22-09-2017, 11:24 AM
23-09-2017, 04:44 PM
nog wat extra leesvoer
http://johnfodera.com/brunello-2012-part...ng-report/
http://johnfodera.com/brunello-2012-part...ng-report/
26-10-2017, 03:55 PM
26-10-2017, 05:30 PM
(26-10-2017 03:55 PM)shiraz schreef: [ -> ]deel 2
http://johnfodera.com/brunello-2012-part...ng-report/
Hier staan er hier een paar bij die ik wel lust....!
21-11-2017, 09:06 PM
22-11-2017, 05:26 PM
(21-11-2017 09:06 PM)shiraz schreef: [ -> ]deel 3
http://johnfodera.com/brunello-2012-part...ng-report/
Geen woord over Biondi-Santi, toch wel de meest iconische en dikwijls de grootste van alle.
Helaas....
22-11-2017, 08:59 PM
Er komt nog een 4de deel. Mogelijks wordt hij daar in besproken
24-11-2017, 09:33 PM
(22-09-2017 11:24 AM)Olivier schreef: [ -> ]Een nuttig overzicht van recente jaargangen van Brunello :
http://vinous.com/articles/2011-brunello...s-feb-2016
Ik was al op de hoogte maar toch is dit verfrissend, heb er een stukje uitgehaald ...
Two thousand thirteen was a much cooler, later-ripening vintage than 2012. The 2013s are fresh, vibrant and beautifully perfumed wines. Two thousand fourteen was one of the most difficult vintages on record. Growers describe the year as having had no summer.
2014 is zo erg dat ze het jaartal niet in cijfers uitdrukken zodat het waarschijnlijk niet zo snel googelend gevonden kan worden.
Grtz
24-11-2017, 11:14 PM
(24-11-2017 09:33 PM)fleer schreef: [ -> ](22-09-2017 11:24 AM)Olivier schreef: [ -> ]Een nuttig overzicht van recente jaargangen van Brunello :
http://vinous.com/articles/2011-brunello...s-feb-2016
Ik was al op de hoogte maar toch is dit verfrissend, heb er een stukje uitgehaald ...
Two thousand thirteen was a much cooler, later-ripening vintage than 2012. The 2013s are fresh, vibrant and beautifully perfumed wines. Two thousand fourteen was one of the most difficult vintages on record. Growers describe the year as having had no summer.
2014 is zo erg dat ze het jaartal niet in cijfers uitdrukken zodat het waarschijnlijk niet zo snel googelend gevonden kan worden.
Grtz
Heb nochtans al lekkere Rosso (Il Poggione) en Chianti Classico (Badia a Coltibuono) gedronken uit 2014. Ik durf zelfs zeggen dat ik ze jong beter vind/vond dan 2013 en sommige andere jaargangen. Zo dramatisch zal het dan niet geweest zijn.
25-11-2017, 11:11 AM
Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat er op veel domeinen geen brunello is gemaakt en dat de druiven hiervoor in de rosso zijn beland
25-11-2017, 12:19 PM
(25-11-2017 11:11 AM)shiraz schreef: [ -> ]Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat er op veel domeinen geen brunello is gemaakt en dat de druiven hiervoor in de rosso zijn beland
Selectie is het sleutelwoord dan en fatsoenlijk werk in de wijngaard de basis.
De Chianti 2014 van Rampolla vond Martino de lekkerste die hij zich herinnert en hij heeft wel een punt. Die wijn was namelijk zeer jong al erg charmant en heerlijk fruitig, terwijl je op zowat alle andere jaren wel even moet wachten.
Ook Fontodi produceerde een echt heerlijke Chianti in 2014 en de Vigna del Sorbo en Flaccianello van dat jaar zijn gewoonweg heel grote wijnen, maar er is niet veel van gemaakt uiteraard.
Eerlijk, ik vind wijnen in mindere of moeilijke jaren dikwijls de interessantste, enfin, bij de topdomeinen dan. Je hebt dan aroma's en een evenwicht dat heel anders kan zijn dan in de betere jaren en dat vind ik nu spannend zie!
17-01-2018, 07:35 PM
http://johnfodera.com/2012-brunello-part...ng-report/
@ wvd, ivm Biondi Santi --> er komt nog een 5de deel
@ wvd, ivm Biondi Santi --> er komt nog een 5de deel
12-02-2018, 07:44 PM
15-02-2018, 04:58 PM
10-03-2018, 04:39 PM
Over 2013 wordt niet zoveel gesproken maar volgens de scores die ik vergelijk is dit best wel een goed jaar!
Grtz
Grtz
10-03-2018, 05:24 PM
(10-03-2018 04:39 PM)fleer schreef: [ -> ]Over 2013 wordt niet zoveel gesproken maar volgens de scores die ik vergelijk is dit best wel een goed jaar!
Grtz
the understatement of the year?
Misschien net onder 2010 en (zeker?) 2015, waarvan Tancredi Biondi-Santi me zei dat het voor hen "one of those years" is. En weet je, dàt wil wel wat zeggen...
21-03-2018, 07:00 PM
22-09-2018, 10:37 AM
2017 Toscana En Primeur, https://www.jamessuckling.com/videos/201...n-primeur/
De 2017 primeurs zijn begonnen en hier op het forum is Toscane 2015 en 2016 in stilte gepasseerd ... wat een verschil met Bordeaux (die we niet kunnen betalen) denk ik dan, niet dat Toscane goedkoop is maar toch.
Kan het niet laten, toch een paar zaken vanonder het stof halen,
It’s interesting to think back to a recent pair of great vintages such as 2007 and 2006 in Tuscany and begin to compare them with 2015 and 2016. In general, we think the wines from 2015 and 2016 that we tasted so far seem more precise and better made than those from the last great duo years.
Dat schrijven ze elk jaar maar met de verbeterde technieken zou '15 en '16 toch beter moeten zijn.
Do remember though that 2015 and 2016 are different vintages and did not make identical wines. The 2015 grape growing season was clearly hotter with less difference between the heat of the day and the coolness of the night. So, the wines tend to be very fruity, sometimes even exotic. In 2016, there was greater diurnal temperature variation, and this suggests why the acidities are a little higher in the wines and the characters slightly less opulent. But don’t get us wrong, there’s a subtleness to the top 2015s that make them irresistible.
https://www.jamessuckling.com/wine-tasti...2015-2016/
Grtz
De 2017 primeurs zijn begonnen en hier op het forum is Toscane 2015 en 2016 in stilte gepasseerd ... wat een verschil met Bordeaux (die we niet kunnen betalen) denk ik dan, niet dat Toscane goedkoop is maar toch.
Kan het niet laten, toch een paar zaken vanonder het stof halen,
It’s interesting to think back to a recent pair of great vintages such as 2007 and 2006 in Tuscany and begin to compare them with 2015 and 2016. In general, we think the wines from 2015 and 2016 that we tasted so far seem more precise and better made than those from the last great duo years.
Dat schrijven ze elk jaar maar met de verbeterde technieken zou '15 en '16 toch beter moeten zijn.
Do remember though that 2015 and 2016 are different vintages and did not make identical wines. The 2015 grape growing season was clearly hotter with less difference between the heat of the day and the coolness of the night. So, the wines tend to be very fruity, sometimes even exotic. In 2016, there was greater diurnal temperature variation, and this suggests why the acidities are a little higher in the wines and the characters slightly less opulent. But don’t get us wrong, there’s a subtleness to the top 2015s that make them irresistible.
https://www.jamessuckling.com/wine-tasti...2015-2016/
Grtz
22-09-2018, 11:04 AM
(22-09-2018 10:37 AM)fleer schreef: [ -> ]niet dat Toscane goedkoop is maar toch.
Wel, ik ben er nog sreeds van overtuigd dat:
- er in Toscane en dan vooral in Chianti Classico topterroirs zijn
- Sangiovese bij de absolute topdruiven mag gerekend worden
- Toscaanse (Sangiovese) wijnen en dan vooral Chianti Classico tot de mooiste bewaarwijnen van de planeet horen
- je in Toscane zowat de beste p/k voor "de betere" wijnen kan vinden.
- hoewel er net als elders wel een aantal erg dure wijnen zijn, je al echt mooie wijnen vindt aan 15€ of minder
Eerlijk, ik ken zo niet veel regio's waar ik dit kan van beweren. Beaujolais heeft zeker potentieel, maar als groot liefhebber van dit wijngebied moet ik toegeven dat ik nog nooit een MàV of Fleurie dronk van het niveau van, zeg, een Flacicanello, Pergole Torte, Pecchia, Tignanello of Rancia, om van vele Brunello's maar te zwijgen.
22-09-2018, 11:48 AM
(22-09-2018 11:04 AM)wvd schreef: [ -> ](22-09-2018 10:37 AM)fleer schreef: [ -> ]niet dat Toscane goedkoop is maar toch.
Wel, ik ben er nog sreeds van overtuigd dat:
- er in Toscane en dan vooral in Chianti Classico topterroirs zijn
- Sangiovese bij de absolute topdruiven mag gerekend worden
- Toscaanse (Sangiovese) wijnen en dan vooral Chianti Classico tot de mooiste bewaarwijnen van de planeet horen
- je in Toscane zowat de beste p/k voor "de betere" wijnen kan vinden.
- hoewel er net als elders wel een aantal erg dure wijnen zijn, je al echt mooie wijnen vindt aan 15€ of minder
Eerlijk, ik ken zo niet veel regio's waar ik dit kan van beweren. Beaujolais heeft zeker potentieel, maar als groot liefhebber van dit wijngebied moet ik toegeven dat ik nog nooit een MàV of Fleurie dronk van het niveau van, zeg, een Flacicanello, Pergole Torte, Pecchia, Tignanello of Rancia, om van vele Brunello's maar te zwijgen.
Tiens, benieuwd om die Brunello s van <15€ te proeven
22-09-2018, 12:19 PM
Allez Jo, dat is net hetzelfde als zeggen dat je goede wijnen in Bordeaux vindt onder de 15 euro, en dan meteen een Cru Classé als referentie er tegen te smijten (of om niet te worden verward met een Bordeaux-basher, voor Bourgogne Grand Cru of helaas ook Premier Cru in de Cote d'Or).
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
22-09-2018, 01:32 PM
(22-09-2018 12:19 PM)Kupers schreef: [ -> ]Allez Jo, dat is net hetzelfde als zeggen dat je goede wijnen in Bordeaux vindt onder de 15 euro, en dan meteen een Cru Classé als referentie er tegen te smijten (of om niet te worden verward met een Bordeaux-basher, voor Bourgogne Grand Cru of helaas ook Premier Cru in de Cote d'Or).
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
Hij maakt zelf de vergelijking met wijnen van 15 euro en Beaujolais he...
22-09-2018, 01:42 PM
(22-09-2018 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ](22-09-2018 12:19 PM)Kupers schreef: [ -> ]Allez Jo, dat is net hetzelfde als zeggen dat je goede wijnen in Bordeaux vindt onder de 15 euro, en dan meteen een Cru Classé als referentie er tegen te smijten (of om niet te worden verward met een Bordeaux-basher, voor Bourgogne Grand Cru of helaas ook Premier Cru in de Cote d'Or).
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
Hij maakt zelf de vergelijking met wijnen van 15 euro en Beaujolais he...
Klopt, het gaat hier dan ook over TOSCANE. Ik denk dat ik met recht en rede kan beweren dat je in Toscane heel mooie wijnen vindt onder 15€, net als in Beaujolais.
Waarom jij dan ineens komt aandraven met BRUNELLO onder 15€ is me niet geheel duidelijk.
22-09-2018, 01:50 PM
(22-09-2018 01:42 PM)wvd schreef: [ -> ](22-09-2018 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ](22-09-2018 12:19 PM)Kupers schreef: [ -> ]Allez Jo, dat is net hetzelfde als zeggen dat je goede wijnen in Bordeaux vindt onder de 15 euro, en dan meteen een Cru Classé als referentie er tegen te smijten (of om niet te worden verward met een Bordeaux-basher, voor Bourgogne Grand Cru of helaas ook Premier Cru in de Cote d'Or).
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
Hij maakt zelf de vergelijking met wijnen van 15 euro en Beaujolais he...
Klopt, het gaat hier dan ook over TOSCANE. Ik denk dat ik met recht en rede kan beweren dat je in Toscane heel mooie wijnen vindt onder 15€, net als in Beaujolais.
Waarom jij dan ineens komt aandraven met BRUNELLO onder 15€ is me niet geheel duidelijk.
Misschien omdat jij dit schrijft?
.....
- "hoewel er net als elders wel een aantal erg dure wijnen zijn, je al echt mooie wijnen vindt aan 15€ of minder
Eerlijk, ik ken zo niet veel regio's waar ik dit kan van beweren. Beaujolais heeft zeker potentieel, maar als groot liefhebber van dit wijngebied moet ik toegeven dat ik nog nooit een MàV of Fleurie dronk van het niveau van, zeg, een Flacicanello, Pergole Torte, Pecchia, Tignanello of Rancia, om van vele Brunello's maar te zwijgen."
22-09-2018, 03:36 PM
Citaat:Eerlijk, ik ken zo niet veel regio's waar ik dit kan van beweren. Beaujolais heeft zeker potentieel, maar als groot liefhebber van dit wijngebied moet ik toegeven dat ik nog nooit een MàV of Fleurie dronk van het niveau van, zeg, een Flacicanello, Pergole Torte, Pecchia, Tignanello of Rancia, om van vele Brunello's maar te zwijgen.
Labruyère Le Clos du Moulin à Vent
Château des Jacques La Rochelle, ook Moulin à Vent
22-09-2018, 03:47 PM
(22-09-2018 01:50 PM)vinejo schreef: [ -> ](22-09-2018 01:42 PM)wvd schreef: [ -> ](22-09-2018 01:32 PM)vinejo schreef: [ -> ](22-09-2018 12:19 PM)Kupers schreef: [ -> ]Allez Jo, dat is net hetzelfde als zeggen dat je goede wijnen in Bordeaux vindt onder de 15 euro, en dan meteen een Cru Classé als referentie er tegen te smijten (of om niet te worden verward met een Bordeaux-basher, voor Bourgogne Grand Cru of helaas ook Premier Cru in de Cote d'Or).
Of een wijn het in het glas altijd waar maakt is iets anders, maar er zijn streken waar je door de band genomen verwacht dat je onder een bepaalde prijs niks meer van kwaliteit vindt, of dit nu zo historisch is gegroeid, is ingegeven door klimaat of reputatie is dan niet van belang. Zou jij graag de Brunello van de Aldi drinken?
Hij maakt zelf de vergelijking met wijnen van 15 euro en Beaujolais he...
Klopt, het gaat hier dan ook over TOSCANE. Ik denk dat ik met recht en rede kan beweren dat je in Toscane heel mooie wijnen vindt onder 15€, net als in Beaujolais.
Waarom jij dan ineens komt aandraven met BRUNELLO onder 15€ is me niet geheel duidelijk.
Misschien omdat jij dit schrijft?
.....
- "hoewel er net als elders wel een aantal erg dure wijnen zijn, je al echt mooie wijnen vindt aan 15€ of minder
Eerlijk, ik ken zo niet veel regio's waar ik dit kan van beweren. Beaujolais heeft zeker potentieel, maar als groot liefhebber van dit wijngebied moet ik toegeven dat ik nog nooit een MàV of Fleurie dronk van het niveau van, zeg, een Flacicanello, Pergole Torte, Pecchia, Tignanello of Rancia, om van vele Brunello's maar te zwijgen."
Ik schreef dat "hoewel er net als elders wel een aantal erg dure wijnen zijn, je al echt mooie wijnen vindt aan 15€ of minder."
Bedoel dus: "buiten dure wijnen, vind je er ook al mooie onder 15€ (in Toscane dus)"
en ook: je vindt in Bojo (nog) geen wijnen van het hoogste niveau" met als voorbeelden o.a. top Brunello.
Dat zijn dus 2 beweringen:
Bewering 1: "Je vindt in Toscane mooie wijnen onder 15€."
Bewering 2: "Je vindt er wijnen van een niveau dat je (nog) niet vindt in de Beaujolais. (vb: top-Brunello)"
En ik had het nog zo mooi puntje per puntje opgesomd...
Enfin, om de discussie wat kort te sluiten: NEEN, je vind geen (echte) Brunello onder 15€ (zal al moeilijk genoeg zijn onder 30€ trouwens).
22-09-2018, 04:22 PM
Citaat:Je vindt er wijnen van een niveau dat je (nog) niet vindt in de Beaujolais.
Labruyère Le Clos du Moulin à Vent
Château des Jacques La Rochelle, ook Moulin à Vent
22-09-2018, 04:48 PM
(22-09-2018 04:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Je vindt er wijnen van een niveau dat je (nog) niet vindt in de Beaujolais.
Labruyère Le Clos du Moulin à Vent
Château des Jacques La Rochelle, ook Moulin à Vent
Mooie wijnen Olivier, zeker weten, maar heb je al eens een Biondi-Santi (Riserva) of Pergole Torte geproefd? Dat zijn wijnen die op het allerhoogste schavotje horen, veel beter wordt het niet. (Behalve in Bourgogne misschien... )
22-09-2018, 06:13 PM
(22-09-2018 04:48 PM)wvd schreef: [ -> ](22-09-2018 04:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Je vindt er wijnen van een niveau dat je (nog) niet vindt in de Beaujolais.
Labruyère Le Clos du Moulin à Vent
Château des Jacques La Rochelle, ook Moulin à Vent
Mooie wijnen Olivier, zeker weten, maar heb je al eens een Biondi-Santi (Riserva) of Pergole Torte geproefd? Dat zijn wijnen die op het allerhoogste schavotje horen, veel beter wordt het niet. (Behalve in Bourgogne misschien... )
Ja, ik heb al Biondi Santi geproefd.
En ook Labruyere (Le Carquelin en Le Clos).
Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de twee cuvees van de Moulin a Vent.
Kwestie van smaak zeker?
22-09-2018, 08:09 PM
(22-09-2018 04:48 PM)wvd schreef: [ -> ](22-09-2018 04:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Je vindt er wijnen van een niveau dat je (nog) niet vindt in de Beaujolais.
Labruyère Le Clos du Moulin à Vent
Château des Jacques La Rochelle, ook Moulin à Vent
Mooie wijnen Olivier, zeker weten, maar heb je al eens een Biondi-Santi (Riserva) of Pergole Torte geproefd? Dat zijn wijnen die op het allerhoogste schavotje horen, veel beter wordt het niet. (Behalve in Bourgogne misschien... )
Ja, de Brunello van Biondi, en het verslag daarvan staat hier : http://www.vinejo.freebb.be/thread-5823-...l#pid80800
Wellicht heb je dat verslagje gemist...