(22-11-2017 07:44 PM)Bert schreef: [ -> ]Ik vind dat én Jeb Dunnuck (voor vele Rhônewijnen) én James Suckling (niemand neemt hem au serieux voor bvb Bdx - ik laat me niet uit over Toscane) overdrijven met punten.
Als ik een fles Bdx drink en ik lees er dan Parker op na, zat hij (himself) er meestal toch boenk op zunne en kon hij als geen ander 'voorspellen' hoe en hoe lang de wijn zou evolueren.
Volgens mij benaderen Neal Martin's proeverskunsten, kennis en inzicht het meest die van Robert Parker. Ik heb het vooral ook voor de kwaliteit van zijn recensies in het algemeen.
Dat is dus inderdaad allemaal vrij persoonlijk. RP was nooit helemaal mijn smaak, zelfs niet voor Bordeaux, waar hij bvb. grote fan was van de Pavie's van de jaren 2000 en die vond ik absoluut ondrinkbaar, gemaakt van, zoals JMQ het zegt, "verslenste" druiven.
Zijn grote verdienste, en dat mag niet onderschat worden, is dat hij er (mee) voor gezorgd heeft dat wijnen properder gemaakt worden, met redelijke rendementen. Het is voor een groot deel ook zijn verdienste dat er nu amper nog wijnen met fouten in de rekken liggen.
Maar helaas danken we aan hem ook een ganse generatie over-geëxtraheerde, overeikte wijnen, iets wat hij nu afstrijdt, maar ga maar na, de Bourgognes van Bobby Kacher of North-Berkeley, die hun Bourgognes op 100% nieuwe eik wilden, scoorden gegarandeerd hoger dan de "echte". En hoevele GCC's van eind jaren 80, begin jaren 90 proeven nog steeds naar teveel eik?
Hij heeft ook nooit een jota begrepen van Bourgogne, altijd te dun en te zuur (was wel dikwijls zo), wat ik normaal vind voor iemand die opgevoed is op donuts, ketchup en Cola en pas op zijn één of tweeëntwintigste zijn eerste slok wijn nam. Dan moet alles vol en warm en zoet zijn, de smaak is gevormd, niks aan te doen.
Zijn lievelingsregio is dan ook Châteauneuf. Hij kwam begin jaren 90 bij Laurence en toen ze hem een speciaal foeder liet proeven, zei hij dat, als ze die apart bottelde, hij die cuvée 100/100 zou geven. En cuvée Justine, later herdoopt in Da Capo, was geboren.
Sinds hij er niet meer naartoe gaat en zijn invloed daalt, zijn smaak was de laatste jaren ook al wat bijgedraaid, is de wijn in deze regio, ondanks de klimaatopwarming, globaal bekeken ook wat aan het veranderen en zoekt de meerderheid toch naar wat minder geblockbuster en je vindt nu hier en daar al wat meer intrigerende wijnen.
Oei, dat is weer langer dan ik van plan was, sorry daarvoor....