wijnliefhebbers

Volledige versie: Envinate
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Deze site geeft het totaal plaatje; http://www.josepastorselections.com/envinate.html

Taganan Blanco This cuvee is made from many different white grape varieties native to the Canary Islands, some of them unidentified, but include Listan Blanco, Albillo Criollo, Marmajuelo, Gual, and Malvasia. The parcels are very old and planted in between 75-300 meters elevation right on the Atlantic Ocean and are farmed by 15 different families and Envínate. The viticulture in the Taganan area of Tenerife is very old-fashioned: the vines grow untrained, the soil is worked by hand, and no chemicals are used. The wine is fermented with wild yeasts by parcel, with some parcels getting a bit of skin contact, and then raised on the lees in steel vats and barrels for around 8 months. This is an intense vino blanco with lots of personality and notes of nuts, smoke, and sea salt - to pair with a wide variety of tapas, especially head on prawns with olive oil and sea salt or Jamón Iberico. 3,800 bottles produced

Envinate 'Taganan' Blanco 2014, Canary Islands

Iets minder mineraal en een fractie meer zuurtjes dan de Trenzado (Canary Islands) die ik in dezelfde week dronk 91p

Grtz
Dit is het enige topic dat aan Envinate is gewijd, ondanks vermeldingen op andere plaatsen, dus borduur ik hier even verder.
Misschien deze thread dan hernoemen naar 'Envinate' @Jo @Olivier?

Dus, Envinate, een van de meest interessante projecten in wijnland Spanje.

In de eerste plaats bekend voor hun wijnen vanop de Canarische eilanden, maar ze maken dus ook wijn in andere regio's, o.a. Galicië (Ribeira Sacra) en Castillië (DO Almansa).

Ik dronk de Albahra 2021, waarover dit staat op de website van La Buena Vida, waar ik de wijn kocht:

Citaat:Envínate werkt in verschillende regio's van Spanje. Rode draad is de elegantie en het Atlantisch karakter van hun wijnen. Deze Albahra ("klein meer") is echter hun mediterrane wijn, die toch steeds lichtvoetig en elegant van karakter blijft. Gemaakt van 70% Tintorera, afkomstig van een kleine wijngaard in Almansa, 3 ha met een klei-kalkbodem. De andere 30% is Moravia Agria, een druif waarvan nog slechts 50 ha staat aangeplant over heel Spanje. Dit is een druif met een hoge aciditeit en weinig kleur. De wijngaard ligt in Manchuela op een klei-kalkbodem met een zanderige bovenlaag.

Non-interventionistische filosofie. Van de Tintorera wordt 50% ontrist, waarna hij in cementen cuves gaat gedurende 8 maanden. De Moravia Agria wordt volledig ontrist en gaat na 7 dagen maceratie in oudere Franse barriques van 228 liter gedurende 8 maanden. De élevage is telkens op hun gistcellen, maar zonder bâtonnage. Sulfiet wordt enkel toegevoegd net voor de botteling.

PnP, licht gekoeld, Spiegelau Definition Bordeaux (had gerust een Bourgogneglas mogen zijn)

In het glas kersenrood met een paarse schijn. De neus is meteen open en biedt een aanlokkelijke fruitigheid, met geplette aardbei en kers, en wat lichte kruidigheid.
In de mond is de wijn enorm sappig, met een eerder hoge, maar gebalanceerde aciditeit en het fruit dat zich ook heel puur toont. De fijne tannines geven voldoende structuur, maar maken meteen duidelijk dat dit geen krachtpatser is. Elegantie en finesse spelen hier een hoofdrol.
Geen grote complexiteit of lange afdronk, maar dit hoeft niet voor een wijn die je meteen terug naar het glas trekt voor een volgende slok.
Enige minpuntje was een iets te geprononceerd bittertje in de afdronk. Een stukje kaas of charcuterie zou hier wel gepast hebben.

Op dag 2 (nachtje frigo 2/3 fles) is de wijn nog iets beter in balans. Het fruit neemt iets minder de voorgrond en een pepertoets zet zich door.
Het uitgesproken bittertje is ook wat gaan liggen en stoort nu helemaal niet meer.

Mooie wijn en zeker niet mijn laatste fles van Envinate.
Albahra is inderdaad een erg fijne wijn.

En @redacteur, bedankt. Je triggert mij om de line-up voor vanavond aan te passen en den witte Envinate erbij te zetten.
(01-04-2023 02:26 PM)UC schreef: [ -> ]Albahra is inderdaad een erg fijne wijn.

En @redacteur, bedankt. Je triggert mij om de line-up voor vanavond aan te passen en den witte Envinate erbij te zetten.

Graag gedaan Smile

Over welke witte heb je het dan, de Benje toevallig?
Koppelingen