(10-02-2024 10:20 AM)UC schreef: [ -> ] (02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef: [ -> ] (31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip.
https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/
Fragment:
Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.
Ik heb begrepen dat die gisten vrij wijdverspreidt zijn en niet enkel voorbehouden aan de wijnen onder 5 euro.
Vermoeiend....
Kijk, een goede wijnbouwer die weet wat hij doet, zal altijd trachten de mooist mogelijke wijn te maken, dat is tenslotte zijn beroep. Voor mij telt wat in het glas komt.
99% van wie met dat label "NATUURWIJN!" "hier geen ingrepen, geen enkel additief" zwaait is, en ik wik mijn woorden, een knoeier. Maar ja, hij moet iets doen om zijn hergistende, bretty, volatiele, troebele rommel verkocht te krijgen aan naïevelingen.
Praat eens met een echt goede, eerlijke bio wijnboer en er gaat een wereld open, geloof me....
De drie vorige dagen 4 bio domeinen bezocht in de Loire regio en alle 4 maken ze schitterende, stabiele wijnen en daar is echt veel werk aan...
Natuurwijn bestaat niet. Wijn komt namelijk niet voor in de natuur....
(10-02-2024 12:45 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-02-2024 10:20 AM)UC schreef: [ -> ] (02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef: [ -> ] (31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip.
https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/
Fragment:
Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.
Ik heb begrepen dat die gisten vrij wijdverspreidt zijn en niet enkel voorbehouden aan de wijnen onder 5 euro.
Vermoeiend....
Kijk, een goede wijnbouwer die weet wat hij doet, zal altijd trachten de mooist mogelijke wijn te maken, dat is tenslotte zijn beroep. Voor mij telt wat in het glas komt.
99% van wie met dat label "NATUURWIJN!" "hier geen ingrepen, geen enkel additief" zwaait is, en ik wik mijn woorden, een knoeier. Maar ja, hij moet iets doen om zijn hergistende, bretty, volatiele, troebele rommel verkocht te krijgen aan naïevelingen.
Praat eens met een echt goede, eerlijke bio wijnboer en er gaat een wereld open, geloof me....
De drie vorige dagen 4 bio domeinen bezocht in de Loire regio en alle 4 maken ze schitterende, stabiele wijnen en daar is echt veel werk aan...
Natuurwijn bestaat niet. Wijn komt namelijk niet voor in de natuur....
Vermoeiend? Fout van mij om te reageren, ik wil mijn verre houden van enige discussies die lijken op religieuze discussies en daar valt de natuurwijn discussie zeker onder.
Ik reageerde enkel dat jouw opmerking omdat het leek omdat je enkel doelde op wijnen die onderin het supermarktschap. Dat is zeker niet zo (sterker nog, ergens vorig jaar heb ik reeks SVs geproefd uit uiteenlopende landen waarvan een consultant ons had verteld dat ze allemaal hetzelfde commerciele gist gebruiken. Afzonderlijk prima wijnen in hun prijsklasse (10-20 euro ongeveer), naast elkaar belachelijke eenheidsworst.
(11-02-2024 09:39 AM)vinejo schreef: [ -> ] (11-02-2024 09:14 AM)UC schreef: [ -> ] (10-02-2024 12:45 PM)wvd schreef: [ -> ] (10-02-2024 10:20 AM)UC schreef: [ -> ] (02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef: [ -> ] (01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef: [ -> ] (31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef: [ -> ]Interessant artikel in Perswijn, pvdw voor de tip.
https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/
Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Ik heb begrepen dat die gisten vrij wijdverspreidt zijn en niet enkel voorbehouden aan de wijnen onder 5 euro.
Vermoeiend....
. Wijn komt namelijk niet voor in de natuur....
Vermoeiend? Fout van mij om te reageren, ik wil mijn verre houden van enige discussies die lijken op religieuze discussies en daar valt de natuurwijn discussie zeker onder.
Ik reageerde enkel dat jouw opmerking omdat het leek omdat je enkel doelde op wijnen die onderin het supermarktschap. Dat is zeker niet zo (sterker nog, ergens vorig jaar heb ik reeks SVs geproefd uit uiteenlopende landen waarvan een consultant ons had verteld dat ze allemaal hetzelfde commerciele gist gebruiken. Afzonderlijk prima wijnen in hun prijsklasse (10-20 euro ongeveer), naast elkaar belachelijke eenheidsworst.
Vond die opmerking van wvd ook raar en niet van toepassing, troost u
Bedoel je Sauvignon blanc met SV?
Weet je nog wat voor wijnen daar zoal tussen zaten..?
Ah, sorry als je het zo opvatte, was niet zo bedoeld. Ik heb het zo nogal een beetje gehad met die, zoals je zeer terecht opmerkt "religieuze", discussie over natuurwijn en ik laat me dan al wel eens gaan...
Ik heb ooit voor waar horen beweren dat indertijd Delhaize zelf een wijnbouwers waar ze wijn per tankwagen kochten hun eigen gistculturen uitdeelden en die eigen bottelingen waren dan ook redelijk gelijkend.
Nu, er is commerciële gist en commerciële gist. In sommige regio's worden "gezuiverde" culturen van terroir gisten aangeboden en dat is dikwijls een goede zaak, de minder gewenste zijn er dan uit gefilterd, maar het blijft regionaal en daar zie ik niks verkeerds in. Dat kan integendeel leiden tot zuiverdere wijnen. Maar ik herinner me natuurlijk ook de "bananengisten" in Beaujolais in de jaren 80.
En het is waar wat je zegt, er bestaan typische gistculturen om in Sauvignon-wijnen die aroma's te produceren die de niets vermoedende klant associeert met dit type druif.
Daarom fulmineer ik ook frequent tegen schrijvelaars die een bepaalde wijn niet "typisch" vinden voor de AOP en hem dus lager inschatten. Een Chambolle moet voor bvb NM "echt Chambolle" zijn: lichter, geuriger, eleganter dan die van de buren. Morey op enkele op honderd meter moet dan weer wat "aardser" zijn. Helaas gaan wijnbouwers daar dan soms in mee en macereren korter om aan die verwachting te voldoen.
En dat is onzin: Les Fuées en Les Cras in Chambolle zitten (grotendeels) op calcaire argileux (hydrolique), net als (deels) Clos- en Lavaux Saint-Jacques, Chambertin en Clos de Bèze en die maken nu niet echt wijnen die bekend staan voor hun "délicatesse"...
Om niet verder uit te wijden: er bestaan gisten die dienen om wijnen van om het even waar aan te passen aan de vooropgestelde smaak van de consument, wat commercieel wellicht nuttig is, maar waar ik niet de minste interesse voor heb, en gezuiverde, terroir gebonden gisten waar ik niet tegen kan zijn. Bij iets uitgebreidere domeinen, maakt men dan echter gebruik van een "pied de cuve" voor het vergisten van druiven uit een wijngaard waar de aanwezige gisten niet de beoogde puurheid leveren. Dat heb ik ook vorige week nog gehoord bij 1 van de biodynamische domeinen waar we langs gingen. Die moesten dat doen omdat anders de gisting niet op gang komt.
(11-02-2024 09:39 AM)vinejo schreef: [ -> ] (11-02-2024 09:14 AM)UC schreef: [ -> ]...<hele reeks quotes die ik er voor de leesbaarheid uitsloop>..
Vond die opmerking van wvd ook raar en niet van toepassing, troost u
Bedoel je Sauvignon blanc met SV?
Weet je nog wat voor wijnen daar zoal tussen zaten..?
Sauvignon Blanc inderdaad. Inmiddels tijdje terug en we mochten geen fotos maken ed, want was niet de bedoeling om teveel van deze informatie de wereld in te helpen
.
Ik weet nog dat de een van de premium Sauvignon Blancs van Errazuriz uit Chili hadden en ook een van de grote wijnhuizen uit Nieuw Zeeland (Yealands, Clearwater of Cloudy Bay). In elk geval typische voorbeelden van wijnhuizen die ook bij hun premium/duurdere versie een herkenbare stijl ambieren.
@wvd - bedankt voor extra uitleg. Sluit mij daarbij grotendeels aan. De ene commerciele gist is de andere niet, een ieder moet voor zichzelf bepalen waar de grens ligt.
(12-02-2024 08:36 PM)UC schreef: [ -> ][quote='vinejo' pid='114590' dateline='1707637141']
[quote='UC' pid='114589' dateline='1707635654']
...<hele reeks quotes die ik er voor de leesbaarheid uitsloop>..
Goed gedaan-doe ik ook soms!
(12-02-2024 11:16 PM)vinejo schreef: [ -> ] (12-02-2024 08:36 PM)UC schreef: [ -> ][quote='vinejo' pid='114590' dateline='1707637141']
[quote='UC' pid='114589' dateline='1707635654']
...<hele reeks quotes die ik er voor de leesbaarheid uitsloop>..
Goed gedaan-doe ik ook soms!
Vorige week tijdens ons Loire tripje o.a. bezoek gebracht aan een jong domein (2020!) dat excelleert in Sauvignon Blanc. Puur bio, geen additieven, opvoeding op barrique, gewoon super en geen versgemaaid gras noch "pipi de chat" te bespeuren. Helaas kunnen we er momenteel niet mee werken, maar er is hoop...
2022, voor een gros van de ''natuur'' wijnbouwers uit het koude klimaat een ramp...
Aan de andere zijde klaagt mijn in het ''zuiden'' niet en wordt er zelfs gesproken van een jaar met volume en makkelijke vinificatie.