Vraagje: soms heeft een witte wijn iets metaligs op de achtergrond, ik heb dit nu een paar keer geproefd o.a. bij diverse Mosel Riesling uit 2014. Is dat iets typisch voor de druivensoort of jaargang, hoort dat bij een bepaald terroir of is dat een fout?
(20-08-2017 09:33 AM)Monique schreef: [ -> ]Vraagje: soms heeft een witte wijn iets metaligs op de achtergrond, ik heb dit nu een paar keer geproefd o.a. bij diverse Mosel Riesling uit 2014. Is dat iets typisch voor de druivensoort of jaargang, hoort dat bij een bepaald terroir of is dat een fout?
Ik heb dat bij vele witte wijnen als we ze drinken bij.....vis (of andere zeefruit). Geen idee hoe dat komt. Bij Riesling (zonder vis) denk ik eerder dat het een beetje een voorbijgaande fase is, nee?
(20-08-2017 09:33 AM)Monique schreef: [ -> ]Vraagje: soms heeft een witte wijn iets metaligs op de achtergrond, ik heb dit nu een paar keer geproefd o.a. bij diverse Mosel Riesling uit 2014. Is dat iets typisch voor de druivensoort of jaargang, hoort dat bij een bepaald terroir of is dat een fout?
Toen ik bij Molitor was vorig jaar werd het typerende van 2014 bij hen beschreven als saffraan. En inderdaad, eens je erop let haal je ze eruit. Metaal heb ik eigenlijk zelden of nooit in wit. Soms wel inrode mineralige wijnen.
Als je pakweg een houtgelagerde chardonnay drinkt bij zalm krijg je ook die ijzersmaak in de afdronk. Niet echt aangenaam.
(20-08-2017 09:33 AM)Monique schreef: [ -> ]Vraagje: soms heeft een witte wijn iets metaligs op de achtergrond, ik heb dit nu een paar keer geproefd o.a. bij diverse Mosel Riesling uit 2014. Is dat iets typisch voor de druivensoort of jaargang, hoort dat bij een bepaald terroir of is dat een fout?
Als je die metalige smaak niet kent dan moet je eens een gerecht met heel wat artisjok in verwerkt proberen, en daarna wat wijn proeven. Succes gegarandeerd. Artisjok en wijn is een zeer moeilijke combinatie.
Of het dus echt een "fout" in de wijn is denk ik niet. Alhoewel ik die smaakimpressie eerlijk gezegd ook wel eens af en toe tegenkom zonder bv. artisjokken of zalm te eten.
Ik eet niet vaak artisjok, maar zal het eens proberen.
Persoonlijk vind ik de metalige smaak niet echt prettig in een wijn, vandaar dat ik hoopte dat het een fout was..
Met onze proefclub hebben we wel eens een vergelijk gemaakt tussen diverse glazen. Wat mij opviel was dat in sommige gevallen het Zalto glaswerk een metalige impressie gaf aan de wijn waar de Riedel glazen voor mij perfect waren.
Wellicht een een ander glas proberen ....
Just my 2 cents.
(21-08-2017 12:09 PM)WilD schreef: [ -> ]Met onze proefclub hebben we wel eens een vergelijk gemaakt tussen diverse glazen. Wat mij opviel was dat in sommige gevallen het Zalto glaswerk een metalige impressie gaf aan de wijn waar de Riedel glazen voor mij perfect waren.
Wellicht een een ander glas proberen ....
Just my 2 cents.
Dat vind ik een hele bijzondere waarneming!
Ik heb verschillende glazen, maar drink het liefst uit mijn Spiegelau Vino Grande glazen, die vind ik gewoon het mooiste...
Wellicht toch eens andere glazen proberen!
(21-08-2017 08:00 PM)Monique schreef: [ -> ] (21-08-2017 12:09 PM)WilD schreef: [ -> ]Met onze proefclub hebben we wel eens een vergelijk gemaakt tussen diverse glazen. Wat mij opviel was dat in sommige gevallen het Zalto glaswerk een metalige impressie gaf aan de wijn waar de Riedel glazen voor mij perfect waren.
Wellicht een een ander glas proberen ....
Just my 2 cents.
Dat vind ik een hele bijzondere waarneming!
Ik heb verschillende glazen, maar drink het liefst uit mijn Spiegelau Vino Grande glazen, die vind ik gewoon het mooiste...
Wellicht toch eens andere glazen proberen!
Hmm, een glas kan uiteraard wat invloed hebben op hoe je de aroma's percipieert en misschien ook een beetje met de eerste indruk op de tong, maar meer ook niet. Eens je begint te slurpen en kauwen is die invloed uiteraard weg.
Maar, als het met het zuur te maken heeft zou je een glas kunnen nemen dat de wijn over het punt van de tong heen lift en hem op het midden mikt, zodat je eerst het zoete waarneemt.
Riedel Sommeliers Burgundy (4400-16) of Rheingau (4400-01) doen dat, maar dat zijn erg dure glazen. Je kan misschien beter experimenteren met het Rheingau glas uit de Vinum reeks (6416-01). Je ziet amper verschil tussen beide glazen, maar als je ze vastneemt weet je onmiddellijk welke de Sommeliers is.