wijnliefhebbers

Volledige versie: Champagne Delavenne Père & Fils - Bouzy
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Brut Nature - Grand Cru - Champagne Delavenne in Bouzy

60% Pinot Noir en 40% Chardonnay, alles uit de Grand Cru gemeente Bouzy. Assemblage van 80% oogst 2011 met 20% 2010 op inox. Vier jaar sur lattes en geen dosering. Je krijgt ter plaatse dikwijls te horen dat ze de malolactische gisting niet toepassen op geen enkele cuvée.
Voor de liefhebbers van de beendroge strakke stijl. Parelt en oogt mooi. Heel frisse neus van citrus, appel, perzik met een tikje mineraliteit. Deze Brut Nature zal duidelijk verbeteren met een jaartje kelderrust. Het potentieel is er, nu nog even afronden en dan zal de terroir van Bouzy zijn ware aard tonen.
Heb bij deze wijnbouwer ook zijn Côteaux Champenois Bouzy Rouge gekocht. Een stille wijn van 100% Pinot Noir uit 2012. Erg mooi gemaakt.
(01-04-2017 08:03 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Brut Nature - Grand Cru - Champagne Delavenne in Bouzy

60% Pinot Noir en 40% Chardonnay, alles uit de Grand Cru gemeente Bouzy. Assemblage van 80% oogst 2011 met 20% 2010 op inox. Vier jaar sur lattes en geen dosering. Je krijgt ter plaatse dikwijls te horen dat ze de malolactische gisting niet toepassen op geen enkele cuvée.
Voor de liefhebbers van de beendroge strakke stijl. Parelt en oogt mooi. Heel frisse neus van citrus, appel, perzik met een tikje mineraliteit. Deze Brut Nature zal duidelijk verbeteren met een jaartje kelderrust. Het potentieel is er, nu nog even afronden en dan zal de terroir van Bouzy zijn ware aard tonen.
Heb bij deze wijnbouwer ook zijn Côteaux Champenois Bouzy Rouge gekocht. Een stille wijn van 100% Pinot Noir uit 2012. Erg mooi gemaakt.

Lijkt me een huis naar mijn stijl (hou van drogere bubbels)
Was die stille wijn wat vergelijkbaar met een Loire-pinot noir?
(01-04-2017 08:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(01-04-2017 08:03 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Brut Nature - Grand Cru - Champagne Delavenne in Bouzy

60% Pinot Noir en 40% Chardonnay, alles uit de Grand Cru gemeente Bouzy. Assemblage van 80% oogst 2011 met 20% 2010 op inox. Vier jaar sur lattes en geen dosering. Je krijgt ter plaatse dikwijls te horen dat ze de malolactische gisting niet toepassen op geen enkele cuvée.
Voor de liefhebbers van de beendroge strakke stijl. Parelt en oogt mooi. Heel frisse neus van citrus, appel, perzik met een tikje mineraliteit. Deze Brut Nature zal duidelijk verbeteren met een jaartje kelderrust. Het potentieel is er, nu nog even afronden en dan zal de terroir van Bouzy zijn ware aard tonen.
Heb bij deze wijnbouwer ook zijn Côteaux Champenois Bouzy Rouge gekocht. Een stille wijn van 100% Pinot Noir uit 2012. Erg mooi gemaakt.

Lijkt me een huis naar mijn stijl (hou van drogere bubbels)
Was die stille wijn wat vergelijkbaar met een Loire-pinot noir?

Een Bouzy Rouge heeft toch wel zijn eigen aparte stijl. Licht rood fruit, vooral framboos en aardbei met heel fluwelige tannines, als het goed gemaakt is tenminste. Vergelijkbaar met Loire-pinot? Zou misschien kunnen maar ik zou eerder zeggen, moest ik toch vergelijken, eerder een Elzasser met wat mineraliteit.
Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.
(07-04-2017 06:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.

Eigenlijk raar dat ze eerst geen malo doen maar later wel 8 g dosering bijvoegen.
Anderzijds, misschien doén ze dat net om een gulle dosering te kunnen geven terwijl de wijn mooi droog blijft.
In Duitsland mag een trocken ook meer restsuiker bevatten wanneer de zuurtegraad hoger is.
(08-04-2017 08:37 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-04-2017 06:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.

Eigenlijk raar dat ze eerst geen malo doen maar later wel 8 g dosering bijvoegen.
Anderzijds, misschien doén ze dat net om een gulle dosering te kunnen geven terwijl de wijn mooi droog blijft.
In Duitsland mag een trocken ook meer restsuiker bevatten wanneer de zuurtegraad hoger is.

Een dosering van 7,8 g/l is feitelijk zo gek veel nog niet hoor. Tophuizen Bollinger, Pol Roger en Roederer zitten met hun standaardcuvée boven dit getal en passen zelfs allemaal malo toe (of soms gedeeltelijk). Feitelijk zijn die champagnes ook wel allemaal heel lekker. Bij Delavenne legden ze uit dat het blokkeren van de malolactische gisting vooral dient om de nadruk op fraicheur te leggen en om deze langer te behouden. Maar het blijft natuurlijk altijd zoeken naar het juiste evenwicht. Iedere wijnmaker heeft echter, gelukkig maar, zijn eigen stijl.
(08-04-2017 12:01 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-04-2017 08:37 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-04-2017 06:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.

Eigenlijk raar dat ze eerst geen malo doen maar later wel 8 g dosering bijvoegen.
Anderzijds, misschien doén ze dat net om een gulle dosering te kunnen geven terwijl de wijn mooi droog blijft.
In Duitsland mag een trocken ook meer restsuiker bevatten wanneer de zuurtegraad hoger is.

Een dosering van 7,8 g/l is feitelijk zo gek veel nog niet hoor. Tophuizen Bollinger, Pol Roger en Roederer zitten met hun standaardcuvée boven dit getal en passen zelfs allemaal malo toe (of soms gedeeltelijk). Feitelijk zijn die champagnes ook wel allemaal heel lekker. Bij Delavenne legden ze uit dat het blokkeren van de malolactische gisting vooral dient om de nadruk op fraicheur te leggen en om deze langer te behouden. Maar het blijft natuurlijk altijd zoeken naar het juiste evenwicht. Iedere wijnmaker heeft echter, gelukkig maar, zijn eigen stijl.

thank you Francis!
Und Grüße aus dem Ahrtal! Smile
(08-04-2017 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-04-2017 12:01 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-04-2017 08:37 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-04-2017 06:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.

Eigenlijk raar dat ze eerst geen malo doen maar later wel 8 g dosering bijvoegen.
Anderzijds, misschien doén ze dat net om een gulle dosering te kunnen geven terwijl de wijn mooi droog blijft.
In Duitsland mag een trocken ook meer restsuiker bevatten wanneer de zuurtegraad hoger is.

Een dosering van 7,8 g/l is feitelijk zo gek veel nog niet hoor. Tophuizen Bollinger, Pol Roger en Roederer zitten met hun standaardcuvée boven dit getal en passen zelfs allemaal malo toe (of soms gedeeltelijk). Feitelijk zijn die champagnes ook wel allemaal heel lekker. Bij Delavenne legden ze uit dat het blokkeren van de malolactische gisting vooral dient om de nadruk op fraicheur te leggen en om deze langer te behouden. Maar het blijft natuurlijk altijd zoeken naar het juiste evenwicht. Iedere wijnmaker heeft echter, gelukkig maar, zijn eigen stijl.

thank you Francis!
Und Grüße aus dem Ahrtal! Smile

Viel Spaß. Gehst du nach Jean Stodden?
(08-04-2017 07:27 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-04-2017 01:39 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(08-04-2017 12:01 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-04-2017 08:37 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-04-2017 06:34 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Blanc de Blancs Grand Cru - Delavenne Père & Fils

Deze wijnbouwer in Bouzy heeft het geluk om ook een perceel in Cramant, in de Côte des Blancs, te bezitten. Uitsluitend van deze druifjes maakt hij een frisse, elegante Blanc de Blancs. Dadelijk heel vineus in de neus met wat citrus, perzik, venkelbloemetjes. Na een tijdje wat geroosterde amandeltoetsen. In de mond heel frisse zuren, groene appels en vers wit fruit. Deze champagne heeft geen malolactische gisting ondergaan waardoor hij een kenmerkende frisheid heeft. De dosering van 7,8 g/l is niet merkbaar en zorgt voor een goed evenwicht. Zeer charmante champagne, een waardige vertegenwoordiger van de terroir van Cramant.

Eigenlijk raar dat ze eerst geen malo doen maar later wel 8 g dosering bijvoegen.
Anderzijds, misschien doén ze dat net om een gulle dosering te kunnen geven terwijl de wijn mooi droog blijft.
In Duitsland mag een trocken ook meer restsuiker bevatten wanneer de zuurtegraad hoger is.

Een dosering van 7,8 g/l is feitelijk zo gek veel nog niet hoor. Tophuizen Bollinger, Pol Roger en Roederer zitten met hun standaardcuvée boven dit getal en passen zelfs allemaal malo toe (of soms gedeeltelijk). Feitelijk zijn die champagnes ook wel allemaal heel lekker. Bij Delavenne legden ze uit dat het blokkeren van de malolactische gisting vooral dient om de nadruk op fraicheur te leggen en om deze langer te behouden. Maar het blijft natuurlijk altijd zoeken naar het juiste evenwicht. Iedere wijnmaker heeft echter, gelukkig maar, zijn eigen stijl.

thank you Francis!
Und Grüße aus dem Ahrtal! Smile

Viel Spaß. Gehst du nach Jean Stodden?

We passeerden zijn wijngaarden op de wandelroute tussen Dernau en Mayschoss, heb de wijn echter nog nooit geproefd. Bij Shumacher langs geweest, morgen Julia Bertram... Heart
Côteaux Champenois - BOUZY ROUGE - Delavenne Père & Fils

Sommige wijnbouwers in de Champagne, die over enkele goed gelegen percelen beschikken met pinot noir of soms zelfs pinot meunier, maken hiervan een stille wijn die verkocht wordt als Côteaux Champenois. Overal wordt wel rode wijn gemaakt maar meestal dient deze enkel om in de assemblage te verdwijnen voor Rosé champagne. Hier en daar maakt men de rosé op de saignée methode Wink
In Bouzy, Ambonnay, Aÿ en Cumières heb je de meeste kans om een degelijke stille rode wijn te vinden. Enkel voorbeelden hiervan zijn Paillard en Delavenne in Bouzy, Egly Ouriet in Ambonnay, Gatinois in Aÿ en Jean-Baptiste Geoffroy voor zijn Cumières Rouge.
Deze Bouzy Rouge van Delavenne is gemaakt van pinot noir uit 2012. De kleur is verrassend donker voor deze zo noordelijk gelegen appellatie. Geen merkbare evolutie. De structuur is vrij geconcentreerd en zelfs een beetje pulpachtig, duidelijk gemaakt zonder of met weinig filtering. In de neus aroma's van kleine rode vruchten, vooral krieken en frambozen. Mooie houtondersteuning van het fruit met wat vanilletoetsen. In de mond komt de wijn heel fijn en elegant over met zijdezachte tannines. Dit is gewoon een complexloze, leuke wijn die menig pinot liefhebber zal kunnen bekoren.
(07-05-2017 07:22 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Côteaux Champenois - BOUZY ROUGE - Delavenne Père & Fils

Sommige wijnbouwers in de Champagne, die over enkele goed gelegen percelen beschikken met pinot noir of soms zelfs pinot meunier, maken hiervan een stille wijn die verkocht wordt als Côteaux Champenois. Overal wordt wel rode wijn gemaakt maar meestal dient deze enkel om in de assemblage te verdwijnen voor Rosé champagne. Hier en daar maakt men de rosé op de saignée methode Wink
In Bouzy, Ambonnay, Aÿ en Cumières heb je de meeste kans om een degelijke stille rode wijn te vinden. Enkel voorbeelden hiervan zijn Paillard en Delavenne in Bouzy, Egly Ouriet in Ambonnay, Gatinois in Aÿ en Jean-Baptiste Geoffroy voor zijn Cumières Rouge.
Deze Bouzy Rouge van Delavenne is gemaakt van pinot noir uit 2012. De kleur is verrassend donker voor deze zo noordelijk gelegen appellatie. Geen merkbare evolutie. De structuur is vrij geconcentreerd en zelfs een beetje pulpachtig, duidelijk gemaakt zonder of met weinig filtering. In de neus aroma's van kleine rode vruchten, vooral krieken en frambozen. Mooie houtondersteuning van het fruit met wat vanilletoetsen. In de mond komt de wijn heel fijn en elegant over met zijdezachte tannines. Dit is gewoon een complexloze, leuke wijn die menig pinot liefhebber zal kunnen bekoren.

Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?
(07-05-2017 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?

Ja, dat ga je bij ons waarschijnlijk niet vinden.
(07-05-2017 08:36 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?

Ja, dat ga je bij ons waarschijnlijk niet vinden.

Interessant!
Leek de wijn wat op een Loire pinot noir?
(07-05-2017 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:36 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?

Ja, dat ga je bij ons waarschijnlijk niet vinden.

Interessant!
Leek de wijn wat op een Loire pinot noir?

Lang geleden dat ik nog een Loire pinot gedronken heb. Deze Bouzy was bv. helemaal niet schraal en "pinoteerde" mooi. Nu, côteaux champenois maken is helemaal geen must en wordt enkel in de uitstekende jaren gedaan. De andere jaren verdwijnt hij in de champagneplas.
(07-05-2017 09:46 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:36 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?

Ja, dat ga je bij ons waarschijnlijk niet vinden.

Interessant!
Leek de wijn wat op een Loire pinot noir?

Lang geleden dat ik nog een Loire pinot gedronken heb. Deze Bouzy was bv. helemaal niet schraal en "pinoteerde" mooi. Nu, côteaux champenois maken is helemaal geen must en wordt enkel in de uitstekende jaren gedaan. De andere jaren verdwijnt hij in de champagneplas.

Als deze wijn in 2012 al behoorlijk geslaagd was zal men in 15 en 16 wel toppertjes maken (voor de streek)
Grappig ook dat ze op het (mooie) etiket Recoltant Manipulant vermelden ;-)
(07-05-2017 09:53 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-05-2017 09:46 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 09:23 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:36 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2017 08:03 PM)Olivier schreef: [ -> ]Inderdaad verrassend donker voor pinot noir. Waarschijnlijk ter plaatse gekocht?

Ja, dat ga je bij ons waarschijnlijk niet vinden.

Interessant!
Leek de wijn wat op een Loire pinot noir?

Lang geleden dat ik nog een Loire pinot gedronken heb. Deze Bouzy was bv. helemaal niet schraal en "pinoteerde" mooi. Nu, côteaux champenois maken is helemaal geen must en wordt enkel in de uitstekende jaren gedaan. De andere jaren verdwijnt hij in de champagneplas.

Als deze wijn in 2012 al behoorlijk geslaagd was zal men in 15 en 16 wel toppertjes maken (voor de streek)
Grappig ook dat ze op het (mooie) etiket Recoltant Manipulant vermelden ;-)

Ja, dat is verplicht in de Champagne. Op een fles Aÿ Rouge van Bollinger zal in kleine lettertjes de vermelding NM (négociant manipulant) staan omdat ze ook druiven aankopen. Bij wijnbouwers als Delavenne zetten ze dat, terecht, wat groter omdat de druiven van hen zijn en omdat het ganse proces bij hen verloopt.
thank you voor deze info, Francis!
Champagne Delavenne Père & Fils - Champagne "Amour de Louise" Bouzy Grand Cru

70% chardonnay en 30% PN, assemblage van 8 jaargangen van 2004 tot 2011. Dosering 6 g/l en geen malolactische gisting toegepast.
Ongelooflijk minuscule belletjes parelen mooi naar boven in het glas. Florale neus die lieflijk en finessevol aandoet. Verder wat citrus en wat passievruchten. Mooi evenwicht tussen de aanwezige zuurtjes en de mineraliteit van het terroir van Bouzy. Dit terroir staat vooral gekend om zijn krachtige wijnen op basis van overwegend pinot noir. Maar dit buitenbeentje bewijst echter dat ook de chardonnay hier het beste van zichzelf kan laten zien.
Beperkte reeks van slechts 3048 geproduceerde flessen. Niet echt goedkoop maar wel heerlijk!
Koppelingen