wijnliefhebbers

Volledige versie: eyes wide open
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
(26-09-2018 10:23 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(26-09-2018 10:13 AM)wvd schreef: [ -> ]Ik vind ook dat in een dergelijke degustatie een waardering uitdrukken in punten, of gewoon voorkeur, erg nuttig kan zijn binnen de context van die degustatie.
Waar het volgens mij meestal fout loopt is als men die scores dan vergelijkt buiten deze degustatie want hoe je het ook draait of keert, dat werkt nooit echt helemaal.

Voila, dat is het helemaal.
Enkel rekening houden met scores als je een referentie hebt.
Deze ref kan zijn:

*de wijnen van dezelfde degustatie
*degene die de wijnen geproefd en gescoord heeft. (waarvan je dus zijn smaak en zijn manier van punten geven kent).

Vroeger proefde ik veel samen met 1 of 2 anderen, bvb de UGCB). Wat wij dan deden was eerst samen 1 wijn proeven en de score overeen komen. Dat was dan de "0" wijn waartegen de anderen afgezet werden.
Dan zie je achteraf wat ieders impressie is en dat scheelt toch nog, of je dan verder samen proeft of apart.

Dat kan je ook doen op degustaties zoals hierboven. Je proeft eerst 1 wijn en beslist dat je die bvb 13/20 geeft.
Inderdaad, zoals ik eerder in deze topic al stelde...:

(25-09-2018 09:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]Op de vergelijkende degustaties die ik de laatste jaren soms doe met (ex)- wijnstudenten van me (dus ook niet meteen geroutineerde forumbezoekers) steek ik bij aanvang een speech af waarin ik uitvoerig het score-systeem van ons forum belicht. Ik geef ook op papier de betekenis van de punten, en we drinken een ijkwijn die we samen beoordelen en kwoteren. Op basis daarvan geeft men de rest van de wijnen punten.
(26-09-2018 11:06 AM)vinejo schreef: [ -> ]Inderdaad, zoals ik eerder in deze topic al stelde...:

(25-09-2018 09:59 AM)vinejo schreef: [ -> ]Op de vergelijkende degustaties die ik de laatste jaren soms doe met (ex)- wijnstudenten van me (dus ook niet meteen geroutineerde forumbezoekers) steek ik bij aanvang een speech aan waarin ik uitvoerig het score-systeem van ons forum belicht. Ik geef ook op papier de betekenis van de punten, en we drinken een ijkwijn die we samen beoordelen en kwoteren. Op basis daarvan geeft men de rest van de wijnen punten.

Voilà se, great minds think alike Rolleyes
een lid dat 80 jaar wordt, dat mag al eens iets speciaals zijn:

* Meursault Perrières 2008, Ballot Millot
een officieuze GC, blijkt uit de score, wijn met mooi versmolten houtlagering, massief, nog jong, blind geplaatst in Le Musigny, Puligny, Corton Charlemagne, zelfs in Morey S Denis, iemand dacht dat dit hier aligoté van de bovenste plank in kon zitten (Monts Luisants), score 95, met nog verbeterpotentieel
conclusie: kan gemakkelijk nog 10 jaar mee

* Chassagne Montrachet 1 cru Blanchot Dessus 2009 (het aanpalend perceel aan Montracht), Coffinet Duvernay.
men plaatste deze kanjer vnl. in Meursault, gekenmerkt door enorme afdronk, zeer rechtlijnig, strakker dan de Perrières, score 94,
conclusie: kan nog gemakkelijk 10 jaar mee

* St Joseph blanc 2011, Gripa, mooie combinatie met de gemarineerde zalm, werd blind vooral in Bourgogne geplaatst (ook in Chablis), op een enkeling die goed zat in n rhone, de volheid, het rijp wit fruit, score 92, zit nu op z'n top

we gaan over naar rood:
* St Aubin 1 cru derrière la tour 2012, JC Bachelet
men plaatste dit fruitbommetje (2012 = concentratie) ergens bij een satelliet aoc (Mercurey, St Romain,...), iemand zat in Moulin à Vent, een enkeling gokte op Médoc (!)
deze wijn had voor en tegenstanders. mediaanscore 89 (gaande van 87-92), deze wijn moet nog wat versmelten, ik gok binnen 3 jaar op z'n top

* Vosne 1 cru les suchots 2013, J.M.Millot
de gokken gingen van Volnay tot Gevrey, de quintessens waarvoor Bourgogne staat: subtiel, verfijnd, lang, en een millésime dat beestig onderschat wordt (en zich nu al lekker laat genieten), gemiddelde score 93 (zal dit nog verbeteren gezien dit nu al zo goed is?).
we snappen waarom Kermit Lynch hier al jaren probeert binnen te geraken (unfortunately for him: een andere amerikaanse importeur heeft het monopolie)

* Chambolle 1 cru les charmes 2011, Ghislaine Barthod
in dezelfde stijl als de vorige wijn, een tikkeltje kruidiger, wat granaatappel, een ietsje meer materie dan de vorige wijn (rijker millésime), wederom die lengte en een score die gepaard ging met kreetjes van verrukking: 94.
(de 1 cru les Fuées 2011 die ik een paar weken terug proefde was koeler en mineraler van stijl)

* Vine nobile, Poliziano 2001 - cuvée Asinone
deze wijn jarenlang gekoesterd om open te doen, persoonlijk vond ik dit een ontgoocheling, men dacht aan BDX, Maury, Languedoc, Madiran, het zat niet voldoende in evenwicht, wat plomp alcoholisch, ik heb prachtige herinneringen aan de gewone cuvée van Poliziano 1997 die ik meermaals proefde en die was absoluut top, maar dit is overextractie en weinig elegant, gemiddelde score van de proevers was 90, mijn score was 88...

* Clos Vougeot 2002, Hudelot Noëllat, (voor bij het everzwijn geschoten door een proeflid)
een cadofles en wat voor een, iemand vernoemt l'Evangile omdat we ons in hogere sferen bevinden, sommigen zitten in Vosne of Gevrey,
een monument van een wijn door zijn volume, complexiteit en lengte
zeldzame topscore: 96, ik zou dit graag binnen 10 jaar nog eens proeven

* Hermitage 2010, Bernard Faurie,
naast een gok op Pomerol en St Julien zaten de meesten toch in de noordelijke Rhône, de wijn zit nog niet in z'n plooi, volop donker fruit,
binnen 5 jaar nog eens opnieuw te proeven, nu score 91

* Clos Canon (2de wijn Chateau Canon St Emilion), 2010

men gokte op Priorat, Rioja, Vega Cecilia (…), chateau Nenin, Pauillac of St Emilion, de wijn was nog niet in z'n plooi, een kenmerk van 2010 dat nogal massief kan overkomen, ik had dezelfde wijn al een paar keer geproefd en kwam toen wel fijner over
mediaanscore 93

Vouvray 2003, François Pinon,
geen muscat, monbazillac of Pacherenc, ik zou dit zelf in Jurançon plaatsen want volop op fruit zonder botrytis, maar we zitten dus in Vouvray
njammie, score 90
Barthod doet het toch maar weer!
(04-12-2018 12:05 AM)vinejo schreef: [ -> ]Barthod doet het toch maar weer!

Die Madame kan wijn maken hé! Ook in de wat mindere jaren dus. Is dat geen typisch kenmerk van een goede wijnbouwer?
(04-12-2018 06:41 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(04-12-2018 12:05 AM)vinejo schreef: [ -> ]Barthod doet het toch maar weer!

Die Madame kan wijn maken hé! Ook in de wat mindere jaren dus. Is dat geen typisch kenmerk van een goede wijnbouwer?

Geen typisch of veralgemeend kenmerk denk ik.
Voor mij wel een (zeer) belangrijke factor voor de positieve beoordeling van een wijndomein of wijnbouwer.
Zo schreef ik hier al ergens op dit forum dat in de champagne een goede wijnboer ieder jaar een lekkere brut nature kan maken.
Pagina's: 1 2
Koppelingen