(11-06-2018 11:59 AM)wvd schreef: [ -> ] (10-06-2018 11:33 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (10-06-2018 05:23 PM)wvd schreef: [ -> ] (07-06-2018 06:50 PM)vinejo schreef: [ -> ] (07-06-2018 05:58 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het gaat blijkbaar beter met de Belgische wijnbouw, maar we zitten nog steeds niet op het niveau van 2015. Twee dingen die mij opvallen:
Lage rendementen: 29hl/ha in 2016 en 27.6hl/ha in 2017. Het kan dat dit een onderschatting is, gezien het aantal hectaren enkel verwijst naar aangeplant en dus nog niet noodzakelijk verwerkt tot wijn. Zelfs als we het aantal ha van 2016 gebruiken (in de veronderstelling dus dat de volledige uitbreiding van 84 ha nog niet wordt verwerkt), kom je nog maar aan 36,5hl/ha, waarvoor veel wijnboeren in het buitenland hun neus zouden ophalen. Een gedeeltelijke verklaring voor het algemeen prijsniveau van de Belgische wijn?
https://news.economie.fgov.be/166583-bel...ft-groeien
Als je de stokdichtheid niet weet zeggen die rendementen per hectare inderdaad niet veel....
En dan nog, rendementen per hectare vis à vis plantdichtheid zeggen nog niet alles. Je moet ook terdege rekening houden met het terroir. En dan letterlijk want wat is bvb. de watervasthoudingscapaciteit tov de hoeveelheid jaarlijkse neerslag? In sommige regio's sterven de stokken gewoonweg als je ze te dicht bij mekaar zet, in andere regio's moet je ze dicht bijeen zetten met gras ertussen of je oogst pruimen.
"Wijn, leuke hobby'tje voor tussendoor: boekje of 2 lezen en dan je weet er (bijna) alles over zeker....?"
Nee, hoeveel je er ook over weet, er is altijd weer een ander aspect, andere inzichten. Heerlijk vind ik dat!
Of een andere benadering: hoe meer je er over weet hoe beter je beseft dat je er maar zeer weinig over weet.
Iemand die dit ooit mooi poëtisch verwoordde was Jean Gabin in het lied “Je sais”
https://www.youtube.com/watch?v=OEkJ45ZXK-o
(15-06-2018 11:43 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]https://www.nu.nl/eten-en-drinken/531409...onden.html
Dit lijkt me nu toch een broodje aap-verhaal. Een mengsel van citroenmelisse en andere kruiden die de wijn « ongeveer een jaar goed houden ». Ook een wijn zonder enig bewaarmiddel kan gerust een jaar goed blijven... Daarnaast is sulfiet trouwens een stof die natuurlijk voorkomt, ook in druiven.
(15-06-2018 01:33 PM)Olivier schreef: [ -> ] (15-06-2018 11:43 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]https://www.nu.nl/eten-en-drinken/531409...onden.html
Dit lijkt me nu toch een broodje aap-verhaal. Een mengsel van citroenmelisse en andere kruiden die de wijn « ongeveer een jaar goed houden ». Ook een wijn zonder enig bewaarmiddel kan gerust een jaar goed blijven... Daarnaast is sulfiet trouwens een stof die natuurlijk voorkomt, ook in druiven.
Daarin heb je gelijk, ik dronk al eens natuurwijn (zonder toegevoegde sulfiet) van vijf jaar oud en die was nog lang niet over de top. Een artikel dat veel vragen oproept.
Dit is wel leuk:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achterg...~b75dd028/
Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!
(18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!
amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?
(18-06-2018 01:15 PM)Olivier schreef: [ -> ] (18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!
amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?
Gcm Blend.
Nu ik eraan denk al een oudere zoete mauzac zelfs gedronken.
16 jaar!
Die was wel niet Super fris maar zeker goed te zuipen!
(18-06-2018 01:32 PM)gertjeuh schreef: [ -> ] (18-06-2018 01:15 PM)Olivier schreef: [ -> ] (18-06-2018 12:25 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Hier 14 jaar de oudste.
En het was nog volle bak fruit!
amai, dat is toch opmerkelijk. Van welke druif?
Gcm Blend.
Nu ik eraan denk al een oudere zoete mauzac zelfs gedronken.
16 jaar!
Die was wel niet Super fris maar zeker goed te zuipen!
En dit weekend een witte 100% xarel-lo van 2011 ook nog in topvorm.
Citaat:Gcm Blend.
Kijk, zo zie je maar, zelfs met sulfiet zouden er al veel dergelijke wijnen rozijnensap geworden zijn...
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
Interessante link, thanks!
De laatste zin zegt alles eigenlijk:
"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"
Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
(24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
Interessante link, thanks!
De laatste zin zegt alles eigenlijk:
"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"
Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?
(24-06-2018 11:21 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
Interessante link, thanks!
De laatste zin zegt alles eigenlijk:
"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"
Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?
Gewoon het artikel goed gelezen.
"
Met wijnen afkomstig uit één specifieke wijngaard of van zeldzame druiven blijkt het niet te lukken"
En hoe ze de evolutie die een wijn heeft (of zal) ondergaan gaan imiteren moet jij me dan eens vertellen. Om nog te zwijgen over het unieke mondgevoel van pakweg een Morgon van Bouland.
Geuren en smaken, oke, maar wijn is veel meer dan dat.
(24-06-2018 11:43 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-06-2018 11:21 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (24-06-2018 09:20 PM)vinejo schreef: [ -> ] (24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
Interessante link, thanks!
De laatste zin zegt alles eigenlijk:
"Wijndomeinen werken met bepaalde recepten en formules en nemen allerhande beslissingen die de wijn sturen naar een gewenst smaakprofiel"
Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Citaat:Het gaat dus over bulkwijnen en niet zozeer over een gerijpte pinot noir afkomstig van een specifiek perceel in Bourgogne....
Onderbouwd? Referentie?
En als ze morgen een Vosne Romanéé-Conti kopiëren?
Gewoon het artikel goed gelezen.
"Met wijnen afkomstig uit één specifieke wijngaard of van zeldzame druiven blijkt het niet te lukken"
En hoe ze de evolutie die een wijn heeft (of zal) ondergaan gaan imiteren moet jij me dan eens vertellen. Om nog te zwijgen over het unieke mondgevoel van pakweg een Morgon van Bouland.
Geuren en smaken, oke, maar wijn is veel meer dan dat.
Hier de link naar het (veel uitgebreidere) bronartikel - in het Engels
https://www.wired.com/story/your-next-gl...be-a-fake/
Onderbouwing genoeg voor wat vinejo zegt
Persoonlijk lijkt me dit allemaal zeer triestig.
Het is al erg genoeg dat er vele wijnen voor een groot deel gemanipuleerd op de markt komen.
Als je zo een product wil kopen, waarom niet ineens een siliconen kunstvagina erbij.
En een second life account aanmaken terwijl je met een bak Jupiler N.A. over straat aan het huppelen bent.
Gewoon weer een voorbeeld hoe men met een "fake" product de honger van consumerende op zen centen passende mens kan stillen.
En over de brug kan halen.
Maar ja als ik het goed lees, doen die ons net een plezier!
Aja want tis maar den helft zo duur en het smaakt even goed...
Voor bordeaux wacht je toch gewoon enkele jaren dan komt die wel eens in de een of de andere promo te staan?
Het kan evengoed een andere streek zijn maar bordeaux is nu het eerste wat in me opkomt.
http://replicawine.com/our-wines/
Voor die bedragen koop ik liever een originele wijn.
Of nee, eigenlijk koop ik liever sowieso een originele wijn ipv een would be kopie.
Volgens mij hebben ze die 3%, die het wezen van de wijn uitmaakt, nog steeds niet helemaal ontleed. Het zal dus voorlopig om een benadering moeten blijven. Geef mij dus maar echte wijn, met alle kleine variaties, zelfs van glas tot glas.
En in uitbreiding, als ik ooit nog mocht beslissen om van geslacht te veranderen, dan ga ik evengoed voor the real thing. Of hoe bedoelde Gertjeuh dat?
(05-07-2018 06:17 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Volgens mij hebben ze die 3%, die het wezen van de wijn uitmaakt, nog steeds niet helemaal ontleed. Het zal dus voorlopig om een benadering moeten blijven. Geef mij dus maar echte wijn, met alle kleine variaties, zelfs van glas tot glas.
En in uitbreiding, als ik ooit nog mocht beslissen om van geslacht te veranderen, dan ga ik evengoed voor the real thing. Of hoe bedoelde Gertjeuh dat?
The real deal or no deal! (glimlachendventje)*
* surrogaatsmiley!
(24-06-2018 08:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het Amerikaanse bedrijf Replica Wine maakt kopieën van een bekende wijn door zijn chemische samenstelling te analyseren en te reproduceren. Professionele proevers merken het verschil niet.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180622_03576189
(08-06-2018 10:40 AM)UC schreef: [ -> ]https://www.wired.com/story/your-next-gl...be-a-fake/
Interessant artikel over het namaken van wijn
Grappig dat het artikel eerst vertaald moet worden voordat er discussie ontstaat.
Maar eens met de meeste, voor mij is en blijft wijn een natuurproduct. Mooie eraan is dat het per fles, per glas kan verschillen. Dat gezegd hebbende, er komt een dag dat men ook een Domaine de la Romanée-Conti perfect weten na te maken, voor een prijs die ik wel kan en wil betalen. Toch benieuwd of ik mij tegen die tijd niet laat verleiden
Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244
Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen
.
Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...
De renners van Team Sky vieren de overwinning van Geraint Thomas met Pol Roger Brut Réserve in flûtes. (Twitter van Gert Crum)
(29-07-2018 04:40 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]De renners van Team Sky vieren de overwinning van Geraint Thomas met Pol Roger Brut Réserve in flûtes. (Twitter van Gert Crum)
T is die Thomas gegund! Wat een toffe pee, hoge rock n roll factor lijkt me.
(Maar had nog liever Dumoulin als winnaar gezien, een zalige kerel, met die typische Hollandse rechtoe-rechtan mentaliteit)
(26-07-2018 04:03 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244
Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen .
Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...
Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?
(29-07-2018 05:23 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (26-07-2018 04:03 PM)Kupers schreef: [ -> ]Het gebeurt ook niet vaak dat de kop van een artikel op HLN genuanceerd is als die van artikel in de Standaard:
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/mog...~aab1589d/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180722_03627244
Zelfs Alain Bloeykens heeft eens iets zinnigs te vertellen .
Los daarvan vind ik het een spijtige zaak dat er slechts één wijnboer aan het woord wordt gelaten in de Standaard, en dan ook nog ééntje die duidelijk een voorkeur heeft voor hybriden, iets wat nu ook weer niet gaat leiden tot topwijnen...
Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?
Vele bekende druiven zijn natuurlijke kruisingen met anderen. Zo zou Nebbiolo een afstammeling zijn van de Freisa, Merlot (net als Carmenère) een kruising van Cabernet-Franc en ene Magdeleine Noire des Charentes enz.
Genetische manipulatie is dan weer een totaal andere discussie. Als ze alles aan de Pinot Noir gaan aanpassen om ze naar hun hand te zetten, foefelen ze er dan misschien ineens ook alle spanning uit, dat ongrijpbare wat onze hobby nu net zo aantrekkelijk maakt.
(29-07-2018 05:23 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Waarom zouden sommige hybriden geen topwijnen kunnen opleveren?
Wist je dat Cabernet Sauvignon een natuurlijke hybride is van Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Door het feit dat in vele Europese landen het gebruik van artificiele hybriden niet toelaten is dat deze minder of niet in gebruik zijn voor de productie van wijn.
Ter info ; ik heb het hier niet over klonen van wijnrassen bv Pinot Noir waar er meer dan honderd van bestaan.
Maar je gaat geen jaren meer moeten wachten alvorens er Pinot Noirs op de markt komen als het resultaat van DNA interventies op dit ras.( dixit Carlo Faber)
In Amerika toegelaten. In Europa?
De knuppel swaffelt weer lustig in het rond
1) Noem 3 topwijnen gemaakt van hybriden
2) Het hangt een beetje van je definitie van "hybride" af. De meest gangbare is tegenwoordig dat een hybride een druivenras is dat het resultaat is van een kruising tussen de europese vitis vinifera en de Vitis Labrusca, Vitis Bicolor (beide USA) of Vitis Coignetiae (oost-azië). Ik ga dan even voorbij aan de eveneens europese vitis silvestris
Enkel de vitis vinifera wordt geacht om 'deftige' wijn te kunnen voortbrengen
Cabernet sauvignon is volgens die definitie dus geen hybride, maar een kruising. En dus een nieuw ras van vitis vinifera...
3) Hybride is inderdaad iets anders dan een spontane mutatie; in dat geval zit je met een variant of verschillend biotype (of kloon). Is de mutatie ingrijpend genoeg, begint men te spreken over een nieuw ras van vitis vinifera (als de mutatie overleeft; denk bv. aan tempranillo blanco)
4) In Europa zijn druiven momenteel geen toegelaten GGO op de markt:
https://www.health.belgium.be/nl/dieren-...laten-ggos