01-08-2017, 11:14 AM
Benito Santos was a man with a dream… while working the Albariño vineyards of his gandparents, he one day envisioned how the world would know and appreciate this noble grape. After years of dedication, he founded his own winery in 1979. Located in the charming village of Vilanova de Arousa, Atlantic northwest coast of Spain, he produced great quality wines. During this time he became one of the first major advocates for Albariño grape. Benito Santos was the first invited to participate in the Albariño Wine Festival of Cambados and he was awarded several times. In 1981 he was appointed member of the Specific Regulatory Council of Rias Baixas, he played an instrumental role in the creation of the Rias Baixas Designation of Origen in 1988. Decades later, Benito Santos passed the baton to his sucessors. In 2002 the winery was extended and renewed. This stage is characterized by the leap to the international market and the addition of Benito Santos Mencia and Benito Santos Godello from Monterrei D.O. to our portfolio. Today the sucessors of Benito Santos continue to work with the same passion and enthusiasm from the past to offer an honest wine, faithful reflection of a unique terroir.
1.- “After more than forty-five years of Galician wines and when I was very young, I had no other choice but to work on my grandfather and teacher´s land as a result of the Spanish Civil War•”. (Benito Santos´s diary)
2.- “Anecdote. If my memory does not fail me, in 1965 my friend and mayor of Cambados, J. Tote, asked me to set up a stand in the local festival, selling albariño wine. It was the first wine to be sold in the festival and a very good idea, but my friend,the mayor, had to convince me. The wine that I took, some 500 bottles, lasted approximately four hours.” (Benito Santos´s diary)
Voor mij een oude bekende dit wijnhuis.
En wat uit het zicht verloren.
Vorige week nog eens wat wijnen geproefd...
Igrexario de Saiar 2014
Van de eerste moment er klets op.
Perzik , abrikoos , ziltig , volle wijn.
Rond maar mooie zuren.
Fraicheur...
Tamelijk lang ook. Voor 6,99 euro!
Terra de Calago
Beetje bescheiden neusje.
Wat wit fruit , tropisch ook.
Maar een zeer evenwichtige mond.
En krachtig lange finale.
Licht zilt toetsje , stevig mondvullend
Op dag twee kwam deze nog beter.
Pago de bemil 2010
Een twee jaar geleden een 2008 gedronken en was er op zen minst gezegd onder de indruk van.
Deze deed het dan ook niet anders.
Iets zeer speciaal.
Had telkens tijd nodig in het glas.
Tot 15 a 20 minuten.
Zelf de tweede dag.
Eens open nog een klein beetje fruit, zout , oesters en scheermessen.
Zalige zuurtjes een wijn die je op zich wel een glas van kan genieten.
Maar een echte maaltijd wijn.
Zelf op terras gedronken over een dag of twee.
1.- “After more than forty-five years of Galician wines and when I was very young, I had no other choice but to work on my grandfather and teacher´s land as a result of the Spanish Civil War•”. (Benito Santos´s diary)
2.- “Anecdote. If my memory does not fail me, in 1965 my friend and mayor of Cambados, J. Tote, asked me to set up a stand in the local festival, selling albariño wine. It was the first wine to be sold in the festival and a very good idea, but my friend,the mayor, had to convince me. The wine that I took, some 500 bottles, lasted approximately four hours.” (Benito Santos´s diary)
Voor mij een oude bekende dit wijnhuis.
En wat uit het zicht verloren.
Vorige week nog eens wat wijnen geproefd...
Igrexario de Saiar 2014
Van de eerste moment er klets op.
Perzik , abrikoos , ziltig , volle wijn.
Rond maar mooie zuren.
Fraicheur...
Tamelijk lang ook. Voor 6,99 euro!
Terra de Calago
Beetje bescheiden neusje.
Wat wit fruit , tropisch ook.
Maar een zeer evenwichtige mond.
En krachtig lange finale.
Licht zilt toetsje , stevig mondvullend
Op dag twee kwam deze nog beter.
Pago de bemil 2010
Een twee jaar geleden een 2008 gedronken en was er op zen minst gezegd onder de indruk van.
Deze deed het dan ook niet anders.
Iets zeer speciaal.
Had telkens tijd nodig in het glas.
Tot 15 a 20 minuten.
Zelf de tweede dag.
Eens open nog een klein beetje fruit, zout , oesters en scheermessen.
Zalige zuurtjes een wijn die je op zich wel een glas van kan genieten.
Maar een echte maaltijd wijn.
Zelf op terras gedronken over een dag of twee.