wijnliefhebbers

Volledige versie: Ontgoocheling
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Het gebeurd iedereen wel eens (of misschien wel regelmatig). Je haalt een wijn boven of besteld er een in een restaurant, je hebt een bepaalde verwachting en dan blijkt de wijn daar niet aan te voldoen.
Ik was me dat zo eens aan het bedenken en las er mijn notities op na en kwam tot de conclusie dat dit (in mijn geval) met name veelvuldig voorkwam bij rode Bordeaux. Nu koop en/of drink ik geen premier cru's en ook steeds minder andere GCC, ligt mijn aankoopgrens ergens rond de 30/35 euro en heb ik geen wijnachtergrond, maar toch..
Stel ik (binnen dit prijssegment) te hoge verwachtingen aan Bordeaux? Is het omdat ik steeds meer andere gebieden ontdek die dan prijstechnisch wellicht beter zijn? Is het een smaakverschuiving? Veranderen de wijnen of drink ik ze op een verkeerd tijdstip?
Het is niet mijn bedoeling om hier Bordeaux aan de kaak te stellen, eerder mijn verwachtingspatroon. Hoe denken jullie hier over? Vraag ik teveel van een wijn van 20-30 euro?
Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...
Een smaakverschuiving is zeer goed mogelijk. De meeste wijnliefhebbers in onze contreien zijn als het ware "opgevoed" met Bordeaux. Later ontdek je dan dat er eigenlijk elders meer complexe, aromatische of intrigerende wijnen te vinden zijn, zoals bvb in Bourgogne, Barolo/Barbaresco, Chianti, Brunello en Aglianico. Die hebben echter veelal een hoger zuurgehalte, iets wat "novices" in eerste instantie ook kan afschrikken in de wijnen van Alto-Piëmonte.
Cabernet heeft (zeer) veel tannine en zuren accentueren die. Daardoor is een lage zuurgraad in de Bordelaise context een blijk van kwaliteit. Het betekent dat de druiven rijp zijn en dus de tannines rijper, zachter. . Daarom moet je ook lang wachten voor je je Bordeaux drinkt.
Ook onze eetgewoonten zijn de laatste decennia verschoven naar meer mediterrane invloed. We gebruiken meer kruiden en ook en vooral veelal zuurdere ingrediënten (tomaten, balsamico, fruit,...). Zoals alle wijnliefhebbers (horen te) weten heffen verschillende zuren elkaar op en de zuurdere wijnen gaan bij de modernere keuken hun eigenschappen beter behouden, waar de Bordeaux dan weggedrukt wordt.
Als je een mooie, gerijpte Bordeaux wil drinken, schenk je die dus best bij een eerder "traditioneel" gerecht, bvb eenvoudig gebraden vlees en gevogelte met groenten als boontjes enz.
Ik vind trouwens wel dat je van een wijn van 20-30€ al iets mag verwachten. Ik meen te mogen zeggen dat wij er een flink aantal voeren en uit diverse regio's.
Ook in Bordeaux vind je m.i. nog steeds erg mooie wijnen onder 30€, en zelfs enkele onder 20€. Ik denk aan wijnen als Clos Manou, Clauzet, Cambon-la-Pelouse, Belle-Vue, Lanessan, Lamarque, Moulin-Haut-Laroque, Dalem, Laroze, La Mauriane, eva. Met de meeste moet je best wel een jaar of 7 geduld oefenen, liefst meer.
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.
(21-06-2017 08:48 AM)Monique schreef: [ -> ]Het gebeurd iedereen wel eens (of misschien wel regelmatig). Je haalt een wijn boven of besteld er een in een restaurant, je hebt een bepaalde verwachting en dan blijkt de wijn daar niet aan te voldoen.
Ik was me dat zo eens aan het bedenken en las er mijn notities op na en kwam tot de conclusie dat dit (in mijn geval) met name veelvuldig voorkwam bij rode Bordeaux. Nu koop en/of drink ik geen premier cru's en ook steeds minder andere GCC, ligt mijn aankoopgrens ergens rond de 30/35 euro en heb ik geen wijnachtergrond, maar toch..
Stel ik (binnen dit prijssegment) te hoge verwachtingen aan Bordeaux? Is het omdat ik steeds meer andere gebieden ontdek die dan prijstechnisch wellicht beter zijn? Is het een smaakverschuiving? Veranderen de wijnen of drink ik ze op een verkeerd tijdstip?
Het is niet mijn bedoeling om hier Bordeaux aan de kaak te stellen, eerder mijn verwachtingspatroon. Hoe denken jullie hier over? Vraag ik teveel van een wijn van 20-30 euro?

@Monique

Een reden, niet altijd van toepassing, daarom niet onbelangrijk; er zijn handelaars die eigenschappen of kwaliteiten aan wijnen toekennen waarvan ik betwijfel dat ze deze wel hebben.
Een veel voorkomend geval is dat ze een " copy paste " doen van een uitspraak of publicatie van de ene of andere wijngoeroe die in het kraam past als verkoopargument.
Als vb: Château Baradieu Saint-Esthephe 2009 ( zie ook http://www.vinejo.freebb.be/thread-279-p...l#pid73215 )
Een wijn die volgens mij zelfs na 20 jaar nooit goed wordt.
Gelukkig betaalde ik voor deze wijn maar 12.35€.
Een gekende wijnhandelaar heeft een vraagprijs van € 26,81
Ik heb nog 3 flessen ervan liggen.
Een wijn die door het huis "Cordier" op de markt wordt gebracht.( onder verschillende etiketten)
(21-06-2017 01:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.

Misschien drink ik ze wel te jong, ik heb het laatste half jaar bv een aantal flessen uit 2009 en 2010 gedronken, dat was geen onverdeeld succes, bv:
- La Tour Carnet 2009, veel alcohol en weinig complexiteit
- Lilian Ladouys 2010, mist diepgang, alcoholisch, 2e dag helemaal weg
- Echo de Lynch-Bages 2009, geen mooie samenhang, losstaande elementen, tweede dag door de saus gekiept
- Chateau Chantegrive 2010, erg hard, hoekig en log

Allemaal te jong? Huh

Los daarvan heeft Don wel gelijk, ik moet afgaan op proefnotities van anderen bij jonge Bordeaux en af en toe vraag ik me later ook af waar ze sommige hoge beoordelingen vandaan hebben gehaald...
(21-06-2017 05:37 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.

Misschien drink ik ze wel te jong, ik heb het laatste half jaar bv een aantal flessen uit 2009 en 2010 gedronken, dat was geen onverdeeld succes, bv:
- La Tour Carnet 2009, veel alcohol en weinig complexiteit
- Lilian Ladouys 2010, mist diepgang, alcoholisch, 2e dag helemaal weg
- Echo de Lynch-Bages 2009, geen mooie samenhang, losstaande elementen, tweede dag door de saus gekiept
- Chateau Chantegrive 2010, erg hard, hoekig en log

Allemaal te jong? Huh

Los daarvan heeft Don wel gelijk, ik moet afgaan op proefnotities van anderen bij jonge Bordeaux en af en toe vraag ik me later ook af waar ze sommige hoge beoordelingen vandaan hebben gehaald...

Wijnen zitten in een evolutie maar mensen ook als je bvb steeds wijnen drinkt van 7€ en vervolgens eentje van 15€ omdat hij in reclame staat dan bestaat de kans dat je die heel goed vindt ... de mens achter de wijn kennen helpt om zoiets te plaatsen.

Welke wijnen genieten nu uw voordeel t.o.v. Bordeaux?

Grtz
(21-06-2017 06:21 PM)fleer schreef: [ -> ]
(21-06-2017 05:37 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.

Misschien drink ik ze wel te jong, ik heb het laatste half jaar bv een aantal flessen uit 2009 en 2010 gedronken, dat was geen onverdeeld succes, bv:
- La Tour Carnet 2009, veel alcohol en weinig complexiteit
- Lilian Ladouys 2010, mist diepgang, alcoholisch, 2e dag helemaal weg
- Echo de Lynch-Bages 2009, geen mooie samenhang, losstaande elementen, tweede dag door de saus gekiept
- Chateau Chantegrive 2010, erg hard, hoekig en log

Allemaal te jong? Huh

Los daarvan heeft Don wel gelijk, ik moet afgaan op proefnotities van anderen bij jonge Bordeaux en af en toe vraag ik me later ook af waar ze sommige hoge beoordelingen vandaan hebben gehaald...

Wijnen zitten in een evolutie maar mensen ook als je bvb steeds wijnen drinkt van 7€ en vervolgens eentje van 15€ omdat hij in reclame staat dan bestaat de kans dat je die heel goed vindt ... de mens achter de wijn kennen helpt om zoiets te plaatsen.

Welke wijnen genieten nu uw voordeel t.o.v. Bordeaux?

Grtz

Dat vind ik moeilijk te zeggen Fleer, ik vind heel veel lekker. Ik hou enorm van Riesling (en hou dan ook van jaren met iets hogere zuren), maar ook van knisperige sauvignon blancs en witte Bourgognes met een klein beetje romigheid. Daarnaast ben ik grote fan van vintage port, zowel jong als oud drink ik ze graag. Bij rode wijn hou ik voornamelijk van elegante, ronde wijnen, dat vind ik terug in heel veel wijnen uit diverse streken. In de zomer drink ik meer Italiaanse wijnen, die hebben wat meer fruit, vorig jaar in Alba geweest en diverse mooie wijnen meegebracht. Maar in de wintermaanden mag ik ook graag wijn uit de Rhone, Cahors, Madiran of Languedoc drinken. En mijn laatste zoektocht is de Beaujolais, alwaar ik toch ook al heel wat moois ontdekt heb Rolleyes

Oh en geen u hè?
Zo oud ben ik nu ook alweer niet........
(21-06-2017 05:37 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.

Misschien drink ik ze wel te jong, ik heb het laatste half jaar bv een aantal flessen uit 2009 en 2010 gedronken, dat was geen onverdeeld succes, bv:
- La Tour Carnet 2009, veel alcohol en weinig complexiteit
- Lilian Ladouys 2010, mist diepgang, alcoholisch, 2e dag helemaal weg
- Echo de Lynch-Bages 2009, geen mooie samenhang, losstaande elementen, tweede dag door de saus gekiept
- Chateau Chantegrive 2010, erg hard, hoekig en log

Allemaal te jong? Huh

Los daarvan heeft Don wel gelijk, ik moet afgaan op proefnotities van anderen bij jonge Bordeaux en af en toe vraag ik me later ook af waar ze sommige hoge beoordelingen vandaan hebben gehaald...

Hmm, lijkt mij idd wat te jong gedronken.
Merk ook op dat de meeste super-ervaringen op dit forum over oude bordeaux gaan, nooit over relatief jonge...
(21-06-2017 08:26 PM)Hugel schreef: [ -> ]
(21-06-2017 05:37 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:26 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-06-2017 01:21 PM)Monique schreef: [ -> ]
(21-06-2017 12:35 PM)Jean schreef: [ -> ]Monique,

Wijn is meer dan prijs alleen. Veel meer. Ik denk dat je zeker niet enkel naar de prijs mag kijken, maar vooral naar de wijn zelf, de herkomst, het oogstjaar, de samenstelling, de vinificatietechnieken die zijn gebruikt, de bewaring, etc.

Punt is wel dat de (grote) wijnen in Bordeaux nogal duur worden, maar er zijn nog schatten te vinden aan redelijke prijzen...

Ik heb het ook niet speciaal over de prijs, hoewel ik tot een jaar of 10 geleden wel nog wijnen (ook uit betere jaren) als Lynch-Bages, Fieuzal, Montrose, Giscours, Beychevelle, Duhat-Milon, enz kocht. Die zijn me nu veelal te duur geworden.
Het gaat me erom dat ik in een prijsrange tot ca 35 euro de meeste ontgoochelingen in de Bordeaux heb. En daarvan vraag ik mij af hoe dat komt.

@wvd thanks voor je klare antwoord!

@Monique: Kan je je herinneren welke leeftijd de flessen waren die je tegenvielen? Want mijns inziens zal elke Bordeaux van een euro of 30 die je jonger drinkt dan 10 jaar sowieso ontgoochelen.

Misschien drink ik ze wel te jong, ik heb het laatste half jaar bv een aantal flessen uit 2009 en 2010 gedronken, dat was geen onverdeeld succes, bv:
- La Tour Carnet 2009, veel alcohol en weinig complexiteit
- Lilian Ladouys 2010, mist diepgang, alcoholisch, 2e dag helemaal weg
- Echo de Lynch-Bages 2009, geen mooie samenhang, losstaande elementen, tweede dag door de saus gekiept
- Chateau Chantegrive 2010, erg hard, hoekig en log

Allemaal te jong? Huh

Los daarvan heeft Don wel gelijk, ik moet afgaan op proefnotities van anderen bij jonge Bordeaux en af en toe vraag ik me later ook af waar ze sommige hoge beoordelingen vandaan hebben gehaald...

Hmm, lijkt mij idd wat te jong gedronken.
Merk ook op dat de meeste super-ervaringen op dit forum over oude bordeaux gaan, nooit over relatief jonge...

@Hugel: dat is zo bij de meeste liefhebbers denk ik.
Helaas is dat ook een element van de prijs waar bij de aankoop weinig rekening mee gehouden wordt. Als je ze in primeur koopt moet je bij je Bordeaux dan ook nog de 2 jaar extra investering bijtellen.
Zowat alle wijnen uit andere regio's waar grote (bewaar)wijnen gemaakt worden koop je later na de oogst en zelfs de meeste Barolo's kan je al goed genieten vanaf hun 7e, 8e jaar. Dat reduceert je investering in tijd tot amper de helft t.o.v. Bordeaux. En ze gaan nog even lang mee!

@Monique: als je wel houdt van een beetje aciditeit zou ik eens een proefje wagen met een Alto-Piëmonte Nebbiolo. Die wijnen geven vooralsnog veel waar voor hun geld.
Hey Monique ,

Ook ik sluit me aan bij iets te jong gedronken .

De meeste wijnen van 2008 in die prijs categorie .
Zijn denk ik nu pas naar mijn smaak wel op dronk aan het komen .

2009 durf ik echter wel al open te doen hoor .
Omwille van hun vrij rijpe karakter .
Een karaf kuurtje lijkt me wel aangeraden .

Ook de hoeveelheid merlot blijft voor mij wel in vele gevallen wel een belangrijke factor .

Ook alles is afhankelijk van je eigen smaak .
Heb je liever een boeketje en gerijpte wijn .

Hou je wel van wat stevige tannines en prominente zuren ?

Daaruit kan je ook al beter bepalen wanneer ongeveer je een bepaalde wijn het best kan openen .

Tot zover mijn mening .

Santé !
Je kan alles kapot relativeren en daar ben ik erg bekwaam in. Daarom zou ik toch willen melden dat "no rules" niet alleen voor "great scotch" geldt. Een voorbeeldje uit onze degustaties van een jaar of wat geleden: een jaar geleden proefden we Beychevelle 2005 en die kreeg de vermelding: zeer mooie wijn met nog flink wat toekomst. Maar in november 2015 dronken we de Beychevelle 2012 en die was hard, groen en onvriendelijk. Dit terwijl de Léoville-Barton 2011 op dat moment grandioos was. Twee karakters, maar allebei grote wijnen, die een compleet ander leven leiden.

Het was trouwens tijdens die degustatie dat we de fameuze Yamantchev ontdekten, als beste koop van Test Aankoop...
(22-06-2017 07:11 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Je kan alles kapot relativeren en daar ben ik erg bekwaam in. ......

Het is je vergeven Jordaens. Wat uiteindelijk telt: wat komt er in je glas en welke ervaring heb je met de inhoud.
En wat betreft Beychevelle: heeft me al dikwijls ontgoocheld. Een wijn waar ik niet sta op te wachten om deze nog te kopen.
Bedankt heren voor de vele reacties!
Ik zal mijn Bordeaux uit 2009 en 2010 nog iets laten rijpen en me in de tussenliggende tijd nog meer op andere gebieden richten.

Nebbiolo heb ik weinig ervaring mee, maar ik ga het zeker proberen!

Ik heb vanavond weer een Coudoulet uit 2009 in het glas en die smaakt prima!

Santé cheers
Monique,

Ik ben op wijnvlak quasi grootgebracht met Bordeaux... desondanks heb ik sinds ik op eigen wijnbenen sta vaak hetzelfde gevoel omtrent Bordeaux. Vooral de loftrompet die velen afsteken bij het degusteren van de zogenaamd "betaalbare" Bordeaux à la Puygueraud en co ontgaat mij doorgaans altijd.

Hoewel Bordeaux nog een aanzienlijk aandeel heeft in mijn kelder ontgoochelen deze wijnen mij inderdaad meer en meer. Niet dat ze niet goed zijn, maar ik vind ze vaker en vaker saai en allesbehalve spannend.

Meer en meer bewandel ik de "wijnpaden" die ook jij blijkbaar kiest. Italië, Zuid-Frankrijk, Oostenrijk,... ik begin sinds kort ook Spanje te ontdekken en erg te appreciëren. Verder kan ik me in deze enkel maar volmondig aansluiten bij de reacties van "wvd".

Wat de wijnen die je hierboven aanhaalde betreft:

La Tour Carnet 2009 kon ik onlangs na een zuurstofkuur in de karaf eigenlijk wel bijzonder appreciëren in combinatie met een stevig stuk gerijpt rundvlees van topslager Dierendonck. De reservaties die jij maakt bij deze wijn zijn echter niet geheel uit de lucht gegrepen.

Lilian Ladouys 2010 heb ik nog niet gekraakt, 2010 is mijns inziens een jaargang die echt tijd nodig heeft. Alhoewel pakweg Sénéjac 2010 nu mooi op dronk is naar mijn smaak.

Chantegrive heb ik in rood nooit de moeite gevonden. Zwaar over het paard getild naar mijn bescheiden mening.

Enfin naar mijnheel bescheiden mening allemaal.
(22-06-2017 11:44 PM)Innesto schreef: [ -> ]Monique,

Ik ben op wijnvlak quasi grootgebracht met Bordeaux... desondanks heb ik sinds ik op eigen wijnbenen sta vaak hetzelfde gevoel omtrent Bordeaux. Vooral de loftrompet die velen afsteken bij het degusteren van de zogenaamd "betaalbare" Bordeaux à la Puygueraud en co ontgaat mij doorgaans altijd.

Hoewel Bordeaux nog een aanzienlijk aandeel heeft in mijn kelder ontgoochelen deze wijnen mij inderdaad meer en meer. Niet dat ze niet goed zijn, maar ik vind ze vaker en vaker saai en allesbehalve spannend.

Meer en meer bewandel ik de "wijnpaden" die ook jij blijkbaar kiest. Italië, Zuid-Frankrijk, Oostenrijk,... ik begin sinds kort ook Spanje te ontdekken en erg te appreciëren. Verder kan ik me in deze enkel maar volmondig aansluiten bij de reacties van "wvd".

Wat de wijnen die je hierboven aanhaalde betreft:

La Tour Carnet 2009 kon ik onlangs na een zuurstofkuur in de karaf eigenlijk wel bijzonder appreciëren in combinatie met een stevig stuk gerijpt rundvlees van topslager Dierendonck. De reservaties die jij maakt bij deze wijn zijn echter niet geheel uit de lucht gegrepen.

Lilian Ladouys 2010 heb ik nog niet gekraakt, 2010 is mijns inziens een jaargang die echt tijd nodig heeft. Alhoewel pakweg Sénéjac 2010 nu mooi op dronk is naar mijn smaak.

Chantegrive heb ik in rood nooit de moeite gevonden. Zwaar over het paard getild naar mijn bescheiden mening.

Enfin naar mijnheel bescheiden mening allemaal.

Onlangs ook die Senejac 2010 geproefd, idd mooi om nu te drinken.
Volledig akkoord trouwens met Chantegrive (in rood, wit lijkt me wel beter)
(21-06-2017 12:50 PM)wvd schreef: [ -> ]Een smaakverschuiving is zeer goed mogelijk. De meeste wijnliefhebbers in onze contreien zijn als het ware "opgevoed" met Bordeaux. Later ontdek je dan dat er eigenlijk elders meer complexe, aromatische of intrigerende wijnen te vinden zijn, zoals bvb in Bourgogne, Barolo/Barbaresco, Chianti, Brunello en Aglianico. Die hebben echter veelal een hoger zuurgehalte, iets wat "novices" in eerste instantie ook kan afschrikken in de wijnen van Alto-Piëmonte.
Cabernet heeft (zeer) veel tannine en zuren accentueren die. Daardoor is een lage zuurgraad in de Bordelaise context een blijk van kwaliteit. Het betekent dat de druiven rijp zijn en dus de tannines rijper, zachter. . Daarom moet je ook lang wachten voor je je Bordeaux drinkt.
Ook onze eetgewoonten zijn de laatste decennia verschoven naar meer mediterrane invloed. We gebruiken meer kruiden en ook en vooral veelal zuurdere ingrediënten (tomaten, balsamico, fruit,...). Zoals alle wijnliefhebbers (horen te) weten heffen verschillende zuren elkaar op en de zuurdere wijnen gaan bij de modernere keuken hun eigenschappen beter behouden, waar de Bordeaux dan weggedrukt wordt.
Als je een mooie, gerijpte Bordeaux wil drinken, schenk je die dus best bij een eerder "traditioneel" gerecht, bvb eenvoudig gebraden vlees en gevogelte met groenten als boontjes enz.
Ik vind trouwens wel dat je van een wijn van 20-30€ al iets mag verwachten. Ik meen te mogen zeggen dat wij er een flink aantal voeren en uit diverse regio's.
Ook in Bordeaux vind je m.i. nog steeds erg mooie wijnen onder 30€, en zelfs enkele onder 20€. Ik denk aan wijnen als Clos Manou, Clauzet, Cambon-la-Pelouse, Belle-Vue, Lanessan, Lamarque, Moulin-Haut-Laroque, Dalem, Laroze, La Mauriane, eva. Met de meeste moet je best wel een jaar of 7 geduld oefenen, liefst meer.

Heel interessant, wvd!

Wat de teleurstellingen betreft, ik heb deze tegenwoordig ook meer en meer, maar bij mij ligt het eerder aan foutjes in de wijnen of slechte bewaring Angry

Wat ik ook al ondervonden heb, is dat mijn pallet veranderd is in vergelijking met het begin dat ik met wijn begon.
Wijnen die ik 4 jaar geleden top vond, vind ik nu niet meer te zuipen Big Grin
Misschien dat je smaakpatroon, door het proeven van wijnen uit andere regio's verdanderd is?
Pffff, ik ben in ieder geval blij dat ik niet de enige ben...
Het kan natuurlijk ook zijn dat we ondertussen een beetje verwend zijn aangezien we steeds mooiere wijnen drinken door de jaren heen.......

Just my 2 cents....
(23-06-2017 01:37 PM)WilD schreef: [ -> ]Het kan natuurlijk ook zijn dat we ondertussen een beetje verwend zijn aangezien we steeds mooiere wijnen drinken door de jaren heen.......

Just my 2 cents....

+1, en doordat de verwachtingen daardoor steeds hoger liggen. Wink
Heel veel mensen houden van Bordeaux, drinken Bordeaux ... als je één verkeert woord uitsprak kreeg je gegarandeerd commentaar ... wie weet, nu Bordeaux wat duurder wordt kan kritiek wat meer aanvaard worden.

Grtz
(23-06-2017 03:51 PM)Benz schreef: [ -> ]
(23-06-2017 01:37 PM)WilD schreef: [ -> ]Het kan natuurlijk ook zijn dat we ondertussen een beetje verwend zijn aangezien we steeds mooiere wijnen drinken door de jaren heen.......

Just my 2 cents....

+1, en doordat de verwachtingen daardoor steeds hoger liggen. Wink

Inderdaad. Ik denk dat de hoge verwachtingen er inderdaad veel mee te maken hebben.

Ik heb ook al een paar keer meegemaakt dat ik een (voor mij) nieuwe wijn ontdek, hier ongelofelijk lyrisch over ben en hier dan nog een paar flessen van in sla.
En als ik dan veel later, verwachtingsvol en nog mijmerend naar hoe enthousiast ik over die wijn was, opnieuw een fles open trek, dan heb ik soms iets van "oh, is het dit maar. Niet slecht, maar toch niet die waauw van weleer".
Inderdaad de verwachtingen te hoog laten oplopen. Verwachten dat je opnieuw omver geblazen zal worden, maar ik denk dat een wijn dat maar één keer met je kan.

Wellicht ligt de wortel van veel teleurstellingen vooral in dit gegeven.

Ook drinken we als wijnliefhebber liefst steeds betere wijnen waardoor we meer leren. Als we dan een iets minder goede wijn proeven, dan zijn we snel geneigd dit als slecht te bestempelen, terwijl dit niet altijd het geval is.
Daarom dat ik regelmatig ook nog eens een kwalitatief mindere fles (een supermarktwijn van premium categorie) drink. Dit om toch het verschil met goede wijn nog te kunnen herkennen.
(24-06-2017 10:23 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]
(23-06-2017 03:51 PM)Benz schreef: [ -> ]
(23-06-2017 01:37 PM)WilD schreef: [ -> ]Het kan natuurlijk ook zijn dat we ondertussen een beetje verwend zijn aangezien we steeds mooiere wijnen drinken door de jaren heen.......

Just my 2 cents....

+1, en doordat de verwachtingen daardoor steeds hoger liggen. Wink

Inderdaad. Ik denk dat de hoge verwachtingen er inderdaad veel mee te maken hebben.

Ik heb ook al een paar keer meegemaakt dat ik een (voor mij) nieuwe wijn ontdek, hier ongelofelijk lyrisch over ben en hier dan nog een paar flessen van in sla.
En als ik dan veel later, verwachtingsvol en nog mijmerend naar hoe enthousiast ik over die wijn was, opnieuw een fles open trek, dan heb ik soms iets van "oh, is het dit maar. Niet slecht, maar toch niet die waauw van weleer".
Inderdaad de verwachtingen te hoog laten oplopen. Verwachten dat je opnieuw omver geblazen zal worden, maar ik denk dat een wijn dat maar één keer met je kan.

Wellicht ligt de wortel van veel teleurstellingen vooral in dit gegeven.

Ook drinken we als wijnliefhebber liefst steeds betere wijnen waardoor we meer leren. Als we dan een iets minder goede wijn proeven, dan zijn we snel geneigd dit als slecht te bestempelen, terwijl dit niet altijd het geval is.
Daarom dat ik regelmatig ook nog eens een kwalitatief mindere fles (een supermarktwijn van premium categorie) drink. Dit om toch het verschil met goede wijn nog te kunnen herkennen.

Oei, die laatste uitspraak kan ik me toch niet in vinden...
Ik ben het met WilD eens dat we als wijnliefhebber wellicht wat verwend zijn in onze smaak, maar om dan af en toe bewust een kwalitatief mindere fles te drinken om je bewustzijn in stand te houden, dat gaat mij toch wat ver.
Het leven is te kort om (even gechargeerd) "slechte" wijn te drinken, dus nono
Mooie en interessante topic, waarvoor dank Monique!
Ook hier al enkele keren 'teleurgesteld' geweest in bepaalde wijnen.
Wijnen die ik kocht om bepaalde gebeurtenissen te vieren en toch ietwat op mn honger bleef zitten.
Nu moet ik wel zeggen dat die wijnen een max prijs hadden van rond de 50 euro, en dat ik het bewaren er van ietwat in vraag durf te stellen!
In de opmerking dat we 'onze verwachtingen steeds hoger leggen' kan ik me ook heel goed vinden.
Ik ben iemand die nog maar enkele jaren met wijn bezig is, voornamelijk Bordeaux wijnen drinkt en daardoor behoorlijk enthousiast kan worden bij een bepaalde fles van +15 jaar oud, die dan eindelijk open mag..........en dan ietwat tegenvaltSad
Waarbij we dus mss mogen stellen dat meerdere wijnen (eender uit welk land of streek) ergens 'overrated' zijn, meelopen met hoge recensies, hoge score's krijgen, de hemel ingeprezen worden, enz waardoor we voor onszelf een bepaalde verwachting leggen die dan niet ingelost wordt het moment zelf?
(24-06-2017 11:02 AM)Monique schreef: [ -> ]Oei, die laatste uitspraak kan ik me toch niet in vinden...
Ik ben het met WilD eens dat we als wijnliefhebber wellicht wat verwend zijn in onze smaak, maar om dan af en toe bewust een kwalitatief mindere fles te drinken om je bewustzijn in stand te houden, dat gaat mij toch wat ver.
Het leven is te kort om (even gechargeerd) "slechte" wijn te drinken, dus nono

Dat is even je pallet "resetten", niets meer.

Ik heb zelf ondervonden dat wanneer ik dit doe, ik minder ontgoocheld ben in andere wijnen.
Je zit anders alleen maar in een stijgende lijn wat kwaliteit van wijn betreft, waardoor je een "minder kwalitatieve" wijn niet meer naar waarde beoordeelt.

Even een flutwijntje ertussen (die ik overigens altijd alleen drink Wink ) en ik weet terug wat echt slechte wijn is.
Het werkt voor mij althans.
(25-06-2017 10:13 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Even een flutwijntje ertussen (die ik overigens altijd alleen drink Wink ) en ik weet terug wat echt slechte wijn is.
Het werkt voor mij althans.
Ik drink ook wijn van beneden de 10€ die ik goed vind maar die nooit bedoeld zijn om naast duurdere goede wijnen te staan. Dat is voor mij referentie genoeg.
Indien je echt daarvoor slechte wijnen gebruikt misschien gewoonweg wat bessensap en aanlengen met azijn.
(25-06-2017 06:01 PM)bowmore schreef: [ -> ]
(25-06-2017 10:13 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Even een flutwijntje ertussen (die ik overigens altijd alleen drink Wink ) en ik weet terug wat echt slechte wijn is.
Het werkt voor mij althans.
Ik drink ook wijn van beneden de 10€ die ik goed vind maar die nooit bedoeld zijn om naast duurdere goede wijnen te staan. Dat is voor mij referentie genoeg.
Indien je echt daarvoor slechte wijnen gebruikt misschien gewoonweg wat bessensap en aanlengen met azijn.

Het zijn tips jongens. Wat werkt voor mij, werkt misschien ook voor anderen. Ik wil hiermee niemand schofferen, dus geen reden om kwaad te worden.

Ik was tot op een gegeven punt zodanig gewend om grote wijnen te drinken dat ik hetgeen eronder lag niet meer naar waarde kon schatten en erdoor teleurgesteld was (waarover deze topic ook gaat).

Sinds ik regelmatig een premium wijntje drink, lukt mij dit wel terug.

Misschien heb ik met mijn uitlating "flut- en slechte wijn" een verkeerde woorkeuze gebruikt, waarvoor mijn excuses. Ik was na een gekurkte fles gisterenavond misschien nog een beetje grumpy deze morgen.
Citaat:Misschien heb ik met mijn uitlating "flut- en slechte wijn" een verkeerde woorkeuze gebruikt, waarvoor mijn excuses. Ik was na een gekurkte fles gisterenavond misschien nog een beetje grumpy deze morgen.

thumbsup
Allemaal leuke reacties .....

Vermoedelijk vonden de meesten onder ons ooit "bag in box" en Liebfraumilch het beste dat er was - Tongue.
Niet iedereen hier heeft een horeca opleiding gehad of had ouders en vrienden die volop met wijn bezig waren.
En dan proeven we bij familie of vrienden "echte" wijn en verdomme, het beest is los ... in mijn geval toch.

Teleurstelling, ontgoocheling .... een woord met meerdere gradaties, dunkt me.

Kan je teleurgesteld zijn over een wijn die nog geen 5 Euro kost en je ergens uit een schap van den Aldi hebt getrokken ?
Zo ja, dan raad ik aan om het beter bij bier te houden .... en sorry als dat hard en snobistisch overkomt.
Een goeie kwalitatieve wijn voor die kostprijs kan je nu eenmaal niet verwachten ... punt.

Persoonlijk heb ik een kelder die grotendeels uit Bordeaux flessen bestaat. Omdat ik snob of etikettendrinker ben ?
Neen, ik hou gewoon zoveel van de wijn, de streek en de mooie herinneringen die eraan verbonden zijn.

Teleurstelling .... nu wil ik nog even op dat woord terug komen ...

Ben ik al teleurgesteld in sommige Bordeaux wijnen .... zeker weten !
Ben ik al teleurgesteld in sommige andere wijnen .... zeker weten !
Ben ik al tot tranen toe bewogen bij het degusteren van een Bordeaux wijn .... meerdere malen !
Ben ik al tot tranen tot bewogen bij het degusteren van een andere wijn ... ja & nee !

Ik ben al teleurgesteld en verrast over alle soorten wijnen die mijn pad hebben gekruist .... dat is het leuke aan ontdekken.

Over de meeste andere wijnlanden - en ik wil dan even Italië & Spanje aanhalen - heb ik totaal GEEN kennis.
Kan ik dan teleurgesteld zijn over die wijnen als ik er totaal niets van weet .... moeilijk om dat woord te gebruiken.
Meestal zit ik dan met een bepaalde gêne rond tafel als ik zie hoe anderen er wel kunnen van genieten.

Ik kan MrCoone zeker wel begrijpen in zijn standpunt .... je kan niet iedere dag een fles van 50 Euro ontkurken.
Doe je het wel, dan krijg je hier blijkbaar al snel een bepaald label opgemeten - persoonlijk vind ik dat wel jammer.
Er moet een gezonde afwisseling zijn tussen het duurdere segment en het betaalbare segment.
Daarom, ik drink wijnen die me cadeau worden gedaan tot een fles Mouton Rothschild .... so what ?

Eerlijk gezegd, op dit forum wordt er de laatste tijd toch wat "gebashed" op de BDX liefhebbers, naar mijn mening onterecht.
Laat ons toch gewoon genieten ... als we 50 Euro voor een fles willen neertellen, wat kan u dat dan schelen ?

Als u daar - ja, ik richt me tot een willekeurige liefhebber - een orgasme krijgt van een fles Italiaanse wijn van 10 Euro - good for you, buddy Smile.
Zolang we beide op het einde van de avond tevreden zijn op onze eigen manier, is dat dan gewoonweg niet voldoende ?

Om af te sluiten .... we komen samen om te genieten van wijn, en dat wordt soms vergeten.

Mathijs
Pagina's: 1 2
Koppelingen