Deze wijnbouwer verdient een eigen topic.
Ik besprak elders al ons bezoek, plak het hier ook even.
Maar eerst vertelllen hoe zeer de Pfarrwingert 2014 me is bevallen. Fraicheur en mineraliteit in neus en mond. Puur en perfect in balans. Vele premier crus in Bourgogne zouden naast deze wijn beginnen blozen.
Hier het korte relaas van ons bezoekje.
Na een korte lunch 50 meter verder naast de kerk van Dernau (aanrader, broer van Meyer-Nackel) trokken we naar Erwin Riske. Eerst zaten we bij zijn buur (een andere Riske) en toen we uiteindelijk bij hem aanbelden klonk hij nogal vermoeid en duurde het een paar minuten vooraleer hij de deur opende. Hij was vorige nacht van skireis teruggekomen en had zich een week van datum gemist. Hij verontschuldigde zich uitgebreid voor de vergissing en voor de 'koude' proefzaal en wijnen, maar algauw werd het warmer mede dankzij de bijzonder vriendelijke uitstraling van de wijnbouwer.
We kregen eerst enkele rieslings te proeven, allen, net als bij Shumacher, afkomstig van goed gelegen hellingen in de Mittelrhein, 35 km verder.
Zijn riesling "No Riske, No fun" - goed gevonden - was reeds aufgetrunken, de Leutesdorfer Gartenlay kregen we wel in het glas, en die was bijzonder mooi, strak met een heel typische riesling mineraliteit. De Alte Reben toonde zich voller met meer volume en lengte.
De rode wijnen zijn opgedeeld in het basisgamma, "klassischer Ausbau" en het betere gamma, de "Barriqueausbau". Het was die laatste categorie wijnen die ons heel erg beviel. De Sonnenberg (19,90 €) en de Pfarrwingert (29€) toonden de klasse van deze bijzonder sympathieke wijnbouwer. Hij maakt ook sekt en likeuren, maar wegens tijdsgebrek hebben we die aan ons voorbij laten gaan.
Nu de No Riske, No Fun in het glas. Aangename, kleine wijn (het is "Rivaner meets Riesling meets Weissburgunder" en het is een Rheinwein, geen Ahrwein.
Ironisch genoeg is het hier nu te warm voor witte wijn. In die zin, dat hij te snel opwarmt in het glas en dat het te vadsig weer is om snel te drinken...
(29-05-2018 07:51 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Nu de No Riske, No Fun in het glas. Aangename, kleine wijn (het is "Rivaner meets Riesling meets Weissburgunder" en het is een Rheinwein, geen Ahrwein.
Ironisch genoeg is het hier nu te warm voor witte wijn. In die zin, dat hij te snel opwarmt in het glas en dat het te vadsig weer is om snel te drinken...
Yep, net dezelfde ervaring hier. Gisteren nog een mooie vermentino gedronken bij een slaatje van geitenkaas en spekjes. De naam ontsnapt me nu even. Maar gisteren op t terras ging de fraicheur er wel wat uit na opwarmen. Dan maar in de Vedettjes gesmeten
(29-05-2018 10:21 PM)Fre schreef: [ -> ] (29-05-2018 07:51 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Nu de No Riske, No Fun in het glas. Aangename, kleine wijn (het is "Rivaner meets Riesling meets Weissburgunder" en het is een Rheinwein, geen Ahrwein.
Ironisch genoeg is het hier nu te warm voor witte wijn. In die zin, dat hij te snel opwarmt in het glas en dat het te vadsig weer is om snel te drinken...
Yep, net dezelfde ervaring hier. Gisteren nog een mooie vermentino gedronken bij een slaatje van geitenkaas en spekjes. De naam ontsnapt me nu even. Maar gisteren op t terras ging de fraicheur er wel wat uit na opwarmen. Dan maar in de Vedettjes gesmeten
Bakje of emmertje koud water mee buiten nemen hé, dan warmt de zaak toch wat trager op. Hier een rosé 2014 van Nebbiolo met licht fiezeltje, waardoor hij nog altijd fris is. Heerlijk gewoon en zelfs lichtjes lauw nog altijd best OK. Geen Vedett van doen en ik weet de naam nog wél
(30-05-2018 10:07 AM)wvd schreef: [ -> ] (29-05-2018 10:21 PM)Fre schreef: [ -> ] (29-05-2018 07:51 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Nu de No Riske, No Fun in het glas. Aangename, kleine wijn (het is "Rivaner meets Riesling meets Weissburgunder" en het is een Rheinwein, geen Ahrwein.
Ironisch genoeg is het hier nu te warm voor witte wijn. In die zin, dat hij te snel opwarmt in het glas en dat het te vadsig weer is om snel te drinken...
Yep, net dezelfde ervaring hier. Gisteren nog een mooie vermentino gedronken bij een slaatje van geitenkaas en spekjes. De naam ontsnapt me nu even. Maar gisteren op t terras ging de fraicheur er wel wat uit na opwarmen. Dan maar in de Vedettjes gesmeten
Bakje of emmertje koud water mee buiten nemen hé, dan warmt de zaak toch wat trager op. Hier een rosé 2014 van Nebbiolo met licht fiezeltje, waardoor hij nog altijd fris is. Heerlijk gewoon en zelfs lichtjes lauw nog altijd best OK. Geen Vedett van doen en ik weet de naam nog wél
ja Werner, twas op terras van Domein Park West. Een aanrader om op het terras lekker en gezellig te eten. Ik dacht nog om na te vragen over welke wijn het juist ging, maar de gezellige avond onder vrienden leidde de aandacht naar andere thema's.
(30-05-2018 10:52 AM)Fre schreef: [ -> ]maar de gezellige avond onder vrienden leidde de aandacht naar andere thema's.
En dat is uiteindelijk de bedoeling van een goed glas wijn!
(09-03-2018 07:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]Maar eerst vertelllen hoe zeer de Pfarrwingert 2014 me is bevallen. Fraicheur en mineraliteit in neus en mond. Puur en perfect in balans.
Deze wijn bevestigde twee weken terug op de WT bij pvdw.
Eergisteren ook de Sonnenberg 2015 geopend, een wijn met gelijkaardige verleidelijkheid maar wel een stuk minder diep en lang. De rest van de fles proef ik deze namiddag, benieuwd hoe ze voor de dag komt.
Gisteren de Bad Neuenahrer Sonnenberg 2016. Er is iets te zeggen voor "minder diepte en lengte", maar hier dringt zich een woord op, dat in menige wijncursus verguisd en verbannen wordt: gewoon "lekker". Dit is, iets boven keldertemperatuur een leuke wijn voor de zomer. Goede molligheid, zonder onevenwichtig te zijn, op het einde een fris bittertje om wakker te blijven, goed getypeerde pinot noir met veel rood fruit. En met 13,5% Vol. ook niet flauw voor een Duitse wijn.
Het niveau in de fles daalde dan ook even snel als het prestige van de Braziliaanse nationale ploeg...
Zonet terug van een begrafenis en, voor zover dat nog nodig was, weer even geconfronteerd met onze vergankelijkheid.
Als ze dan tijdens de plechtigheid ook nog eens Wish you were here spelen van PF heb je achteraf wel een goed glas nodig.
Op de after party (ok, raar woord, maar de plechtigheid stond bewust in het teken van het leven) konden we kiezen tussen een glas wit, rood of rose van de VDP d Oc Marigny.
Het kleur van de rose stond me wel aan (hoe bleker, hoe droger meestal) en na een glas of 4 kon deze voorafname bevestigd worden.
Bij thuiskomst zin in meer natuurlijk, en een fles Riske Sonnenberg 2015 deed een stap voorwaarts als Chinees/Duitse vrijwilliger.
Plop.
Efkens ruiken, ja, lekker. Rood fruit, mineraal, cacao, fijn.
Efkens drinken, ja lekker. Zacht, fris, mooie lijn, evenwicht, goh, zo smakelijk.
Dank aan Erwin Riske om me te helpen de vergankelijkheid van het bestaan (en ironisch genoeg ook van deze wijn) even te doen vergeten.
(06-04-2019 01:13 PM)vinejo schreef: [ -> ]Zonet terug van een begrafenis en, voor zover dat nog nodig was, weer even geconfronteerd met onze vergankelijkheid.
Als ze dan tijdens de plechtigheid ook nog eens Wish you were here spelen van PF heb je achteraf wel een goed glas nodig.
Op de after party (ok, raar woord, maar de plechtigheid stond bewust in het teken van het leven) konden we kiezen tussen een glas wit, rood of rose van de VDP d Oc Marigny.
Het kleur van de rose stond me wel aan (hoe bleker, hoe droger meestal) en na een glas of 4 kon deze voorafname bevestigd worden.
Bij thuiskomst zin in meer natuurlijk, en een fles Riske Sonnenberg 2015 deed een stap voorwaarts als Chinees/Duitse vrijwilliger.
Plop.
Efkens ruiken, ja, lekker. Rood fruit, mineraal, cacao, fijn.
Efkens drinken, ja lekker. Zacht, fris, mooie lijn, evenwicht, goh, zo smakelijk.
Dank aan Erwin Riske om me te helpen de vergankelijkheid van het bestaan (en ironisch genoeg ook van deze wijn) even te doen vergeten.
In de neus zeer rijp fruit (framboosjes) met een cacao toets en inderdaad die mineraliteit. In de mond krijg je ietwat onverwacht een koele wijn voorgeschoteld. Zeer zacht en uitdijnend wanneer je deze lang in de mond laat. Ze smelt als het ware weg. Zeer mooi
2015 Dernauer Hardtberg,
ik denk dat dit normaliter een Erste Lage - 1 cru wijn is;
herkenbaar spätburgunder aan het lichtzoetige lichtrood fruit, in de mond rijp en licht kruidig maar steeds met die frisse ondersteuning en heel subtiele tannines, lange afdronk dit is héél mooi, benieuwd of dit nog kan verbeteren met de jaren, maar waarom eigenlijk wachten... (geen ervaring met bewaarpotentieel Ahrwijnen)
Ook de Bad Neuenahrer Sonnenberg 2016 die we gisterenavond recht uit de kouwe kelder inschonken beantwoordt aan al die smakelijkheidselementen. Bij aanvang wat hoog in de zuren, maar dat lag aan de mishandeling, evenwicht komt al snel, een lichtvoetige fruitgedreven pinot noir, maar met kruidigheid en een mooie concentratie om het geheel wat karakter te geven. Mooie wijn en ook hier geldt het adagium: waarom wachten?
Middaguur gepasseerd dus nu een flesje openen behoort niet tot de kenmerken van een alcoholicus.
Pfarrwingert 2016
Eerste glas énorm rijp fruit, bijna té rijp. Appelsienschil ook, veel.
Tweede glas, de wijn is wat gekoeld van 20 naar 17 graden, is ook het overrijpe fruit wat bedwongen, nu ruiken we ook zachte specerijen en cacao.
Het mondgevoel is superzacht, strelende tannines, heerlijk evenwicht.
Aardbeitjes en grafiet in de delicate afdronk.
Na de eerste slok dacht ik de wijn weg te zetten tot morgen, na mijn tweede glas begin ik te twijfelen of hij de avond haalt...
(31-07-2020 12:31 PM)vinejo schreef: [ -> ]Middaguur gepasseerd dus nu een flesje openen behoort niet tot de kenmerken van een alcoholicus.
Pfarrwingert 2016
Eerste glas énorm rijp fruit, bijna té rijp. Appelsienschil ook, veel.
Tweede glas, de wijn is wat gekoeld van 20 naar 17 graden, is ook het overrijpe fruit wat bedwongen, nu ruiken we ook zachte specerijen en cacao.
Het mondgevoel is superzacht, strelende tannines, heerlijk evenwicht.
Aardbeitjes en grafiet in de delicate afdronk.
Na de eerste slok dacht ik de wijn weg te zetten tot morgen, na mijn tweede glas begin ik te twijfelen of hij de avond haalt...
definitie van Al Kolieker: iemand die geen dag zonder alkoooool kan!
Zie maar dat ge zelf de avond haalt....
Van dat soort wijnen is het risico altijd dat er te weinig overblijft voor 's anderendaags en dan moet je het restantje maar tegen je zin (ironie, jochies) wegwerken.
Pfarrwingert 2014
Gisteren wat moeilijk, zuren wat onevenwichtig, weggezet na twee glaasjes.
Vandaag de rest uitgedronken, was stukken beter. Deed denken aan een Bourgondische premier cru.
(21-03-2020 10:04 PM)Vince schreef: [ -> ]2015 Dernauer Hardtberg,
ik denk dat dit normaliter een Erste Lage - 1 cru wijn is;
herkenbaar spätburgunder aan het lichtzoetige lichtrood fruit, in de mond rijp en licht kruidig maar steeds met die frisse ondersteuning en heel subtiele tannines, lange afdronk dit is héél mooi, benieuwd of dit nog kan verbeteren met de jaren, maar waarom eigenlijk wachten... (geen ervaring met bewaarpotentieel Ahrwijnen)
Deze 2015 Dernauer Hardtberg gisteren geproefd met Jerver en Anne (waarover later meer).
Zoals de beschrijving van Vince (fruit beetje overrijp maar voor de rest heel mooi) maar denk niet dat dit beter zal worden, integendeel zelfs.