(17-03-2018 07:43 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Qvevris Rkatsiteli 2014, oranje wijn uit Georgië.
Een wijn die ik al langer eens wou proberen. Rond Georgische wijnen hangt al even een hype, nog meer sinds er een tijdje geleden 6.000 jaar oude sporen van wijnbouw zijn gevonden. Na de val van het IJzeren Gordijn zijn enkele wijnboeren terug à l'ancienne gaan werken, sinds de 'hype' komen er nog steeds bij (daarover stond onlangs nog een interessant artikel in Perswijn (dank voor de tip, Olivier)).
De fermentatie van deze wijn - mét schillen in het druivensap - gebeurt in qvevri: amforen die in de grond zijn ingegraven.
Mooi verhaal, maar wat geeft dit in het glas?
Strogeel à goud van kleur, licht oranje zo u wil. Helder en transparant.
Vreemde gewaarwording in de neus: honing, hars, appel, een beetje medicinaal (dat klinkt niet erg flatterend, maar die associatie heb ik wel).
Bizar om tannines te proeven in een 'witte' wijn. Bittere, lange afdronk.
Even inpikken met betrekking tot Georgië. We zijn daar deze zomer een paar weken geweest, focus niet op wijn, maar we hebben het ook niet genegeerd.
De wijnboeren hebben hun traditionele manier van wijnmaken nooit verlaten, zeker niet voor de lokale consumptie. Wat wel klopt is dat Georgië de wijngaard was van mother Russia,en dat ze er daar niet echt om bekend stonden om kwaliteit sterk te waarderen. Met andere woorden, kwantiteit was véél belangrijker dan kwaliteit. Het klopt dus dat er momenteel een shift aan de gang is naar een kwalitatievere wijnbouw. De qvevri zijn er echter steeds gebleven.
Georgië blijkt ook effectief de bakermat van de wijnbouw te zijn, waarbij de vitis vinifera voor het eerst als dusdanig werd verbouwd aan de voet van de Kaukasus. Het was al iets te lang geleden om dit ter plaatse te verifiëren, mooi verhaal wel.
De qvevri fermentatie wordt trouwens niet enkel voor witte wijnen gebruikt, maar ook voor rood.
De aroma's die je weergeeft, kan ik herkennen in wat we daar konden proeven. Zeker de hars, honing en het medicinale in de witte wijn. De Rkatsiteli is samen met de Mtsvani de meest gebruikte druif voor wit. Voor rood is dat de Saperavi (rood sap!, kruidig & krachtig), maar er zijn zowel voor rood als wit zeer veel autochtone soorten, die op de oude wijngaarden ook door elkaar staan aangeplant.
Er wordt ook behoorlijk wat zoete wijn geproduceerd, voornamelijk in rood.
Kakheti is een zeer mooie wijnstreek om te bezoeken, met de Kaukasus op de achtergrond. De betere domeinen zijn Schuchmann (Deutsch, maken ook heel wat wijnen volgens de algemeen aanvaarde methode (traditionele methode klinkt hier verkeerd), hebben mooie wijnen in het assortiment en je kan er logeren in één van de meest comfortabele hotels in Kakheti & Pheasants Tears, worden fel bejubeld, hoewel ik hun wijnen wat minder vond, net als de Franse invoerder van natuurlijke wijnen die naast ons zat.
Excuses voor de uitgebreide off-topic boodschap.