02-01-2018, 03:06 PM
Dit is een domein dat de laatste tijd eerder toevallig terug op mijn radar is verschenen.
Louis Chèze begon eind de jaren '70 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, maar bouwde zijn domein stelselmatig uit tot 30ha, enkel in Noordelijke rhone appelaties, met het zwaartepunt nog steeds op Saint-Joseph. Daarnaast is hij ook actief in Seyssuel, waar hij samenwerkt met Marthouret en Treynard.
In oktober proefde ik de Saint-Joseph Ro-Rée 2013, een assemblage van 60% Marsanne en 40% Rousanne op restaurant in Reims. Goudgeel, redelijke viscositeit, aromas van gele rijpe perziken, amandeltjes gedoopt in honing en een klein herbaal toetsje. Vrij rijk in de mond maar heel zacht, genuanceerd en niet te intens. Een heel mooie, complete wijn, die nu perfect op dronk was.
Toevallig een paar weken later bij vrienden de Ro-Rée 2015 in rood op tafel. 100% Syrah uiteraard met karakteristieke florale tonen die domineerden, met rood fruit en besjes eerder in de achtergrond. Vrij recht in de mond, een beetje warmte, alcohol misschien iets te present maar over het algemeen wel nog voldoende vlot. Geen enorm potentieel, maar wel een mooi typevoorbeeld voor de appelatie.
En dan uit verveling bij het wisselen van de winterbanden in de chai & Bar verzeild en natuurlijk met een kleine selectie terug buiten gekomen. Bij de kassa viel mijn oog op een promodoos met daarin de Syrahvissante, de IGP-wijn van Chèze. Gemaakt van jonge stokken, deels opgevoed ni inox en in oude eik. zeer duidelijk op fruit, braambessen, aardbeien en toch ook een peperige toets. In de mond toont hij niet dezelfde diepte als de Saint-Joseph, maar dit wil niet zeggen dat er geen structuur in zit. tannins zorgen voor een mooie rechtheid. Wel een pop 'n' pour wijn, op dag twee kwam hij veel vlakker over.
Louis Chèze begon eind de jaren '70 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, maar bouwde zijn domein stelselmatig uit tot 30ha, enkel in Noordelijke rhone appelaties, met het zwaartepunt nog steeds op Saint-Joseph. Daarnaast is hij ook actief in Seyssuel, waar hij samenwerkt met Marthouret en Treynard.
In oktober proefde ik de Saint-Joseph Ro-Rée 2013, een assemblage van 60% Marsanne en 40% Rousanne op restaurant in Reims. Goudgeel, redelijke viscositeit, aromas van gele rijpe perziken, amandeltjes gedoopt in honing en een klein herbaal toetsje. Vrij rijk in de mond maar heel zacht, genuanceerd en niet te intens. Een heel mooie, complete wijn, die nu perfect op dronk was.
Toevallig een paar weken later bij vrienden de Ro-Rée 2015 in rood op tafel. 100% Syrah uiteraard met karakteristieke florale tonen die domineerden, met rood fruit en besjes eerder in de achtergrond. Vrij recht in de mond, een beetje warmte, alcohol misschien iets te present maar over het algemeen wel nog voldoende vlot. Geen enorm potentieel, maar wel een mooi typevoorbeeld voor de appelatie.
En dan uit verveling bij het wisselen van de winterbanden in de chai & Bar verzeild en natuurlijk met een kleine selectie terug buiten gekomen. Bij de kassa viel mijn oog op een promodoos met daarin de Syrahvissante, de IGP-wijn van Chèze. Gemaakt van jonge stokken, deels opgevoed ni inox en in oude eik. zeer duidelijk op fruit, braambessen, aardbeien en toch ook een peperige toets. In de mond toont hij niet dezelfde diepte als de Saint-Joseph, maar dit wil niet zeggen dat er geen structuur in zit. tannins zorgen voor een mooie rechtheid. Wel een pop 'n' pour wijn, op dag twee kwam hij veel vlakker over.