wijnliefhebbers

Volledige versie: Geopende wijnen bewaren
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vermits het regelmatig gaat, zoals momenteel in de topic van La Gaffelière, over het al dan niet bewaren van rode wijn in de frigo, vacuum trekken van flessen, Coravins, etc, dacht ik hier een eigen topic voor te beginnen...
Ik gebruik al 2 jaar ofzo geen vacuvin meer. Ik heb de indruk dat je de aroma's er mee uittrekt.
Witte plaats ik met gewone stop in de frigo en blijft vaak nog 3-7 dagen goed. Vaak enkele dagen later beter...
Rode bewaren vind ik moeilijk. Dit is vaak sterk afhankelijk van het type wijn. Bijvoorbeeld Chateau des Tours blijft enorm presteren na een dag, al staat de fles nog open... Bij Bdx heb ik vaak het gevoel dat ze snel aftakelen...
Restjes schenk ik over in 1 of meerdere glazen 0,187 liter flesjes (oude koffiemelk flesjes). Vervolgens de ijskast in. 1 fles wijn zijn 4 kleine flesjes. Door de afmeting van het flesje is het contact met zuurstof minimaal.

Zeer goede ervaringen mee......

Just my 2 cents.....
Voor wat het waard is.
Van rode wijnen ( Bordeaux, Bourgogne, Italiaans.....) die in mijn kelder een rust van 5...10...20....jaar hebben genoten zijn er praktisch geen die me de tweede of derde dag meer genoegen hebben gegeven. Maar me wel dikwijls vertellen van ze nog jaren in hun vertrouwde plaats de kelder te laten rusten.
Ik zeg nog altijd: een goede wijn op de juiste temperatuur laat zich al direct appreciëren. Dat wil niet zeggen dat deze wijn al op top is wat betreft veroudering.
Voor wit ligt het voor mij iets delicater. Witte (droge) wijnen drink ik hoe langer hoe meer jonger.
Sommigen daarvan vond ik de tweede dag beter door betere versmelting, ontsnappen van koolzuurgas,......
Deze week nog rood in het glas : Côte Rôtie 2009 Vine Rare ( Dauvergne Ranvier)
--De dag zelf : een ramp
--De dag erna: een catastrofe
Inderdaad een rare wijn.Wink
(20-07-2017 09:58 PM)WilD schreef: [ -> ]Restjes schenk ik over in 1 of meerdere glazen 0,187 liter flesjes (oude koffiemelk flesjes). Vervolgens de ijskast in. 1 fles wijn zijn 4 kleine flesjes. Door de afmeting van het flesje is het contact met zuurstof minimaal.

Zeer goede ervaringen mee......

Just my 2 cents.....

Interessant, dat wil ik ook wel eens proberen. Maar waar vind je zo'n flesjes? Huh
In de supermarkt natuurlijk Olivier Tongue
Ik pas eigenlijk mijn "drinkgedrag"(klinkt raar beetje AA Wink ) aan.
Een oudere wijn, en al zeker een oudere Bordeaux zal ik niet gauw meer openen als ik twijfel of ie wel leeg zal zijn. Zelfs een jongere Bordeaux doe ik amper nog open met het oog op consumptie op 2 of 3 dagen. Vooral wijnen op basis van merlot hebben de neiging snel te oxideren eens ze zijn geopend, hetzelfde gevoel heb ik ook voor sangiovese, malbec, vele houtgelagerde wijnen ook.
Voor eigen consumptie (mijn vrouw drinkt amper een glaasje mee) doe ik dus enkel relatief jonge (2-5 jaar) wijnen open, meestal Bourgogne, Bojo, Loire, Rhone,...
En die zet ik, indien nog niet half leeg, gewoon op een koele plaats (nooit zomaar in de keuken laten staan!) of, indien meer uit de fles, in de frigo. Jonge wijnen kunnen zo zelfs tot 4-5 dagen relatief goed blijven.
Vacuvin gebruik ik ook nog amper.
Van de Vacuvin gebruik ik nog enkel de stoppen, zonder de zuiger, omdat ik meestal de kurk niet vlotjes opnieuw in de fles krijg. Gezien de afname van Vacuvinstoppen, vermoed ik dat er af en toe eentje mee in de glascontainer verdwijnt.

Heb nog maar zelden ervaren dat het (hypothetische) derde van een fles, dat overblijft, na één of twee dagen, beter smaakt dan bij aanvang.
Ook bij jongere Bordeaux komt de oxidatie na 1 dag al piepen.
Ik heb me lang afgevraagd hoe dit toch komt, want de meeste Bx zijn toch wel zeer professioneel gemaakt en er wordt ook een dot zwavel toegevoegd, en toch.
Mijn hypothese is enerzijds dat de "natuurlijke" aroma's van Bordeaux niet samengaan met die lichte oxidatietoets, waardoor de meeste proevers ze snel opmerken in negatieve zin. Anderzijds, of misschien is het wel hetzelfde, hebben Bordeaux relatief weinig zuren en ik merk op dat wijnen met meer zuren veel beter omgaan met zuurstof, hetzij omdat ze minder snel oxideren, hetzij doordat de proever ze minder snel opmerkt, of misschien omdat de geurtypes beter accorderen.
In Bordeaux is een laag zuur een kwaliteit, terwijl "une belle acidité" elders dan weer als een kwaliteit beschouwd wordt. Ik heb Bourgognes, Alto-Piëmonte's en Sangiovese's gehad die na 3-4 dagen nog bijzonder aantrekkelijk waren.
Ook af en toe een Bordeaux die het hield tot de volgende dag, maar nooit langer.
Kortom (wat ne lange zever weer), als je een mooie Bordeaux opent, drink hem op. Kan dat niet, dan is Coravin wellicht de beste, maar wel een erg dure oplossing. Vroeger durfden we ook wel eens na opening dadelijk een halfje vullen en daar een nieuwe kurk insteken en dat werkte meestal ook wel voor een jaar of zo.
Nu doe ik dat allang niet meer, een fles met twee is meestal leeg. Behalve als de vrouw hem niet lust, dan heb ik nog wat voor 's anderendaags maar die Bordeaux is meestal kapot Smile
Interessante topic.
Goed idee om deze te openen, Winevet! Smile
(20-07-2017 10:56 PM)WilD schreef: [ -> ]In de supermarkt natuurlijk Olivier Tongue

Ik heb het weer te ver gezocht... thumbsup
Weer een nieuwe tool op de markt :

https://www.etowine.com

Qua principe lijkt het mij alvast logisch.
(08-04-2019 01:16 PM)Olivier schreef: [ -> ]Weer een nieuwe tool op de markt :

https://www.etowine.com

Qua principe lijkt het mij alvast logisch.
Maar de wijn heeft hier wel contact met zuurstof gehad bij het uitgieten. Ik heb sinds enkele weken de coravin gebruikt en daar komt de wijn nooit in contact met zuurstof. Voorlopig content van.
Koppelingen