wijnliefhebbers

Volledige versie: Reis Bordeaux - September 2017
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
(24-09-2017 12:12 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(24-09-2017 12:03 PM)wvd schreef: [ -> ]Over pigeage, er staat een mooi filmpje op de facebook pagina van Jérôme Galeyrand:
https://www.facebook.com/domaine.galeyrand?fref=ufi

Ik vind het precies niet, Werner...? Mss moet je vriend zijn om het te zien?

Dat zou kunnen, jammer want echt wel tof om gewoon eens te zien hoe die "koek" reageert.
En ik kan van Jérôme's pagina ook niks delen Sad
Hier ook een leuk filmpje gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=Or-YmlxVnFU

Al hou ik ook wel van de méthode ancien ;-)
(24-09-2017 07:23 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Hier ook een leuk filmpje gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=Or-YmlxVnFU

Al hou ik ook wel van de méthode ancien ;-)
Die wijnen smaken toch direct veel beter heSmile
Mooi verslag met foto's, bedankt, kan later nog eens van pas komen!
(24-09-2017 10:48 PM)Biff schreef: [ -> ]
(24-09-2017 07:23 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Hier ook een leuk filmpje gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=Or-YmlxVnFU

Al hou ik ook wel van de méthode ancien ;-)
Die wijnen smaken toch direct veel beter heSmile

Je krijgt er direct een warm gevoel van Tongue
(25-09-2017 03:56 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(24-09-2017 10:48 PM)Biff schreef: [ -> ]
(24-09-2017 07:23 PM)Mr Coone schreef: [ -> ]Hier ook een leuk filmpje gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=Or-YmlxVnFU

Al hou ik ook wel van de méthode ancien ;-)
Die wijnen smaken toch direct veel beter heSmile

Je krijgt er direct een warm gevoel van Tongue
Big Grin thumbsup
Uit al deze "vunzige" reacties kan ik maar één conclusie trekken .... Bordeaux maakt mannen zot ... dat of de Bordelaise vrouw Big Grin
(25-09-2017 08:53 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Uit al deze "vunzige" reacties kan ik maar één conclusie trekken .... Bordeaux maakt mannen zot ... dat of de Bordelaise vrouw Big Grin

Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een lichte of zachte persing van de druif. Cool
(25-09-2017 09:06 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een lichte of zachte persing van de druif. Cool

Als wij elkaar ooit op een tasting gaan zien, gaan we goeie vrienden worden ... daar twijfel ik niet aan cheers.
(25-09-2017 09:06 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(25-09-2017 08:53 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Uit al deze "vunzige" reacties kan ik maar één conclusie trekken .... Bordeaux maakt mannen zot ... dat of de Bordelaise vrouw Big Grin

Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een lichte of zachte persing van de druif. Cool

[Afbeelding: 84.gif]
(25-09-2017 09:30 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(25-09-2017 09:06 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een lichte of zachte persing van de druif. Cool

Als wij elkaar ooit op een tasting gaan zien, gaan we goeie vrienden worden ... daar twijfel ik niet aan cheers.
Daar wil ik ook wel graag bij zijn Smile
(23-09-2017 07:08 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Zo ... dat was dan het overzicht v/d reis van dit jaar ... volgend jaar vermoedelijk andere regio / andere bestemming.

Nu voor de liefhebbers nog wat nuttige adressen ...

Verblijf

B&B Chateau La France ( te vinden via booking.com ) - hartelijk ontvangen worden door Wim & Maaike thank you.

Restaurantjes / brasseries / etc

Le Bar du Boucher ( Bordeaux ) - geen tricandilles bestellen Big Grin. Verder mooie selectie vlees, te kiezen uit de koeling !
L'Huitrier Pie ( St. Emilion ) - iets prijziger, maar zeker een aanrader !!! Tip is reserveren of zonder reservatie er zeker om 19h00 al zijn !
L'Atmosphere ( St-Germain-du-Puch ) - suggestie "Parmentier de Canard". Er werken uitsluitend mooie jongedames !
Les Délices du Roy ( St. Emilion ) - neem er zeker & vast de "Hamburger de Canard". Zelden zo iets lekkers met eend gegeten !
La Salamadre ( Pauillac ) - zeker om 12h00 aan tafel zitten, anders volzet - leuke dagschotels, maar hun vers bereide hamburger is er top !
La Boucherie ( Langon ) - type steakhouse, maar geweldig personeel - wij rijden er telkens speciaal naar heen om er te lunchen !!!

Alvast bedankt voor uw inzet qua leeswerk thank you

Mathijs
Thanks Mathijs. Met heel veel plezier je verslag gelezen. Je gaat nu al een paar jaar naar de streek. Wat zijn voor jou dé tips van de te bezoeken wijndomeinen ter plaatse?
(27-09-2017 11:37 AM)Fre schreef: [ -> ]Wat zijn voor jou dé tips van de te bezoeken wijndomeinen ter plaatse?

Zeer goeie vraag .... je kan het eigenlijk langs twee kanten bekijken ( en zo deelden we ook onze bezoeken in ).
Langs de ene kant wil je natuurlijk de groten der aarde bezoeken, de zogenaamde iconen ( en meestal onbetaalbare wijnen ).
Langs de andere kant wil je natuurlijk eens je favoriet domein bezoeken, daar waar eigen kelder goed van gevuld is.

In dat opzicht is ieder bezoek op zich wel uniek, al zijn er toch voorkeuren / uitschieters geweest.
Meest memorabel zal steeds Lafite Rothschild en Tertre Roteboeuf wezen, beide vanwege hun eigen identiteit.
Maar ook Smith Haut Lafitte, Haut Brion / Mission Haut Brion, Margaux en Mouton hebben een speciaal plekje.

Het hangt van het individu wat je effectief wenst te zien ... glitter en glamour bij Mouton of wijn uitspuwen op de keldervloer bij Tertre Roteboeuf ....

Mathijs
(29-09-2017 04:12 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(27-09-2017 11:37 AM)Fre schreef: [ -> ]Wat zijn voor jou dé tips van de te bezoeken wijndomeinen ter plaatse?

Zeer goeie vraag .... je kan het eigenlijk langs twee kanten bekijken ( en zo deelden we ook onze bezoeken in ).
Langs de ene kant wil je natuurlijk de groten der aarde bezoeken, de zogenaamde iconen ( en meestal onbetaalbare wijnen ).
Langs de andere kant wil je natuurlijk eens je favoriet domein bezoeken, daar waar eigen kelder goed van gevuld is.

In dat opzicht is ieder bezoek op zich wel uniek, al zijn er toch voorkeuren / uitschieters geweest.
Meest memorabel zal steeds Lafite Rothschild en Tertre Roteboeuf wezen, beide vanwege hun eigen identiteit.
Maar ook Smith Haut Lafitte, Haut Brion / Mission Haut Brion, Margaux en Mouton hebben een speciaal plekje.

Het hangt van het individu wat je effectief wenst te zien ... glitter en glamour bij Mouton of wijn uitspuwen op de keldervloer bij Tertre Roteboeuf ....

Mathijs

Absolute must om te doen is Smith Haut Lafitte.
Zowel het bezoek, de château zelf of de winkel zijn super.
Verder waren Lafite en Pape Clement voor mij wel de mooiste om te bezoeken.

Grootste eer was wel het bezoek aan Tertre Rôteboeuf om daar met François Mitjavile himself te staan praten en een rondleiding te krijgen.
(29-09-2017 04:12 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(27-09-2017 11:37 AM)Fre schreef: [ -> ]Wat zijn voor jou dé tips van de te bezoeken wijndomeinen ter plaatse?

Zeer goeie vraag .... je kan het eigenlijk langs twee kanten bekijken ( en zo deelden we ook onze bezoeken in ).
Langs de ene kant wil je natuurlijk de groten der aarde bezoeken, de zogenaamde iconen ( en meestal onbetaalbare wijnen ).
Langs de andere kant wil je natuurlijk eens je favoriet domein bezoeken, daar waar eigen kelder goed van gevuld is.

In dat opzicht is ieder bezoek op zich wel uniek, al zijn er toch voorkeuren / uitschieters geweest.
Meest memorabel zal steeds Lafite Rothschild en Tertre Roteboeuf wezen, beide vanwege hun eigen identiteit.
Maar ook Smith Haut Lafitte, Haut Brion / Mission Haut Brion, Margaux en Mouton hebben een speciaal plekje.

Het hangt van het individu wat je effectief wenst te zien ... glitter en glamour bij Mouton of wijn uitspuwen op de keldervloer bij Tertre Roteboeuf ....

Mathijs
Dan is Tertre meer mijne stijl Smile

Thanks
Idem
Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!
(09-10-2017 01:09 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!

Een tweetal jaren geleden hebben we met onze wijnclub een wijn van Petit Bourdieu geproefd. Ik vond dit echt wel de moeite: klein domein, familiaal, verkoop op het domein. Hieronder de proefnotities.
Domaine Petit Bourdieu 2012 - Pessac-Léognan
In de samenstelling Merlot, Cabernet Sauvignon en Malbec ongeveer gelijk verdeeld. Zéér klein familiaal domein van ongeveer 1 ha met slechts 3000 flessen jaarlijks.
Donker fruit, ceder, drop, leder, stal en laurier. De wijn is zeer sappig, vol en evenwichtig. Een fruitbom die goed ondersteund wordt door een perfect houtgebruik. Ontzettend lekkere wijn van een piepklein domeintje. Ter plaatse aan € 16,90 en iedere cent waard.
(09-10-2017 01:09 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!
Bordeaux kan ik je geen tips geven voor natuurlijke of biodynamische wijnmakers.

Bergerac ook een optie?

Anders zeker Chateau Lestignac doen...
Zeer schone dingen tussen de 10 en 20 euro.
Nee echt zeer mooi...
(09-10-2017 05:28 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(09-10-2017 01:09 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!

Een tweetal jaren geleden hebben we met onze wijnclub een wijn van Petit Bourdieu geproefd. Ik vond dit echt wel de moeite: klein domein, familiaal, verkoop op het domein. Hieronder de proefnotities.
Domaine Petit Bourdieu 2012 - Pessac-Léognan
In de samenstelling Merlot, Cabernet Sauvignon en Malbec ongeveer gelijk verdeeld. Zéér klein familiaal domein van ongeveer 1 ha met slechts 3000 flessen jaarlijks.
Donker fruit, ceder, drop, leder, stal en laurier. De wijn is zeer sappig, vol en evenwichtig. Een fruitbom die goed ondersteund wordt door een perfect houtgebruik. Ontzettend lekkere wijn van een piepklein domeintje. Ter plaatse aan € 16,90 en iedere cent waard.

Saransot Dupré in Listrac?
En in St Emilion Grand Pontet, daar wordt je wellicht heel vriendelijk ontvangen, wijnen iets boven 20 euro maar wel top.
Heel tof zou Champs des Treilles kunnen zijn, St Foye, eigendom van JM Comme en een soort "lab" voor het eveneens biodynamische Pontet Canet. Weet wel niet of dit zal lukken maar zou een topbezoek zijn (zijn vrouw doet het werk in de wijngaarden, misschien ontvangt zij je wel).
(09-10-2017 07:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(09-10-2017 05:28 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(09-10-2017 01:09 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!

Een tweetal jaren geleden hebben we met onze wijnclub een wijn van Petit Bourdieu geproefd. Ik vond dit echt wel de moeite: klein domein, familiaal, verkoop op het domein. Hieronder de proefnotities.
Domaine Petit Bourdieu 2012 - Pessac-Léognan
In de samenstelling Merlot, Cabernet Sauvignon en Malbec ongeveer gelijk verdeeld. Zéér klein familiaal domein van ongeveer 1 ha met slechts 3000 flessen jaarlijks.
Donker fruit, ceder, drop, leder, stal en laurier. De wijn is zeer sappig, vol en evenwichtig. Een fruitbom die goed ondersteund wordt door een perfect houtgebruik. Ontzettend lekkere wijn van een piepklein domeintje. Ter plaatse aan € 16,90 en iedere cent waard.

Saransot Dupré in Listrac?
En in St Emilion Grand Pontet, daar wordt je wellicht heel vriendelijk ontvangen, wijnen iets boven 20 euro maar wel top.
Heel tof zou Champs des Treilles kunnen zijn, St Foye, eigendom van JM Comme en een soort "lab" voor het eveneens biodynamische Pontet Canet. Weet wel niet of dit zal lukken maar zou een topbezoek zijn (zijn vrouw doet het werk in de wijngaarden, misschien ontvangt zij je wel).

Al heel wat mooie dingen zien paseren hierboven, zeker ook Chateau Cap Leon Veyrin Moulis meepakken als je kan, absolute topwijn P/K. Ook op Chateau Beau Rivage (Macau) word je heel vriendelijk ontvangen, hier verkopen ze eveneens hun Clos La Bohéme Cru Bourgeois Haut-Médoc die van dezelfde Eigenares is, zijn beiden trouwens bio. Wink
(09-10-2017 01:09 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Binnenkort ben ik ook enkele dagen in de buurt van Bordeaux. Ik zou ter plekke graag enkele wijnboeren bezoeken, maar aangezien mijn budget dat niet toelaat, liever niet de grote huizen - al ga ik daar zeker eens voorbij rijden met de auto.

Ik ben specifiek op zoek naar kleinere, gepassioneerde wijnboeren die goede wijn maken die maximaal aan 20 euro per fles wordt verkocht. Mogen ook bio-, biodynamische en natuurwijnboeren bij zijn. Zowel op linker- als rechteroever als Entre-deux-Mers. Benieuwd naar jullie tips!

Als u mijn voorgaande bezoeken & ook deze van dit jaar even naleest zijn er flink wat grote huizen die bezoeken & degustatie volledig gratis aanbieden.
Mocht er interesse zijn in bepaalde namen / bezoeken, dan bezorg u ik graag de contactgegevens, dan komt u direct terecht waar u moet wezen.

In de prijsklasse tot 20€, daar hebben wij enkel La Tulipe de La Garde bezocht. Voor de rest hebben wij - mea culpa - het hogere segment bezocht.

Mathijs
Heel erg bedankt voor jullie tips, ik ga de komende dagen de reis eens plannen en kijken welke bezoeken er mogelijk zijn!
(16-10-2017 10:25 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heel erg bedankt voor jullie tips, ik ga de komende dagen de reis eens plannen en kijken welke bezoeken er mogelijk zijn!

Als je in de Bordeaux-regio bent, dan moet je absoluut het dorp van Saint Emilion bezoeken.
Echt enorm pittoresk en gezellig om te wandelen.

Maar je koopt er best geen wijn. Prijzen swingen er de pan uit (tourist trap), en de bewaring laat ook te wensen over Wink
(16-10-2017 10:32 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(16-10-2017 10:25 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heel erg bedankt voor jullie tips, ik ga de komende dagen de reis eens plannen en kijken welke bezoeken er mogelijk zijn!

Als je in de Bordeaux-regio bent, dan moet je absoluut het dorp van Saint Emilion bezoeken.
Echt enorm pittoresk en gezellig om te wandelen.

Maar je koopt er best geen wijn. Prijzen swingen er de pan uit (tourist trap), en de bewaring laat ook te wensen over Wink

Het ganse dorp is een tourist trap. Heel mooi, maar je kan er op de koppen lopen. Waar is de tijd....
(16-10-2017 11:26 AM)wvd schreef: [ -> ]
(16-10-2017 10:32 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(16-10-2017 10:25 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heel erg bedankt voor jullie tips, ik ga de komende dagen de reis eens plannen en kijken welke bezoeken er mogelijk zijn!

Als je in de Bordeaux-regio bent, dan moet je absoluut het dorp van Saint Emilion bezoeken.
Echt enorm pittoresk en gezellig om te wandelen.

Maar je koopt er best geen wijn. Prijzen swingen er de pan uit (tourist trap), en de bewaring laat ook te wensen over Wink

Het ganse dorp is een tourist trap. Heel mooi, maar je kan er op de koppen lopen. Waar is de tijd....

Als je er bent wel gaan eten in l Envers du Decor van Comte de Ligneris (ex Soutard) recht tegenover de macarons... Kies voor de Magret de Canard...
In 2010 was er daarnaast zelfs nog een winkeltje waar je zijn wijnen en andere wijngerelateerde zaken kon kopen- is wel de moeite en geen tourist trap (als t nog bestaat).
Andere wijnwinkels idd wel vermijden, die zijn meer gericht op budgetten van naïeve Russen en Chinezen...
(16-10-2017 02:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-10-2017 11:26 AM)wvd schreef: [ -> ]
(16-10-2017 10:32 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(16-10-2017 10:25 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heel erg bedankt voor jullie tips, ik ga de komende dagen de reis eens plannen en kijken welke bezoeken er mogelijk zijn!

Als je in de Bordeaux-regio bent, dan moet je absoluut het dorp van Saint Emilion bezoeken.
Echt enorm pittoresk en gezellig om te wandelen.

Maar je koopt er best geen wijn. Prijzen swingen er de pan uit (tourist trap), en de bewaring laat ook te wensen over Wink

Het ganse dorp is een tourist trap. Heel mooi, maar je kan er op de koppen lopen. Waar is de tijd....

Als je er bent wel gaan eten in l Envers du Decor van Comte de Ligneris (ex Soutard) recht tegenover de macarons... Kies voor de Magret de Canard...
In 2010 was er daarnaast zelfs nog een winkeltje waar je zijn wijnen en andere wijngerelateerde zaken kon kopen- is wel de moeite en geen tourist trap (als t nog bestaat).
Andere wijnwinkels idd wel vermijden, die zijn meer gericht op budgetten van naïeve Russen en Chinezen...

Daar hebben we met de hele groep ook eens gezeten na Vinexpo, moet in 1997 geweest zijn denk ik. Toen was hij nog eigenaar van Soutard en hij kon er niet mee lachen dat we zijn afschuwelijke 1990 terugstuurden. Bleek aan de kurken te liggen, ganse oogst om zeep. Enfin, we hebben ons toen getroost met..... Vosne-Romanée 1978 van Leroy. Wink
Matthijs,

Even een bedankje voor jouw posts hier. We hebben afgelopen weekend ook een reisje gemaakt naar de Bordeaux en jouw bezoekverslagen waren een handige leiddraad. Ik plaats deze van ons in een ander topic, om het wat overzichtelijk te houden.

Groeten
J
Zoals beloofd, nog een klein verslag van enkele bezoeken in en rond Bordeaux afgelopen november.

Beau Rivage is een klein château dat rode wijnen maakt met de vijf cépages van Bordeaux in de appellatie Bordeaux Supérieur. Het bedrijf is in handen van Christine Nadalié, zij is oenologe en komt uit een familie van tonneliers (waarover hieronder meer) maar wilde graag zelf wijn maken. Het domein is zeven hectare groot en produceert ongeveer 30.000 flessen per jaar. Op het domein worden we rondgeleid door iemand van de marketing, die ook rondleidingen geeft bij de tonnellerie, een sympathieke jongedame.

Beau Rivage maakt biologische wijnen en heeft een bio-certificaat sinds 2014. Ze zijn niet van plan om een certificaat aan te vragen om biodynamisch te werken; ze vinden het al moeilijk genoeg om biologisch volgens de regels te kunnen werken. De oogst van 2017 was slecht in kwantiteit - maar liefst 80 procent van de oogst ging verloren.

In hun vinificatieproces maken ze gebruik van de verschillende vaten van de tonnellerie en de eigenschappen die deze vaten aan de wijnen geven. Ook wat betreft de assemblage hebben ze een bijzondere techniek. De schillen van de druiven worden, nadat het sap is overgepompt in een ander vat, nog een extra keer geperst en apart gebruikt voor de assemblage van de wijn: dit sap bevat extra veel tannines.

De wijnen dan. Chateau Beau Rivage, de instapwijn, is een assemblage van de vijf druiven van Bordeaux. De wijn heeft 24 maanden op vaten van de tonnellerie gelegen, waardoor je hem een tijdje kunt bewaren. De Benjamin is een assemblage van merlot en cabernet sauvignon, met achttien maanden houtopvoeding. Deze wijn vertoont meer fraîcheur en evenwicht dan de Beau Rivage.

Ze verkopen ter plekke ook een cru bourgeois van haut-médoc: le Clos la Bohème, het kleinste cru bourgeois domein van de hele Medoc (wijngaarden vlakbij chateau Cantemerle in Margaux). Hier zijn ze fier op, want de cru bourgeois wordt in tegenstelling tot de grand cru classés regelmatig op kwaliteit getest. De wijnen liggen twintig maanden op eik, er wordt ieder jaar 60 procent nieuw hout gebruikt, alweer uit de eigen tonnellerie.

Na het bezoek aan het château rijden we enkele kilometers naar het vlakbij gelegen Ludon-Medoc, voor een bezoek aan tonnellerie Nadalié: een fabriek waar er wijnvaten worden vervaardigd. We moeten een fluo vestje aantrekken en een headset opzetten wegens het vele lawaai in de fabriek. Wegens het beroepsgeheim is het helaas verboden om ter plekke foto’s te maken.

De tonnellerie is sinds 1902 in handen van dezelfde familie. Ze vervaardigen 150 vaten per dag. Het hout is afkomstig van eiken uit de buurt, maar ook uit de Limousin en uit Oost-Europa. Voor elke eik die gekapt wordt, worden drie bomen in de plaats aangeplant. Van de bomen worden houten plankjes gezaagd, die buiten worden opgestapeld. De plankjes worden gedurende lange tijd besproeid. Door de regen spoelen er schadelijke stoffen uit, door de wind en de zon drogen ze verder uit.

Tonnellerie Nadalié heeft ook nog vestigingen in Chili, Bourgogne en Australië. Onder andere bij Chateau Latour gebruikt men hun vaten.

Binnen in de fabriek zijn de tonneliers aan het werk, een oud ambacht dat prachtig is om te zien - ook al is dit geen klein bedrijf. De tonnelier plaatst in een ijzeren cirkel alle latjes van het vat naast elkaar, tot de cirkel gevormd is. Omdat de latjes precies zijn afgemeten, komen ze meteen stevig vast te zitten in de ijzeren ring. De tonnelier doet nu een tweede, grotere ring rond het vat. Met een grote hamer tikt hij de twee ringen naar beneden, zodat ze nog vaster komen te zitten. Het vat in wording (dat met wat verbeelding op een strooien rokje lijkt) wordt nu boven een vuur geplaatst, zodat de latjes straks kunnen buigen tot de kenmerkende vatvorm. Daarna worden ze boven een ander vuur geplaatst, dat het de nodige kwaliteiten aan het hout moet toevoegen, die de vaten later aan de wijnen zullen afstaan. Nadat er een bodem aan het vat is toegevoegd, wordt getest of het vat waterdicht is. Tot slot wordt er met een laser het embleem van de tonnelier en de naam van het château aan toegevoegd. Een vat kost, afhankelijk van hout en grootte, 700 euro. De meeste vaten in Bordeaux hebben een inhoud van 225 liter. In de Bourgogne wil men naar verluidt altijd speciaal doen: daarom gebruiken ze vaten van 228 liter.

Een bezoek aan de tonnellerie en Beau Rivage samen kostte vijftien euro per persoon. Niet weinig, maar uiteindelijk hebben we ons hier wel een halve dag mee vermaakt. En zeker de tonnellerie is bijzonder om een keer te bezoeken. Al is een bezoek aan een kleinere vatenmaker wellicht nog dat tikkeltje leuker.
(13-12-2017 03:53 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Zoals beloofd, nog een klein verslag van enkele bezoeken in en rond Bordeaux afgelopen november.

Beau Rivage is een klein château dat rode wijnen maakt met de vijf cépages van Bordeaux in de appellatie Bordeaux Supérieur. Het bedrijf is in handen van Christine Nadalié, zij is oenologe en komt uit een familie van tonneliers (waarover hieronder meer) maar wilde graag zelf wijn maken. Het domein is zeven hectare groot en produceert ongeveer 30.000 flessen per jaar. Op het domein worden we rondgeleid door iemand van de marketing, die ook rondleidingen geeft bij de tonnellerie, een sympathieke jongedame.

Beau Rivage maakt biologische wijnen en heeft een bio-certificaat sinds 2014. Ze zijn niet van plan om een certificaat aan te vragen om biodynamisch te werken; ze vinden het al moeilijk genoeg om biologisch volgens de regels te kunnen werken. De oogst van 2017 was slecht in kwantiteit - maar liefst 80 procent van de oogst ging verloren.

In hun vinificatieproces maken ze gebruik van de verschillende vaten van de tonnellerie en de eigenschappen die deze vaten aan de wijnen geven. Ook wat betreft de assemblage hebben ze een bijzondere techniek. De schillen van de druiven worden, nadat het sap is overgepompt in een ander vat, nog een extra keer geperst en apart gebruikt voor de assemblage van de wijn: dit sap bevat extra veel tannines.

De wijnen dan. Chateau Beau Rivage, de instapwijn, is een assemblage van de vijf druiven van Bordeaux. De wijn heeft 24 maanden op vaten van de tonnellerie gelegen, waardoor je hem een tijdje kunt bewaren. De Benjamin is een assemblage van merlot en cabernet sauvignon, met achttien maanden houtopvoeding. Deze wijn vertoont meer fraîcheur en evenwicht dan de Beau Rivage.

Ze verkopen ter plekke ook een cru bourgeois van haut-médoc: le Clos la Bohème, het kleinste cru bourgeois domein van de hele Medoc (wijngaarden vlakbij chateau Cantemerle in Margaux). Hier zijn ze fier op, want de cru bourgeois wordt in tegenstelling tot de grand cru classés regelmatig op kwaliteit getest. De wijnen liggen twintig maanden op eik, er wordt ieder jaar 60 procent nieuw hout gebruikt, alweer uit de eigen tonnellerie.

Na het bezoek aan het château rijden we enkele kilometers naar het vlakbij gelegen Ludon-Medoc, voor een bezoek aan tonnellerie Nadalié: een fabriek waar er wijnvaten worden vervaardigd. We moeten een fluo vestje aantrekken en een headset opzetten wegens het vele lawaai in de fabriek. Wegens het beroepsgeheim is het helaas verboden om ter plekke foto’s te maken.

De tonnellerie is sinds 1902 in handen van dezelfde familie. Ze vervaardigen 150 vaten per dag. Het hout is afkomstig van eiken uit de buurt, maar ook uit de Limousin en uit Oost-Europa. Voor elke eik die gekapt wordt, worden drie bomen in de plaats aangeplant. Van de bomen worden houten plankjes gezaagd, die buiten worden opgestapeld. De plankjes worden gedurende lange tijd besproeid. Door de regen spoelen er schadelijke stoffen uit, door de wind en de zon drogen ze verder uit.

Tonnellerie Nadalié heeft ook nog vestigingen in Chili, Bourgogne en Australië. Onder andere bij Chateau Latour gebruikt men hun vaten.

Binnen in de fabriek zijn de tonneliers aan het werk, een oud ambacht dat prachtig is om te zien - ook al is dit geen klein bedrijf. De tonnelier plaatst in een ijzeren cirkel alle latjes van het vat naast elkaar, tot de cirkel gevormd is. Omdat de latjes precies zijn afgemeten, komen ze meteen stevig vast te zitten in de ijzeren ring. De tonnelier doet nu een tweede, grotere ring rond het vat. Met een grote hamer tikt hij de twee ringen naar beneden, zodat ze nog vaster komen te zitten. Het vat in wording (dat met wat verbeelding op een strooien rokje lijkt) wordt nu boven een vuur geplaatst, zodat de latjes straks kunnen buigen tot de kenmerkende vatvorm. Daarna worden ze boven een ander vuur geplaatst, dat het de nodige kwaliteiten aan het hout moet toevoegen, die de vaten later aan de wijnen zullen afstaan. Nadat er een bodem aan het vat is toegevoegd, wordt getest of het vat waterdicht is. Tot slot wordt er met een laser het embleem van de tonnelier en de naam van het château aan toegevoegd. Een vat kost, afhankelijk van hout en grootte, 700 euro. De meeste vaten in Bordeaux hebben een inhoud van 225 liter. In de Bourgogne wil men naar verluidt altijd speciaal doen: daarom gebruiken ze vaten van 228 liter.

Een bezoek aan de tonnellerie en Beau Rivage samen kostte vijftien euro per persoon. Niet weinig, maar uiteindelijk hebben we ons hier wel een halve dag mee vermaakt. En zeker de tonnellerie is bijzonder om een keer te bezoeken. Al is een bezoek aan een kleinere vatenmaker wellicht nog dat tikkeltje leuker.

Beau Rivage is heel mooi, doet me met heimwee terug denken aan mijn verblijf in de Médoc in 2014, hier hebben we een nacht of 2 verbleven met de motorhome om vooral de Haut-Médoc en Margaux te verkennen, om daarna ook een paar dagen op Cap Leon Veyrin te verblijven om van daaruit ook St-Julien, Pauillac en St-Estephe te verkennen. Het doet me een groot plezier dat je hier langs geweest bent! Wink
Pagina's: 1 2 3 4
Koppelingen