En nu de versie van Don.
Volgens de regelgeving van de EU geldt het volgende voor zijn lidstaten:
Particuliere verkoop
Als u goederen verkoopt aan en verzendt naar
consumenten in een ander EU-land, moet u zich
daar inschrijven en btw aanrekenen volgens het tarief van dat land, tenzij uw totale verkoop per jaar minder bedraagt dan de btw-drempel in het betrokken land (die kan variëren van 35.000 tot 100.000 euro).
In België is de grens vastgesteld op 35 000 euro.
Verkopen via internet en op afstand
Als u accijnsproducten via
internet aan particuliere klanten verkoopt, moet u accijns heffen volgens het tarief van het
land waar uw klanten wonen.
In de meeste EU-landen bent u verplicht een
belastingvertegenwoordiger aan te wijzen. Die moet onder meer namens u de accijnzen betalen, mits de belastingdienst van het betrokken land ermee instemt.
Voor verzending moet u
• de belastingdienst in het land van bestemming informeren over de zending
• de dienst garanderen dat de accijnzen betaald zullen worden
Accijns terugvragen
Als u in eigen land al accijns heeft betaald over de producten die u verkocht heeft, kunt u dit bedrag terugkrijgen om te voorkomen dat u dubbel betaalt. In dat geval moet u:
• de belastingdienst in eigen land (en in het land van bestemming) op de hoogte brengen van de verzending
• bewijzen dat u in het land van bestemming accijns heeft betaald over de producten
Omwille van bovenstaande redenen vermelde ik ook de geldende BTW tarieven voor Frankrijk en Duitsland.De websites waar ik via internet koop hebben een grotere omzet met België dan de 35.000€ vandaar dat het hogere tarief van 21% is verrekend in de facturen. vb hiervan zijn 1Jour1Vin; Superiore.de
Wat betreft accijnzen denk ik (
)dat sommige leveranciers van wijn geen belastingvertegenwoordiger in België hebben.
Een van de redenen dat Calmewine niet meer in België levert is dat ze problemen hebben gehad met de douane in verband met de accijnzen ook wilden ze hun computersysteem niet aanpassen om de verschillende BTW tarieven en accijnzen te verwerken.
Dit laatste is ook één van de botllenecks dat CORA nog altijd niet levert in Nederland. Ze willen uit strategische redenen geen website creëren met twee verschillende prijzen per artikel.
En om wat olie op het vuur te gieten. Ik ken een aantal Belgische wijnhandelaars die met e-commerce leveringen doen in de EU lidstaten en ook erbuiten die regeltjes van de accijnzen aan hun laars vegen. Wat ook ergens te begrijpen valt.