wijnliefhebbers

Volledige versie: Indonesische rijsttafel
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Beste allen,

Een vraagje: welke wijnen zouden jullie aanraden bij een Indonesische rijsttafel? Denk aan rendang (rundvlees, kokos, beetje pikant), kroepoek, nasi goreng, ingelegde groenten (zoetzuur), zure komkommer, pindasaus, enzovoort?

De sommelier voor één avond dankt u!
(14-12-2017 10:08 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Beste allen,

Een vraagje: welke wijnen zouden jullie aanraden bij een Indonesische rijsttafel? Denk aan rendang (rundvlees, kokos, beetje pikant), kroepoek, nasi goreng, ingelegde groenten (zoetzuur), zure komkommer, pindasaus, enzovoort?

De sommelier voor één avond dankt u!

Een gewürztraminer.

Wanneer krijg je anders de kans een dergelijke wijn boven te halen? Wink
(14-12-2017 10:11 AM)Corto schreef: [ -> ]
(14-12-2017 10:08 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Beste allen,

Een vraagje: welke wijnen zouden jullie aanraden bij een Indonesische rijsttafel? Denk aan rendang (rundvlees, kokos, beetje pikant), kroepoek, nasi goreng, ingelegde groenten (zoetzuur), zure komkommer, pindasaus, enzovoort?

De sommelier voor één avond dankt u!

Een gewürztraminer.

Wanneer krijg je anders de kans een dergelijke wijn boven te halen? Wink

Inderdaad! Mag ook een rijke riesling zijn...
Was inderdaad ook aan (feinherb) riesling aan het denken.
Bedankt voor de tips!
Een feinherb riesling, is dat hetzelfde als een halbtrocken? En bedoelde jij hetzelfde met een 'rijke' riesling, Jo?

Ik ga wellicht zowel gewürztraminer als riesling kopen, ter vergelijking.
We eten thuis heel vaak Indisch, Thaïs, etc. dus heb al veel
combinaties geprobeerd


Inderdaad, Riesling, Gewürz, etc. zijn de usual suspects.

Een (niet te strakke) Rosé kan ook werken.

In rood heb ik nog niet veel gevonden dat echt werkt.
Als je het wil proberen zou ik daar ook gaan voor heel
fruitige wijnen (Bojo was bij mij de beste combo tot nu toe).

En als het niet per sé wijn moet zijn werken de meeste
blonde bieren ook wel goed, vind ik.
En als het rode mag/moet zijn, wat dan?

Ah, iets met niet al teveel tannine, bvb. middle-aged Châteauneuf of CdR van vooral Grenache, een fruitige Pinot Noir (bvb. Frecciarossa's Carillo), een jonge Chianti, een Barbera zonder houtlagering of ga voor iets wat alles overleeft (bvb. Memini).
Bij de vis fino of manzanilla sherry bv La Guita, belegen champagne, chardonnay uit de jura
Bij het vlees (droge = niet aangezoete) palo cordato, oloroso of amontillado
bv van Lusteau
(14-12-2017 12:02 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]En bedoelde jij hetzelfde met een 'rijke' riesling, Jo?

Hij hoeft inderdaad niet te droog te zijn maar als ie genoeg rijp fruit heeft is feinherb geen vereiste (hoewel fh zeer geschikt zou zijn wellicht)
Nu ik dit schrijf denk ik trouwens ook aan een Vouvray, ook daar maakt men geregeld wijnen die wat restsuiker bevatten maar hoog genoeg in zuren zijn om dit te camoufleren.
(14-12-2017 12:55 PM)shiraz schreef: [ -> ]Bij de vis fino of manzanilla sherry bv La Guita, belegen champagne, chardonnay uit de jura
Bij het vlees (droge = niet aangezoete) palo cordato, oloroso of amontillado
bv van Lusteau

Heel juist!! Sherry is wellicht de laatste nog betaalbare "klassieke" wijn en past wel bij meer dan enkel aperitief of nootjes.
Ik las (bij Jancis?) ooit een verslagje van chef's die allerlei combineerden met sherry. Een zeer gewaardeerde combinatie bleek o.a. een kruidige, wat pikante lamsbout met een Oloroso Solera 1842 van Valdespino en die is zelfs lichtzoet. Ook bij bvb. een pepersteak kan je heel goed "bruine" sherry's serveren. En "witte" sherry heeft nu meestal niet meer alcohol dan vele andere wijnen (15 à 16°) en kunnen perfect in het glas bij de sterkere smaken uit de zee als sardines, mosselen, you name it.
Allen bedankt voor de reacties.

Uiteindelijk twee flessen aangeschaft voor morgen:
Ten eerste een Gewurztraminer Dambach-la-Ville 2015 (bio).
Ten tweede een Orschwihr Riesling 2015 van Domaine Zusslin (biodynamisch). Ik bezocht drie wijnhandelaars in Brussel en geen enkele had een halfdroge of Feinherb Riesling, maar deze heb ik ter plaatse even geproefd en heeft toch een zoete hint, beetje honing ook.
Als iemand liever rood drinkt, haal ik nog een beaujolais Nicolas Dubost cuvée argilières 2014 (bio) boven.

Aan de gasten om te beoordelen welke wijn het beste bij het eten past... Benieuwd!

Een volgende keer probeer ik de andere rode wijnen en de sherry uit.
(16-12-2017 05:27 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Allen bedankt voor de reacties.

Uiteindelijk twee flessen aangeschaft voor morgen:
Ten eerste een Gewurztraminer Dambach-la-Ville 2015 (bio).
Ten tweede een Orschwihr Riesling 2015 van Domaine Zusslin (biodynamisch). Ik bezocht drie wijnhandelaars in Brussel en geen enkele had een halfdroge of Feinherb Riesling, maar deze heb ik ter plaatse even geproefd en heeft toch een zoete hint, beetje honing ook.
Als iemand liever rood drinkt, haal ik nog een beaujolais Nicolas Dubost cuvée argilières 2014 (bio) boven.

Aan de gasten om te beoordelen welke wijn het beste bij het eten past... Benieuwd!

Een volgende keer probeer ik de andere rode wijnen en de sherry uit.

Die biod rieslings zijn altijd wel wat fruitiger (en komen zoeter over) dan gewone. Ik denk hierbij bvb aan Bott-Geyl.
Dus goede keuze volgens mij.
Ben benieuwd hoe het zal verlopen, geniet er van!
Leuk avondje achter de rug met lekker eten en dito wijnen.

Op punten haalde de riesling het met forfaitcijfers van de gewurztraminer, al geven de cijfers hier - in tegenstelling tot de voetbaltopper van gisteren - een ietwat vertekend beeld.

De Orschwihr Riesling was er gewoon boenk op. De aanwezige honinggeur en zoete toets (overigens perfect in balans met de zuurtjes, prachtige wijn is dit) kon prima op tegen het eten, zowel tegen de pittige rendang en boontjes, de zoete komkommer met peper, de bananen in satésaus. Alle gasten waren het erover eens dat dit een perfecte combinatie was.
Ik bedacht me nog dat als ik deze wijn blind had moeten proeven, ik wellicht net als Olivier bij de Aulerde 2009 GC bij een heel goede chenin uit de Loire zou zijn uitgekomen - hier ook niets van de petroleumgeur terug te vinden. Ik doe mijn best om er nog een kritische bedenking aan toe te voegen maar ik vind er momenteel geen, tenzij dat de fles helaas helemaal opgedronken is.

De gewurztraminer was ook een prima wijn. Bevatte een klein beetje restsuiker en was daardoor toch een tikkeltje zoeter dan de riesling - ik had wellicht beter een gewurztraminer zonder restsuiker gekocht. Hadden we de riesling niet gedronken, dan was dit wellicht ook een goede combinatie met de rijsttafel geweest. Nu heb ik hem bewaard voor bij het dessert en daar ging hij eigenlijk goed bij.

Ter besluit moet ik Jo gelijk geven: de biodynamische riesling is inderdaad van nature uit al wat fruitiger dan een doorsnee riesling en paste daardoor perfect bij het gerecht. Het concept van twee verschillende wijnen uitzoeken en proeven bij het eten is goed bevallen en krijgt zeker een vervolg. Bedankt voor de tips!
Citaat: Ik doe mijn best om er nog een kritische bedenking aan toe te voegen maar ik vind er momenteel geen, tenzij dat de fles helaas helemaal opgedronken is.

dat zegt alles Smile
Veel dank voor de feedback, zeer interessant!
Koppelingen