17-10-2017, 12:04 PM
Een korte introductie, 3 vrienden, alledrie jonge dertigers, aan het begin van onze wijncarrière , op wijnreis naar de Bordeaux; hoofdzakelijk Saint-Emilion deze keer. Aangezien ik wat info verzameld heb op het forum hier, lijkt het mij wel zo vriendelijk ook een bijdrage te posten.
Op de planning stonden:
- La Confession
- Barde-Haut
- Chateau Godeau
- La Marzelle
- Pontet Canet
Bij deze de twee eerste bezoeken, de overige volgen later deze week ergens.
12/10: La Confession:
Gestart met een bezoek aan La Confession van Jean Philippe Janoueix. Na wat duiding omtrent onze (wijn)achtergrond en wat uitleg te hebben gegeven omtrent de situering van de wijngaard ten opzichte van de streek volgt een ietwat sec overzicht van de wijnen van de verschillende domeinen van de eigenaar. Dan begon het feest echter. De rondleiding werd gegeven door Jean Philippe zelf. “Of we eens willen proeven van de La Confession 2017 die net zijn alcoholische gisting achter de rug heeft?” Uiteraard! Een warm goedje, nog meer druivensap dan wijn, maar leuk om eens te proeven. Daarna op zijn uitnodiging boven op de over te pompen cuves geklommen om de marc van dichterbij te bekijken. Na ons te vergewissen van het penetrante gas carbonique van de marc, ietwat duizelig terug naar beneden geklommen.
Daarna de chai bezocht, waar we de 2016 La Confession van verschillende barriques mochten proeven, om het verschil te zien tussen de barriques van verschillende tonneliers. Ook nog à la minute een assemblage van de verschillende soorten barriques mogen proeven, om de reeds aanwezige harmonie aan te tonen. Ondanks de jeugdigheid was de wijn al behoorlijk evenwichtig.
2017 zou volgens onze gastheer trouwens ook een zeer mooi jaar worden. Er was weinig sprake van vorstschade op de domeinen bij hen.
Na verdere technische en minder technische uitleg haalde hij een demi Chateau La Croix Saint Georges 2013 boven. Jong te drinken volgens Jean Philippe, aangezien 2013 een moeilijk jaar was, en de volgens hem betere wijnen in dat jaar zijn gemaakt met een lichtere maceratie. De wijn was zeer te genieten, we kunnen hem dan ook enkel gelijk geven. Na nog wat uitwisseling van serieuze en minder serieuze info, en voor we hadden geïnformeerd naar de aan de mogelijk aan te kopen wijnen op het domein (wat we sowieso hadden gedaan) haalt Jean Philippe nog een demi La Croix St Jean 2013 boven, pour la route. Dit na een gratis degustatie!
We vertrokken anderhalf uur later zonder verdere aankopen. Althans for the time being. De rondleiding, info en ongedwongen sfeer bracht ons er toe om Jean Philippe de dag erna uit te nodigen voor de lunch, waar hij tot onze verbazing op in gaat.
De dag nadien komen we na enige omzwervingen langs restaurants die volzet zijn bij een pareltje met zowel prachtig uitzicht als voortreffelijke plats, voor een meer dan schappelijke prijs. Een domme mens die de naam niet zou onthouden. Mezelf dus. Zeer boeiende discussies over de (wijn)wereld later, trekken we naar één van zijn andere domeinen die hij aan het renoveren is en waar de Cap St Georges wordt gemaakt. Prijs kwaliteit een topper!
'The time being' was ondertussen afgelopen, de kelder is blij met zijn nieuwe inwoners
We konden hier ook eens proeven van ‘eau de barique’, waarbij deze worden gevuld met water om de al te scherpe aroma’s er uit te halen vooraleer ze met wijn worden gevuld. Voor mij smaakte dit naar een fletse whisky en blijkbaar wordt dit in mindere whiskys effectief gebruikt om een vollere smaak te geven.
Zeer leerrijke en aangename bezoeken!
12/10 bezoek twee : Barde-Haut
Na de topstart bij La Confession, wachtte de moeilijke taak om hier een passend vervolg aan te breien. We kwamen een klein half uur te vroeg aan, maar er was nog niemand te bespeuren. 15 min na de tijd van afspraak nog eens gebeld. Ze waren de tijd wat uit het oog verloren door de drukke tijden mbt het vinifiëren.
Hélène Gracin, eigenares van het domein, naast nog een aantal andere zoals Pousia, Clos l’Eglise, Château d’Arce, ... geeft ons een rondleiding, beginnend bij het gebouw zelf, dat werd opgetrokken op een zo ecologisch mogelijke manier en zo weinig mogelijk invasief in de prachtige omgeving. Het ontwerp met geroest staal slaagt hier in, mooi ontwerp.
De rondleiding verloopt ietwat sec van de chai naar de wijngaarden, waar we wel geapprecieerde info krijgen over de manier van werken en de terroir. Zo weinig mogelijk ingrepen, maar indien nodig worden de nodige, redelijke, middelen aangewend. Gezond verstand lijkt mij.
Nadien vatstalen van verschillende barriques B-H 2016 mogen proeven. Mooie wijn in wording, maar ligt ons iets minder dan het vorige domein.
Na nog heel wat enthousiaste tips te krijgen mbt restaurants in de omgeving, alsook de prijslijst van de verschillende domeinen (we mogen gerust rechtstreeks aankopen, maar veel van hun wijnen liggen niet in Barde-Haut, graag dus een seintje en later op het weekend afhalen), staan we een klein uur later terug aan de buitenkant van de voordeur.
Al bij al best wel een aangenaam bezoek, dat geleidelijk aan los kwam na verdere interesse te tonen en wat meer vragen. Mooi bezoek, zonder kost en met proeven van vatstalen 2016.
Ter info, ook hier kon men ons meedelen dat nog geen volledige hectare van alle domeinen samen is getroffen door de vorst. De oogst is kleiner dan vorig jaar, maar de kwaliteit zou ook hier goed zijn.
Op de planning stonden:
- La Confession
- Barde-Haut
- Chateau Godeau
- La Marzelle
- Pontet Canet
Bij deze de twee eerste bezoeken, de overige volgen later deze week ergens.
12/10: La Confession:
Gestart met een bezoek aan La Confession van Jean Philippe Janoueix. Na wat duiding omtrent onze (wijn)achtergrond en wat uitleg te hebben gegeven omtrent de situering van de wijngaard ten opzichte van de streek volgt een ietwat sec overzicht van de wijnen van de verschillende domeinen van de eigenaar. Dan begon het feest echter. De rondleiding werd gegeven door Jean Philippe zelf. “Of we eens willen proeven van de La Confession 2017 die net zijn alcoholische gisting achter de rug heeft?” Uiteraard! Een warm goedje, nog meer druivensap dan wijn, maar leuk om eens te proeven. Daarna op zijn uitnodiging boven op de over te pompen cuves geklommen om de marc van dichterbij te bekijken. Na ons te vergewissen van het penetrante gas carbonique van de marc, ietwat duizelig terug naar beneden geklommen.
Daarna de chai bezocht, waar we de 2016 La Confession van verschillende barriques mochten proeven, om het verschil te zien tussen de barriques van verschillende tonneliers. Ook nog à la minute een assemblage van de verschillende soorten barriques mogen proeven, om de reeds aanwezige harmonie aan te tonen. Ondanks de jeugdigheid was de wijn al behoorlijk evenwichtig.
2017 zou volgens onze gastheer trouwens ook een zeer mooi jaar worden. Er was weinig sprake van vorstschade op de domeinen bij hen.
Na verdere technische en minder technische uitleg haalde hij een demi Chateau La Croix Saint Georges 2013 boven. Jong te drinken volgens Jean Philippe, aangezien 2013 een moeilijk jaar was, en de volgens hem betere wijnen in dat jaar zijn gemaakt met een lichtere maceratie. De wijn was zeer te genieten, we kunnen hem dan ook enkel gelijk geven. Na nog wat uitwisseling van serieuze en minder serieuze info, en voor we hadden geïnformeerd naar de aan de mogelijk aan te kopen wijnen op het domein (wat we sowieso hadden gedaan) haalt Jean Philippe nog een demi La Croix St Jean 2013 boven, pour la route. Dit na een gratis degustatie!
We vertrokken anderhalf uur later zonder verdere aankopen. Althans for the time being. De rondleiding, info en ongedwongen sfeer bracht ons er toe om Jean Philippe de dag erna uit te nodigen voor de lunch, waar hij tot onze verbazing op in gaat.
De dag nadien komen we na enige omzwervingen langs restaurants die volzet zijn bij een pareltje met zowel prachtig uitzicht als voortreffelijke plats, voor een meer dan schappelijke prijs. Een domme mens die de naam niet zou onthouden. Mezelf dus. Zeer boeiende discussies over de (wijn)wereld later, trekken we naar één van zijn andere domeinen die hij aan het renoveren is en waar de Cap St Georges wordt gemaakt. Prijs kwaliteit een topper!
'The time being' was ondertussen afgelopen, de kelder is blij met zijn nieuwe inwoners
We konden hier ook eens proeven van ‘eau de barique’, waarbij deze worden gevuld met water om de al te scherpe aroma’s er uit te halen vooraleer ze met wijn worden gevuld. Voor mij smaakte dit naar een fletse whisky en blijkbaar wordt dit in mindere whiskys effectief gebruikt om een vollere smaak te geven.
Zeer leerrijke en aangename bezoeken!
12/10 bezoek twee : Barde-Haut
Na de topstart bij La Confession, wachtte de moeilijke taak om hier een passend vervolg aan te breien. We kwamen een klein half uur te vroeg aan, maar er was nog niemand te bespeuren. 15 min na de tijd van afspraak nog eens gebeld. Ze waren de tijd wat uit het oog verloren door de drukke tijden mbt het vinifiëren.
Hélène Gracin, eigenares van het domein, naast nog een aantal andere zoals Pousia, Clos l’Eglise, Château d’Arce, ... geeft ons een rondleiding, beginnend bij het gebouw zelf, dat werd opgetrokken op een zo ecologisch mogelijke manier en zo weinig mogelijk invasief in de prachtige omgeving. Het ontwerp met geroest staal slaagt hier in, mooi ontwerp.
De rondleiding verloopt ietwat sec van de chai naar de wijngaarden, waar we wel geapprecieerde info krijgen over de manier van werken en de terroir. Zo weinig mogelijk ingrepen, maar indien nodig worden de nodige, redelijke, middelen aangewend. Gezond verstand lijkt mij.
Nadien vatstalen van verschillende barriques B-H 2016 mogen proeven. Mooie wijn in wording, maar ligt ons iets minder dan het vorige domein.
Na nog heel wat enthousiaste tips te krijgen mbt restaurants in de omgeving, alsook de prijslijst van de verschillende domeinen (we mogen gerust rechtstreeks aankopen, maar veel van hun wijnen liggen niet in Barde-Haut, graag dus een seintje en later op het weekend afhalen), staan we een klein uur later terug aan de buitenkant van de voordeur.
Al bij al best wel een aangenaam bezoek, dat geleidelijk aan los kwam na verdere interesse te tonen en wat meer vragen. Mooi bezoek, zonder kost en met proeven van vatstalen 2016.
Ter info, ook hier kon men ons meedelen dat nog geen volledige hectare van alle domeinen samen is getroffen door de vorst. De oogst is kleiner dan vorig jaar, maar de kwaliteit zou ook hier goed zijn.