21-07-2020, 08:00 AM
21-07-2020, 08:29 AM
(21-07-2020 08:00 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]De Volkskrant test manchetwijnkoelers: https://www.volkskrant.nl/de-gids/geen-d...~bf3d9380/
Grappig om te lezen. De vertrouwde vacuvin op plaats 4. Eigenlijk de enige die ik gebruik en zijn werk prima goed.
dank voor het plaatsen.
29-07-2020, 10:43 PM
Geurverlies na corona? Volg een reuktraining | VRT NWS: nieuws
https://vrtnws.be/p.1mW3RKYde
Stel je voor. Ik mag er niet aan denken. Een jaar zonder geur, of zelf dat het nooit meer terug komt.
https://vrtnws.be/p.1mW3RKYde
Stel je voor. Ik mag er niet aan denken. Een jaar zonder geur, of zelf dat het nooit meer terug komt.
29-07-2020, 10:46 PM
(29-07-2020 10:43 PM)Fre schreef: [ -> ]Geurverlies na corona? Volg een reuktraining | VRT NWS: nieuws
https://vrtnws.be/p.1mW3RKYde
Stel je voor. Ik mag er niet aan denken. Een jaar zonder geur, of zelf dat het nooit meer terug komt.
....is eigenlijk de voornaamste reden waarom ik zo voorzichtig ben om het niet te krijgen...
01-08-2020, 09:26 AM
French Researchers Unlock a Secret to Wine Bitterness: Oak Barrels
https://www.winespectator.com/articles/f...unfiltered
https://www.winespectator.com/articles/f...unfiltered
01-08-2020, 10:29 AM
(01-08-2020 09:26 AM)fleer schreef: [ -> ]French Researchers Unlock a Secret to Wine Bitterness: Oak Barrels
https://www.winespectator.com/articles/f...unfiltered
Interessant. Bedankt, Fleer.
03-08-2020, 08:29 AM
Economische catastrofe in de Champagnestreek, "100 miljoen flessen raken niet verkocht"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/27/...streek-10/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/27/...streek-10/
03-08-2020, 09:20 AM
(03-08-2020 08:29 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Economische catastrofe in de Champagnestreek, "100 miljoen flessen raken niet verkocht"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/27/...streek-10/
Aha! Dan komt er ongetwijfeld een prijsdaling.....?
03-08-2020, 09:47 AM
(03-08-2020 09:20 AM)wvd schreef: [ -> ](03-08-2020 08:29 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Economische catastrofe in de Champagnestreek, "100 miljoen flessen raken niet verkocht"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/27/...streek-10/
Aha! Dan komt er ongetwijfeld een prijsdaling.....?
We hebben het hier over de wijn waar bubbels in zitten en champagne op de fles staat. Oftewel, het 90% volume deel champagnes dat gedronken wordt op feesten, partijen, festivals, etc etc. Het deel waarvan je spontaan gaat niezen als je na inschenken direct je neus aan het glas zet omdat de mousse zo agressief is.
Sinds Covid-19 is de vraag naar Top Champagne nog nooit zo groot geweest en is er nog nooit zo veel verkocht.
Bizar om te zien dat een gebeurtenis, in dit geval Covid-19, er voor zorgt dat een deel van het product onverkocht blijft en het andere deel enorm schaars wordt.
03-08-2020, 11:57 AM
(03-08-2020 09:47 AM)Vinoco schreef: [ -> ](03-08-2020 09:20 AM)wvd schreef: [ -> ](03-08-2020 08:29 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Economische catastrofe in de Champagnestreek, "100 miljoen flessen raken niet verkocht"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/27/...streek-10/
Aha! Dan komt er ongetwijfeld een prijsdaling.....?
We hebben het hier over de wijn waar bubbels in zitten en champagne op de fles staat. Oftewel, het 90% volume deel champagnes dat gedronken wordt op feesten, partijen, festivals, etc etc. Het deel waarvan je spontaan gaat niezen als je na inschenken direct je neus aan het glas zet omdat de mousse zo agressief is.
Sinds Covid-19 is de vraag naar Top Champagne nog nooit zo groot geweest en is er nog nooit zo veel verkocht.
Bizar om te zien dat een gebeurtenis, in dit geval Covid-19, er voor zorgt dat een deel van het product onverkocht blijft en het andere deel enorm schaars wordt.
Ik denk echt dat dit de trend wordt ook, en niet enkel in Champagne. De echt mooie producten gaan (veel) duurder worden, die "net over de sloot" krijgen het moeilijk.
03-08-2020, 12:27 PM
Hier een iets langer stuk over dezelfde kwestie.
https://www.theguardian.com/world/2020/a...oronavirus
This year, the champagne maisons, who are holding a surplus stock of about 400m bottles – out of a total stock of more than 1bn – in their cellars, want the vineyards to harvest fewer grapes to avoid saturating the market and causing the price of champagne to plummet.
They have demanded growers pick no more than 6,000-7,000kg per hectare. The growers say they will not go below 8,500kg per hectare.
https://www.theguardian.com/world/2020/a...oronavirus
This year, the champagne maisons, who are holding a surplus stock of about 400m bottles – out of a total stock of more than 1bn – in their cellars, want the vineyards to harvest fewer grapes to avoid saturating the market and causing the price of champagne to plummet.
They have demanded growers pick no more than 6,000-7,000kg per hectare. The growers say they will not go below 8,500kg per hectare.
03-08-2020, 12:27 PM
(03-08-2020 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]Ik denk echt dat dit de trend wordt ook, en niet enkel in Champagne. De echt mooie producten gaan (veel) duurder worden, die "net over de sloot" krijgen het moeilijk.
Volledig eens Werner
07-08-2020, 09:22 AM
07-08-2020, 10:19 AM
(07-08-2020 09:22 AM)fleer schreef: [ -> ]What is Natural Wine?
https://daily.sevenfifty.com/what-is-natural-wine/
Mersie Fleer, interessant artikel.
Ik las nergens wat ze nu eigenlijk willen certificeren. Dat de wijn "natuurlijk" is, dus zonder enige "additieven", behalve een achterpoortje voor zwavel. Er wordt nergens gewag gemaakt van enige controle op de kwaliteit van die wijnen en dan heb ik het niet enkel over de kwaliteit net na botteling. Als men hier mee door gaat vind ik dat er ook, net als bij bier, een houdbaarheidsdatum op moet, want langer dan enkele maanden blijven de meeste "natuurlijke" wijnen niet goed. Het charter stond er niet bij helaas, benieuwd wat ze allemaal als "additief" beschouwen. Hoort hout daar bij, of amfoor? Beiden hebben invloed op de smaak.
Ook gaat de schrijver nogal kort door de bocht als hij "in order to save the planet" vind dat "natural" werken de enige oplossing is. Dat we af moeten van alle chemische rommel is een open deur intrappen, maar je kan ook zonder chemie goede wijnen maken zonder dat die troebel, geoxideerd en/of azijnstekig zijn.
En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
07-08-2020, 10:53 AM
(07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ](07-08-2020 09:22 AM)fleer schreef: [ -> ]What is Natural Wine?
https://daily.sevenfifty.com/what-is-natural-wine/
Mersie Fleer, interessant artikel.
Ik las nergens wat ze nu eigenlijk willen certificeren. Dat de wijn "natuurlijk" is, dus zonder enige "additieven", behalve een achterpoortje voor zwavel. Er wordt nergens gewag gemaakt van enige controle op de kwaliteit van die wijnen en dan heb ik het niet enkel over de kwaliteit net na botteling. Als men hier mee door gaat vind ik dat er ook, net als bij bier, een houdbaarheidsdatum op moet, want langer dan enkele maanden blijven de meeste "natuurlijke" wijnen niet goed. Het charter stond er niet bij helaas, benieuwd wat ze allemaal als "additief" beschouwen. Hoort hout daar bij, of amfoor? Beiden hebben invloed op de smaak.
Ook gaat de schrijver nogal kort door de bocht als hij "in order to save the planet" vind dat "natural" werken de enige oplossing is. Dat we af moeten van alle chemische rommel is een open deur intrappen, maar je kan ook zonder chemie goede wijnen maken zonder dat die troebel, geoxideerd en/of azijnstekig zijn.
En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
http://www.vinejo.freebb.be/thread-6967.html
07-08-2020, 12:15 PM
(07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ]En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
De wereldbevolking verminderen helpt ook...
07-08-2020, 12:25 PM
Elk jaar werken er in Frankrijk bijna een half miljoen seizoensarbeiders in de druivenpluk. Champagne alleen al telt er 100 à 120000.
Een kwart daarvan zijn buitenlanders.
De dreiging van Covid en eventuele restricties werpt een schaduw over de planning.
https://www.franceinter.fr/vendanges-au-...n-d-oeuvre
Een kwart daarvan zijn buitenlanders.
De dreiging van Covid en eventuele restricties werpt een schaduw over de planning.
https://www.franceinter.fr/vendanges-au-...n-d-oeuvre
07-08-2020, 12:31 PM
(07-08-2020 12:15 PM)GP1978 schreef: [ -> ](07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ]En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
De wereldbevolking verminderen helpt ook...
Dat lijkt me de enige goede oplossing. Wat stel je voor, WO III ?
07-08-2020, 01:19 PM
(07-08-2020 12:15 PM)GP1978 schreef: [ -> ](07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ]En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
De wereldbevolking verminderen helpt ook...
Daar zorgt de natuur zelf al voor met Covid19
07-08-2020, 02:16 PM
(07-08-2020 12:31 PM)wvd schreef: [ -> ](07-08-2020 12:15 PM)GP1978 schreef: [ -> ](07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ]En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
De wereldbevolking verminderen helpt ook...
Dat lijkt me de enige goede oplossing. Wat stel je voor, WO III ?
Nee hoor. Interessant opiniestuk van Maarten Boudry :
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200727_97684652
Enkel beschikbaar voor abonnees, maar hier de inleiding :
Het is tijd dat pessimisten hun doembeelden over overbevolking opbergen, vindt Maarten Boudry. De wereldbevolking zal haar piek al bereiken rond 2064, daarna zal ze krimpen.
07-08-2020, 02:21 PM
(07-08-2020 02:16 PM)Olivier schreef: [ -> ](07-08-2020 12:31 PM)wvd schreef: [ -> ](07-08-2020 12:15 PM)GP1978 schreef: [ -> ](07-08-2020 10:19 AM)wvd schreef: [ -> ]En slecht nieuws wat betreft biologisch verbouwen: studies zouden uitgewezen hebben dat als alle landbouw biologisch zou zijn, we 3 x zoveel landbouw oppervlakte nodig hebben om de wereldbevolking te voeden. Adieu Amazonewoud dan maar? Mooie redding van de planeet, het probleem is een ietsiepietsie ingewikkelder.
De wereldbevolking verminderen helpt ook...
Dat lijkt me de enige goede oplossing. Wat stel je voor, WO III ?
Nee hoor. Interessant opiniestuk van Maarten Boudry :
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200727_97684652
Enkel beschikbaar voor abonnees, maar hier de inleiding :
Het is tijd dat pessimisten hun doembeelden over overbevolking opbergen, vindt Maarten Boudry. De wereldbevolking zal haar piek al bereiken rond 2064, daarna zal ze krimpen.
Klopt, las ik ook in het boek Feitenkennis van Hans Rosling.
Hoe meer ontwikkeling en comfort, hoe minder hoog het aantal kinderen. En de derdewereld landen doen het, in tegenstelling tot wat men denkt, op dat gebied steeds beter.
Verder vind ik die Maarten Boudry een opgeblazen kikker, maar dit geheel terzijde.
10-08-2020, 07:20 PM
Ik bedoelde als oplossing idd niet WOIII.
Maar in de westerse landen dalen de bevolkingsaantallen al, omdat de gezondheidszorg goed is, en de welvaart op een deftig niveau.
In ontwikkelingslanden zijn kinderen vaak de enige vorm van pensioenzorg/ouderen zorg, en dus eerder een noodzaak.
Ook hoge aantallen kindersterfte zorgt ervoor dat er meer kinderen gemaakt worden.
Als een betere gezondheidszorg, welzijn, lager kindersterfte etc. in die landen gerealiseerd kan worden, en de levensstandaard er toeneemt, dan dalen ook de geboorte aantallen.
Dat zijn natuurlijk langzame processen, en de opwarming van de aarde zorgt er nu ook niet direct voor dat die landen, die het nu al moeilijk hebben, het binnenkort gemakkelijker gaan hebben.
De sterfte gevallen door Covid zijn globaal genomen maar een druppel op een hete plaat.
Totaal 734.000 sterfgevallen, en de wereldbevolking groeit nog met 227.000 per dag.
Maar in de westerse landen dalen de bevolkingsaantallen al, omdat de gezondheidszorg goed is, en de welvaart op een deftig niveau.
In ontwikkelingslanden zijn kinderen vaak de enige vorm van pensioenzorg/ouderen zorg, en dus eerder een noodzaak.
Ook hoge aantallen kindersterfte zorgt ervoor dat er meer kinderen gemaakt worden.
Als een betere gezondheidszorg, welzijn, lager kindersterfte etc. in die landen gerealiseerd kan worden, en de levensstandaard er toeneemt, dan dalen ook de geboorte aantallen.
Dat zijn natuurlijk langzame processen, en de opwarming van de aarde zorgt er nu ook niet direct voor dat die landen, die het nu al moeilijk hebben, het binnenkort gemakkelijker gaan hebben.
De sterfte gevallen door Covid zijn globaal genomen maar een druppel op een hete plaat.
Totaal 734.000 sterfgevallen, en de wereldbevolking groeit nog met 227.000 per dag.
10-08-2020, 07:48 PM
(10-08-2020 07:20 PM)GP1978 schreef: [ -> ]Maar in de westerse landen dalen de bevolkingsaantallen al, omdat de gezondheidszorg goed is, en de welvaart op een deftig niveau.
In ontwikkelingslanden zijn kinderen vaak de enige vorm van pensioenzorg/ouderen zorg, en dus eerder een noodzaak.
Ook hoge aantallen kindersterfte zorgt ervoor dat er meer kinderen gemaakt worden.
Als een betere gezondheidszorg, welzijn, lager kindersterfte etc. in die landen gerealiseerd kan worden, en de levensstandaard er toeneemt, dan dalen ook de geboorte aantallen.
Lees Hans Rosling, dit proces is inderdaad volop bezig!
10-08-2020, 09:00 PM
Over Covid gesproken, de nieuwe golf komt er niet ... de hoofdzetel van Volkswagen in Wolfsburg heeft het bevestigd al dat fake nieuws, toch eentje minder
13-08-2020, 12:38 PM
Mooi stuk over het Lijsternest, dat Belgische vin naturel maakt:
https://perswijn.nl/2020/08/10/belgische...jsternest/
https://perswijn.nl/2020/08/10/belgische...jsternest/
13-08-2020, 09:37 PM
(13-08-2020 12:38 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Mooi stuk over het Lijsternest, dat Belgische vin naturel maakt:
https://perswijn.nl/2020/08/10/belgische...jsternest/
Ik zeg het al jaren tegen velen, als je eens een deftige wijn uit ons Belgenland wilt drinken dan moet je dit eens proeven.
14-08-2020, 08:40 AM
Allez, Stijn Streuvels zou content geweest zijn. Die woonde daar achter de hoek.
14-08-2020, 01:28 PM
(14-08-2020 08:40 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Allez, Stijn Streuvels zou content geweest zijn. Die woonde daar achter de hoek.
Klopt het lijsternest ligt vlak aan het lijsternest.
Als je eens aan de betere kant van het water geraakt.
De uitnodiging staat nog steeds open, nog enkele flessen '17 en '18 liggen.
28-08-2020, 04:27 PM
(14-08-2020 01:28 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ](14-08-2020 08:40 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Allez, Stijn Streuvels zou content geweest zijn. Die woonde daar achter de hoek.
Klopt het lijsternest ligt vlak aan het lijsternest.
Als je eens aan de betere kant van het water geraakt.
De uitnodiging staat nog steeds open, nog enkele flessen '17 en '18 liggen.
Wordt vergeleken met betere Beaujolais (stijl Lapierre en andere vin nature)- vind jij dat ook, Greg?
29-08-2020, 06:26 AM
(28-08-2020 04:27 PM)vinejo schreef: [ -> ](14-08-2020 01:28 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ](14-08-2020 08:40 AM)Rik Martens schreef: [ -> ]Allez, Stijn Streuvels zou content geweest zijn. Die woonde daar achter de hoek.
Klopt het lijsternest ligt vlak aan het lijsternest.
Als je eens aan de betere kant van het water geraakt.
De uitnodiging staat nog steeds open, nog enkele flessen '17 en '18 liggen.
Wordt vergeleken met betere Beaujolais (stijl Lapierre en andere vin nature)- vind jij dat ook, Greg?
Moeilijke vraag, maar de reden waarom deze vergelijking gemaakt wordt is me wel duidelijk.
Voor mij gaat het eerder de stijl van de betere elegante Loire blends uit met een scheutje Beaujolais.
Ze hebben niet de body van de Beaujolais daarop neig ik eerder te zeggen een elegante sappige Loire maar ze zijn dan wel weer heel smaakvol. Het fruit is complex en er is niks stroef aan.
Maar het fruit zelf kan je niet echt makkelijk vergelijken daar het toch iets anders is, ook wat florale toetsen ( niet groenig ) het is echt iets apart.
Elke Belgische wijnliefhebber zou dit toch eens moeten proeven al is het maar uit chauvinisme.
Het is een verrassende wijn die je een andere kijk geeft op hydrides. Die door de wijncritici toch niet echt hoog aangeschreven staan.