Everything you ever wanted to know about manufacturing wine
De column van Eric Asimov in de NYT gaat deze keer over zijn deelname aan een techbeurs voor wijnmakers. Eigenlijk vind ik het superinteressant om nog eens te zien wat er überhaupt allemaal mogelijk is, zeker als je jezelf een tijdje onderdompelt in meer natuurlijke of biologische wijnen en enkel in contact komt met kleine 'authentieke' boeren vergeet je wel eens in welke mate wijn ook via puur technische ingrepen kan worden gemanipuleerd. Het lijkt me wel fascinerend om een dergelijke beurs eens te bezoeken, al is het maar om te leren hoe je valkentrainer kan worden
.
(03-02-2017 09:02 PM)Kupers schreef: [ -> ]Everything you ever wanted to know about manufacturing wine
De column van Eric Asimov in de NYT gaat deze keer over zijn deelname aan een techbeurs voor wijnmakers. Eigenlijk vind ik het superinteressant om nog eens te zien wat er überhaupt allemaal mogelijk is, zeker als je jezelf een tijdje onderdompelt in meer natuurlijke of biologische wijnen en enkel in contact komt met kleine 'authentieke' boeren vergeet je wel eens in welke mate wijn ook via puur technische ingrepen kan worden gemanipuleerd. Het lijkt me wel fascinerend om een dergelijke beurs eens te bezoeken, al is het maar om te leren hoe je valkentrainer kan worden .
Kupers, graag een link naar dit artikel.
Dan kan ik zien dat ik het eens ben met wat men schrijft.
https://www.nytimes.com/2017/02/02/dinin...ction&_r=0
Voor mij reflecteert dit artikel een heel Amerikaanse, zoniet nieuw-wereldse, kijk op wijn. Wijn is een product dat aan een bepaalde smaak moet voldoen onafhankelijk van de omstandigheden. En technologie zorgt ervoor dat we jaar in jaar uit een wijn hebben die beantwoordt aan de smaak van de gemiddelde wijndrinker.
Ik drink regelmatig pinot noir van overal ter wereld, en het is verdomd moeilijk, vind ik, om een expressie te krijgen van terroir, weersomstandigheden, etc in nieuwe wereld pinot noir. Vaak mooie wijnen. Maar o zo vaak allemaal hetzelfde...
Het nadeel van een traditionele aanpak zoals in bourgogne is dat je soms "mindere" wijnen hebt. Maar is dat niet hetgene dat wijnliefhebbers aanspreekt? Dat je op basis van je ervaring kan raden naar het jaar, de afkomst, enz? En dat je ook in mindere jaren op zoek kan naar die ene parel die toch een mooie wijn was, enz.
Te veel technologie vervlakt de wijn naar een standaard product, is mijn gevoel. Al zeker wanneer er met op maat gemaakte gisten gewerkt wordt die bepaalde smaken naar boven brengen.