wijnliefhebbers

Volledige versie: Weekend Bordeaux - bezoekverslagen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Een korte introductie, 3 vrienden, alledrie jonge dertigers, aan het begin van onze wijncarrière Cool, op wijnreis naar de Bordeaux; hoofdzakelijk Saint-Emilion deze keer. Aangezien ik wat info verzameld heb op het forum hier, lijkt het mij wel zo vriendelijk ook een bijdrage te posten.

Op de planning stonden:
- La Confession
- Barde-Haut
- Chateau Godeau
- La Marzelle
- Pontet Canet

Bij deze de twee eerste bezoeken, de overige volgen later deze week ergens.


12/10: La Confession:

Gestart met een bezoek aan La Confession van Jean Philippe Janoueix. Na wat duiding omtrent onze (wijn)achtergrond en wat uitleg te hebben gegeven omtrent de situering van de wijngaard ten opzichte van de streek volgt een ietwat sec overzicht van de wijnen van de verschillende domeinen van de eigenaar. Dan begon het feest echter. De rondleiding werd gegeven door Jean Philippe zelf. “Of we eens willen proeven van de La Confession 2017 die net zijn alcoholische gisting achter de rug heeft?” Uiteraard! Een warm goedje, nog meer druivensap dan wijn, maar leuk om eens te proeven. Daarna op zijn uitnodiging boven op de over te pompen cuves geklommen om de marc van dichterbij te bekijken. Na ons te vergewissen van het penetrante gas carbonique van de marc, ietwat duizelig terug naar beneden geklommen.

Daarna de chai bezocht, waar we de 2016 La Confession van verschillende barriques mochten proeven, om het verschil te zien tussen de barriques van verschillende tonneliers. Ook nog à la minute een assemblage van de verschillende soorten barriques mogen proeven, om de reeds aanwezige harmonie aan te tonen. Ondanks de jeugdigheid was de wijn al behoorlijk evenwichtig.
2017 zou volgens onze gastheer trouwens ook een zeer mooi jaar worden. Er was weinig sprake van vorstschade op de domeinen bij hen.

Na verdere technische en minder technische uitleg haalde hij een demi Chateau La Croix Saint Georges 2013 boven. Jong te drinken volgens Jean Philippe, aangezien 2013 een moeilijk jaar was, en de volgens hem betere wijnen in dat jaar zijn gemaakt met een lichtere maceratie. De wijn was zeer te genieten, we kunnen hem dan ook enkel gelijk geven. Na nog wat uitwisseling van serieuze en minder serieuze info, en voor we hadden geïnformeerd naar de aan de mogelijk aan te kopen wijnen op het domein (wat we sowieso hadden gedaan) haalt Jean Philippe nog een demi La Croix St Jean 2013 boven, pour la route. Dit na een gratis degustatie!

We vertrokken anderhalf uur later zonder verdere aankopen. Althans for the time being. De rondleiding, info en ongedwongen sfeer bracht ons er toe om Jean Philippe de dag erna uit te nodigen voor de lunch, waar hij tot onze verbazing op in gaat.
De dag nadien komen we na enige omzwervingen langs restaurants die volzet zijn bij een pareltje met zowel prachtig uitzicht als voortreffelijke plats, voor een meer dan schappelijke prijs. Een domme mens die de naam niet zou onthouden. Mezelf dus. Zeer boeiende discussies over de (wijn)wereld later, trekken we naar één van zijn andere domeinen die hij aan het renoveren is en waar de Cap St Georges wordt gemaakt. Prijs kwaliteit een topper!
'The time being' was ondertussen afgelopen, de kelder is blij met zijn nieuwe inwoners Smile

We konden hier ook eens proeven van ‘eau de barique’, waarbij deze worden gevuld met water om de al te scherpe aroma’s er uit te halen vooraleer ze met wijn worden gevuld. Voor mij smaakte dit naar een fletse whisky en blijkbaar wordt dit in mindere whiskys effectief gebruikt om een vollere smaak te geven.

Zeer leerrijke en aangename bezoeken!
12/10 bezoek twee : Barde-Haut

Na de topstart bij La Confession, wachtte de moeilijke taak om hier een passend vervolg aan te breien. We kwamen een klein half uur te vroeg aan, maar er was nog niemand te bespeuren. 15 min na de tijd van afspraak nog eens gebeld. Ze waren de tijd wat uit het oog verloren door de drukke tijden mbt het vinifiëren.

Hélène Gracin, eigenares van het domein, naast nog een aantal andere zoals Pousia, Clos l’Eglise, Château d’Arce, ... geeft ons een rondleiding, beginnend bij het gebouw zelf, dat werd opgetrokken op een zo ecologisch mogelijke manier en zo weinig mogelijk invasief in de prachtige omgeving. Het ontwerp met geroest staal slaagt hier in, mooi ontwerp.

De rondleiding verloopt ietwat sec van de chai naar de wijngaarden, waar we wel geapprecieerde info krijgen over de manier van werken en de terroir. Zo weinig mogelijk ingrepen, maar indien nodig worden de nodige, redelijke, middelen aangewend. Gezond verstand lijkt mij.

Nadien vatstalen van verschillende barriques B-H 2016 mogen proeven. Mooie wijn in wording, maar ligt ons iets minder dan het vorige domein.

Na nog heel wat enthousiaste tips te krijgen mbt restaurants in de omgeving, alsook de prijslijst van de verschillende domeinen (we mogen gerust rechtstreeks aankopen, maar veel van hun wijnen liggen niet in Barde-Haut, graag dus een seintje en later op het weekend afhalen), staan we een klein uur later terug aan de buitenkant van de voordeur.

Al bij al best wel een aangenaam bezoek, dat geleidelijk aan los kwam na verdere interesse te tonen en wat meer vragen. Mooi bezoek, zonder kost en met proeven van vatstalen 2016.

Ter info, ook hier kon men ons meedelen dat nog geen volledige hectare van alle domeinen samen is getroffen door de vorst. De oogst is kleiner dan vorig jaar, maar de kwaliteit zou ook hier goed zijn.
Welkom Jerver! En bedankt voor dit mooi verslag. thumbsup
Welkom en bedankt voor het mooie, leerrijke verslag. Kan net als het reisverslag van Matthijs hier ook nog van pas komen. Benieuwd naar het vervolg!
En alweer een dikke aanwinst voor ons forum!!
Bedankt Jerver, ik heb met veel plezier je eerste verslag gelezen.
En het is toch schitterend hoe die Jean Philippe Janoueix, toch een grote naam in Bordeaux, zo vriendelijk en toegankelijk is, jullie nog een halfje Pomerol meegeeft en dan nog ingaat op jullie verzoek om samen te lunchen.
Toen wij er op bezoek gingen was het niet Janoueix die ons ontving, maar t was ook leuk en lekker
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...u-vin.html
Wink
Proficiat voor je mooi verslag Jerver! Aangename, vlotte schrijfstijl.thumbsup
Heerlijk om met dergelijk eerste bezoek te kunnen starten .... dan is de toon al gezet, niet Big Grin.

La Confession, meermaals gepasseerd de laatste vier jaar, nooit bezocht.
Eigenlijk ook nog nooit gedronken, maar één flesje liggen .... magnum 2006.

Mathijs
(18-10-2017 10:15 AM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Heerlijk om met dergelijk eerste bezoek te kunnen starten .... dan is de toon al gezet, niet Big Grin.

La Confession, meermaals gepasseerd de laatste vier jaar, nooit bezocht.
Eigenlijk ook nog nooit gedronken, maar één flesje liggen .... magnum 2006.

Mathijs

Ik ken La Confession enkel van de beginjaren, toen hij nog op Chambrun gevinifieerd werd (wat eigenlijk niet mag). Toen reeds heel mooie wijn, waar je wel veel geduld moet voor hebben want was veel CF. Intussen zijn het, dacht ik andere wijngaarden en is Chambrun verkocht.
I.v.m. Garcin, iemand enig idee wat er met Branon aan de hand is? Ik heb iets horen rommelen maar weet er eigenlijk weinig over. Verkocht?
Deel twee van het weekendverslag liet iets langer op zich wachten dan gepland, bij deze.

13/10: Château Godeau

Een schitterende ligging, met nagenoeg hetzelfde uitzicht als La Croizille, maar een minder gekende naam, zeker in vergelijking met de overbuur, Château Tertre Roteboeuf. De omliggende namen duiden alvast op potentieel van de locatie.

Gezien het volgepakte schema, had ik om 8.30 reeds afspraak op het domein. De twee andere musketiers waren nog niet bij machte hun bedstede te verlaten. Om te beginnen hebben ze alvast een schitterende zonsopgang gemist over de wijnvelden.

Bij aankomst hartelijk ontvangen door Mélanie, die er sinds een aantal maanden werkzaam is op de bezoeken en het oenotoerisme naar een hoger niveau te tillen en meer bezoeken te kunnen aanvaarden. We begonnen het bezoek aan de wijngaarden zelf, met meer uitleg over het gebruik van de rassen gecombineerd met de ondergrond. Op zich geen nieuwe dingen geleerd, maar altijd leuk om de toepassing van de praktijk te zien op een prachtige heuvelrug, of eerder bassin.

Daarna een blik geworpen op de vinificatieruimte, waar men druk bezig was aangezien de oogst een tweetal weken eerder was binnengehaald. De chai is eerder klein te noemen. Daarna begaven we ons naar een degustatielokaal om drie wijnen te proeven.
- Te beginnen met Les Escapades de Godeau 2015, deze kon mij niet echt bekoren, had wat te weinig inhoud. Dit is de tweede wijn van de Château Godeau.
- Daarna was de Godeau Ducarpe aan de beurt, als ik mij niet vergis een 2014. Deze was voor mij goed te genieten, veel fruit in de mond, reeds drinkbaar. Deze wordt gemaakt op een ander perceel, beneden de heuvel.
- De laatste was de Château Godeau 2011, die van de drie wijnen het meest body en inhoud had, alhoewel deze nog iets te jong was naar mijn aanvoelen en ietwat gesloten. Ik heb mij hiervan de 2015 aangeschaft, kan volgens mij mooi evolueren.

Ik kan mij niet herinneren of hier normaal moest betaald worden voor het bezoek. Bij mij was dit alleszins niet het geval, maar ik ben wel weggereden met meer gewicht in de koffer dan bij aankomst.

Na een klein uur was ik terug op weg om de anderen op te pikken, ik had immers zelf aangegeven dat we om 10u reeds een ander bezoek hadden.



13/10: La marzelle

Qua aantal op volle sterkte aangekomen bij La Marzelle, mooi op tijd, maar nog een tijdje ‘staan draaien’ aan de voordeur aangezien er niemand te bespeuren was. Ondergetekende organisator kreeg het al te verduren van de andere twee expeditieleden. Na een tijdje werden we alsnog welkom geheten, en kregen we een rondleiding met veel technische achtergrond.

Te beginnen met duiding bij de inplanting van de percelen, waarbij nieuwe aanplanten worden geplaatst waar deze optimaal zouden moeten renderen volgens bodemonderzoek. De indeling van de percelen wijzigt dus af en toe.

Van bij de start aan de technische ruimtes werd duidelijk dat men hier veel meer last had van de vorst, veel cuves staan nog open en zullen leeg blijven. Het nadeel aan het wachten met het schrijven van een verslag is dat details al een stuk dieper begraven liggen, maar we brachten zeker een uur door in de verschillende technische ruimtes, met veel ruimte en tijd voor vragen en uitleg. Ondermeer omtrent de selectie van de druiven voor de 1e, 2e en 3e wijn, op basis van onderandere het suikergehalte (geselecteerd in een suikerbad, met automatische selectie aangezien de druiven met minder suiker naar beneden zinken en de overige blijven drijven), en op grootte.

Sinds kort is men bij La Marzelle ook amforen gaan inzetten voor de rijping, naast de klassieke rijping op barrique, om de oorspronkelijke aroma’s van de druiven meer tot hun recht te laten komen. De testen die ze hier de afgelopen jaren mee deden waren positief, en ze zijn van plan deze meer en meer in te zetten.

Aangekomen in de mooie degustatieruimte, aan twee zijden volledig in glas, met uitzicht op de wijngaarden, werden ons twee wijnen ter degustatie aangeboden. De Prieuré de Marzelle 2014 en La Marzelle 2012.
- De eerste wijn is een mooie wijn in zijn categorie, jong te drinken, met mooie, frisse aroma’s.
- La Marzelle 2012 drink ik zeer graag, al is deze nog een tikkeltje te jong. Door hun focus op fruit , is deze echter zeker wel al goed drinkbaar. Mooie wijn.

Na ongeveer anderhalf uur stonden we terug aan onze auto, helaas zonder buit. De prijzen voor vente directe liggen immers een stuk hoger dan wat er in België betaald wordt, dit gaven ze zelf ook aan. De degustatie zelf kostte ons 10 euro per persoon.

Wat mij hier trouwens enigszins verbaasde is dat men bij La Marzelle gemiddeld slechts 1 (één) bezoek per week krijgt.



13/10 Pontet Canet

Aangezien we ons bezoek bij Cantenac Brown hadden gecancelled, ten voordele van een lunch met Jean Philippe Janoueix, hebben we enkel voor Pontet Canet de oversteek gemaakt naar de Medoc, Pauillac.

Bij aankomst blijkt al dat dit een bezoek wordt van een heel andere orde dan de vorige die we mochten meemaken. Zeer groot domein, met mooi afgezette percelen en dito gebouwen. Dit was het eerste bezoek waar we niet privé werden ontvangen, en na even te wachten op de vier andere bezoekers, mochten we allen plaatsnemen in een toeristentreintje.

Na wat uitleg over de gebouwen en de (vorige) eigenaars, komen we bij de wijngaarden, waar een uitgebreide uitleg volgt over de volledig biodynamische aanpak van het domein. Persoonlijk vind ik dat men hier bijna tot het absurde acties gaat ondernemen, maar feit is alleszins dat de zeer uitgestrekte wijngaarden er mooi bij liggen. Na jaren als enige Grand Cru met biodynamische aanpak door het leven te gaan, zou Château Palmer hen binnenkort vervoegen. Dit was althans de info bij Pontet Canet. Op heden zijn de bij Pontet Canet overigens aan het bijbouwen zodanig meer paarden te kunnen houden en de machinale interventie in de wijngaarden te beperken en uiteindelijk uit te schakelen. Aangezien ze echter slechts één paard per jaar kunnen opleiden voor werk in de wijngaard, zal dit wel nog een eindje duren.

Na de wijngaardexcursie zette ons golfkarretje ons af aan de technische ruimte, waar uitvoerig werd aangegeven dat er wordt gewerkt met zo weinig mogelijk impact op de druif en het product. Er worden (beperkt) zelfs bepaalde cuves zo opgesteld zodat er geen enkele elektrische interferentie plaatsvindt, wat wil zeggen dat alles manueel gebeurt (geen pompen, geen sorteerband, geen ontristmachine,…). Daarnaast wordt hier in zeer grote mate gebruikt gemaakt van betonnen amforen, om ook hier zoveel als mogelijk het oorspronkelijke karakter van de druif te bewaren. Men gaat hier nog veel verder in dan bij La Marzelle.

Daarna mogen we nog een bezoek brengen aan de kelder, waar de reserve personelle jammer genoeg achter slot en grendel blijft. Wel een prachtige locatie, met de zogeheten alcoholschimmel die welig tiert. Een mooi stukje ondergrondse wijngeschiedenis.

We prijzen ons gelukkig dat er ook nog een degustatie volgt, hoera. De jaargang is mij ondertussen ontglipt, maar duidelijk de topper die we mochten degusteren van alle domeinen die we bezocht hebben (hoewel de Croix St Georges een sterke tegenspeler was). Prijs kwaliteit is dit evenwel niet de beste koop mijn insziens, de kwaliteit stijgt zeer sterk, maar niet evenredig. Mijn reisgezelschap is echter niet akkoord en besluit het thuisfront te verblijden met de 2008 en 11.

Anders dan onze vorige bezoeken was dit veel meer toegespitst op toerisme, wat we ook begrijpen aangezien ze wellicht ook een veelvoud aan aanvragen binnenkrijgen. De manier van werken is misschien niet 100% mijn persoonlijke stijl, maar ze slagen er toch in om topwijn te bottelen. Mooi bezoek, dat tegen onze verwachtingen in volledig gratis was (ook voor de overige bezoekers die niets aankochten).



Normaal stond er op zaterdag nog een bezoek aan La Croizille op de planning, maar door een misverstand van hun kant is dit er jammer genoeg niet meer van gekomen. Aangezien de andere twee reisgezellen wijnenthousiastelingen zijn, maar net iets minder wijngek, was de zaterdag dan volledig weggelegd voor een bezoek aan Bordeaux en ons zwembad. De indian summer was ons immer goedgezind.



Voor zij die nog op zoek zijn naar een verblijf in de streek van St Emilion, kan ik ons hotel zéér sterk aanbevelen. Een tiental minuutjes rijden van St Emilion, gelegen aan de Dordogne, met een prachtig uitzicht. De 13 kamers zijn zeer verzorgd en mooi gerenoveerd, zeer verzorgd ontbijt, biljartkamer, salon, buitenzwembad en jacuzzi, dit alles voor een zéér schappelijke prijs. De uitbaters doen er alles aan om het zo aangenaam als mogelijk te maken, zonder opdringerig te zijn. En ze drinken graag wijn Wink Absoluut geen gratuite reclame, maar soms verdient een locatie het wel om aangeraden te worden.

(de table d’hôtes hebben we niet uitgeprobeerd, maar Auberge St Jean ligt op wandelafstand en heeft een ster aan betaalbare prijzen)

J
Janoueix een paar keer ontmoet toen Inbev nog wijnen deed.
Was altijd feest en zijn Confession 2002 is me altijd bijgebleven (bestaat nog een sterk blind tasting verhaal over dacht ik ? :-)) en heb nog 1 magnum 02.
Croix saint Georges is één van mijn best gedronken Pomerol als ik naar de prijs kijk. Als je ergens de 2000 nog kan vinden .... kopen gewoon!

Leuk bwodoo verhaal
Jerver (?),

Ik hou er enorm van ... dergelijke reisverslagen .... doet me nu al opnieuw hunkeren naar de regio.
Ik zou er werkelijk ieder jaar heen kunnen ... gewoon genieten ... al doet verandering van spijs ook eten.

In 2014 kon ik ook La Marzelle bezoeken - tamelijk klein qua infrastructuur.
Qua toerisme stond het toen ook al op een laag pitje ... toen was het gratis, nu 10 Euro ?
Blijkbaar ook flink wat Belgen die het domein komen bezoeken ... niet verwonderlijk.
Ik herinner me dat ze destijds ook net een nieuwe sorteermachine hadden gekocht.
En als mijn geheugen echt goed werkt, mochten we ook onze te proeven jaargang zelf kiezen ( 2009 of 2010 ).
Trouwens prachtige tasting room .... originele Karel Appel aan de muur ... geweldig uitzicht op de wijngaarden ... daar kan je wel oud worden.
En zeker ook een wijn die me zelf zeer kan bekoren .... nog schappelijk qua prijs en mooi in de goede jaren.

Wel jammer dat La Croizille niet is doorgegaan .... ik vond vorig jaar ons bezoek met Hélène zeer aangenaam.
De vrouw des huizes die netjes haar tijd nam om ons te ontvangen en begeleiden, zelfs na 17h00.
Naast Pavie-Macquin, hebben ze vermoedelijk ook één van de mooiste panorama op de wijngaarden.
En qua wijnen goed op weg naar Classé status, getuige alvast hun 2005 en 2009 ... en mijn kelder Big Grin.

Tja .... Bordeaux ... altijd goed ontvangen worden .... altijd genieten .... die Fransen hebben het daar zo slecht nog niet gezien Tongue.

Mathijs
Bedankt voor de reacties.
Ik probeer er nog wat foto's bij te plaatsen, maar de focus lag tijdens het weekend niet echt op beeldmateriaal.

Matthijs, inderdaad, ik zou met veel plezier nu al kunnen teruggaan.
De dag dat we La Croizille zouden bezoeken was het zeer mistig, en het uitzicht had ik al een stuk gehad bij Godeau. Nu, nog altijd reden genoeg om bij een volgend reisje een nieuw bezoek vast te leggen Smile

Wvd, voor zover ik kon zien, heeft La Confession niets meer te maken met Chambrun.

Daarnaast wou ik ons hotel aanraden, maar zonder te vermelden welk etablissement dit betreft, wordt het wat moeilijk natuurlijk, bij deze: Chateau Courtebotte.

Groeten
J
(26-10-2017 09:18 AM)Jerver schreef: [ -> ]Bedankt voor de reacties.
Ik probeer er nog wat foto's bij te plaatsen, maar de focus lag tijdens het weekend niet echt op beeldmateriaal.

Matthijs, inderdaad, ik zou met veel plezier nu al kunnen teruggaan.
De dag dat we La Croizille zouden bezoeken was het zeer mistig, en het uitzicht had ik al een stuk gehad bij Godeau. Nu, nog altijd reden genoeg om bij een volgend reisje een nieuw bezoek vast te leggen Smile

Wvd, voor zover ik kon zien, heeft La Confession niets meer te maken met Chambrun.

Daarnaast wou ik ons hotel aanraden, maar zonder te vermelden welk etablissement dit betreft, wordt het wat moeilijk natuurlijk, bij deze: Chateau Courtebotte.

Groeten
J

Merci Jerver! het is altijd een plezier om een reisverslag te lezen. En maak je geen zorgen, tips over goede adresjes om te verblijven of om te eten zijn hier zeker welkom! cheers
Inderdaad, zeer aangenaam leesvoer, bedankt!
La Marzelle, eigendom van Sioen, lijkt me toch geen aanrader om te bezoeken. De gasten (landgenoten dan nog) laten wachten, slechts twee wijnen laten proeven en dan nog tien euro vragen... je moet maar durven.
(26-10-2017 10:52 AM)vinejo schreef: [ -> ]La Marzelle, eigendom van Sioen,
Ik dacht 1 seconde dat het over deze ging Rolleyes:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Sioen
Leuk reisverslag inderdaad.
En vooral als je er zelf al enkele malen geweest bent, kan je je het ook zelf allemaal voor de geest halen Smile

Kreeg ook wel zin om terug te gaan. *zucht* Smile

Hebben jullie ook dingen in Bordeaux-stad bezocht?
L'intendant bezocht (fameuze wijnwinkel met die draaitrap)?
(26-10-2017 09:18 AM)Jerver schreef: [ -> ]Wvd, voor zover ik kon zien, heeft La Confession niets meer te maken met Chambrun.

Klopt, jaren geleden verkocht, ik dacht om nieuwe aankopen in Saint-Emilion te financieren. Die maken nu deel uit van La Confession.

@Venne: 2002 La Confession vond ik ook heel mooi, net als Croix st. georges 2000
Ter info: Confession 2007, 2008 en 2010 alsook Croix St. Georges 2011 en 2012 zijn nog te verkrijgen bij Van Eccelpoel. (Of indien gewenst op bestelling via ons, zelfde prijs)
Koppelingen