16-12-2017, 04:23 PM
Eventjes kijken of we nog wel wit van rood konden onderscheiden in het epicentrum van de wijn.
Wintricher Ohligsberg "GW" 2015, Mosel, Gunther Steinmetz
zeer fijn en puur neusje, kan zijn ware identiteit niet verbergen. Riesling it is! Mineraliteit, rijp steenfruit, een vegetale toets of is het kruidigheid? Ook iets dat mij persoonlijk aan rijstpap doet denken. In de mond dezelfde frivoliteit, fijne zuurtjes, agrume, en het bijhorende agrumebittertje in de afdronk. Lekker spul!
Aulerde 2009 GG, Rheinhessen, Wittmann
iets in dezelfde aard, zei Jo. We hadden het moeten weten natuurlijk. Maar toch zaten we niet op een rieslingspoor. En nochtans ook hier een neus met wat mineraliteit, maar meer rijp fruit, en een honingtoetsje. In de mond heel vol, zalvend, en toch mooi fris gehouden. Een wijn die beter en beter werd met openstaan. Ik ging mijn geld op chenin gezet hebben, vouvray bvb. Maar nee, ook hier weer een zeer mooie riesling! Interessant op te merken trouwens dat ondanks het warme jaar en de evolutie er niet het minste zweempje petrol te bemerken viel.
Les murgers des dents de chien 2010, Saint Aubin, Domaine Françoise et Denis Clair
een bourgondische neus die uit het glas stuift, maar wel een rijpe bourgondiër, met een carameltoets, waardoor we in de Côte Chalonnaise zaten of de Maconnais. Was echter een Saint-Aubin. Goede wijn, maar was niet helemaal wat je kon verwachten van een premier cru. Te vroeg open gedaan? of te laat? Of gewoon stijl van de wijnbouwer? Benieuwd wat deze wijn zal vertellen op dag 2.
Morgon 2016, Anthony Thévenet
verleidelijke neus, pepertje, aardbei, een mineraal toetsje. Vrij snel herkend als Beaujolais. Ook in de mond zeer verleidelijk en toegankelijk, sap, sap, sap, mooie zuurtjes. Dit is echt zo'n wijn die zalig weg drinkt, en je toch niet zomaar een vin de soif kunt noemen, want dit staat toch redelijk ver boven een gewone beaujolais. Dit is de instapcuvée van Anthony Thévenet. Zijn Vieilles Vignes en de Cotes du Py zijn een stuk serieuzer, gebalder en laat ik nog lang liggen... (correctie : probeer ik lang te laten liggen).
Nuits St Georges "Les Vallerots" 2012, Domaine de la Poulette
vrij ingetogen en koele neus, mineraliteit. In de mond vrij strak, koel, en nog heel stevige tannines. Bevestigt helemaal het beeld van Nuits als één van de meest gestructureerde, krachtige bourgognes. Is een intrigerende wijn, je voelt duidelijk de kwaliteit, maar tegelijk merk je dat dit nog zeer jong is. Hoe gaat dit evolueren? was een beetje de vraag, want het fruit zit duidelijk op de achtergrond. Was er nog wat voor dag 2? Benieuwd.
Malterdinger Pinot Noir 2013, Baden, Huber
twee pinots op een rij, maar het contrast kon eigenlijk niet groter zijn. Zo koel en streng als de Nuits was, zo aromatisch en verleidelijk was deze Duitser. Een neus waarvan we even stil werden. Leder, rood fruit, zeer intens en fijn. Zeker geen jammy-achtige neus zoals je bij sommige spätburgunders hebt, en toch vrij snel herkend als Duits, want toch iets rijper. En deze intensiteit in de neus heb je toch niet zo vaak in Bourgogne. In de mond hetzelfde beeld, heel veel sap, mondvullend, fijne zuurtjes. Vrij indrukwekkende wijn, alhoewel terecht de vraag gesteld werd of dit niet te vermoeiend is qua stijl. Volgens mij de perfecte begeleider van een stoofpotje van hert.
Le Rêveur 2014, Anjou Villages, Le Fief noir
violetjes werd direct geopperd, waardoor richting syrah gedacht werd. Het waren echter cabernet franc-violetjes, zonder snoeperig over te komen. Mooi rijp fruit, en toch een vrij koel aandoende wijn, met redelijk wat zuren en nog stevige, maar rijpe tannines. Een blend van 50/50 cabernet sauvignon en cabernet franc. Ik ben niet de grootste fan van loire cabernet franc, maar van deze wijn kan ik toch genieten, want geen opvallende paprikatoetsen, ook geen snoeperige eenvoudige CF. Niet de gemakkelijkste wijn, maar wel een mooie. Had nog een paar jaar mogen blijven liggen, maar ik wou deze toch eens proberen. Would buy again. Dit domein bestaat trouwens nog maar sinds 2014. Eén om in de gaten te houden, volgens mij.
En zo is een heel gezellige avond gepasseerd met mooie, boeiende wijnen.
Wintricher Ohligsberg "GW" 2015, Mosel, Gunther Steinmetz
zeer fijn en puur neusje, kan zijn ware identiteit niet verbergen. Riesling it is! Mineraliteit, rijp steenfruit, een vegetale toets of is het kruidigheid? Ook iets dat mij persoonlijk aan rijstpap doet denken. In de mond dezelfde frivoliteit, fijne zuurtjes, agrume, en het bijhorende agrumebittertje in de afdronk. Lekker spul!
Aulerde 2009 GG, Rheinhessen, Wittmann
iets in dezelfde aard, zei Jo. We hadden het moeten weten natuurlijk. Maar toch zaten we niet op een rieslingspoor. En nochtans ook hier een neus met wat mineraliteit, maar meer rijp fruit, en een honingtoetsje. In de mond heel vol, zalvend, en toch mooi fris gehouden. Een wijn die beter en beter werd met openstaan. Ik ging mijn geld op chenin gezet hebben, vouvray bvb. Maar nee, ook hier weer een zeer mooie riesling! Interessant op te merken trouwens dat ondanks het warme jaar en de evolutie er niet het minste zweempje petrol te bemerken viel.
Les murgers des dents de chien 2010, Saint Aubin, Domaine Françoise et Denis Clair
een bourgondische neus die uit het glas stuift, maar wel een rijpe bourgondiër, met een carameltoets, waardoor we in de Côte Chalonnaise zaten of de Maconnais. Was echter een Saint-Aubin. Goede wijn, maar was niet helemaal wat je kon verwachten van een premier cru. Te vroeg open gedaan? of te laat? Of gewoon stijl van de wijnbouwer? Benieuwd wat deze wijn zal vertellen op dag 2.
Morgon 2016, Anthony Thévenet
verleidelijke neus, pepertje, aardbei, een mineraal toetsje. Vrij snel herkend als Beaujolais. Ook in de mond zeer verleidelijk en toegankelijk, sap, sap, sap, mooie zuurtjes. Dit is echt zo'n wijn die zalig weg drinkt, en je toch niet zomaar een vin de soif kunt noemen, want dit staat toch redelijk ver boven een gewone beaujolais. Dit is de instapcuvée van Anthony Thévenet. Zijn Vieilles Vignes en de Cotes du Py zijn een stuk serieuzer, gebalder en laat ik nog lang liggen... (correctie : probeer ik lang te laten liggen).
Nuits St Georges "Les Vallerots" 2012, Domaine de la Poulette
vrij ingetogen en koele neus, mineraliteit. In de mond vrij strak, koel, en nog heel stevige tannines. Bevestigt helemaal het beeld van Nuits als één van de meest gestructureerde, krachtige bourgognes. Is een intrigerende wijn, je voelt duidelijk de kwaliteit, maar tegelijk merk je dat dit nog zeer jong is. Hoe gaat dit evolueren? was een beetje de vraag, want het fruit zit duidelijk op de achtergrond. Was er nog wat voor dag 2? Benieuwd.
Malterdinger Pinot Noir 2013, Baden, Huber
twee pinots op een rij, maar het contrast kon eigenlijk niet groter zijn. Zo koel en streng als de Nuits was, zo aromatisch en verleidelijk was deze Duitser. Een neus waarvan we even stil werden. Leder, rood fruit, zeer intens en fijn. Zeker geen jammy-achtige neus zoals je bij sommige spätburgunders hebt, en toch vrij snel herkend als Duits, want toch iets rijper. En deze intensiteit in de neus heb je toch niet zo vaak in Bourgogne. In de mond hetzelfde beeld, heel veel sap, mondvullend, fijne zuurtjes. Vrij indrukwekkende wijn, alhoewel terecht de vraag gesteld werd of dit niet te vermoeiend is qua stijl. Volgens mij de perfecte begeleider van een stoofpotje van hert.
Le Rêveur 2014, Anjou Villages, Le Fief noir
violetjes werd direct geopperd, waardoor richting syrah gedacht werd. Het waren echter cabernet franc-violetjes, zonder snoeperig over te komen. Mooi rijp fruit, en toch een vrij koel aandoende wijn, met redelijk wat zuren en nog stevige, maar rijpe tannines. Een blend van 50/50 cabernet sauvignon en cabernet franc. Ik ben niet de grootste fan van loire cabernet franc, maar van deze wijn kan ik toch genieten, want geen opvallende paprikatoetsen, ook geen snoeperige eenvoudige CF. Niet de gemakkelijkste wijn, maar wel een mooie. Had nog een paar jaar mogen blijven liggen, maar ik wou deze toch eens proberen. Would buy again. Dit domein bestaat trouwens nog maar sinds 2014. Eén om in de gaten te houden, volgens mij.
En zo is een heel gezellige avond gepasseerd met mooie, boeiende wijnen.