Dit weekend bezoekje gebracht bij Julia Bertram, de nieuwe ontdekking van Gerd Braband. Met dank aan Marc Roovers die er al melding van bracht op zijn rieslingblog.
Julia, wijnkoningin in 2013, kon jammer genoeg niet aanwezig zijn maar we werden heel vriendelijk ontvangen door haar tante, die zelf wijn maakt voor het oorspronkelijke familiebedrijf (Weingut Ernst Sebastian). Zij stelt dat ze nog steeds de wijnen maakt die de plaatselijke bevolking vraagt, dat wil zeggen wijnen met meer "zoetigheid" en minder straffe zuurtjes. Nochtans heeft ze al veel geleerd van de nieuwe aanpak van Julia (die meer op export is gericht, vooral naar Bourgogneliefhebbende streken ;-) ).
Nu, ze liet ons 2 eigen wijnen proeven en ik moet zeggen dat ik ze echt wel mooi vond (ze koos wel bewust voor de frissere cuvees), ik kocht 3 flesjes van de Dernauer Spatburgunder. Aartslelijke fles en etiket maar aan 10 euro echt wel mooie wijn.
Julia haar wijnen zijn echter nog preciezer en meer Bourgognesk.
Mijn voorkeur ging ook hier uit naar de Dernauer 2015, waarlijk een Bourgondisch genot in elke zin van het woord.
Ook de basiscuvee was mooi en fijn, De Ahrweiler was iets ronder, de topcuvees waren zeer complex en lang maar dan ook weer al behoorlijk geprijsd.
Leuk is wel dat je deze wijnen bij Vinikus kan kopen (als ze niet zijn uitverkocht) aan zowat de prijs op het domein. (scheelt amper een tiental % ).
Wij houden alvast Julia en haar wijnen nauwlettend in het oog!
(10-04-2017 07:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dit weekend bezoekje gebracht bij Julia Bertram, de nieuwe ontdekking van Gerd Braband. Met dank aan Marc Roovers die er al melding van bracht op zijn rieslingblog.
Julia, wijnkoningin in 2013, kon jammer genoeg niet aanwezig zijn maar we werden heel vriendelijk ontvangen door haar tante, die zelf wijn maakt voor het oorspronkelijke familiebedrijf (Weingut Ernst Sebastian). Zij stelt dat ze nog steeds de wijnen maakt die de plaatselijke bevolking vraagt, dat wil zeggen wijnen met meer "zoetigheid" en minder straffe zuurtjes. Nochtans heeft ze al veel geleerd van de nieuwe aanpak van Julia (die meer op export is gericht, vooral naar Bourgogneliefhebbende streken ;-) ).
Nu, ze liet ons 2 eigen wijnen proeven en ik moet zeggen dat ik ze echt wel mooi vond (ze koos wel bewust voor de frissere cuvees), ik kocht 3 flesjes van de Dernauer Spatburgunder. Aartslelijke fles en etiket maar aan 10 euro echt wel mooie wijn.
Julia haar wijnen zijn echter nog preciezer en meer Bourgognesk.
Mijn voorkeur ging ook hier uit naar de Dernauer 2015, waarlijk een Bourgondisch genot in elke zin van het woord.
Ook de basiscuvee was mooi en fijn, De Ahrweiler was iets ronder, de topcuvees waren zeer complex en lang maar dan ook weer al behoorlijk geprijsd.
Leuk is wel dat je deze wijnen bij Vinikus kan kopen (als ze niet zijn uitverkocht) aan zowat de prijs op het domein. (scheelt amper een tiental % ).
Wij houden alvast Julia en haar wijnen nauwlettend in het oog!
nice, ben zeer nieuwsgierig!
(10-04-2017 07:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]Dit weekend bezoekje gebracht bij Julia Bertram, de nieuwe ontdekking van Gerd Brabant. Met dank aan Marc Roovers die er al melding van bracht op zijn rieslingblog.
Julia haar wijnen zijn echter nog preciezer en meer Bourgognesk.
Mijn voorkeur ging ook hier uit naar de Dernauer 2015, waarlijk een Bourgondisch genot in elke zin van het woord.
Ook de basiscuvee was mooi en fijn, De Ahrweiler was iets ronder, de topcuvees waren zeer complex en lang maar dan ook weer al behoorlijk geprijsd.
Leuk is wel dat je deze wijnen bij Vinikus kan kopen (als ze niet zijn uitverkocht) aan zowat de prijs op het domein. (scheelt amper een tiental % ).
Wij houden alvast Julia en haar wijnen nauwlettend in het oog!
Was dat mijn bericht met die kemel van een schrijffout?
https://vriendenvanderiesling.wordpress....land-2017/
Zopas, zo'n zes maandan na publicatie, verbeterd.
Ik was ook onder de indruk vorig jaar in Linden, toen Julia daar aanwezig was. Onder de indruk van haar wijnen, versta me niet verkeerd. Alhoewel Jo toch iets gemist heeft, denk ik, als Julia zelf er niet was. Maar ik ken de tante natuurlijk niet. ;-)
Inderdaad, maar no worries, heb de schreiffaut ook niet opgemerk ;-)
En ja, had Julia wel graag ontmoet, maar haar tante viel ook wel mee eigenlijk...(en meer in onze leeftijdscategorie
). Heel vriendelijke madam.
(Midden op de foto, rechts haar mama)
Handwerk spätburgunder
Tijdens deze nazomerdagen ritste ik deze fles uit onze "kelder" (P&P).
De wijn had een weinig tijd nodig om zich van zijn lekkerste kant te laten proeven. Aanvankelijk doet de wijn wat bio aan. Frisse neus met munt en bos en in de mond hoge zuren en ook een lichte tinteling.
Dra komt het fruit opzetten. Aardbeien, kersen. De zuren houden het geheel mooi strak. We worden ook een lichte zachte kruidigheid gewaar. Het geheel is zeer gebalanceerd.
Zeer mooie fles en koopwaar waarvan de gulle schenker verzocht wordt het jaartal aan te vullen.
(19-09-2018 09:15 PM)Tienne schreef: [ -> ]Handwerk spätburgunder
Tijdens deze nazomerdagen ritste ik deze fles uit onze "kelder" (P&P).
De wijn had een weinig tijd nodig om zich van zijn lekkerste kant te laten proeven. Aanvankelijk doet de wijn wat bio aan. Frisse neus met munt en bos en in de mond hoge zuren en ook een lichte tinteling.
Dra komt het fruit opzetten. Aardbeien, kersen. De zuren houden het geheel mooi strak. We worden ook een lichte zachte kruidigheid gewaar. Het geheel is zeer gebalanceerd.
Zeer mooie fles en koopwaar waarvan de gulle schenker verzocht wordt het jaartal aan te vullen.
Ik gok op 2016
Klinkt zeer lekker! Paar maanden geleden langs daar gewandeld.
De bevallige Julia stond te pronken op 1 van die grote borden langs de weg.
Had een of andere "miss" verkiezing gewonnen?
Memo aan mezelf.
Volgende keer bezoekje doen.
Dernauer Spätburgunder 2016
de eerste dag bleef ik wat op m'n honger zitten, vond dit behoorlijk simpel, kenmerkende Ahr aroma's van rijpe aardbeitjes, korte afdronk
de tweede dag meer volume en complexiteit, voller en rijper gevoel, vlot de fles geleegd
graag zou ik hier eens een topcuvée van drinken
(03-02-2019 10:42 AM)Vince schreef: [ -> ]Dernauer Spätburgunder 2016
de eerste dag bleef ik wat op m'n honger zitten, vond dit behoorlijk simpel, kenmerkende Ahr aroma's van rijpe aardbeitjes, korte afdronk
de tweede dag meer volume en complexiteit, voller en rijper gevoel, vlot de fles geleegd
graag zou ik hier eens een topcuvée van drinken
Ook al gewaar geworden dat deze wijnen een stuk complexer worden na een dagje openstaan.
(03-02-2019 11:54 AM)vinejo schreef: [ -> ] (03-02-2019 10:42 AM)Vince schreef: [ -> ]Dernauer Spätburgunder 2016
de eerste dag bleef ik wat op m'n honger zitten, vond dit behoorlijk simpel, kenmerkende Ahr aroma's van rijpe aardbeitjes, korte afdronk
de tweede dag meer volume en complexiteit, voller en rijper gevoel, vlot de fles geleegd
graag zou ik hier eens een topcuvée van drinken
Ook al gewaar geworden dat deze wijnen een stuk complexer worden na een dagje openstaan.
Dus een logische denkpiste zou zijn. Worden complexer met kelderrust? Nog steeds een gat in mijn cultuur deze wijnen...
(11-02-2019 07:31 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (03-02-2019 11:54 AM)vinejo schreef: [ -> ] (03-02-2019 10:42 AM)Vince schreef: [ -> ]Dernauer Spätburgunder 2016
de eerste dag bleef ik wat op m'n honger zitten, vond dit behoorlijk simpel, kenmerkende Ahr aroma's van rijpe aardbeitjes, korte afdronk
de tweede dag meer volume en complexiteit, voller en rijper gevoel, vlot de fles geleegd
graag zou ik hier eens een topcuvée van drinken
Ook al gewaar geworden dat deze wijnen een stuk complexer worden na een dagje openstaan.
Dus een logische denkpiste zou zijn. Worden complexer met kelderrust? Nog steeds een gat in mijn cultuur deze wijnen...
Ook gewoon bij Vinikus te vinden hoor...
(11-02-2019 09:32 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (11-02-2019 07:31 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (03-02-2019 11:54 AM)vinejo schreef: [ -> ] (03-02-2019 10:42 AM)Vince schreef: [ -> ]Dernauer Spätburgunder 2016
de eerste dag bleef ik wat op m'n honger zitten, vond dit behoorlijk simpel, kenmerkende Ahr aroma's van rijpe aardbeitjes, korte afdronk
de tweede dag meer volume en complexiteit, voller en rijper gevoel, vlot de fles geleegd
graag zou ik hier eens een topcuvée van drinken
Ook al gewaar geworden dat deze wijnen een stuk complexer worden na een dagje openstaan.
Dus een logische denkpiste zou zijn. Worden complexer met kelderrust? Nog steeds een gat in mijn cultuur deze wijnen...
Ook gewoon bij Vinikus te vinden hoor...
Tijd om dat gat eens op te vullen...
Gisterenavond de Dernauer 2015 geopend.
Puur confituur.
100% aardbeien.
Zeer zacht mondgevoel, met ook hier dat typische Ahroma van (over)rijpe aardbeien.
Naar de afdronk toe is t er zelfs wat over voor mij, beetje bittersweet ook, op t randje van off putting.
Positief: dit was eindelijk een wijn waarvoor mijn dochter enige interesse kon opbrengen omdat “ie echt wel lekker is”.
Weggezet na twee glaasjes.
Zonet is hier het weekend afgetrapt en uiteraard haal ik er dit flesje weer bij. Benieuwd of de ervaringen van Vince en mezelf (veel beter op dag 2) weer worden bevestigd.
En.....romgetroffel...
Jawel hoor! De aardbeikes worden verstevigd door een vlijtig vleugje peper, we ruiken nu ook cacao en grafiet.
In de mond zet het rijpe fruit zichzelf nu veel minder op de voorgrond, de peper geeft pit, de wijn is fijner, complexer ook. Doet me zelfs wat aan een elegante versie van een vdp Des Tours denken.
Heb het gevoel dat dit een wijn is die echt wel een stuk interessanter zal worden na kelderrust.
Ahrweiler spätburgunder 2016
eerste dag geopend, klein slokje genomen zodat wijn kon ademen
tweede dag blind geschonken, en klop erop; genodigden waanden zich in een mooie Gevrey villages…
ik herinner me rijp en toch fris lichtrood fruit met een mooie minerale ruggegraat en behoorlijke lengte
[/align]
buy!
Ahrweiler spätburgunder 2016
eerste dag geopend, klein slokje genomen zodat wijn kon ademen
tweede dag blind geschonken, en klop erop; genodigden waanden zich in een mooie Gevrey villages…
ik herinner me rijp en toch fris lichtrood fruit met een mooie minerale ruggegraat en behoorlijke lengte
[/align]
buy!
Ahrweiler Rosenthal (GG), frühburgunder, 2015
dit zou één van de oudste percelen frühburgunder zijn in de Ahr
geparfumeerd, rozen (what's in a name), framboosjes, perfect evenwichtig mondgevoel, met die subtiele zoetigheid die ik blind ook in Duitsland zou plaatsen, vrij lange afdronk
in mijn notities lees ik dat deze wijn 100% nieuw vat (Spennart eik uit Bayern) gekregen heeft, niets van gemerkt... , tussen dag 1 en 2 trouwens nauwelijks evolutie
(29-03-2019 03:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisterenavond de Dernauer 2015 geopend.
Puur confituur.
100% aardbeien.
Zeer zacht mondgevoel, met ook hier dat typische Ahroma van (over)rijpe aardbeien.
Naar de afdronk toe is t er zelfs wat over voor mij, beetje bittersweet ook, op t randje van off putting.
Positief: dit was eindelijk een wijn waarvoor mijn dochter enige interesse kon opbrengen omdat “ie echt wel lekker is”.
Weggezet na twee glaasjes.
Zonet is hier het weekend afgetrapt en uiteraard haal ik er dit flesje weer bij. Benieuwd of de ervaringen van Vince en mezelf (veel beter op dag 2) weer worden bevestigd.
En.....romgetroffel...
Jawel hoor! De aardbeikes worden verstevigd door een vlijtig vleugje peper, we ruiken nu ook cacao en grafiet.
In de mond zet het rijpe fruit zichzelf nu veel minder op de voorgrond, de peper geeft pit, de wijn is fijner, complexer ook. Doet me zelfs wat aan een elegante versie van een vdp Des Tours denken.
Heb het gevoel dat dit een wijn is die echt wel een stuk interessanter zal worden na kelderrust.
Gisteren met enige bombarie deze wijn geschonken maar was fel ontgoochelend. Zowel de neus als de mond konden niet bekoren. Allesbehalve Bourgondisch. Bertram koop je, zoals Vince ooit terecht opmerkte, best in de betere cuvees (GGs).
(15-10-2020 06:11 PM)vinejo schreef: [ -> ]Gisteren met enige bombarie deze wijn geschonken maar was fel ontgoochelend. Zowel de neus als de mond konden niet bekoren. Allesbehalve Bourgondisch. Bertram koop je, zoals Vince ooit terecht opmerkte, best in de betere cuvees (GGs).
Welja, zo moet je varen.... en het IS ook geen Bourgogne hé.... wellicht ook niet in de betere cuvées...
Ahrweiler Sonnenberg 2015
ik kreeg dit daarnet blind voorgeschoteld.
Reactie: "amai, dit ruikt naar grandcru uit de CdNuits: mandarijntjes, zeste."
In de mond idem. Zeer afgerond, niet supergelaagd vooral mandarijn, licht mondgevoel (12% alc.), lange afdronk. Voor een grand cru is dit de afdronk niet extreem lang en de gelaagdheid niet extreem complex dus herzie ik naar een 1 cru uit Morey of Gevrey. Maar ik herken niet meteen de stijl van een wijnbouwer erin. Nope, het is geen Bourgogne. Toen wist ik meteen: Julia Bertram ... .
Bijkomende verrassing: het blijkt een frühburgunder te zijn. Toch veruit de beste die ik ooit geproefd heb.
Handwerk 2018
eenvoudige avond, eenvoudige maar lekkere wijn.
Mijn lief schreeuwt vanuit de eetruimte ‘eihh strontgeur’
Ik was het niet. De kat staat naast mij in de keuken te ‘giezen’ naar het eten, dat kan ook niet.
de wijn dan. En ja, inderdaad, de eerste geur is eerder onaangenaam maar even in het glas lost dat probleem zich snel op. Drinkt, zoals altijd, makkelijk. Veel, lekker fruit.
En mijn lief? die noemt het nu ‘stront met kersen’ en ‘stinkt die wijn nog altijd?’ of ‘rotte groenten, rotte spruiten alsof een hippie stront op de druiven gesmeerd heeft’ en toch ‘wel
lekker van smaak’. Maar ik zie mijn lief graag en ik overschat zijn wijnkennis zeker niet.
Lekker wijntje.
Maar die geur van rotte spruit... Misschien een beetje.
(11-02-2021 11:17 PM)TheHolyGrape schreef: [ -> ]Handwerk 2018
eenvoudige avond, eenvoudige maar lekkere wijn.
Mijn lief schreeuwt vanuit de eetruimte ‘eihh strontgeur’
Ik was het niet. De kat staat naast mij in de keuken te ‘giezen’ naar het eten, dat kan ook niet.
de wijn dan. En ja, inderdaad, de eerste geur is eerder onaangenaam maar even in het glas lost dat probleem zich snel op. Drinkt, zoals altijd, makkelijk. Veel, lekker fruit.
En mijn lief? die noemt het nu ‘stront met kersen’ en ‘stinkt die wijn nog altijd?’ of ‘rotte groenten, rotte spruiten alsof een hippie stront op de druiven gesmeerd heeft’ en toch ‘wel
lekker van smaak’. Maar ik zie mijn lief graag en ik overschat zijn wijnkennis zeker niet.
Lekker wijntje.
Maar die geur van rotte spruit... Misschien een beetje.
Opgelet, parosmie is een symptoom van Corona
Neenee,, snap t wel, heb t ook al gehad bij Bertram.
Forstberg 2017
Zeer licht rode kleur. Het is duidelijk dat er niet teveel op extractie wordt gewerkt hier ten huize Bertram. De neus is typisch Ahr: geplette aardbeitjes met een milde kruidige toets. Ook wat appelsien zeste. De mond is zacht en silky. Duidelijk op verfijning dan op kracht. Redelijk toegankelijk al. En die typische zoete aardbei zonder echt ‘sucré’ te zijn. Mooi fris ook, iets wat ik sommige spätburgunders wel verwijt. Maar het enige wat je deze kan verwijten, is dat ie te snel leeg is.