De eigenaar van de site
http://www.topwijnen.info/html/wijn_bewaren.html schrijft 'U kunt de luchtvochtigheid beïnvloeden door wat grind of zand op de grond ( in een wijnkelder, Richárd) te leggen.'
En hij is niet de enige; ik las het wel vaker. Maar hoe werkt dat dan?
(01-04-2017 09:11 PM)Côte du Richárd schreef: [ -> ]De eigenaar van de site http://www.topwijnen.info/html/wijn_bewaren.html schrijft 'U kunt de luchtvochtigheid beïnvloeden door wat grind of zand op de grond ( in een wijnkelder, Richárd) te leggen.'
En hij is niet de enige; ik las het wel vaker. Maar hoe werkt dat dan?
Als dat zand of grind niet voldoende verzadigd is van water mag je het effect op de relatieve vochtigheid in de kelder verwaarlozen.
Dit hulpmiddel met een laag van zand, grind en kiezel werkt wel wanneer je over deze laag voldoende water giet.
Gelijkwaardig effect heeft in mijn kelder de poreuze terra cotta vloer waar ik een emmer water over giet bij vochtigheidsgraden lager dan +/- 50%.
Op een minimum van tijd is 10 liter water geabsorbeerd in deze vloer en wordt dan zeer langzaam gedurende weken aan de lucht in de kelder afgegeven.
Vriend van me heeft de onderste alkoven van zijn wijnkelder met grind bedekt.
Daar liggen dan ook zijn duurdere flessen op - reden onbekend. Esthetisch wel mooi.
(02-04-2017 11:04 AM)don quichotte schreef: [ -> ]Als dat zand of grind niet voldoende verzadigd is van water mag je het effect op de relatieve vochtigheid in de kelder verwaarlozen.
Maar toch, ik lees met regelmaat over grind. Volgens mij echter kan grind geen water opnemen. Het zijn in feite kleine harde stenen. Logischer lijkt me, inderdaad, een terracotta vloer of een lemen vloer.
Ik vraag dit specifiek omdat mijn 'wijnkelder' zich in mijn meterkast bevindt en geen vloer heeft maar een vrij diep gat dat op grond (aarde) eindigt. Dat zorgt voor een frisse en behoorlijk gelijkmatige temperatuur. Zou het zin hebben hier grind op te storten?