(12-08-2015 10:36 AM)Benz schreef: [ -> ] (11-08-2015 10:16 PM)Fre schreef: [ -> ]Soms heb je zo van die momenten wanneer je van een wijn drinkt en even stil wordt. Het gebeurt niet vaak (toch niet bij mij), maar gisteren had ik wel zo'n momentje.
Ik dronk gisteren de 1990.
Alleen al die geur is puur genot! Ik noteerde: zoethout, zwarte en rode besjes, tabak, chocolade (!), specerijen (thym, notemuscaat, laurier, ...),... Karamel, leder, lichte koffietoets ook. It kept on coming. Nog nooit zoveel uit een wijn gehaald.
Het mondgevoel was zalig. De wijn was perfect voor mij. Oude Bordeaux's mogen voor mij dan weer niet té oud zijn. Er moet nog spanning op zitten. De zuren & tannines waren mooi versmolten maar hij deze had nog marge. Het fruit was nog aanwezig maar mooi in evenwicht met de hierboven genoemde geuren. En jongens, wat een afdronk ook...!
Een prachtig geouderde bordeaux en één van mijn persoonlijke wijnhoogtepunten.
Ik twijfel over een score: ik scoor zelden of nooit in deze regionen. Daarom even de scoringstabel erbij gehaald. Overdrijf ik als ik 96 geef?
Schitterend, wat is oude Bordeaux ooooh zo lekker!!
Ik ben ook een van die wijndrinkers die stil worden bij het drinken van een wijn die je jaren in je keldertje hebt gekoesterd en dat je dan iets hemels in je neus en over de lippen krijgt.
En wat me ook enthousiast maakt is dat er over de jaren heen meer en meer wijnamateurs zijn op dit forum die een goede oud belegen (Bordeaux)wijn kunnen appreciëren.
De ene wijn is de andere niet. Ook niet de Haut Bailly 1990 die ik gisteren opnieuw mocht proeven. Bij een vorige passage was k nog lyrisch. Nu was t nog steeds zeer goed maar precies een stapje minder, vooral qua geur dan. De neus had deze keer ijzervijlsel en bloed (zowaar?!). Ik de mond mooi zacht, lengte, heerlijk versmolten. De wijn had in het begin iets minder spanning, maar na m even wat te koelen ging t al een stuk beter.
Een topwijn nog steeds dus maar die het in de neus gisteren wat liet afweten.
(27-08-2017 10:41 AM)Fre schreef: [ -> ]De ene wijn is de andere niet. Ook niet de Haut Bailly 1990 die ik gisteren opnieuw mocht proeven. Bij een vorige passage was k nog lyrisch. Nu was t nog steeds zeer goed maar precies een stapje minder, vooral qua geur dan. De neus had deze keer ijzervijlsel en bloed (zowaar?!). Ik de mond mooi zacht, lengte, heerlijk versmolten. De wijn had in het begin iets minder spanning, maar na m even wat te koelen ging t al een stuk beter.
Een topwijn nog steeds dus maar die het in de neus gisteren wat liet afweten.
Zou dit die twee jaar kunnen zijn?
(27-08-2017 10:41 AM)Fre schreef: [ -> ]De ene wijn is de andere niet. Ook niet de Haut Bailly 1990 die ik gisteren opnieuw mocht proeven. Bij een vorige passage was k nog lyrisch. Nu was t nog steeds zeer goed maar precies een stapje minder, vooral qua geur dan. De neus had deze keer ijzervijlsel en bloed (zowaar?!). Ik de mond mooi zacht, lengte, heerlijk versmolten. De wijn had in het begin iets minder spanning, maar na m even wat te koelen ging t al een stuk beter.
Een topwijn nog steeds dus maar die het in de neus gisteren wat liet afweten.
Zou dit die twee jaar kunnen zijn?
(28-08-2017 12:05 PM)bowmore schreef: [ -> ] (27-08-2017 10:41 AM)Fre schreef: [ -> ]De ene wijn is de andere niet. Ook niet de Haut Bailly 1990 die ik gisteren opnieuw mocht proeven. Bij een vorige passage was k nog lyrisch. Nu was t nog steeds zeer goed maar precies een stapje minder, vooral qua geur dan. De neus had deze keer ijzervijlsel en bloed (zowaar?!). Ik de mond mooi zacht, lengte, heerlijk versmolten. De wijn had in het begin iets minder spanning, maar na m even wat te koelen ging t al een stuk beter.
Een topwijn nog steeds dus maar die het in de neus gisteren wat liet afweten.
Zou dit die twee jaar kunnen zijn?
(27-08-2017 10:41 AM)Fre schreef: [ -> ]De ene wijn is de andere niet. Ook niet de Haut Bailly 1990 die ik gisteren opnieuw mocht proeven. Bij een vorige passage was k nog lyrisch. Nu was t nog steeds zeer goed maar precies een stapje minder, vooral qua geur dan. De neus had deze keer ijzervijlsel en bloed (zowaar?!). Ik de mond mooi zacht, lengte, heerlijk versmolten. De wijn had in het begin iets minder spanning, maar na m even wat te koelen ging t al een stuk beter.
Een topwijn nog steeds dus maar die het in de neus gisteren wat liet afweten.
Zou dit die twee jaar kunnen zijn?
Daarvoor niet meteen, de ene fles is de andere niet.
Inderdaad. Komt wel uit dezelfde kist en kelder maar ik sluit niet uit dat de fles de laatste maanden/laatste jaar onder mindere omstandigheden is bewaard. Misschien heeft dat de evolutie bevorderd. Maar goed, zoals ik al zei, de wijn was nog steeds zeer lekker maar niet meer wauw
(28-08-2017 02:29 PM)Benz schreef: [ -> ]Daarvoor niet meteen, de ene fles is de andere niet.
En vooral: de ene kurk is de andere niet
(15-06-2011 10:06 PM)vinejo schreef: [ -> ]Om mijn weerzin over de 2010 primeurprijzen door te slikken toch maar een bordootje opengetrokken
La Parde de Haut Bailly 2005 -
Heerlijke mineralige neus (grafiet, ijzervijlsel), laurier, wat munt, beetje koffie, klein zwart fris (niet té rijp) fruit. Zelfde fraicheur in de mond, met een behoorlijke lengte en een bittertje op het eind (wat nog wel voorkomt in 2005-Bordeaux).
De relatieve "lichtheid" van de wijn zou (blind) kunnen wijzen op een tweede wijn. Van zeer goed allooi, dat wel.
89+
Hier weer in het glas gehad.
Waar je bij de gelijktijdig geopende Cap de Faugeres kan spreken van MATERIE, gaat het hier vooral om PRECISIE.
Heel frisse wijn, balans.
2005?
Topjaar.
Haut Bailly 1988
Dit was de laatste fles van de avond en ik hoopte stilletjes ook de beste, mijn verwachtingen lagen hoog en dat bleek volledig terecht. De fles 5 uur op voorhand geopend, hele lange kurk in perfecte conditie ondanks zijn 30 jarige leeftijd. In het glas heel mooi baksteenrood van kleur. Schitterende neus met nog steeds wat rood en zwart fruit, leder, aarde, natte bladeren, paardenstal, drop, chocolade enz.... In de mond een hemels zachte wijn met nog steeds mooi fruit, mooie versmolten tannines en zuurtjes perfect in evenwicht. Afdronk is hemels lang en licht rokerig. Deze wijn verkeerd nog steeds in topconditie en is verre van versleten. Een dikverdiende 94-95!!
[
attachment=3154]
(13-01-2018 06:27 PM)Benz schreef: [ -> ]Haut Bailly 1988
Dit was de laatste fles van de avond en ik hoopte stilletjes ook de beste, mijn verwachtingen lagen hoog en dat bleek volledig terecht. De fles 5 uur op voorhand geopend, hele lange kurk in perfecte conditie ondanks zijn 30 jarige leeftijd. In het glas heel mooi baksteenrood van kleur. Schitterende neus met nog steeds wat rood en zwart fruit, leder, aarde, natte bladeren, paardenstal, drop, chocolade enz.... In de mond een hemels zachte wijn met nog steeds mooi fruit, mooie versmolten tannines en zuurtjes perfect in evenwicht. Afdronk is hemels lang en licht rokerig. Deze wijn verkeerd nog steeds in topconditie en is verre van versleten. Een dikverdiende 94-95!!
Thanks voor de fingerlickin' note! Haut Bailly zit echt wel op het niveau van de allergrootsten.
(13-01-2018 07:13 PM)vinejo schreef: [ -> ] (13-01-2018 06:27 PM)Benz schreef: [ -> ]Haut Bailly 1988
Dit was de laatste fles van de avond en ik hoopte stilletjes ook de beste, mijn verwachtingen lagen hoog en dat bleek volledig terecht. De fles 5 uur op voorhand geopend, hele lange kurk in perfecte conditie ondanks zijn 30 jarige leeftijd. In het glas heel mooi baksteenrood van kleur. Schitterende neus met nog steeds wat rood en zwart fruit, leder, aarde, natte bladeren, paardenstal, drop, chocolade enz.... In de mond een hemels zachte wijn met nog steeds mooi fruit, mooie versmolten tannines en zuurtjes perfect in evenwicht. Afdronk is hemels lang en licht rokerig. Deze wijn verkeerd nog steeds in topconditie en is verre van versleten. Een dikverdiende 94-95!!
Thanks voor de fingerlickin' note! Haut Bailly zit echt wel op het niveau van de allergrootsten.
Graag gedaan, en idd. Haut Bailly behoord tot de absolute top!
Nieuwe etiketten voor de tweede en derde wijn van Haut Bailly.
Mogelijks wat misleidend toch voor wie niet op de hoogte is...
Ook gezien op LPDV.
Vreemde beslissing.
Zal ongetwijfeld mee gesjoemeld worden op de tweedehandsmarkt.
(17-03-2019 10:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Mogelijks wat misleidend toch voor wie niet op de hoogte is...
Ik dacht net hetzelfde toen ik het zag...
Rosé de Haut Bailly 2014
Vrijdagavond op bezoek bij vrienden. Tapas en een assortiment aan Italiaanse hammen stonden op ons te wachten. Geen keuze uit het gekende gamma apero's want de gastheer kwam promt aandraven met een magnum 'Rosé Haut Bailly'. Eerlijk, ik ken het huis van Sanders en hun gamma maar van de rozé had ik nog niet gehoord.
Opzoekingen leverden het volgende op:
2014 is de 6de jaargang waarin de familie Sanders een rozé voortbrengt. (2004, 2006, 2007, 2009, 2011 gingen de 2014 vooraf) Wordt enkel gemaakt wanneer de omstandigheden optimaal zijn.
(Rosé de saignée: het sap heeft enkele uren geweekt met de druivenschillen. Dit in tegenstelling tot een rozé de pressurage)
50% Cabernet Sauvignon/ 50% Merlot
Enfin, de TN zal korter dan de uitleg zijn.
Een rozé die veel te oud in het glas komt. Geen fruitig aroma, geen kersen of bessen misschien wel nog wat florale toetsen te bespeuren. Maar deze blijft moeilijk te definiëren voor mij. Vermoeiend, terwijl een rozé normaal heel vlotjes binnen moet gaan.
In 2018 is er terug een rozé geproduceerd. Niet meer onder de naam 'Rozé de Haut Bailly' maar 'Rosé Sanders'. (voor de 2014 moest je indertijd 15€ neerleggen
hier , de 2018 is te verkrijgen aan 9€)
Jammer de Italiaanse hammen verdienden veel beter
http://www.wijnensanders.be/rose-de-haut-bailly-2014/
Jammer, maar dit type rosé is niet echt gemaakt om te laten ouderen ... jong drinken dus !