08-02-2020, 12:56 PM
De bakermat van Brunello di Montalcino situeert zich op de hoger gelegen hellingen rond het stadje waar de familie Biondi-Santi, Costanti en Barbi anderhalve eeuw geleden voor het eerst Sangiovese aanplantten. Deze wijngaarden produceerden wijnen met hoge zuren en tannine die aardig wat tijd nodig hadden om hun soms fabelachtige complexiteit te ontwikkelen. Geen blockbusters, wel elegantie. Pas rond de jaren 70 werd Brunello echt populair en werden ook totaal andere terroirs met Sangiovese beplant, vele daarvan helaas niet zo geschikt. Staat mooi te lezen in het boekje van Kerin O'Keefe, een aanrader.
Ook naar het zuiden toe werd uitgebreid en misschien (wellicht) zijn daar ook geschikte bodemtypes, maar het klimaat is er totaal anders. Daarom vind ik het bijzonder jammer dat deze wijnen ook als Brunello mogen gelabeld worden, want het zijn zeer andere wijnen.
Helaas is daar nu zelfs meer ha wijngaard dan in het originele gebied en dus denken de meeste liefhebbers, inmiddels terecht dus, dat Brunello di Montalcino een vrij volumineuze, donkere, vette wijn is met niet teveel zuren die dikwijls na een jaar of 7 al erg genietbaar is.
Begrijp me niet verkeerd: ik heb niks tegen die wijnen en dronk er al met veel plezier van o.a. Argiano, Poggione, Col d'Orcia,.... Maar ik had het wel een goed idee gevonden die wijnen een andere AOC te geven, want het is toch wel een totaal ander type wijn dan Biondi-Santi, Costanti, Pian dell' Orino, Potazzine, Canalicchio,... bijvoorbeeld Brunello di Sant Angelo, waarom niet?
Om maar te zeggen: het verschil tussen een Margaux en een Saint-Estephe is verwaarloosbaar tov dat tussen Biondi-Santi en Il Poggione.
Ook naar het zuiden toe werd uitgebreid en misschien (wellicht) zijn daar ook geschikte bodemtypes, maar het klimaat is er totaal anders. Daarom vind ik het bijzonder jammer dat deze wijnen ook als Brunello mogen gelabeld worden, want het zijn zeer andere wijnen.
Helaas is daar nu zelfs meer ha wijngaard dan in het originele gebied en dus denken de meeste liefhebbers, inmiddels terecht dus, dat Brunello di Montalcino een vrij volumineuze, donkere, vette wijn is met niet teveel zuren die dikwijls na een jaar of 7 al erg genietbaar is.
Begrijp me niet verkeerd: ik heb niks tegen die wijnen en dronk er al met veel plezier van o.a. Argiano, Poggione, Col d'Orcia,.... Maar ik had het wel een goed idee gevonden die wijnen een andere AOC te geven, want het is toch wel een totaal ander type wijn dan Biondi-Santi, Costanti, Pian dell' Orino, Potazzine, Canalicchio,... bijvoorbeeld Brunello di Sant Angelo, waarom niet?
Om maar te zeggen: het verschil tussen een Margaux en een Saint-Estephe is verwaarloosbaar tov dat tussen Biondi-Santi en Il Poggione.