wijnliefhebbers

Volledige versie: Gorts wijnkwartier
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Goed nieuws voor de Ilja Gortfanclub op dit forum: de komende vijftien vrijdagavonden verblijdt hij de mensheid met 'Gorts wijnkwartier' op NPO2.

De vijftien afleveringen van vijftien minuten moeten samen een basiscursus wijn opleveren. Klinkt als doodsaaie televisie, maar dat is dan zonder Gort gerekend.

Van op zijn eigen chateau met wijngaard van 35 ha in Bordeaux zorgt Ilja voor de meest eigenzinnige wijncursus ooit. Wie weinig tot niets van wijn weet, zal zeker iets opsteken. Voor de meer ervaren wijnliefhebbers zitten er voldoende dubbele bodems in het programma.

Voor nuance is er natuurlijk geen plaats. Zo zegt Gort bijvoorbeeld dat je beter Crémant de Bourgogne kunt kopen dan Champagne omdat het beter is voor de portefeuille. Een stelling die te verdedigen valt, maar tot een gedetailleerde onderbouwing komt het niet. Daarvoor is het programma veel te kort.

In de leukste stukken fileert Gort het wijnsnobisme. Misschien moet je het programma vooral bekijken als een soort persiflage op een standaard wijncursus.

Ofwel vind je dit heel erg goed, ofwel vind je er geen bal aan. Ik heb in ieder geval een paar keer moeten lachen.

Herbekijken kan hier: https://www.npo.nl/gorts-wijnkwartier/16...AT_2091435
(16-02-2018 09:23 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Goed nieuws voor de Ilja Gortfanclub op dit forum: de komende vijftien vrijdagavonden verblijdt hij de mensheid met 'Gorts wijnkwartier' op NPO2.

De vijftien afleveringen van vijftien minuten moeten samen een basiscursus wijn opleveren. Klinkt als doodsaaie televisie, maar dat is dan zonder Gort gerekend.

Van op zijn eigen chateau met wijngaard van 35 ha in Bordeaux zorgt Ilja voor de meest eigenzinnige wijncursus ooit. Wie weinig tot niets van wijn weet, zal zeker iets opsteken. Voor de meer ervaren wijnliefhebbers zitten er voldoende dubbele bodems in het programma.

Voor nuance is er natuurlijk geen plaats. Zo zegt Gort bijvoorbeeld dat je beter Crémant de Bourgogne kunt kopen dan Champagne omdat het beter is voor de portefeuille. Een stelling die te verdedigen valt, maar tot een gedetailleerde onderbouwing komt het niet. Daarvoor is het programma veel te kort.

In de leukste stukken fileert Gort het wijnsnobisme. Misschien moet je het programma vooral bekijken als een soort persiflage op een standaard wijncursus.

Ofwel vind je dit heel erg goed, ofwel vind je er geen bal aan. Ik heb in ieder geval een paar keer moeten lachen.

Herbekijken kan hier: https://www.npo.nl/gorts-wijnkwartier/16...AT_2091435

thank you voor de tip!!
(16-02-2018 10:15 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-02-2018 09:23 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Goed nieuws voor de Ilja Gortfanclub op dit forum: de komende vijftien vrijdagavonden verblijdt hij de mensheid met 'Gorts wijnkwartier' op NPO2.

De vijftien afleveringen van vijftien minuten moeten samen een basiscursus wijn opleveren. Klinkt als doodsaaie televisie, maar dat is dan zonder Gort gerekend.

Van op zijn eigen chateau met wijngaard van 35 ha in Bordeaux zorgt Ilja voor de meest eigenzinnige wijncursus ooit. Wie weinig tot niets van wijn weet, zal zeker iets opsteken. Voor de meer ervaren wijnliefhebbers zitten er voldoende dubbele bodems in het programma.

Voor nuance is er natuurlijk geen plaats. Zo zegt Gort bijvoorbeeld dat je beter Crémant de Bourgogne kunt kopen dan Champagne omdat het beter is voor de portefeuille. Een stelling die te verdedigen valt, maar tot een gedetailleerde onderbouwing komt het niet. Daarvoor is het programma veel te kort.

In de leukste stukken fileert Gort het wijnsnobisme. Misschien moet je het programma vooral bekijken als een soort persiflage op een standaard wijncursus.

Ofwel vind je dit heel erg goed, ofwel vind je er geen bal aan. Ik heb in ieder geval een paar keer moeten lachen.

Herbekijken kan hier: https://www.npo.nl/gorts-wijnkwartier/16...AT_2091435

thank you voor de tip!!

Kreeg als boodschap:"Deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie"
Ofwel ben ik nog altijd "niemand" die in "no man's land" woont. Rolleyes
(16-02-2018 11:00 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(16-02-2018 10:15 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(16-02-2018 09:23 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Goed nieuws voor de Ilja Gortfanclub op dit forum: de komende vijftien vrijdagavonden verblijdt hij de mensheid met 'Gorts wijnkwartier' op NPO2.

De vijftien afleveringen van vijftien minuten moeten samen een basiscursus wijn opleveren. Klinkt als doodsaaie televisie, maar dat is dan zonder Gort gerekend.

Van op zijn eigen chateau met wijngaard van 35 ha in Bordeaux zorgt Ilja voor de meest eigenzinnige wijncursus ooit. Wie weinig tot niets van wijn weet, zal zeker iets opsteken. Voor de meer ervaren wijnliefhebbers zitten er voldoende dubbele bodems in het programma.

Voor nuance is er natuurlijk geen plaats. Zo zegt Gort bijvoorbeeld dat je beter Crémant de Bourgogne kunt kopen dan Champagne omdat het beter is voor de portefeuille. Een stelling die te verdedigen valt, maar tot een gedetailleerde onderbouwing komt het niet. Daarvoor is het programma veel te kort.

In de leukste stukken fileert Gort het wijnsnobisme. Misschien moet je het programma vooral bekijken als een soort persiflage op een standaard wijncursus.

Ofwel vind je dit heel erg goed, ofwel vind je er geen bal aan. Ik heb in ieder geval een paar keer moeten lachen.

Herbekijken kan hier: https://www.npo.nl/gorts-wijnkwartier/16...AT_2091435

thank you voor de tip!!

Kreeg als boodschap:"Deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie"
Ofwel ben ik nog altijd "niemand" die in "no man's land" woont. Rolleyes

Hier hetzelfde! Wink
Dju, klopt, niet bekijkbaar in Belgie precies..Angry
Zalige aflevering.
Ik heb toch weer een paar keer strike gelegen met onze Nederlandse moustache Smile

Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Enigste waar ik niet echt akkoord mee was, was zijn stelling dat je drinkt wat je wil bij je eten en je de ober maar met je handtas een mep moet geven als hij je tegen spreekt.
Dat was toen die mevrouw schreef dat ze rode wijn bij vis (was het zeetong?) bestelde, en dat de ober zei dat dat geen goede combinatie was.
Die ober heeft voor mij 100% gelijk en zou in principe een andere wijn moeten voorstellen.

Voor de rest weer zalige feel good tv Smile
(17-02-2018 10:56 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Zalige aflevering.
Ik heb toch weer een paar keer strike gelegen met onze Nederlandse moustache Smile

Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Enigste waar ik niet echt akkoord mee was, was zijn stelling dat je drinkt wat je wil bij je eten en je de ober maar met je handtas een mep moet geven als hij je tegen spreekt.
Dat was toen die mevrouw schreef dat ze rode wijn bij vis (was het zeetong?) bestelde, en dat de ober zei dat dat geen goede combinatie was.
Die ober heeft voor mij 100% gelijk en zou in principe een andere wijn moeten voorstellen.

Voor de rest weer zalige feel good tv Smile

Wij drinken meestal (lichte) rode wijn bij vis, je moet wel wat uitkijken met tannine.
(17-02-2018 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]
(17-02-2018 10:56 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Zalige aflevering.
Ik heb toch weer een paar keer strike gelegen met onze Nederlandse moustache Smile

Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Enigste waar ik niet echt akkoord mee was, was zijn stelling dat je drinkt wat je wil bij je eten en je de ober maar met je handtas een mep moet geven als hij je tegen spreekt.
Dat was toen die mevrouw schreef dat ze rode wijn bij vis (was het zeetong?) bestelde, en dat de ober zei dat dat geen goede combinatie was.
Die ober heeft voor mij 100% gelijk en zou in principe een andere wijn moeten voorstellen.

Voor de rest weer zalige feel good tv Smile

Wij drinken meestal (lichte) rode wijn bij vis, je moet wel wat uitkijken met tannine.

Of gekoelde Pinot Noir, perfecte match bij visgerechten.

Grtz
(17-02-2018 10:56 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Licht qua informatieve inhoud, groots qua het ludieke gehalte.
De krimpzak ... en dan even voelen aan de ballen ..... zalig Big Grin.

Geweldig, gezien ik & MrCoone september laatstleden daar op locatie waren.
( ja, dus niet de krimpzak locatie, maar op zijn Chateau ... even duidelijk zijn Big Grin ).
Altijd leuk beelden te zien en opnieuw die mooie herinneringen te herontdekken.

Mathijs
(17-02-2018 01:36 PM)fleer schreef: [ -> ]
(17-02-2018 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]
(17-02-2018 10:56 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Zalige aflevering.
Ik heb toch weer een paar keer strike gelegen met onze Nederlandse moustache Smile

Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Enigste waar ik niet echt akkoord mee was, was zijn stelling dat je drinkt wat je wil bij je eten en je de ober maar met je handtas een mep moet geven als hij je tegen spreekt.
Dat was toen die mevrouw schreef dat ze rode wijn bij vis (was het zeetong?) bestelde, en dat de ober zei dat dat geen goede combinatie was.
Die ober heeft voor mij 100% gelijk en zou in principe een andere wijn moeten voorstellen.

Voor de rest weer zalige feel good tv Smile

Wij drinken meestal (lichte) rode wijn bij vis, je moet wel wat uitkijken met tannine.

Of gekoelde Pinot Noir, perfecte match bij visgerechten.

Grtz

Lichtere iets gerijpte Pinot, sommige Gamay ook, een Barbera, zelfs een lichtere zuidelijke Rhône van Grenache en, jawel, een kleine Bordeaux, Blaye of zo van lichter jaar en vooral Merlot op cuve.
(17-02-2018 03:20 PM)wvd schreef: [ -> ]
(17-02-2018 01:36 PM)fleer schreef: [ -> ]
(17-02-2018 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]
(17-02-2018 10:56 AM)Mr Coone schreef: [ -> ]Zalige aflevering.
Ik heb toch weer een paar keer strike gelegen met onze Nederlandse moustache Smile

Zo weten we dus weer dat Ilja een krimpzak krijgt van bag in boxes! woeha

Enigste waar ik niet echt akkoord mee was, was zijn stelling dat je drinkt wat je wil bij je eten en je de ober maar met je handtas een mep moet geven als hij je tegen spreekt.
Dat was toen die mevrouw schreef dat ze rode wijn bij vis (was het zeetong?) bestelde, en dat de ober zei dat dat geen goede combinatie was.
Die ober heeft voor mij 100% gelijk en zou in principe een andere wijn moeten voorstellen.

Voor de rest weer zalige feel good tv Smile

Wij drinken meestal (lichte) rode wijn bij vis, je moet wel wat uitkijken met tannine.

Of gekoelde Pinot Noir, perfecte match bij visgerechten.

Grtz

Lichtere iets gerijpte Pinot, sommige Gamay ook, een Barbera, zelfs een lichtere zuidelijke Rhône van Grenache en, jawel, een kleine Bordeaux, Blaye of zo van lichter jaar en vooral Merlot op cuve.

Zal ook allemaal afhangen van welke bijgerechten en saus je erbij serveert zeker?
Een lichte, fruitige rode wijn kan inderdaad wel bij een stukje vis ("rode wijn" is een ruim begrip natuurlijk).

Desalniettemin kan een verkeerde wijnkeuze je tafelbeleving serieus aantasten.
Dan vind ik het een goede actie van de ober om hierin te corrigeren.
(16-02-2018 11:00 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Kreeg als boodschap:"Deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie"
Ofwel ben ik nog altijd "niemand" die in "no man's land" woont. Rolleyes


Probeer deze is... (7dagen geldig)
https://we.tl/kiAgCvx1OP
(18-02-2018 12:10 PM)VLC schreef: [ -> ]
(16-02-2018 11:00 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Kreeg als boodschap:"Deze video mag niet worden bekeken vanaf jouw locatie"
Ofwel ben ik nog altijd "niemand" die in "no man's land" woont. Rolleyes


Probeer deze is... (7dagen geldig)
https://we.tl/kiAgCvx1OP

Hah, dat lukt, geweldig!
thank you Carlo!
Leujk Chewoojn! Keitof kasteeltje in Bordeaux ook.

Wel tikje simpel: "alle wijn... in roestvrijstalen cuves".
Er zijn wel wat andere mogelijkheden, maar dat zal iedereen op dit forum zeker wel weten.
2018-02-23 - Gorts Wijnkwartier
https://we.tl/RXxqonTtME (7 dagen geldig)
(24-02-2018 09:47 AM)VLC schreef: [ -> ]2018-02-23 - Gorts Wijnkwartier
https://we.tl/RXxqonTtME (7 dagen geldig)
Eergisteren gekeken. Tov zijn Wijn aan Gort is dit wel erg licht materiaal.
Gisteren toch weer lekker ludiek ...

... mijn vrouw krijgt rode plekken en wordt rood in haar gezicht bij drinken van rode wijn ... wat kan ik daar tegen doen ...

Antwoord van Ilja .... van vrouw veranderen woehawoehawoeha

En dan het macho verhaal versus rosé ... geweldig Big Grin.

Mathijs
(24-02-2018 12:57 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Gisteren toch weer lekker ludiek ...

... mijn vrouw krijgt rode plekken en wordt rood in haar gezicht bij drinken van rode wijn ... wat kan ik daar tegen doen ...

Antwoord van Ilja .... van vrouw veranderen woehawoehawoeha

En dan het macho verhaal versus rosé ... geweldig Big Grin.

Mathijs

Als de berg niet naar Moses komt gaat Moses wel naar de berg.
(03-03-2018 06:04 PM)VLC schreef: [ -> ]2018-03-02 - Gorts Wijnkwartier
link in bijlage...
7 dagen geldig

Thanks!
Toch wel benieuwd om ooit zijn pinot noir eens te proeven ;-)
Nogmaals ... informatief niet echt kwalitatief ... maar hoge entertainmentwaarde.

En ligt het aan mij, of wordt de rok van Ilja's vrouw iedere week korter Slurp ?

Mathijs
Deze week eigenlijk een handige tip over bewaring ...

Er werd geopperd om de overschot van de fles in kleinere flesjes over te gieten en dan hermetisch af te sluiten.
Iemand toevallig al geprobeerd ? Zouden onderstaande flesjes dan goed genoeg zijn ?

[attachment=3243]

Mathijs
Heb al een paar keer mijn ervaringen gepost om kleine flesjes koffiemelk hiervoor te gebruiken (0,185cl). Niets nieuws dus.

Flesje vullen met restwijn en in koelkast zetten. Succes verzekerd.

Sante.......
(23-03-2018 10:51 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze week eigenlijk een handige tip over bewaring ...

Er werd geopperd om de overschot van de fles in kleinere flesjes over te gieten en dan hermetisch af te sluiten.
Iemand toevallig al geprobeerd ? Zouden onderstaande flesjes dan goed genoeg zijn ?



Mathijs

Perfect flesje.
(23-03-2018 11:24 PM)WilD schreef: [ -> ]Heb al een paar keer mijn ervaringen gepost om kleine flesjes koffiemelk hiervoor te gebruiken (0,185cl). Niets nieuws dus.

Flesje vullen met restwijn en in koelkast zetten. Succes verzekerd.

Sante.......

Opgelet want op zeer lage temperatuur zou er meer oxidatie optreden dan bij "koele" temperatuur. Op zeer lage temperatuur heb je een soort oxidatie van de tannines wat de smaak van vooral rode wijn ernstig aantast. Enkele dagen kan niet veel kwaad uiteraard, maar stop een een half flesje een jaar in de koelkast en proef het dan met 1 uit de kelder en eventueel 1 die in de badkamer stond. J zal zien , blind geproefd is die uit de (warme) badkamer de beste!
Ik ga volgende week toch even richting winkel om een tweetal van die flesjes te kopen.
Nu ram ik gewoon de kurk in de nog half gevulde fles en stop ze terug in de wijnbewaarkast ( 12°C )
Maar al tamelijk veel geoxideerde Bordeaux gehad, zelfs dag twee en dag drie halen ze niet.

Het is de poging wel eens waard .... jammer om een halve fles BDX in de goot te kappen op dag 2 banghead.

Mathijs
(24-03-2018 12:38 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ik ga volgende week toch even richting winkel om een tweetal van die flesjes te kopen.
Nu ram ik gewoon de kurk in de nog half gevulde fles en stop ze terug in de wijnbewaarkast ( 12°C )
Maar al tamelijk veel geoxideerde Bordeaux gehad, zelfs dag twee en dag drie halen ze niet.

Het is de poging wel eens waard .... jammer om een halve fles BDX in de goot te kappen op dag 2 banghead.

Mathijs

Naar onze toch wel nogal lange ervaring, zijn er bijzonder weinig Bordeaux die de tweede dag nog OK zijn. Nooit begrepen hoe dat komt. Bourgognes hebben er beduidend minder problemen mee en de meeste Italiaanse wijnen houden het zelfs meerdere dagen vol. Misschien speelt de zuurgraad hierin een belangrijke rol, weet ik veel.
Zo'n flesje kan dan zeker een oplossing zijn voor de korte termijn, maar langer dan een week zou ik ze toch niet bewaren.
(24-03-2018 01:10 PM)wvd schreef: [ -> ]
(24-03-2018 12:38 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Ik ga volgende week toch even richting winkel om een tweetal van die flesjes te kopen.
Nu ram ik gewoon de kurk in de nog half gevulde fles en stop ze terug in de wijnbewaarkast ( 12°C )
Maar al tamelijk veel geoxideerde Bordeaux gehad, zelfs dag twee en dag drie halen ze niet.

Het is de poging wel eens waard .... jammer om een halve fles BDX in de goot te kappen op dag 2 banghead.

Mathijs

Naar onze toch wel nogal lange ervaring, zijn er bijzonder weinig Bordeaux die de tweede dag nog OK zijn. Nooit begrepen hoe dat komt. Bourgognes hebben er beduidend minder problemen mee en de meeste Italiaanse wijnen houden het zelfs meerdere dagen vol. Misschien speelt de zuurgraad hierin een belangrijke rol, weet ik veel.
Zo'n flesje kan dan zeker een oplossing zijn voor de korte termijn, maar langer dan een week zou ik ze toch niet bewaren.

Zeker akkoord!
Met vorige week een uitzondering die de regel bevestigt: had woensdag nog anderhalf glas Fieuzal 2002 over in de fles. Zondag geopend. Wel in koelkast bewaard. Deze wijn was niet geoxideerd en bijzonder lekker.
Heb de indruk dat het precies de zeer rijpe jaren zijn die nog sneller oxideren, genre 2009... Misschien zijn de hogere zuren en tannines van jaargang 2002 dan beter om de oxidatie te vertragen...
(24-03-2018 01:10 PM)wvd schreef: [ -> ]Naar onze toch wel nogal lange ervaring, zijn er bijzonder weinig Bordeaux die de tweede dag nog OK zijn.
Ik heb daar niet veel ervaring mee, want meestal drink ik de fles uit maar wanneer ik een overschot in de kelder zet, dan komt daar normaal geen groot verlies op. Wel terug op temperatuur laten komen!
Pagina's: 1 2
Koppelingen