Allereerst bedankt voor het hartelijke welkom.
Nu dan mijn eerste, wellicht domme maar misschien ook boerenslimme vraag:
De reden waarom je een fles wijn niet rechtop moet bewaren is me volkomen duidelijk; kurk, lucht, uitdrogen etc.
Maar, ..., ik heb nog nóóit een wijnkelder gezien waar flessen wijn op hun kop werden bewaard: kurk onder en ziel boven. Dat terwijl het enige bezwaar dat ik er tegen kan bedenken is dat het etiket moeilijk leesbaar is.
Het voordeel zou zijn dat je een doos wijn op de smalste zijde zou kunnen bewaren en je zo oppervlakte zou kunnen besparen. Voor mij, als kleinbehuisde, mogelijk zo nu en dan een uitkomst.
Proost, Richard
Kurk naar onder en poep naar boven, dan gaat de zwaartekracht haar werk doen.
Inhoud van de fles zou dan teveel druk op de kurk zetten en de vloeistof erlangs willen stuwen.
Geen idee, maar zou op lange termijn de inhoud de kurk er niet sneller uitduwen ?
Ook lijkt het me niet echt praktisch, al zou het etiket het minst van de zorgen zijn in mijn kelder.
Kisten kan je gerust op de lange ( platte ) kant zetten, dan liggen ze nog steeds horizontaal en niet ondersteboven.
Mathijs
(27-02-2017 10:33 PM)Côte du Richárd schreef: [ -> ]Allereerst bedankt voor het hartelijke welkom.
Nu dan mijn eerste, wellicht domme maar misschien ook boerenslimme vraag:
De reden waarom je een fles wijn niet rechtop moet bewaren is me volkomen duidelijk; kurk, lucht, uitdrogen etc.
Maar, ..., ik heb nog nóóit een wijnkelder gezien waar flessen wijn op hun kop werden bewaard: kurk onder en ziel boven. Dat terwijl het enige bezwaar dat ik er tegen kan bedenken is dat het etiket moeilijk leesbaar is.
Het voordeel zou zijn dat je een doos wijn op de smalste zijde zou kunnen bewaren en je zo oppervlakte zou kunnen besparen. Voor mij, als kleinbehuisde, mogelijk zo nu en dan een uitkomst.
Proost, Richard
Dit zou voor gevolg hebben dat het grootste gedeelte van het bezinksel in de nek en schouder van de fles zou terecht komen gedurende de (lange) bewaartijd.
Bij het ontkurken en uitschenken is het risico dan ook groter dat er van het depot meer in het glas terecht komt.
Eén van de redenen dat ik voor mijn zeer oude wijnen nog dikwijls een mandje gebruik.
(27-02-2017 10:33 PM)Côte du Richárd schreef: [ -> ]Allereerst bedankt voor het hartelijke welkom.
Nu dan mijn eerste, wellicht domme maar misschien ook boerenslimme vraag:
De reden waarom je een fles wijn niet rechtop moet bewaren is me volkomen duidelijk; kurk, lucht, uitdrogen etc.
Maar, ..., ik heb nog nóóit een wijnkelder gezien waar flessen wijn op hun kop werden bewaard: kurk onder en ziel boven. Dat terwijl het enige bezwaar dat ik er tegen kan bedenken is dat het etiket moeilijk leesbaar is.
Het voordeel zou zijn dat je een doos wijn op de smalste zijde zou kunnen bewaren en je zo oppervlakte zou kunnen besparen. Voor mij, als kleinbehuisde, mogelijk zo nu en dan een uitkomst.
Proost, Richard
Als de fles afgesloten is met schroefdop of Vinolok (glazen stop) zet ze dan rustig rechtop, geen probleem. Een kurk droogt ook echt niet zo snel uit, tenslotte heeft de lucht tussen wijn en kurk een vochtigheidsgraad van 100%. Dat geldt zeker ook voor de Diam samengestelde kurk. Hoewel ik ooit perfecte wijn dronk uit flessen die 15 jaar rechtop stonden zou ik je toch aanraden om flessen die je meer dan 5 jaar wil bewaren liggend te stockeren als ze afgesloten zijn met kurk. Om plaats te besparen kan je eventueel de doos op z'n kant zetten en als je zorgt dat ze niet omvallen (stapel houten kistjes op einde rij) kan je ze 5 tot 8 hoog stapelen.
(28-02-2017 01:22 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Dit zou voor gevolg hebben dat het grootste gedeelte van het bezinksel in de nek en schouder van de fles zou terecht komen gedurende de (lange) bewaartijd.
Bij het ontkurken en uitschenken is het risico dan ook groter dat er van het depot meer in het glas terecht komt.
Eén van de redenen dat ik voor mijn zeer oude wijnen nog dikwijls een mandje gebruik.
Maar dit euvel zou toch te ondervangen zijn door de fles wat rust te gunnen, op de zij liggend?