(23-09-2018 09:48 AM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:Enfin, t is altijd een momentopname natuurlijk, en ik kan best geloven dat in Olivier's persoonlijke ervaring de beaujolais' boven de brunello komen
Maar dat is niet noodzakelijk de ervaring van anderen
Er lopen hier vrij veel discussies door elkaar en daardoor wordt het wat verwarrend. De Beaujolais die ik vernoemde was een reactie op Wvd dat er in Beaujolais (nog) geen grote wijnen gemaakt worden zoals je sommige Brunello’s hebt. Mijn punt is dat er ondertussen wél grote Beaujolais gemaakt worden, wijnen waarvan ik onder de indruk ben en even stil van wordt.
Daarmee bedoel ik niet dat ze beter zijn dan Brunello’s, want dat is een nogal moeilijke vergelijking waar onvermijdelijk persoonlijke voorkeuren in gaan meespelen.
Er wordt hier vaak in absolute termen gediscussieerd, zwart-wit uitlatingen die een hele streek boven een andere zetten, etc. Ik vind dat vrij zinloos, en vooral ongenuanceerd.
En ja, het aspect momentopname is echt niet zonder belang. Zoals ook deze week nog bleek uit mijn ervaring met een CF van Alliet, die mij nu minder aansprak, terwijl ik hem een tijd geleden heerlijk vond. Hoe kan dat dan, vraag je je af? Maar het is wel zo. De plaats in een line-up van een wijn, hoeveel wijnen je al geproefd hebt, wat je ervoor al gegeten of gedronken hebt, of je nog fris bent of niet, de preparatie van een wijn, de combinatie of niet met eten, enz enz. Allemaal elementen die de beleving van een wijn beïnvloeden.
Dus wie laat ons nog eens een Brunello van Biondi proeven ?
Dat is correct Olivier. Ik zal echt wel de laatste zijn om de wijnen uit Beaujolais aan te vallen, ik ben namelijk grote fan en dat al sinds vele, vele jaren. Niet vergeten, als jong wijnliefhebber had ik absoluut geen mogelijkheid om dure wijn te kopen en ook toen zochten we al erg in Beaujolais, met helaas minder succes dan tegenwoordig.
In mijn eerste post hier, waar ik beweerde dat de wijnen uit Toscane tot de beste p/k horen, haalde ik zelf Beaujolais aan als "second best". Waarom heb ik uitgelegd. En ik heb ook super wijnen geproefd uit die regio. Zet Lardy's 1903 daar bvb maar bij. Toch vind ik (en dat is dus mijn smaak) dat de hoogste toppen in Toscane nog steeds talrijker en hoger zijn. Iets wat niets afdoet aan de kwaliteit van grote Beaujolais. En ik ben vrij zeker dat er in de toekomst nog mooiere wijnen uit de Bojo gaan komen!
Wat Biondi-Santi betreft heb ik het geluk gehad om enkele oudere Riserva's te mogen proeven en die behoren tot mijn meest memorabele wijnherinneringen. Misschien kan je eens aan de (nieuwe) importeur vragen of je er enkele mag proeven..
Hier is dat einde verhaal. (maar gelukkig komt er een nieuw verhaal, wellicht vanaf in 2020
)
Ik heb ook ook enkele andere wijnen uit Toscane vermeld die wellicht "toegankelijker" zijn dan de streng-zurige stijl van Biondi-Santi. Ik denk aan bvb. Tignanello, Pergole Torte, Flaccianello of Brunello's van Ciacci, Campalto, Salvione,....
Trouwens, enkele jaren terug kon je op onze degustatie van zowel Sammarco als d'Alceo een recent + een ouder jaar proeven. Dat is dan Cabernet van het 5-sterren niveau uit de Conca d'Oro. Zoals je je wellicht kan inbeelden heb ik nogal wat "doorproefde" klanten en die waren allen toch wel even stil...
@Don: lang geleden dat ik Croix Violettes 2009 dronk. Ik heb wel enkele flessen apart om eens een volledige verticale te doen van 2009 t/m 2016. Iemand interesse?
En we weten hier allemaal dat de wijnen uit de Beaujolais nog steeds tot de beste p/k verhoudingen van de planeet behoren, iets wat we moeilijk kunnen beweren van Bourgogne, maar zo is het nu eenmaal. En Fournier behoort dan zeker tot de betere. Croix Violettes is echt een top terroir met wijn van een eigen, herkenbare stijl. Maar ik zal zeker nooit beweren dat je dat dan lekkerder moet vinden dan een (goede) Moulin à Vent.
(22-09-2018 09:56 PM)vinejo schreef: [ -> ]Ach, ja jongens, wat is dat toch met dat Calimero-gedrag van die Italofielen.. ?
Alsmaar klagen dat ze te weinig worden geapprecieerd of te weinig worden gedronken of dat ze even goed zijn of beter dan andere wijnen...
Ach, als hier enkel tn's van leuke wijntjes zouden gepost worden, zou het maar een saaie bedoening zijn hé
Ik ben zeker Italofiel, maar ik heb geen behoefte aan Calimero gedrag. Mijn bedoeling is simpel: interessante en soms bijzonder spannende wijnen onder de aandacht van de liefhebber brengen.