(27-09-2018 05:40 PM)Venne schreef: [ -> ]Saint anne is een topper eh don !
Jury ? Allemaal commerce en ik durf zeggen onbekwame proevers.
Ik ken een jurylid in dit soort wedstrijden die een bepaalde streek moest gaan proeven en beoordelen. Maar hij had van die streek nog nooit een fles gedronken. En dat zijn dan gediplommeerde wijnmensen
En geef maar gouden en zilveren medailles...
Citaat:Saint Anne is een topper eh don!
Zeker en vast Venne. Voor mij een zeer goed domein en betaalbaar.
Hun gewone Côtes Du Rhône alleen al houdt het 20 jaar en meer uit in mijn kelder.
Citaat:Jury ? Allemaal commerce en ik durf zeggen onbekwame proevers
Als sommige juryleden ervan zeggen dat dit karaktertrekken heeft van een commerciële bedoening dan zal er zeker een pak waarheid in zitten.
En onbekwame proevers (sommeliers) zitten er zeker tussen die zelfs de basisregels van wijnschenken niet kennen.
Hoe dat deze ooit hun getuigschrift of diploma hebben behaald bij Syntra gaat er bij mij niet binnen.
De link met Belgische wijn ontgaat me hier een beetje. T zal wel aan mij liggen...
Francis, uw vraag blijft een groot mysterie
Ik denk dat vele wijnboeren enorm dankbaar zouden zijn als ze 'maar' 50hl/ha halen.
(21-10-2018 03:22 PM)Kupers schreef: [ -> ]Ik denk dat vele wijnboeren enorm dankbaar zouden zijn als ze 'maar' 50hl/ha halen.
En blij dat ik ben dat de oogst in Europa's betere regio's rond de 90hl draait, stel je voor welke prijzen ze zouden vragen moest dat, ik zeg maar wat, amper rond de 35hl draaien.... Wat een geluk toch dat er nog goed geïnformeerde journalisten zijn!
Maar alle gekheid op een stokje, de gemiddelden per land, dat zal wel ongeveer kloppen denk ik. Nog steeds wordt hier en daar tot 200hl geoogst. Dat is hier en daar in Duitsland, in de Languedoc, de Po vlakte,...
(27-10-2018 04:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Interessant artikel in De Tijd:
https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-d...co37FmCGi0
Ik las dit ook deze morgen en heb daar zeer veel bedenkingen bij.
Heb dit dan ook in mijn archieven gestoken.
Om maar een staaltje te geven de Chardonnay 2017 van UV is voor mij geen 10€ waard.
De Gruner Veltliner is volgens mij geen 5€ waard.
Deze laatste kreeg dan onlangs een gouden medaille.
Het prijskaartje: 40€ ( of 45€
)
Maar wat wil je als er figuren rondlopen die een positieve R.O.I (return on investment) na 2 of 3 jaar willen hebben in de horeca of wijngebeuren.
Het spijt me maar dan moet het voor mij niet meer.
En aan die ROI van 2 of 3 jaar zal ik zeker niet meewerken. Dat laat ik aan anderen over.
(27-10-2018 04:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Interessant artikel in De Tijd:
https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-d...co37FmCGi0
@ FRANCISPICCART
Ik vond dit een zeer interessant artikel en het verbaast me dat hier buiten mij geen reactie op is gekomen.
Misschien dat de lezer geen toegang krijgt om dit in "DE TIJD" te lezen of dat ze als wijnliefhebber geen interesse voor hebben
Staat er een "copyright " op dit artikel?
(29-10-2018 11:41 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (27-10-2018 04:10 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]Interessant artikel in De Tijd:
https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-d...co37FmCGi0
@ FRANCISPICCART
Ik vond dit een zeer interessant artikel en het verbaast me dat hier buiten mij geen reactie op is gekomen.
Misschien dat de lezer geen toegang krijgt om dit in "DE TIJD" te lezen of dat ze als wijnliefhebber geen interesse voor hebben
Staat er een "copyright " op dit artikel?
@ Don
Geen idee feitelijk maar denk niet dat er een copyright op staat. Ik had het artikel eigenlijk op facebook gelezen door een post van een wijnvriend. Dus ik denk dat het voor iedereen toegankelijk was. Ik vond het artikel daarbij ook heel interessant, zeker omdat er cijfers getoond worden. Maar ik merk ook wel dat bijna niemand op dit forum veel interesse vertoont voor het fenomeen Belgische wijnen.
interessant artikel idd. De tekst toont ook aan dat de cijfers vaak genuanceerd moeten worden.
En ja ik ga niet echt mee in de hype rond Belgische wijnen. De laatste tasting bij de Zwijntjes rond Belgische wijnen heeft m’n enthousiasme ook niet aangewakkerd.
Misschien ook eens met red bull proberen?
On topic: mij vielen er 2 dingen op - vooral bij kasteel Vandeurzen
1 Ze vragen 40/45 € voor een fles in hun eigen resto. Deze prijs is (in België) niet zo schokkend op resto. Neem een andere fles van 15 €: met de dikwijls gebruikte factor *3 zit je dus aan dezelfde prijs als je die op resto gebruikt. Het verschil is hier dat ze het met hun eigen flessen doen, dus geen leverancier hoeven te betalen. Op zich vind ik dat niet slecht gezien (economisch dan). Het probleem is dan wel dat ze die initiële prijs van 15 € blijkbaar niet waard zijn (kan ik niet over oordelen). Take it or leave it denk ik dan. Maar als ze die flessen dan ook voor dezelfde prijs voor thuis verkopen, ja dan
2 Als ik het zo even omreken, dan kom ik bij hen uit op een rendement van 57 hl/hec (behoudens rekenfouten
). Als je dergelijke flessen aan 40/45 € per fles kunt slijten, dan denk ik dat er veel wijnbouwers stikjaloers zijn... Nu ja, in slechte jaren is er niks natuurlijk, dat is dan het risico dat je loopt
(30-10-2018 07:18 AM)Fre schreef: [ -> ]interessant artikel idd. De tekst toont ook aan dat de cijfers vaak genuanceerd moeten worden.
En ja ik ga niet echt mee in de hype rond Belgische wijnen. De laatste tasting bij de Zwijntjes rond Belgische wijnen heeft m’n enthousiasme ook niet aangewakkerd.
Ik heb ook een kleine steekproef gedaan op Megavino en weliswaar een paar goede wijnen geproefd, maar als ik dan commentaren lees van blinddegustaties waar sommige Pinot Noir (en Chardonnay) het dan zou halen van een Bourgogne van dezelfde prijsklasse, dan moet ik toch wel even glimlachen...
Dit artikel verhoogt zeker niet mijn interesse in Belgische wijnen (die nu al redelijk beperkt is). Over het financiële kan ik niet veel zeggen, ben een totale leek op dat gebied, maar het valt wel op dat de meest succesrijke domeinen in de rode cijfers zitten. Ik kan alleen maar vermoeden dat hier boekhoudkundige redenen voor zijn.
De mentaliteit die rondwaart in het artikel (ok, wel de Tijd, maar toch) is trouwens precies vooral die van geld investeringen en opbrengst. Die Urbain met zijn 700 miljoen die ons zijn wijn wil laten drinken aan 45 euro wil ik niet ontmoeten en zijn wijn nog minder.
En de laatste alinea in het artikel kan ik allerminst onderschrijven, bij mij is het net omgekeerd...:
“Vleminckx vindt dat de Belgische wijndrinker wel wat chauvinistischer mag zijn. Proeven is de boodschap, merkt Doomen op. ‘Belgische wijnen hebben soms de perceptie duur te zijn. Maar bij blindtesten blijkt keer op keer dat ze hun geld waard zijn’.”