleg om een 2de open te doen:-)
CF kan toch schoon zijn eh... maar zo wringen soms.. en licht zijn
Wringen en wroeten, gelijk den Vlamink! (I like it, bij de wijn toch)
En licht is tegenwoordig een zeer positieve eigenschap voor mij...
(25-08-2011 11:05 PM)vinejo schreef: [ -> ]Vanavond voor het eerst de Cuvée Terroir geproefd. De 2008.
Een blend van druiven afkomstig van de Beaumont-en-Véron percelen, waarbij afhankelijk van het millesime lekwijn én perswijn wordt toegevoegd van andere cuvées.
Wel, dit is echt cabernet franc zoals ze moet zijn. Heerlijk peperige neus, koffie, zwart fruit. En ja, ik ruik hier groene paprika in, hoewel bepaalde stemmen dit aan onrijpheid linken. Niks onrijp nochtans, de wijn is bijzonder fris en krokant, drinkt zeer lekker weg (maar is niét simpel), moeilijk om aan te weerstaan. Heb een andere fles (Crozes Hermitage Graillot) moeten openen om morgen te weten te komen hoe hij geëvolueerd is.
87/100
Welk millésime van Graillot dronk je ? (Alain?)
2009---heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk...
Straks drink ik de rest vd fles, schrijf wel TN
Was nog een derde van de fles over, niks oxidatie (gewoon in de berging met kurk erop), nog steeds zo fris en verleidelijk (hij is zelfs nog beter geworden).
Enorm veel fond in de fles.
Cab Franc zoals ie moet zijn en PQ echt top.
Les petites roches 2006. Volgens hun site is dit de jeunes vignes. Direct uit de fles wa stoffig en zeer rijp fruit in de neus. De mond in het begin té hoekig en stevige "groene" tannines. Eerste glas viel me tegen maar na een uurtje karaf is er beterschap. Wijn komt wat open en is toegankelijker, in de afdronk blijft de smaak van kastanjevellekes me storen...tannines?
Is dat dan de goedkoopste cuvée Kris? dacht dat dat de Terroir was..?
(2006 zou wel eens kunnen kastanjevellekessmaakveroorzaker kunnen zijn)
prijs rond de 10 euro. Cuvée terroir en Les Petites Roches komen beiden van de jongste stokken, het verschil zit in de kwaliteit van het sap.
Dit komt van de site:
Ici, la méthode de vinification est semblable à celle de la Cuvée Terroir mais les vignes sélectionnées nous donnent une densité et une complexité plus importantes. Nous utilisons le vin de goutte (écoulement naturel du jus après la fermentation alcoolique), ce qui donne à cette cuvée plus de pureté et de finesse. Le vin de presse (passage du marc dans le pressoir) est assemblé à la Cuvée Terroir.
Ah tiens, moets het omgekeerd zijn had je een antwoord over die tannines..
De terroir 2008 had wel behoorlijk wat zuren en tannines maar zeker niet overdreven
Clos de la Dioterie, 2006
Ik had gehoopt dat dit flesje nu stillekes aan wel klaar zou zijn, niet dus ! Maar wat een wijn toch, een "robuuste" Loire als het over kracht gaat. Heeft alles in superlatief, rijp fruit, tannines, zuren. Binnen een vijftal jaren zal dit beestje wat meer getemd zijn. Heel mooie wijn.
(03-11-2012 12:56 AM)doc schreef: [ -> ]Clos de la Dioterie, 2006
Ik had gehoopt dat dit flesje nu stillekes aan wel klaar zou zijn, niet dus ! Maar wat een wijn toch, een "robuuste" Loire als het over kracht gaat. Heeft alles in superlatief, rijp fruit, tannines, zuren. Binnen een vijftal jaren zal dit beestje wat meer getemd zijn. Heel mooie wijn.
Inderdaad, je voelt de potentie en de materie...!
De wijn bracht mij ook in verwarring, ik waggelde van noordelijke Rhone naar Bourgogne... geen sprake van een paprika-toets.
Niet de eerste keer dat een jonge Joguet me in de tanden bijt van zurigheid.
Time baby, give it time..
Ik heb gisteren op de wijnbeurs te Seclin (Lille) aan de stand van Joguet de Chene Vert en de Dioterie 2009 geproefd. Beide zijn toppertjes in wording met momenteel de Chene Vert nog licht in het voordeel wegens wat toegankelijker. Veel geduld opbrengen zal een must worden.
Ook de basiscuvee 2010 was zeer mooi op het fruit gemaakt en al zeer lekker.
(04-11-2012 02:13 PM)carl schreef: [ -> ]Ik heb gisteren op de wijnbeurs te Seclin (Lille) aan de stand van Joguet de Chene Vert en de Dioterie 2009 geproefd. Beide zijn toppertjes in wording met momenteel de Chene Vert nog licht in het voordeel wegens wat toegankelijker. Veel geduld opbrengen zal een must worden.
Ook de basiscuvee 2010 was zeer mooi op het fruit gemaakt en al zeer lekker.
ook te koop bij Boutelegier voor de liefhebbers, en nu stop ik, want subiet wordt er mij nog commercieel belang aangewreven
Clos de chene vert 2007. Neus met syrahtrekjes, bloemekes en steentjes. Al mooi versmolten, heel elegant en minder krachtig dan de dioterie. Moeilijk om af te blijven !!
In zijn wijnavonturen schrijft K. Lynch dat de aankoop van deze clos het domein destijds gered heeft. Ik weet niet meer juist waarom, straks es herlezen. Hij is er net zoals ik redelijk zot van.
Clos du Chene Vert 2003
Bijna bourgogneske neus, een combinatie van rijpheid en elegantie, gestoofd fruit én vers fruit, sandelhout, fijne kruiden, nieuw leder. In de mond een subliem evenwicht...dat fruit, die zuren, die levendigheid (cfr. Tienne). Heerlijke wijn. Klasse.
92-93