30-10-2012, 04:44 PM
(30-10-2012 01:52 PM)nco schreef: [ -> ]3 op de 10 flessen (licht) gekurkt
Idd, en de gastheer had er zelfs nog een andere opengetrokken (uiteindelijk vergeten vragen welke het was) die totaal gekurkt was..
(30-10-2012 01:52 PM)nco schreef: [ -> ]3 op de 10 flessen (licht) gekurkt
(30-10-2012 04:44 PM)vinejo schreef: [ -> ](30-10-2012 01:52 PM)nco schreef: [ -> ]3 op de 10 flessen (licht) gekurkt
Idd, en de gastheer had er zelfs nog een andere opengetrokken (uiteindelijk vergeten vragen welke het was) die totaal gekurkt was..
(30-10-2012 04:58 PM)carl schreef: [ -> ]Dit lijkt toch wel expres gedaan. Blijkbaar had de gastheer al zijn gekurkte flessen van de laatste maanden bijgehouden om jullie te verrassen
(31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]...........t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.
(31-10-2012 01:55 AM)don quichotte schreef: [ -> ](31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]...........t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.
@ jo,
Ik heb de indruk dat het kurk probleem in mijn assortiment is toegenomen maar dat dit nog ruim onder de 4-5% ligt. ( sommige bronnen spreken zelf van 1% tot 15%. )
Mogelijke oorzaken die dit negatief aspect in de hand werken zijn;
1-Kwaliteit van de kurken is drastisch verminderd.
2- Gehalte aan haarmiddelen in de wijn is de laatste jaren afgenomen. Producten die ook een remmende werking hebben op bacterievorming of schimmelvorming.
Langs den andere kant zou een verbetering van hygiëne in het vinificatie proces een positieve invloed moeten hebben.
(31-10-2012 11:30 AM)Matten schreef: [ -> ]Gisteren stonden we aan het kerkje van Presqu'île de Champaubert (Lac du Der) te kijken naar de kraanvogels en te wachten op een zeearend.
(31-10-2012 09:54 AM)carl schreef: [ -> ]........
..........
@ don : Wat bedoel je eigenlijk met haarmiddelen?
(31-10-2012 12:59 AM)vinejo schreef: [ -> ](30-10-2012 04:58 PM)carl schreef: [ -> ]Dit lijkt toch wel expres gedaan. Blijkbaar had de gastheer al zijn gekurkte flessen van de laatste maanden bijgehouden om jullie te verrassen
t Ging vooral om iets oudere flessen. Ik moet zeggen dat ik de laatste 2-3 maanden zelf amper kurk gehad heb (geen enkel eigenlijk), nochtans makkelijk 100 flessen opengetrokken - heb toch de indruk dat het echt begint te verbeteren, allesbehalve de 4-5% waarvan men vroeger sprak.
(31-10-2012 09:01 PM)doc schreef: [ -> ]Amai, da's meer dan één fles per dag en 't begint nog te verbeteren....
(01-11-2012 01:01 AM)PvdW schreef: [ -> ]Hier dezelfde vaststelling, trouwens toevallig vorige week nog besproken met een groep op De Wijnzolder: sinds september (herstart van de cursussen) 162 flessen opgetrokken en geen enkele met kurk! Het lijkt wel alsof kurk iets is dat er af en toe wél en in andere periodes niét is, zoals een wijn zich kan sluiten en later weer kan open komen. Onzinnige stelling, natuurlijk, maar het blijft toch raar...
(01-11-2012 02:41 PM)Venne schreef: [ -> ]kurksmaak, en de ontwikkeling ervan, zit dat niet direct in de fles na botteling?
(01-11-2012 03:08 PM)vinejo schreef: [ -> ](01-11-2012 02:41 PM)Venne schreef: [ -> ]kurksmaak, en de ontwikkeling ervan, zit dat niet direct in de fles na botteling?
Jaja, maar t gaat over t feit dat er van recente jaren gewoon minder gekurkte wijnen zijn, niet dat oudere wijnen meer kurk hebben door oudering (hoewel ik denk dat bij ouderen de kurksmaak wel erger kan worden maar da s een andere kwestie)
(05-06-2013 11:44 AM)vinejo schreef: [ -> ]Kleine update van de laatste drie WT degustaties - t komt er maar niet van om mijn TN s te digitaliseren
Bij LL
1/ Royal Tokaij Furmint 2010 : srogeel, rijpe appel, banaan, abrikoos. Korte afdronk bwoaaf 80/100
2/ Domaine Sonoma, Sonoma County 2010 chardonnay: Mineraal, citrus, lemoen, zeer aromatisch, soepel, bittertje, mooie afdronk 87/100
3/ Marimar Estate Don Miguel W-Sonoma Chardonnay: Ziltig, asperges, kool, bijzonder fris en rijk, 90/100
4/ Rapet Le Clos du Village Pernand Vergelesses 1r cru 2009: Perzik, meloen, zelfs licht animale toets in begin, fijn en zacht, fruit, deed wat denken aan Noordelijke Rhone - 90/100
5/ Coastal estates Pinot noir 2009, California Sonoma: zeer puur rood fruit, mineraal, aardbei. Zacht en evenwichtig, framboos in de afdronk. 88
6/Foxen Pinot noir 2010 Santa Maria Gerookt, beetje putje, kers en framboos. Iets zoeter dan vorige, zachter maar ook hedonistischer. Zéér verleidelijke wijn, deed me aan een top spatburgunder denken. 91
7/Forey Clos Vougeot 2009: Zeer zuiver, complex aroma, fraicheur, terroirgevoel, kruidig en heel krokante zuren in de mond, , mooi bittertje, tannine. Schitterend maar wat tijd nodig om de tannines te laten versmelten; 93
8/ St Francis Cabernet Sauvignon Sonoma 2008: Zoethout, rozijntjes, zwart fruit, koffie, zeer zacht, mooi evenwicht. Fluwelig in de mond, 90/100
9/ Groth Napa Valleu Oakville Cabernet Sauvignon 2008: Cassis, leder, zwart fruit, grafiet, eucalyptus; Zachte structuur maar iets meer zuren dan vorige. 90
10/ Chateau Belgrave 2009 (niet zeker hiervan, moet even checken) Iets discretere neus, bosbes, grafiet, zeer zacht, rijpe tannines. de derde in de rij die 90 kreeg...
11/ Patricius Katinka Tokaij furmint 2008 no notes , enkel citrus -hars
12/ Sarga Borhaz Tokaij 4 PT 1999 - Rozijntjes.
Duidelijk een zeer mooi doordachte degustatie, met Hongarije om mee te starten en te eindigen, daartussen zeer knappe Amerikaanse wijnen van de drie belangrijke cépages chardonnay, CS en pinot noir telkens vergeleken met een Franse klassieker.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bij Brunello
1/Le Fond des Loups 2011, VDP des Jardins de Wallonie : appel, bloemetjes, citrus, peer, zeer correct en evenwichtig maar licht. iemand had achteraan in de afdronk iets metalig, maar volgens Gerten waren dat zijn vullingen die hij proefde
2/ Ehrhart St Remy Riesling VV 2011 - gember, anijs, floraal, minerale toets. Abrikoos, wat zoetige afdronk. Niet slecht maar gewoontjes.
3 Allram Kamptal Gruner veltliner: raar aroma, putje, gerookt, asperges, garage... foute fles..?
4/Barolo 2002 Giacosa Leone & Figli leder, rubber, zwart fruit, kruidig, mooie zuren, heel evenwichtig , zacht. Tot onze verrassing een Barolo van de... Carrefour! 91
5/ Beyerskloof Pinotage reserve 2009: gestoofd fruit, ceder, gerookte toets en.. jawel... inotiol. Een,... weer jawel..., een mooie pinotage!
6/ Piancornello 2001 Brunello: Chocolade, fondant, grafiet, braam. knap in balans, zuur-fruit is perfect, topwijn!
7/Haraszthy 2008 Zeer uitgesproken rijp fruit, gedroogd zelfs, cocos, aardbeienconfituur, zwoel, cola, lange afdronk (hazelnoot, boter). Zeer geconcentreerd, lekker maar wat vermoeiend.
8/ Orto Vins Pallel Montsant 2008: Vanille, caramel, zwart fruit, zeer sappig; Mooi, zeer rijp en op randje van zoet, rozijntjes, te jong waarschijnlijk maar de prijs lijkt niet echt gerechtvaardigd voor mij (52 euro!)
9/ Chateau Caplane Contigue a Yquem 1955 - niet kapot maar niet zuiver (wat nat karton, in de mond geen 100% evenwicht
10/ Genoelselderen zwarte Parel mooie afsluiter, lange afdronk
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bij mij - niks genoteerd, zelfs hier en daar een wijn vergeten vrees ik (ik spuw niet thuis ;-) )
Zeer mooie muscat van Agapé
Domaine Vico Corsica wit, vermentino, viel goed mee, prijs kwaliteit (colruyt)
Drie rosés, Druet Bourgueil zeer mooi en verrassend, de Corsicaanse van Alzipuratu had veel agrume, leek wel (mooie!!!) witte wijn, de Palette van Bonnaud 2006 als steeds, toprosé (maar de Druet werd als favoriet gekozen)
Alizpratu fiumessecu Calvi 2010: gerookt en Bourgogneachtig, door elke proever achteraf bijbesteld bij Colruyt
Leccia Patrimonio zat gesloten, veel structuur, toekomst, nog niet verleidelijk
Volnay van Bouley tegen pinot noir van Agapé. De elzas was mooi maar de Volnay was zorgde voor opwinding en hiervoordoenwehet!- opmerkingen (zoals steeds, blind geschonken)
Camensac 1990 tegen La closerie de Camensac 1990. Twee mooi versmolten wijnen, verrassend genoeg was de tweede wijn anders maar minstens even lekker dan de eerste -
We sloten af met Black Hole en ander moois van Mikkeler...
(05-06-2013 10:19 PM)Gerten schreef: [ -> ](05-06-2013 11:44 AM)vinejo schreef: [ -> ]Kleine update van de laatste drie WT degustaties - t komt er maar niet van om mijn TN s te digitaliseren
Bij LL
1/ Royal Tokaij Furmint 2010 : srogeel, rijpe appel, banaan, abrikoos. Korte afdronk bwoaaf 80/100
2/ Domaine Sonoma, Sonoma County 2010 chardonnay: Mineraal, citrus, lemoen, zeer aromatisch, soepel, bittertje, mooie afdronk 87/100
3/ Marimar Estate Don Miguel W-Sonoma Chardonnay: Ziltig, asperges, kool, bijzonder fris en rijk, 90/100
4/ Rapet Le Clos du Village Pernand Vergelesses 1r cru 2009: Perzik, meloen, zelfs licht animale toets in begin, fijn en zacht, fruit, deed wat denken aan Noordelijke Rhone - 90/100
5/ Coastal estates Pinot noir 2009, California Sonoma: zeer puur rood fruit, mineraal, aardbei. Zacht en evenwichtig, framboos in de afdronk. 88
6/Foxen Pinot noir 2010 Santa Maria Gerookt, beetje putje, kers en framboos. Iets zoeter dan vorige, zachter maar ook hedonistischer. Zéér verleidelijke wijn, deed me aan een top spatburgunder denken. 91
7/Forey Clos Vougeot 2009: Zeer zuiver, complex aroma, fraicheur, terroirgevoel, kruidig en heel krokante zuren in de mond, , mooi bittertje, tannine. Schitterend maar wat tijd nodig om de tannines te laten versmelten; 93
8/ St Francis Cabernet Sauvignon Sonoma 2008: Zoethout, rozijntjes, zwart fruit, koffie, zeer zacht, mooi evenwicht. Fluwelig in de mond, 90/100
9/ Groth Napa Valleu Oakville Cabernet Sauvignon 2008: Cassis, leder, zwart fruit, grafiet, eucalyptus; Zachte structuur maar iets meer zuren dan vorige. 90
10/ Chateau Belgrave 2009 (niet zeker hiervan, moet even checken) Iets discretere neus, bosbes, grafiet, zeer zacht, rijpe tannines. de derde in de rij die 90 kreeg...
11/ Patricius Katinka Tokaij furmint 2008 no notes , enkel citrus -hars
12/ Sarga Borhaz Tokaij 4 PT 1999 - Rozijntjes.
Duidelijk een zeer mooi doordachte degustatie, met Hongarije om mee te starten en te eindigen, daartussen zeer knappe Amerikaanse wijnen van de drie belangrijke cépages chardonnay, CS en pinot noir telkens vergeleken met een Franse klassieker.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bij Brunello
1/Le Fond des Loups 2011, VDP des Jardins de Wallonie : appel, bloemetjes, citrus, peer, zeer correct en evenwichtig maar licht. iemand had achteraan in de afdronk iets metalig, maar volgens Gerten waren dat zijn vullingen die hij proefde
2/ Ehrhart St Remy Riesling VV 2011 - gember, anijs, floraal, minerale toets. Abrikoos, wat zoetige afdronk. Niet slecht maar gewoontjes.
3 Allram Kamptal Gruner veltliner: raar aroma, putje, gerookt, asperges, garage... foute fles..?
4/Barolo 2002 Giacosa Leone & Figli leder, rubber, zwart fruit, kruidig, mooie zuren, heel evenwichtig , zacht. Tot onze verrassing een Barolo van de... Carrefour! 91
5/ Beyerskloof Pinotage reserve 2009: gestoofd fruit, ceder, gerookte toets en.. jawel... inotiol. Een,... weer jawel..., een mooie pinotage!
6/ Piancornello 2001 Brunello: Chocolade, fondant, grafiet, braam. knap in balans, zuur-fruit is perfect, topwijn!
7/Haraszthy 2008 Zeer uitgesproken rijp fruit, gedroogd zelfs, cocos, aardbeienconfituur, zwoel, cola, lange afdronk (hazelnoot, boter). Zeer geconcentreerd, lekker maar wat vermoeiend.
8/ Orto Vins Pallel Montsant 2008: Vanille, caramel, zwart fruit, zeer sappig; Mooi, zeer rijp en op randje van zoet, rozijntjes, te jong waarschijnlijk maar de prijs lijkt niet echt gerechtvaardigd voor mij (52 euro!)
9/ Chateau Caplane Contigue a Yquem 1955 - niet kapot maar niet zuiver (wat nat karton, in de mond geen 100% evenwicht
10/ Genoelselderen zwarte Parel mooie afsluiter, lange afdronk
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bij mij - niks genoteerd, zelfs hier en daar een wijn vergeten vrees ik (ik spuw niet thuis ;-) )
Zeer mooie muscat van Agapé
Domaine Vico Corsica wit, vermentino, viel goed mee, prijs kwaliteit (colruyt)
Drie rosés, Druet Bourgueil zeer mooi en verrassend, de Corsicaanse van Alzipuratu had veel agrume, leek wel (mooie!!!) witte wijn, de Palette van Bonnaud 2006 als steeds, toprosé (maar de Druet werd als favoriet gekozen)
Alizpratu fiumessecu Calvi 2010: gerookt en Bourgogneachtig, door elke proever achteraf bijbesteld bij Colruyt
Leccia Patrimonio zat gesloten, veel structuur, toekomst, nog niet verleidelijk
Volnay van Bouley tegen pinot noir van Agapé. De elzas was mooi maar de Volnay was zorgde voor opwinding en hiervoordoenwehet!- opmerkingen (zoals steeds, blind geschonken)
Camensac 1990 tegen La closerie de Camensac 1990. Twee mooi versmolten wijnen, verrassend genoeg was de tweede wijn anders maar minstens even lekker dan de eerste -
We sloten af met Black Hole en ander moois van Mikkeler...
Mooie herinneringen ...
(27-10-2013 05:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]10/ Domaine Vieux Télegraphe 2007Hoe was deze? Niet veel te jong gedronken?
(27-10-2013 05:57 PM)Corto schreef: [ -> ](27-10-2013 05:14 PM)vinejo schreef: [ -> ]10/ Domaine Vieux Télegraphe 2007Hoe was deze? Niet veel te jong gedronken?
(27-10-2013 06:02 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ondertussen zijn de korte TNs erbij geplaatst, zoals je ziet, ik was zeer onder de indruk. Heeft uiteraard tientallen jaren reserve maar nu al gewoonweg heerlijk...Blij om te horen. Ik heb 2030-2035 als drinking window voorzien.