15-04-2017, 10:59 AM
15-04-2017, 11:23 AM
(15-04-2017 10:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisterenavond beste verjaardagskado ever gekregen...Een "Bierworkshop" aan huis
Straks post ik wat droge (sic) info.
Op de foto the day after
Oei, verkeerd leveringsadres
Staat gelijk ook wijn tussen. Duhart?
15-04-2017, 11:25 AM
(15-04-2017 11:23 AM)TheWineVet schreef: [ -> ](15-04-2017 10:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]Gisterenavond beste verjaardagskado ever gekregen...Een "Bierworkshop" aan huis
Straks post ik wat droge (sic) info.
Op de foto the day after
Oei, verkeerd leveringsadres
Staat gelijk ook wijn tussen. Duhart?
Twee rammetjes
Wijn is de Casa Real u welbekend ;-)
15-04-2017, 12:10 PM
De degustatie werd begeleid door Danniella Provost, zytologe en binnenkort prinselijk begeleidster op de handelsmissie naar Korea . In haar gezelschap ook de übersympahieke Belgische (!) bierbrouwer Leslie van het heerlijk hoppig, puur en gewild Belgische L Arogante.
We begonnen met een "Session", de nummer 54, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen in een garage in Gent. Session was vroeger de naam voor het bier dat de arbeiders dronken, lekker en vooral licht, om schots en scheve bouwwerken te vermijden. Ideale aperitief.
Het tweede bier was al een stuk complexer, een onbekende voor mij, maar vanaf gisteren zeker al erg bemind: Vanderghinste Roodbruin, een bier van gemengde gisting dat al in 1892 als eerste bier van deze brouwerij op de markt kwam.
Zeer boeiend bier, beetje zuurzoet, paste gewoon pérfect bij het broodje geitenkaas met balsamico, appeltjes, rozijntjes, witloof en pijnboompitten. Jaja, alles werd vanaf hier begeleid door heerlijke gerechtjes, bereid door een waarlijk fantastische schepping van onze lieve heer (mijn schoonvader in dit geval)
We begonnen met een "Session", de nummer 54, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen in een garage in Gent. Session was vroeger de naam voor het bier dat de arbeiders dronken, lekker en vooral licht, om schots en scheve bouwwerken te vermijden. Ideale aperitief.
Het tweede bier was al een stuk complexer, een onbekende voor mij, maar vanaf gisteren zeker al erg bemind: Vanderghinste Roodbruin, een bier van gemengde gisting dat al in 1892 als eerste bier van deze brouwerij op de markt kwam.
Zeer boeiend bier, beetje zuurzoet, paste gewoon pérfect bij het broodje geitenkaas met balsamico, appeltjes, rozijntjes, witloof en pijnboompitten. Jaja, alles werd vanaf hier begeleid door heerlijke gerechtjes, bereid door een waarlijk fantastische schepping van onze lieve heer (mijn schoonvader in dit geval)
15-04-2017, 12:27 PM
(15-04-2017 12:10 PM)vinejo schreef: [ -> ]De degustatie werd begeleid door Danniella Provost, zytologe en binnenkort prinselijk begeleidster op de handelsmissie naar China . In haar gezelschap ook de übersympahieke Belgische (!) bierbrouwer Leslie van het heerlijk hoppig, puur en gewild Belgische L Arogante.
We begonnen met een "Session", de nummer 54, speciaal voor de gelegenheid gebrouwen in een garage in Gent. Session was vroeger de naam voor het bier dat de arbeiders dronken, lekker en vooral licht, om schots en scheve bouwwerken te vermijden. Ideale aperitief.
Het tweede bier was al een stuk complexer, een onbekende voor mij, maar vanaf gisteren zeker al erg bemind: Vanderghinste Roodbruin, een bier van gemengde gisting dat al in 1892 als eerste bier van deze brouwerij op de markt kwam.
Zeer boeiend bier, beetje zuurzoet, paste gewoon pérfect bij het broodje geitenkaas met balsamico, appeltjes, rozijntjes, witloof en pijnboompitten. Jaja, alles werd vanaf hier begeleid door heerlijke gerechtjes, bereid door een waarlijk fantastische schepping van onze lieve heer (mijn schoonvader in dit geval)
Jaja Vanderghinste voor mij qua bier één van de betere .
Zelfs zijn gewone export pils is uitmuntend !
Juist zijn geuze en kriek liggen mij minder .
Maar daar is ander aanbod genoeg voor .
Als je moet keuze maken .
Roodbruin van Vanderghinste of duchesse de Bourgogne roodbruin bier Verhaeghe ?
15-04-2017, 02:10 PM
Geen idee, te weinig ervaring met zulke bieren...
15-04-2017, 02:17 PM
Volgende combi was een vergelijking van drie jaargangen Orval, begeleid door een bordje zalm met zelfgemaakte bearnaisesais en trostomaatjes.
De 2017 Orval rook enorm hoppig, en algauw herkenden we het aroma van het potje hop-pellets dat ons net daarvoor werd doorgegeven. Ongelooflijk hoe het aroma van jonge Orval wordt gedomineerd door de Styrian Goulding hop.
De 2013 was verrassend vineus, in aroma leek dit wel een oudere Bordeauxwijn.
De 2015 lag mooi tussen de twee.
We leerden dat hop eigenlijk hét terroir-element is van bier.
Net zoals bij druiven is de kwaliteit van de hop afhankelijk van de ligging en het klimaat. Men sprak van een recente degustatie waarbij men twee bieren dronk die compleet hetzelfde waren gemaakt, ook met dezelfde hopsoort. Enige verschil was de herkomst van de hop. De ene was Belgisch, de andere Amerikaans.
Blijkbaar was het verschil tussen de bieren immens. En interessant is dat, net zoals bij wijnen, de nieuwe-wereld hop veel minder subtiel blijkt dan de Europese.
Hop wordt trouwens twee maal toegevoegd, eerst aan de kokende wort om de bittertjes te bekomen, een tweede maal na de gisting voor de aroma s (dry-hopping).
De drie Orvals pasten perfect bij het verrassende gerechtje!
De 2017 Orval rook enorm hoppig, en algauw herkenden we het aroma van het potje hop-pellets dat ons net daarvoor werd doorgegeven. Ongelooflijk hoe het aroma van jonge Orval wordt gedomineerd door de Styrian Goulding hop.
De 2013 was verrassend vineus, in aroma leek dit wel een oudere Bordeauxwijn.
De 2015 lag mooi tussen de twee.
We leerden dat hop eigenlijk hét terroir-element is van bier.
Net zoals bij druiven is de kwaliteit van de hop afhankelijk van de ligging en het klimaat. Men sprak van een recente degustatie waarbij men twee bieren dronk die compleet hetzelfde waren gemaakt, ook met dezelfde hopsoort. Enige verschil was de herkomst van de hop. De ene was Belgisch, de andere Amerikaans.
Blijkbaar was het verschil tussen de bieren immens. En interessant is dat, net zoals bij wijnen, de nieuwe-wereld hop veel minder subtiel blijkt dan de Europese.
Hop wordt trouwens twee maal toegevoegd, eerst aan de kokende wort om de bittertjes te bekomen, een tweede maal na de gisting voor de aroma s (dry-hopping).
De drie Orvals pasten perfect bij het verrassende gerechtje!
15-04-2017, 06:45 PM
Schitterende en boeiende avond met fantastische bieren en bijpassende gerechten. Wat spijtig dat die mooie momenten zo rap voorbij zijn.....
Te onthouden: Vanderghinste, Sans Pardon, L'Arogante, 54, Stout-ish...
Merci Vee !
Te onthouden: Vanderghinste, Sans Pardon, L'Arogante, 54, Stout-ish...
Merci Vee !
16-04-2017, 09:35 AM
Bier wordt gemaakt van granen (meestal gerst) die men laat weken zodat het kiemproces opstart (mouten). Indien dit proces niet wordt gestopt vormt zich gewoon een nieuwe graanplant. Tijd om te EESTEN. Dit is het drogen van de mout. Hier wordt de kleur van de mout bepaald (afhankelijk van de temperatuur bij het droogproces).
Zo bekomt men de gerstemout.
Vervolgens gaat men SCHROTEN, dit is het malen van de mout waarbij de "kafjes" worden gescheiden van het ontstane zetmeel. Vervolgens voegt men water toe bij de mout, dit noemt met het MAÏSCHEN. Het mengsel wordt gedurende bepaalde tijdsperiodes aan bepaalde temperaturen onderworpen waardoor de enzymen van de mout in werking treden en er vergistbare suikers ontstaan.
Dan wordt er GEFILTERD, het vloeibare deel wordt gescheiden van het vaste, men bekomt aldus de WORT. Dit is een zoete vloeistof, de eigenlijke voorloper van het uiteindelijke bier. De wort wordt gekookt en men voegt hop toe. Het mengsel wordt gekoeld en de hoofdgisting kan plaats vinden. Hier wordt ook het type bier bepaald:
Bier van lage gisting: vrij lange gisting(6-12 dagen) aan 5 á 10 C° __hier moet men de gisting dus afkoelen
Bier van hoge gisting: snellere gisting (3-6 d) aan 15-20 C° __ hier bekomt men de "ale", verantwoordelijk voor de meeste kwaliteitsbieren (IPA, dubbel, triple, stout,..)
Bier van gemengde gisting: basisbier gemengd met gisting met melkzuurbacterie __ jong en oud bier worden gemengd (vb "oud bruin")
Bier van spontane gisting: hier zitten we uiteraard bij de Geuze...
En Geuze kregen we te drinken bij het typische streekgerecht, bokes mee platte keis en radeiskes. De zuren in de Oude Geuze van Hanssens werden door dit gerechtje perfect getemperd. Een andere match met geuze probeerden we ook, namelijk blauwgeaderde kazen (Pas de bleu en stilton). Heerlijk.
Zo bekomt men de gerstemout.
Vervolgens gaat men SCHROTEN, dit is het malen van de mout waarbij de "kafjes" worden gescheiden van het ontstane zetmeel. Vervolgens voegt men water toe bij de mout, dit noemt met het MAÏSCHEN. Het mengsel wordt gedurende bepaalde tijdsperiodes aan bepaalde temperaturen onderworpen waardoor de enzymen van de mout in werking treden en er vergistbare suikers ontstaan.
Dan wordt er GEFILTERD, het vloeibare deel wordt gescheiden van het vaste, men bekomt aldus de WORT. Dit is een zoete vloeistof, de eigenlijke voorloper van het uiteindelijke bier. De wort wordt gekookt en men voegt hop toe. Het mengsel wordt gekoeld en de hoofdgisting kan plaats vinden. Hier wordt ook het type bier bepaald:
Bier van lage gisting: vrij lange gisting(6-12 dagen) aan 5 á 10 C° __hier moet men de gisting dus afkoelen
Bier van hoge gisting: snellere gisting (3-6 d) aan 15-20 C° __ hier bekomt men de "ale", verantwoordelijk voor de meeste kwaliteitsbieren (IPA, dubbel, triple, stout,..)
Bier van gemengde gisting: basisbier gemengd met gisting met melkzuurbacterie __ jong en oud bier worden gemengd (vb "oud bruin")
Bier van spontane gisting: hier zitten we uiteraard bij de Geuze...
En Geuze kregen we te drinken bij het typische streekgerecht, bokes mee platte keis en radeiskes. De zuren in de Oude Geuze van Hanssens werden door dit gerechtje perfect getemperd. Een andere match met geuze probeerden we ook, namelijk blauwgeaderde kazen (Pas de bleu en stilton). Heerlijk.
17-04-2017, 10:46 AM
Het was tijd voor het degusteren van het meest Belgische der bieren, L Arogante.
Bierbrouwer Leslie Lambregts experimenteert constant in zijn garagebrouwerij (jawel, zoals de garagewijnen ) om het ultieme hoppige bier te bekomen. En met L Arogante zit hij niet ver van de heilige graal (of het heilige graan?) volgens ons...
Ik gebruik even een stukje van de website om het bier wat toe te lichten:
Dit hoprijke bier is ontstaan in La Roche-en-Ardenne en werd verder ontwikkeld en verfijnd in Gent. Het verenigt dus de Waalse hartstocht en de Vlaamse volharding. Een uitgesproken Belgisch product dat ook zijn naam dankt aan een Vlaming en een Waal. Onafhankelijk van elkaar hadden ze dezelfde inspiratie en hebben ze ervoor gezorgd dat de nieuwste telg in het Belgische bierparadijs luistert naar de naam… L’Arogante. C’est moi la plus Belge!
Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi. Men gebruikt lichte moutsoorten die het zijn blonde kleur geven. Drie verschillende hopsoorten geven het bier een zachte bitterheid en unieke fruitige aroma’s. Extra kruiden worden bewust niet toegevoegd, het bier moet het hebben van de natuurlijke aroma s van de hop.
We dronken dit heerlijk hoppig bier bij kip met Thaise groene curry, alweer een perfecte match die ons werd ingefluisterd door Daniella Provost.
Bierbrouwer Leslie Lambregts experimenteert constant in zijn garagebrouwerij (jawel, zoals de garagewijnen ) om het ultieme hoppige bier te bekomen. En met L Arogante zit hij niet ver van de heilige graal (of het heilige graan?) volgens ons...
Ik gebruik even een stukje van de website om het bier wat toe te lichten:
Dit hoprijke bier is ontstaan in La Roche-en-Ardenne en werd verder ontwikkeld en verfijnd in Gent. Het verenigt dus de Waalse hartstocht en de Vlaamse volharding. Een uitgesproken Belgisch product dat ook zijn naam dankt aan een Vlaming en een Waal. Onafhankelijk van elkaar hadden ze dezelfde inspiratie en hebben ze ervoor gezorgd dat de nieuwste telg in het Belgische bierparadijs luistert naar de naam… L’Arogante. C’est moi la plus Belge!
Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi. Men gebruikt lichte moutsoorten die het zijn blonde kleur geven. Drie verschillende hopsoorten geven het bier een zachte bitterheid en unieke fruitige aroma’s. Extra kruiden worden bewust niet toegevoegd, het bier moet het hebben van de natuurlijke aroma s van de hop.
We dronken dit heerlijk hoppig bier bij kip met Thaise groene curry, alweer een perfecte match die ons werd ingefluisterd door Daniella Provost.
18-04-2017, 10:05 PM
We eindigden met wat misschien nog de meest perfecte match van de avond was: een moelleux met een heerlijk bier van de dochter van de Korenaar, Sans Pardon.
Dit bier rook naar chocolademelk maar smaakte een pak beter Het is volgens mij ook een mooiere combi met chocolade dan de obligate Banyuls of Maury.
Eindigen was niet het juiste woord eigenlijk, er kwam nog wat plaatselijk lekkers op tafel, waaronder de perfect uitgerijpte en subliem evenwichtige Rodenbach Vintage 2009, en, noblesse oblige, nog wat wijn (ondermeer een vin jaune van Michel Tissot)
Het is duidelijk, ik kan elke wino zo n avondje bierkennis aanraden.
Wie interesse heeft kan van mij de nodige info krijgen.
Dit bier rook naar chocolademelk maar smaakte een pak beter Het is volgens mij ook een mooiere combi met chocolade dan de obligate Banyuls of Maury.
Eindigen was niet het juiste woord eigenlijk, er kwam nog wat plaatselijk lekkers op tafel, waaronder de perfect uitgerijpte en subliem evenwichtige Rodenbach Vintage 2009, en, noblesse oblige, nog wat wijn (ondermeer een vin jaune van Michel Tissot)
Het is duidelijk, ik kan elke wino zo n avondje bierkennis aanraden.
Wie interesse heeft kan van mij de nodige info krijgen.
18-04-2017, 10:27 PM
Citaat:Het is duidelijk, ik kan elke wino zo n avondje bierkennis aanraden
klinkt in ieder geval super! en heb er ook iets van opgestoken. Merci Jo!
19-04-2017, 09:00 AM
Wat een super leuk cadeau Jo, alsnog van harte gefeliciteerd
Volgens mij hebben jullie genoten! Ook de bijpassende gerechten zien er heerlijk uit..!
Ik drink zelf geen druppel bier, maar mijn man is fervent speciaalbier liefhebber en maakt deel uit van een bier-proef-club en mijn oudste zoon brouwt sinds 2 jaar zelf bier, dus ook leuk om hun een keer cadeau te geven. Ik zou wel graag wat verdere info van je willen krijgen. Nu wonen wij wel over de grens, maar slechts 5 km van Maasmechelen, dus wie weet? .
Volgens mij hebben jullie genoten! Ook de bijpassende gerechten zien er heerlijk uit..!
Ik drink zelf geen druppel bier, maar mijn man is fervent speciaalbier liefhebber en maakt deel uit van een bier-proef-club en mijn oudste zoon brouwt sinds 2 jaar zelf bier, dus ook leuk om hun een keer cadeau te geven. Ik zou wel graag wat verdere info van je willen krijgen. Nu wonen wij wel over de grens, maar slechts 5 km van Maasmechelen, dus wie weet? .
19-04-2017, 09:35 AM
(19-04-2017 09:00 AM)Monique schreef: [ -> ]Wat een super leuk cadeau Jo, alsnog van harte gefeliciteerd
Volgens mij hebben jullie genoten! Ook de bijpassende gerechten zien er heerlijk uit..!
Ik drink zelf geen druppel bier, maar mijn man is fervent speciaalbier liefhebber en maakt deel uit van een bier-proef-club en mijn oudste zoon brouwt sinds 2 jaar zelf bier, dus ook leuk om hun een keer cadeau te geven. Ik zou wel graag wat verdere info van je willen krijgen. Nu wonen wij wel over de grens, maar slechts 5 km van Maasmechelen, dus wie weet? .
Die info mag je gelijk forwarden naar mij Jo
Ziet er inderdaad zeer interessant uit. Naast wijn is bier drinken nog iets waar ik kan van genieten