op 15 oktober vindt de finale plaats van de wedstrijd voor Beste Sommelier van België. Op deze site vind je enkele foto's van de drie finalisten :
https://www.facebook.com/SommeliersGilde/
één van die drie is een oud-forumlid...
Succes!
(27-09-2017 04:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]op 15 oktober vindt de finale plaats van de wedstrijd voor Beste Sommelier van België. Op deze site vind je enkele foto's van de drie finalisten :
https://www.facebook.com/SommeliersGilde/
één van die drie is een oud-forumlid...
Succes!
Hij is nog altijd lid hoor.. ;-)
Duidelijk geen invloeden vanuit de wijn en drankenwereld :-)
Wa een commerce
Sommelier... Ook zo'n job waar ik totaal niet geschikt voor ben, ik kan nauwelijks een glas inschenken zonder te morsen...
(29-09-2017 09:21 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Sommelier... Ook zo'n job waar ik totaal niet geschikt voor ben, ik kan nauwelijks een glas inschenken zonder te morsen...
Ik zonder ervan te proeven.
Dàt is een plus. Tenzij je het van het glas van de klant doet...
Staat mooi op je CV. - Je kan er heel je leven fier op zijn maar uiteindelijk is het maar een opstapje naar een andere job.
Ik ken zo iemand, is nu met kisten aan sleuren bij een wijnhandelaar.
Grtz.
(30-09-2017 10:11 AM)fleer schreef: [ -> ]Staat mooi op je CV. - Je kan er heel je leven fier op zijn maar uiteindelijk is het maar een opstapje naar een andere job.
Ik ken zo iemand, is nu met kisten aan sleuren bij een wijnhandelaar.
Grtz.
De ene sommelier is de andere niet. Ik ken er een en ik kan je verzekeren, die man heeft een enorme vakkennis waar we allemaal hier nog aardig wat kunnen van opsteken. Maar ik heb ook meegemaakt dat een "sommelier" in een blinddegustatie de gekurkte wijn prefereerde.... En nee, het waren echt wel mooie wijnen.
(30-09-2017 09:00 AM)Jordaens schreef: [ -> ]Dàt is een plus. Tenzij je het van het glas van de klant doet...
Noem me van de oude stempel.
Iedere klant verdient een royale behandeling.
Uiteindelijk heb ik enkel het beste voor met de mensen.
Des konings voorproever zal dat ook wel gedacht hebben.
Maar alle gekheid op een stokje: ik vind het wel belangrijk dat er in een goed restaurant iemand iets af weet van de wijnen die op de kaart staan en op welke manier die al dan niet te combineren zijn met de gekozen maaltijd. Iemand die me zelfs corrigeert in het geval ik er met mijn eigen keuze radicaal naast zit.
De tweede zin gaf het wel beetje weg hé.
Ook hier wordt je mening gedeeld.
Fijn als er iemand is die je kan begeleiden om het tafelmoment net dat tikkeltje extra te geven.
Er zijn ook restaurants waar de sommelier en keuken zo goed op elkaar afgestemd is dat je de aangepaste wijnen ( per glas ) gerust kunt nemen.
Wat in mijn geval wel makkelijk is aangezien mijn vrouw zelden een glas drinkt.
Hangt ook een beetje af van hoe men hun zaak runt uiteraard.
Binnen enkele weken gaan we naar een nieuwe zaak.
En de verwachtingen naar zowel de wijnen als het eten zijn er.
Ken één van de handelaars waarmee ze samenwerken.
De wijnen die ze aanbieden zijn zeker niet van de minste.
En dan nog eens tegen schappelijke prijzen.
(30-09-2017 06:54 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]De tweede zin gaf het wel beetje weg hé.
Ook hier wordt je mening gedeeld.
Fijn als er iemand is die je kan begeleiden om het tafelmoment net dat tikkeltje extra te geven.
Er zijn ook restaurants waar de sommelier en keuken zo goed op elkaar afgestemd is dat je de aangepaste wijnen ( per glas ) gerust kunt nemen.
Wat in mijn geval wel makkelijk is aangezien mijn vrouw zelden een glas drinkt.
Hangt ook een beetje af van hoe men hun zaak runt uiteraard.
Binnen enkele weken gaan we naar een nieuwe zaak.
En de verwachtingen naar zowel de wijnen als het eten zijn er.
Ken één van de handelaars waarmee ze samenwerken.
De wijnen die ze aanbieden zijn zeker niet van de minste.
En dan nog eens tegen schappelijke prijzen.
Restaurants die me het laatste jaar ( zwaar) hebben ontgoocheld met hun sommelier:
't Zilte in Antwerpen
De Bibliotheek Vaalbeek
Fundamenteel voor mij is dat de wijnsmaak de smaak van het gerecht nooit mag overheersen.
Hoe delicater het gerecht hoe delicater de wijn moet zijn.
Wijn mag voor mijn smaak complementair zijn maar nooit voor meer 50%
Wordt die regel ook onderwezen in de opleiding tot sommelier?
Ik ga nooit advies geven over wijn bij een gerecht.
Ik kan alleen maar vertellen welke wijn ik goed vond bij wat op mijn bord kwam.
Geen idee of deze regel in het pakket sommelier zit Don.
Ik ben een ongeschoold gepassioneerd drankorgel.
En ja , in de eerste plaats komt altijd het eten!
Daarvoor gaan we toch?
Als een wijn die ervaring een beetje mooier kan maken in zen geheel dan is dat des te leuker.
Ook wel geregeld teleurgesteld hier.
Maar de ontdekkingsreis gaat gewoon gezellig verder.
(30-09-2017 09:54 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]..............................
Ik ben een ongeschoold gepassioneerd drankorgel.
................................
"A self-made man" dus.
Dit siert jou; en met een pak rationele ervaring.
(30-09-2017 10:10 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (30-09-2017 09:54 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]..............................
Ik ben een ongeschoold gepassioneerd drankorgel.
................................
"A self-made man" dus.
Dit siert jou; en met een pak rationele ervaring.
Ja en neen.
Veel bijgeleerd hier toch.
Een boek lezen.
Door met meer ervaren proevers rond een tafel te zitten.
Groepsaankopen, waarbij er altijd wel iemand thuis is in een bepaalde regio en je daar dan wat in begeleid.
Ook het eindeloze grasduinen hier doorheen de talloze proefnotities.
Waar je geregeld op wat wijnwijsheden botst.
De vele betaalbare tips, die dan weer wat extra proefervaring bieden.
Je zou kunnen stellen dat iedereen waarmee ik ooit een glas/fles deelde wel iets heeft bijgedragen aan het punt waar ik vandaag nog maar sta.
Enkele ervan zijn zelfs echte vrienden geworden ondertussen.
Wanneer ik die foto's bekijk is het meer een modeshow en een event voor narcisten dan wat anders.