12-08-2017, 10:13 PM
Tijdens de vakantie zat ik niet zo ver van Bugey. Aangezien ik deze regio nauwelijks kende, ben ik er maar eens naartoe gereden en heb daar geproefd bij Thierry Tissot. Ze maken er schuimwijn, chardonnay, roussette, gamay en mondeuse (en wat rosé die ik niet geproefd heb).
De Bugey schuimwijn vond ik een heel mooie gistige neus hebben, die wat tijd sur lattes doet vermoeden. Inderdaad, ze hebben pas dit jaar de dégorgement gedaan van de 2013. In de mond heel krachtig, vrij stevige pareling, maar mooi droog en fris. Gemaakt van altesse en chardonnay.
De witte altesse vond ik niet slecht, maar boeide me niet genoeg. In rood was ik meer overtuigd. Bijvoorbeeld van de Bugey Gamay 2015 die ik vandaag nog opengetrokken heb. Een neusje dat nket kan verbergen dat dit gamay is, maar leuke gamay, met zeer florale aroma's, wat kersjes, en enkele uren laten ook wat peper. In de mond heel evenwichtig, speels. Perfecte begeleider van wat kaas en charcuterie, zonder daardoor een banale wijn te zijn. Dit is gamay zoals ik hem graag drink.
Het stevigere werk komt van de Mataret 2013, een mondeuse. Ook deze week nog opengetrokken. Direct na openen was ik efkes niet goed van de tannines van deze wijn... Ik denk dat ik dit soort tannines enkel nog maar in cahors ervaren heb. Of tannat misschien. Ook heel hoog in zuren. Tegen de avond had deze wijn gelukkig een mooie transformatie doorgaan. Nog altijd een streng toetsje, maar tegelijk zacht. In de neus rood fruit, wat ijzer, peper. Zelfde beeld in de mond. Vrij intrigerende wijn. En zeker één die nog zeer lang mee kan!
De gamay kostte er overigens 5,80€ en de mondeuse 7,80€. Voor het geld moet je het niet laten...
De Bugey schuimwijn vond ik een heel mooie gistige neus hebben, die wat tijd sur lattes doet vermoeden. Inderdaad, ze hebben pas dit jaar de dégorgement gedaan van de 2013. In de mond heel krachtig, vrij stevige pareling, maar mooi droog en fris. Gemaakt van altesse en chardonnay.
De witte altesse vond ik niet slecht, maar boeide me niet genoeg. In rood was ik meer overtuigd. Bijvoorbeeld van de Bugey Gamay 2015 die ik vandaag nog opengetrokken heb. Een neusje dat nket kan verbergen dat dit gamay is, maar leuke gamay, met zeer florale aroma's, wat kersjes, en enkele uren laten ook wat peper. In de mond heel evenwichtig, speels. Perfecte begeleider van wat kaas en charcuterie, zonder daardoor een banale wijn te zijn. Dit is gamay zoals ik hem graag drink.
Het stevigere werk komt van de Mataret 2013, een mondeuse. Ook deze week nog opengetrokken. Direct na openen was ik efkes niet goed van de tannines van deze wijn... Ik denk dat ik dit soort tannines enkel nog maar in cahors ervaren heb. Of tannat misschien. Ook heel hoog in zuren. Tegen de avond had deze wijn gelukkig een mooie transformatie doorgaan. Nog altijd een streng toetsje, maar tegelijk zacht. In de neus rood fruit, wat ijzer, peper. Zelfde beeld in de mond. Vrij intrigerende wijn. En zeker één die nog zeer lang mee kan!
De gamay kostte er overigens 5,80€ en de mondeuse 7,80€. Voor het geld moet je het niet laten...