23-04-2017, 03:08 PM
Gisteren was het de viering van mijn aankomende dertig jarig bestaan .
Er werden flessen ontkurkt , spuwemmers (soms )gevuld ,
borden geledigd , grappen gemaakt , interessante discussies gevoerd
en nog zoveel meer ...
Dit staat bij onvergetelijke degustaties maar toch heb ik het gevoel.
Hier en daar een klein gaatje in men geheugen te hebben.
Bij deze mijn onvolledige TN's of mijn soms nog nuchtere momentopnames .
1. Rochet Bocart - Champagne Brut
Als apero geschonken dus niet blind.
Een hele zachte mousse met peer en een kleine amandeltoets .
De wijn is zeer gelaagd de afdronk dan eerder middellang .
2. Leonard Oakes 2012 reserve New York State
100 % Vignoles = Kruising pinot noir kloon + seibel 6905
Terroir : dolomiet/kalksteen, nabij meer zand/keien
Klimaat : gematigd continentaal klimaat nabij Lake Ontario
Alcohol : 11 %
appels , petrol, zeer zachte indrukken in de mond .
Vrij knapperige zuren die het vrij rijpe fruit wel nodig hebben 87
3. Domaine L'ausseil Papillon 2014 Frankrijk , Roussillon
Grenache Gris 45 %, Muscat : 5 %.
Macabeu en Carignan Blanc 50 %
+-1 jaar oude barrique
Perzik en appel vooral zijn hier terug te vinden , zeer mooi van zuren .
Op het einde komt de wijn wel wat warm , waarschijnlijk heeft het klimaat hier wel iets mee te zien .
De Bio-touch kwam ook een tikje te veel nog eruit .89
Nog een kletske staan in de frigo dat zal eens herproeven worden .
4. Armenia Wine - Tariri 2013 Armavir regio (Armenië)
Druiven : 50 % Kangoun, 25 % Chenin Blanc, 25 % Aligoté;
Terroir : vulkanische ondergrond en klei; continentaal klimaat
Alcohol : 12,5 %,
Vinificatie : 8 maand gerijpt in Franse eiken vaten .
Ananas , vuursteen en rijp wit fruit een zeer complexe neus.
De mond vult echter niet de verwachting compleet in.
Ietsje te mollig ( fraicheur ontbreekt wat ) waardoor je op het middenpallet zowaar het gevoel krijg op je honger te blijven zitten .
De afdronk is dan wel weer meer dan ok ! 88-89
5. Cuvée "La Colline Céleste" 2012 Elzas - Frankrijk
72% Gewurztraminer/17% Riesling/11% Pinot gris.
Alles op inox .
Geoxideerd !
6.Claude Buchot terroir tradition 2012 Jura - Frankrijk
100% Chardonnay non ouillé
2 jaar sous voile .
Caramel , honing , floraal en mineraal heel wat dus .
Ook wat steenfruit weer in te vinden .
Een zeer pure en evenwichtige wijn .
I love it !
De oxidatieve opvoeding is hier wel nauwelijks te merken ! 91
7. Tomaz sesto senso Istrië - Kroatië ( Movotun )
100% Malvazija
24 dagen schilcontact lagering in moerbei vaten.
Alcohol : 13.9 %
Restsuiker : 20g/l
Clementines , dille bij het openen maar de fraicheur die deze wijn bezig .
Das gewoon wat de wijn op een totaal ander niveau zet ook het minerale is zeer mooi verweven .
Heel harmonieus en toch rijk . 91-92
8. Reynald Héaulé - Atypique 2015
Blend van Pinot Noir , Pinot Meunier , Gamay en Côt .
Terroir : Silice
18 maand opvoeding in oude barriques
Rood fruit , mineraliteit , gedroogde rozen een zeer finesse wijn.
Zelf tot op het randje fragiele wijn te noemen.
Een hele aparte stijl zoals je die wel meer kunt vinden in de Loire.
Tis schoon op zich , speelse wijn , lichtvoetig 87-88
( kunnen gerust een jaar of 7 verouderen )
9. Kalazic Pinot noir Baranja - Kroatië ( grenst aan Hongarije )
100% pinot noir
18 maand op foeders
Alcohol : 14,5 %
Gekurkt !
10. Marcel Lapierre 2014 Beaujolais - Frankrijk
100% Gamay
Maceratie semi-carbonique 10-21 dagen.
9 maand op oude Bourgogne vaten.
Rood fruit , Volle en complexe gamay .
Zeer mooi ! Bleef ook maar komen .
Bewijst opnieuw wat voor een top locatie Morgon is ! 90
5 uur karaf alvorens te serveren.
11. Domaine Chevillon-Chezeaux Nuits St. Georges
1er Cru Aux Champs Perdrix 2006 Bourgogne - Frankrijk
100% pinot noir
Een schone wandeling op een herfstige dag door het bos .
Nog vrij veel rood fruit ook maar die structuur .
Knap ! Elegantie en zeer lang !! 92
12. Guerrini Brandaglia 2011 Toscane - Italië
100% Sangiovese
12 maanden barrique en 6 maanden rijping op fles
Leder wat animaal , opnieuw wat rood fruit en een plukje tabak .
Helemaal mijn ding als het op finesse aankomt .
Zeer pittige zuren .
( werd daardoor ook vrij snel als sangiovese , Italië herkend )
91
13. Smith haut lafitte 1995 Pessac - Frankrijk
Cabernet Sauvignon hoofdzakelijk , Merlot en dan Cabernet Franc.
1995 het jaar dat ze zelf hun vaten zijn beginnen maken.
Mijn notities hier waren vrij summier .
Oude BDX . 88-89
14. Sociando Mallet 1998 Haut-Medoc - Frankrijk
60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot
Na de SHL kwam deze als een engeltje op men tong pissen !
Rood en zwart fruit , grafiet , streepje hout , mokka .
Eigenlijk BDX zoals ik die dolgraag heb .
Een mooi complex boeketje , zeer boeiend in de mond ook.
Van het begin tot het lange einde . 91
15. Col d'orcia Poggio al Vento 1995 Brunello Riserva Toscane - Italië
2jaar hout
100% Sangiovese
Gekurkt !
Vanaf toen had ik het wel gehad met de foutieve en gekurkte wijnen.
Voor diegene met veel doorzettingsvermogen zal blijken .
Dat de gekurkte wijnen het nog niet gehad hadden met mij .
16. Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven )
Italië Toscana
18 maand hout 70 % nieuw 30% oud
50% Petit Verdot, 30% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon
Typische geur van BDX maar dan met die extra toets .
Waardoor je zou denken , héhé deze komt niet uit BDX zelf !
Machtige wijn .
Heeft alles wat een topwijn in deze stijl moet hebben.
Volgeladen van fruit , spanning , materie .
Zuren en rijpe tannines , af over de ganse lijn .93
17. Aldo Viola guarini + 2013 Italië - Sicilië
100% Syrah
8 maand barrique
Bij eerst instantie dacht ik deze wijn is gewoon nog te koud .
Toen de geur van dode dieren kwam opzetten werd duidelijk .
Niet koud maar fout .
Opnieuw serieus balen
18. Domaine l'ausseil Frankrijk - Roussillon Les 3 Pierres 2003
80% Syrah, Grenache, Mourvèdre
Barrique ( geen idee hoelang )
Peper en donker fruit hebben hier de hoofdrol .
De wijn komt soepel over maar met veel body .
Dus een volle wijn , die volledig uitgerijpt is .
Perfect a point voor mij .
Heel mooie prijs kwaliteit . 90
19. San luciano D'ovidio 2007 Italië Toscane
40% sangiovese, 40% montepulciano, 10% cabernet sauvignon en 10% merlot .
Heeft ook hout gezien , maar geen gedacht hoeveel .
Kaneel , koffie en andere specerijen .
Wat rood fruit erin zeer gelaagde wijn opnieuw .
En voor mij scoorde deze van al mijn flessen het beste !
Ook weer na uren open te staan ! 92
20. Barranco Oscuro - Rubayat 2010
100% Syrah
Deze had ik geopend omdat de Aldo viola ( Syrah )
Foutief was .
En er moest en zou een 100% Syrah wijn gedronken worden die avond.
GEKURKT !!!!!!!!
21. 100% Syrah Take Drie
Clos Val Seille Côtes du Rhône Le Syrah de Germain Frankrijk .
Den dezen deed het wel ...Joepie .
Ne lekkere Syrah wijn die zowat alles heeft wat je ervan verwacht .
Wel geen top materiaal , mist beetje complexiteit ervoor .
Maar voor ne zuidelijken zeer fris .
22. Erben von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2004
Tjah het beste wat ik tot nu toe heb gedronken in zoete wijn !
Echt waar .
The full package . 96-97
Zoet en zuren vinden hier de perfecte balans terwijl ze beide zo extreem aanwezig zijn .
Puur genieten met een bolleke speculaas en vanille ijs .
Werden ook nog geopend maar zitten niet in de degustatie .
Bij de Vol-au-vent.
Julien Labet - Chardonnay - Savagnin .
Vin de voile .
Machtig goed gewoon .
Bij den dessert ook nog een Mas amiel 15y .
Lekker lekker ...
Dan rest me enkel nog iedereen te bedanken om deze avond memorabel te maken !
Ook voor de mooie geschenken woorden van d®ank ! .
Bij deze dorstlessende avond aten we :
-Makreel , geitenkaas , erwten , munt en room
-Gerookte zalm , zalm eieren , lente ui , tomaat , dille , citroen en krab
- Vol au vent , puree met een korstje
-Hoeve roomijs
Er werden flessen ontkurkt , spuwemmers (soms )gevuld ,
borden geledigd , grappen gemaakt , interessante discussies gevoerd
en nog zoveel meer ...
Dit staat bij onvergetelijke degustaties maar toch heb ik het gevoel.
Hier en daar een klein gaatje in men geheugen te hebben.
Bij deze mijn onvolledige TN's of mijn soms nog nuchtere momentopnames .
1. Rochet Bocart - Champagne Brut
Als apero geschonken dus niet blind.
Een hele zachte mousse met peer en een kleine amandeltoets .
De wijn is zeer gelaagd de afdronk dan eerder middellang .
2. Leonard Oakes 2012 reserve New York State
100 % Vignoles = Kruising pinot noir kloon + seibel 6905
Terroir : dolomiet/kalksteen, nabij meer zand/keien
Klimaat : gematigd continentaal klimaat nabij Lake Ontario
Alcohol : 11 %
appels , petrol, zeer zachte indrukken in de mond .
Vrij knapperige zuren die het vrij rijpe fruit wel nodig hebben 87
3. Domaine L'ausseil Papillon 2014 Frankrijk , Roussillon
Grenache Gris 45 %, Muscat : 5 %.
Macabeu en Carignan Blanc 50 %
+-1 jaar oude barrique
Perzik en appel vooral zijn hier terug te vinden , zeer mooi van zuren .
Op het einde komt de wijn wel wat warm , waarschijnlijk heeft het klimaat hier wel iets mee te zien .
De Bio-touch kwam ook een tikje te veel nog eruit .89
Nog een kletske staan in de frigo dat zal eens herproeven worden .
4. Armenia Wine - Tariri 2013 Armavir regio (Armenië)
Druiven : 50 % Kangoun, 25 % Chenin Blanc, 25 % Aligoté;
Terroir : vulkanische ondergrond en klei; continentaal klimaat
Alcohol : 12,5 %,
Vinificatie : 8 maand gerijpt in Franse eiken vaten .
Ananas , vuursteen en rijp wit fruit een zeer complexe neus.
De mond vult echter niet de verwachting compleet in.
Ietsje te mollig ( fraicheur ontbreekt wat ) waardoor je op het middenpallet zowaar het gevoel krijg op je honger te blijven zitten .
De afdronk is dan wel weer meer dan ok ! 88-89
5. Cuvée "La Colline Céleste" 2012 Elzas - Frankrijk
72% Gewurztraminer/17% Riesling/11% Pinot gris.
Alles op inox .
Geoxideerd !
6.Claude Buchot terroir tradition 2012 Jura - Frankrijk
100% Chardonnay non ouillé
2 jaar sous voile .
Caramel , honing , floraal en mineraal heel wat dus .
Ook wat steenfruit weer in te vinden .
Een zeer pure en evenwichtige wijn .
I love it !
De oxidatieve opvoeding is hier wel nauwelijks te merken ! 91
7. Tomaz sesto senso Istrië - Kroatië ( Movotun )
100% Malvazija
24 dagen schilcontact lagering in moerbei vaten.
Alcohol : 13.9 %
Restsuiker : 20g/l
Clementines , dille bij het openen maar de fraicheur die deze wijn bezig .
Das gewoon wat de wijn op een totaal ander niveau zet ook het minerale is zeer mooi verweven .
Heel harmonieus en toch rijk . 91-92
8. Reynald Héaulé - Atypique 2015
Blend van Pinot Noir , Pinot Meunier , Gamay en Côt .
Terroir : Silice
18 maand opvoeding in oude barriques
Rood fruit , mineraliteit , gedroogde rozen een zeer finesse wijn.
Zelf tot op het randje fragiele wijn te noemen.
Een hele aparte stijl zoals je die wel meer kunt vinden in de Loire.
Tis schoon op zich , speelse wijn , lichtvoetig 87-88
( kunnen gerust een jaar of 7 verouderen )
9. Kalazic Pinot noir Baranja - Kroatië ( grenst aan Hongarije )
100% pinot noir
18 maand op foeders
Alcohol : 14,5 %
Gekurkt !
10. Marcel Lapierre 2014 Beaujolais - Frankrijk
100% Gamay
Maceratie semi-carbonique 10-21 dagen.
9 maand op oude Bourgogne vaten.
Rood fruit , Volle en complexe gamay .
Zeer mooi ! Bleef ook maar komen .
Bewijst opnieuw wat voor een top locatie Morgon is ! 90
5 uur karaf alvorens te serveren.
11. Domaine Chevillon-Chezeaux Nuits St. Georges
1er Cru Aux Champs Perdrix 2006 Bourgogne - Frankrijk
100% pinot noir
Een schone wandeling op een herfstige dag door het bos .
Nog vrij veel rood fruit ook maar die structuur .
Knap ! Elegantie en zeer lang !! 92
12. Guerrini Brandaglia 2011 Toscane - Italië
100% Sangiovese
12 maanden barrique en 6 maanden rijping op fles
Leder wat animaal , opnieuw wat rood fruit en een plukje tabak .
Helemaal mijn ding als het op finesse aankomt .
Zeer pittige zuren .
( werd daardoor ook vrij snel als sangiovese , Italië herkend )
91
13. Smith haut lafitte 1995 Pessac - Frankrijk
Cabernet Sauvignon hoofdzakelijk , Merlot en dan Cabernet Franc.
1995 het jaar dat ze zelf hun vaten zijn beginnen maken.
Mijn notities hier waren vrij summier .
Oude BDX . 88-89
14. Sociando Mallet 1998 Haut-Medoc - Frankrijk
60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot
Na de SHL kwam deze als een engeltje op men tong pissen !
Rood en zwart fruit , grafiet , streepje hout , mokka .
Eigenlijk BDX zoals ik die dolgraag heb .
Een mooi complex boeketje , zeer boeiend in de mond ook.
Van het begin tot het lange einde . 91
15. Col d'orcia Poggio al Vento 1995 Brunello Riserva Toscane - Italië
2jaar hout
100% Sangiovese
Gekurkt !
Vanaf toen had ik het wel gehad met de foutieve en gekurkte wijnen.
Voor diegene met veel doorzettingsvermogen zal blijken .
Dat de gekurkte wijnen het nog niet gehad hadden met mij .
16. Monteti 2006 Speciale Editie ( Tien jaar op het domein verbleven )
Italië Toscana
18 maand hout 70 % nieuw 30% oud
50% Petit Verdot, 30% Cabernet Franc en 20% Cabernet Sauvignon
Typische geur van BDX maar dan met die extra toets .
Waardoor je zou denken , héhé deze komt niet uit BDX zelf !
Machtige wijn .
Heeft alles wat een topwijn in deze stijl moet hebben.
Volgeladen van fruit , spanning , materie .
Zuren en rijpe tannines , af over de ganse lijn .93
17. Aldo Viola guarini + 2013 Italië - Sicilië
100% Syrah
8 maand barrique
Bij eerst instantie dacht ik deze wijn is gewoon nog te koud .
Toen de geur van dode dieren kwam opzetten werd duidelijk .
Niet koud maar fout .
Opnieuw serieus balen
18. Domaine l'ausseil Frankrijk - Roussillon Les 3 Pierres 2003
80% Syrah, Grenache, Mourvèdre
Barrique ( geen idee hoelang )
Peper en donker fruit hebben hier de hoofdrol .
De wijn komt soepel over maar met veel body .
Dus een volle wijn , die volledig uitgerijpt is .
Perfect a point voor mij .
Heel mooie prijs kwaliteit . 90
19. San luciano D'ovidio 2007 Italië Toscane
40% sangiovese, 40% montepulciano, 10% cabernet sauvignon en 10% merlot .
Heeft ook hout gezien , maar geen gedacht hoeveel .
Kaneel , koffie en andere specerijen .
Wat rood fruit erin zeer gelaagde wijn opnieuw .
En voor mij scoorde deze van al mijn flessen het beste !
Ook weer na uren open te staan ! 92
20. Barranco Oscuro - Rubayat 2010
100% Syrah
Deze had ik geopend omdat de Aldo viola ( Syrah )
Foutief was .
En er moest en zou een 100% Syrah wijn gedronken worden die avond.
GEKURKT !!!!!!!!
21. 100% Syrah Take Drie
Clos Val Seille Côtes du Rhône Le Syrah de Germain Frankrijk .
Den dezen deed het wel ...Joepie .
Ne lekkere Syrah wijn die zowat alles heeft wat je ervan verwacht .
Wel geen top materiaal , mist beetje complexiteit ervoor .
Maar voor ne zuidelijken zeer fris .
22. Erben von Beulwitz Kaseler Nies'chen Riesling Eiswein 2004
Tjah het beste wat ik tot nu toe heb gedronken in zoete wijn !
Echt waar .
The full package . 96-97
Zoet en zuren vinden hier de perfecte balans terwijl ze beide zo extreem aanwezig zijn .
Puur genieten met een bolleke speculaas en vanille ijs .
Werden ook nog geopend maar zitten niet in de degustatie .
Bij de Vol-au-vent.
Julien Labet - Chardonnay - Savagnin .
Vin de voile .
Machtig goed gewoon .
Bij den dessert ook nog een Mas amiel 15y .
Lekker lekker ...
Dan rest me enkel nog iedereen te bedanken om deze avond memorabel te maken !
Ook voor de mooie geschenken woorden van d®ank ! .
Bij deze dorstlessende avond aten we :
-Makreel , geitenkaas , erwten , munt en room
-Gerookte zalm , zalm eieren , lente ui , tomaat , dille , citroen en krab
- Vol au vent , puree met een korstje
-Hoeve roomijs