wijnliefhebbers

Volledige versie: Eten/drinken tijdens de feestdagen?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2
Wat zullen jullie vanavond en de komende dagen eten en drinken cheers?

Aangezien ik door een verkoudheid zeer weinig proef en ongeveer niets ruik, zal het kalmpjes verlopen. Flesje champagne Comte de Brismand opengedaan deze middag. Tikje zoet eindigend, duidelijke vulling. Beter dan veel cava's die ik ooit dronk. Scherpe prijs.. (voor zover ik er iets van kon maken)

http://www.metacafe.com/watch/2336594/co...t_reserve/

Vanavond hou ik het klassiek zodanig dat de gasten ook content zijn:

hapjes, tomaat-garnaal (700g vandaag gepeld) en vol-au-vent met een schepje mousseline en frietjes. Ik denk dat ik ipv wijn een flesje blonde Leffe zal openen cheers.
Vanavond met de familie wordt het Champagne (Glavier en Moncuit) en dan klassieke Bordeaux. Tour Haut caussan 2000 en d Armagnac 2004. Heb aangeraden deze laatste 5 uur te karaferen...Sleepy
Hey, heb die ook liggen, diene caussan, 2001 weliswaar. Verrassend goed, deed me beetje denken aan sociando mallet.
Bij ons eerst flesje tribaut, de huischampagne Smile dan de moncerbal 2003 eens proberen, de verwachtingen staan hoog gespannen.
De beste Champagne was niet de duurste, wel die van de kleinste wijnboer-- Glavier, met dank aan Erik voor de tip!
Glavier (14,5 euro op domein)-- zeer mooie neus, zacht in de mond, perfect 91/100
Moncuit (18 euro op domein)-- veel minder in de neus, wel zacht en bijna weelderig in de mond 89/100

Tour Haut Caussan 2000: Nog steeds te jong, THC is pure bewaarwijn, de link met SMallet kan ik wel volgen. Naast de volgende wijn leek hij wel iets wilder, minder 'beschaafd'. Heel mooi bij het stukje hert met dauphinoise 88/100
Chateau d Armailhac 2004: 7 uur gedecanteerd en nog steeds zo jong als een hinde, allez, een jonge hinde dan. Groot verschil met de vorige wijn, veel technischer eigenlijk, ook wel nobeler. Wel zacht in de mond, had meer tannine verwacht maar leek mooi versmolten--Nog op zn fruit en houttonen (toast maar niet storend), afdronk niet zo lang, perfect ook bij de wildmaaltijd 88+/100
Ik heb donderdag voor de hele familie (13 man) als aperitief Champagne Vely-Chartier geschonken. Deze had ik eerder dit jaar gekocht in de carrefour aan de schappelijke prijs van 13 euro en voor dat geld zeker de moeite waard. Het betrof een Brut maar in de mond bevond hij zich ergens tussen Brut en Demi-Sec wat dan weer meeviel voor de aanwezigen daar niet iedereen zo'n fan van Brut is. 88
Bij het voorgerechten-buffet (Mer et Terre) heb ik de Eclat Blanc 2008 van Domaine Fondreche (Ventoux) geschonken. Een stevige jongen met enige diepte maar toch passe-partout genoeg om zowel de Mer als de Terre te ondersteunen. 89
Later volgde dan nog de Clos du Marquis 2004 (90-91)bij het konijn en als dessertwijn had ik nog een Sauternes 2001 Chateau Suau voorzien. Een wat onbekendere cru maar in dit jaar zeker de moeite waard, de balans tussen zoet en scherpte was meer dan ok. Ik vrees alleen dat de mooie nuances van deze wijn wat verdwenen na zoveel geweld eerder op de avond . 89
Mijn schoonvader stond achter den toog: gestart met een bollie en dan een Ca'Del Bosco Cuv Prestige. Schone keuze en zo verschillend van de vorige.
Dan liters Bourgogne (jaarlijkse kerstfondue met originele sausjes). Was Nuits Saint Georges 2000 1er Cru als ik me goed herinner, van Domaine Rion. Paste perfect bij de fondue.
Effe opsommen in volgorde:

Valentino Spumante Riserva Elena 04 (Rocche Dei Manzoni)
JBG Anjou 06 (wit, Colruyt)
Les Fiefs d'Aupenac Saint Chinian 06 (rood, Corafestival)
Cuvée d'estevenas 04 van Corinne Couturier (rood, Cairanne)
Kracher Auslese 03

Les fiefs was de verrassing. Slurp Zie topic Languedoc.
Hé Kris, die Estevenas van Rabasse Charavin waar heb je die gehaald?
thank you!
Ik weet niet of er nog mensen met hetzelfde probleem zitten, maar tijdens de kerstdagen ben ik niet "in charge" voor de wijnkeuze. Waarschijnlijk omdat ik 'maar' een 30-er ben, denken de gastheren/-vrouwen (van de oudere generatie, dus 60-ers) dat ze het zelf beter kunnen kiezen, ondanks mijn voorliefde voor de wijn.
Daarmee dus geen lijstje vol prima Bordeaux, maar wou het jullie toch niet onthouden -
* Champagnes gedronken van Pommery, Piper-Heidsick (allebei prima) en ook de "budget-champagne" van Colruyt (iets met Marmontel in de naam) - die laatste is echt geen aanrader, weinig sparkling, beetje zoetjes, heel vlak eigenlijk (8.5 Euro ofzo). Best afblijven dus.
* Witte wijn : niet veel gedronken, enkel een Aldi-fles die Chablis op t etiket had staan, maar verder ook op niet zo veel trok, best ook afblijven.
* Rode wijn : een Rhone gedronken, Domaine de Domazan 2002, absoluut heel lekker. Mooi versmolten en perfect op dronk, wel zeer goed.
Daarnaast nog wat Aldi-bazaar gehad : La Petite Duchesse (als ik mij niet vergis), Lalande-de-Pomerol 2007, geen idee wat de prijsklasse is, maar viel nog mee, wel gemaakt om jong te drinken, maar ik heb er toch geen koppijn van gekregen :-)

Ik kijk al uit naar de oudjaar-viering, dan ben ik wel de man die de wijnen kiest !
De ouw zakken doen de wijnkeuze, maar lopen dan wel naar de Aldi? Tijd om eens op tafel te kloppen Jan
in dat geval is het mijn schoonmoeder...
heb het al vaak proberen aanbrengen, maar ze blijft naar den Aldi lopen.
Een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet ...
even een impressie van hetgeen ik dit lange weekend in mijn glas had

Verschillende flessen Champagne Tribaut cuvee de reserve brut (NV). Onze vaste huischampagne, niet de meest geraffineerde, wel zeer lekker en een perfecte drinkchampagne. Stelt me nooit teleur. +-88

Moncerbal 2003.,Bierzo (Corullon) Ongelofelijke concentratie, in de neus en in de mond als een stevige Pinot. Wel zeer jong en onstuimig. Tannines storen evenwel niet, wel een nogal alcoholische neus die vermoed wel zal ingereren in de toekomst. 92+ (potentieel voor 94-95)

St-Peray, Pic et Chapoutier 2007. Een Marsanne uit de noordelijke Rhone streek. Krijgt zeer hoge quotering van RP (93), die in mijn ogen niet echt verantwoord is. Daarvoor valt de wijn wel wat licht uit. Er zit wel wat complexiteit in met impressies van honing, citrus en beetje peper. Desondanks niet perfect geintegreerd, een beetje te veel aciditeit ook naar mijn goesting. 88

Champagne Delahaie rose brut NV. Was deel van een gemengd lot van bij Sylvies (diverse champagnes, 130 euro voor 11 flessen of zo Smile waaronder jacquart, taitinger...).
Deze producent kende ik niet en had dus geen hooggespannen reacties. En misschien net daarom was dit echt een absolute meevaller. Florale neus met aardbeien, zeer fris in de mond, perfecte aperitief champagne. Zou nog beter zijn op een terras op een zwoele zomeravond. Te onthouden. 90

Chateau La Louviere 1998. Altijd een moeilijke jaargang geweest, die 1998, waar je niet direct een touw kan aan vastknopen. Waarschijnlijk ook veel te weinig lucht gegeven. Bijna popped and poured dus. Was initieel een beetje stringent en stroef. Kwam gaandeweg wel veel beter los en na een uur of twee was dit wel de moeite waard. Impressies van leer, sigaren en grond. Niet echt een enorme afdronk. Toch geen hoogvlieger, deze jaargang. Ik verwacht meer van mijn kist 2000. 88

2006 Calvet Thunevin Vin de Pays des Côtes Catalanes Cuvée Constance. Dit was prijs kwaliteit dan weer zeer geslaagd. 7 euro (91RP!!) of daaromtrent (colruyt soms) , voor een grenache gebaseerde wijn uit de Languedoc-Roussillon. Perfect op dronk, lekker versmolten tannines. Deze zal nooit gracieus oud worden, maar biedt des te meer plezier nu. 90

2005 Le seuil de Mazeyres. Akkoord een tweede wijn van een gemiddelde Pomerol, maar toch wat licht. Zit wat mij betreft al volop in zijn drinking window. Wat daarom niet slecht is natuurlijk. Zal nog wel een beetje evolueren ten goede, maar ik zou dit toch geen 10 jaar laten worden. 87

1997 F de Fesles. Dessertwijn uit Bonnezaux. Tweede wijn van Chateau Fesles. Zijn geld waard, maar toch een beetje uit evenwicht. Meer dan zoet genoeg, heel geoncentreerd fruit (abrikozen, sinaas) maar miste een beetje finesse en frisheid om van een goed gebalanceerde dessertwijn te spreken, al is het niet perfect mijn ding ook niet. Gedronken bij een chocolade bavarois, wat misschien niet de perfecte combinatie was. 84
[/i]@ vinejo,

dit jaar op aanraden van KK op het domein geweest. De schone jonkvrouw in het proeflokaal was vervangen door de moeder van Corinne. Heb het volgende meegebracht:
estevenas 04, rood
estevenas 07, wit
Mourvedre 00
Les cailloux 06

Kan wel iets opzij leggen...
Iemand een goeie tip voor een wijn die een Bisque (kreeft) kan begeleiden ?
ik zou toch geen risico's pakken en iets droog wit kiezen, chenin, sauvignon, of nen droge riesling

MOD: of eventueel nen champagne (brut)?
Champagne; Gobillard brut en Michell Arnould grand cru... Arnould de meest expressieve (100 pinot noir);15eur domein.

Wit; Henri Bourgeois, Sancerre,2002 Jadis ...prachtwijn
William Fèvre, Chablis 1 cru 2007 ....whow

rood; 3l fles Mont Redon 2005; zacht en op dronk !!! (en genoeg)

Gekregen; Coudoulet Beaucastel 2007Slurp
Kreeft ? Hangt er een beetje vanaf hoe je ze gaat klaarmaken eh?
Champagne kan bijna altijd mee met Kreeft. Of Viognier?
Fruitwijn a la cider ? Ma ne goeie dan van Bordelet bv Argelette
Ik vermoed in een soep... enfin, daar ging ik van uit.
Wijn bij kreeftesoep kan tegenvallen.
Op een degustatie serveerde Matten ons een Condrieu Lys de Volan van Alain Paret.
Een zeer lekkere wijn die bij de soep helaas metaalachtig smaakte.
Doorgaans lukt dat wel goed met ne sauvignon, liefst met nen uitgesproken citrus smaak, dat complementeert goed met zeevruchten.
Merci voor de tips, ga dan waarschijnlijk een Sauvignon boventoveren.

En verder vooral de wijn voor en na de soep drinken en niet "tijdens".

Merci voor het meedenken, begin januari krijgen jullie het verslag ....
Op Kerstavond dronk ik de volgende wijnen:
- Moët et Chandon: goeie Champagne, maar vrij weinig smaak... vond ik pq niet in orde, maar het was een fles die we ooit eens gekregen hebben als cadeau, dus ik klaag niet.
- bij de foie gras: Schoffit pinot blanc 2006: zeer aangenaam, mooie lengte en zo goed als op dronk. Ik ben de wijn op het domein zelf gaan halen (in Colmar), en het was de goedkoopste (hun andere wijnen zijn vrij duur). 2006 was een slecht jaar in de Elzas, maar ik vond deze wijn zeer aangenaam. Binnenkort ga ik terug naar daar (denk ik).
- bij het eten (hinde): chateau Corbin 1999 (magnum): hij was precies al een beetje gepasseerd, vrij lichte kleur voor een St. Emilion, wel nog een redelijk mooie neus, maar de smaak was ronduit slecht: geen diepgang, opkomende ouderdom, geen lengte, ... een domein dat ik links ga laten liggen (en niet alleen omdat hij in principe zijn gcc-status kwijt is).
- daarna nog een Champagne, maar ik weet niet meer dewelke: ik was vrij moe van het werk, dus we hebben ze niet meer geledigd.

Al bij al een minder geslaagde avond op wijngebied, maar de uitblinker was dus de goedkoopste wijn (die kostte toen zes euro).
Ai, ik heb nog een magnum Corbin 1996 liggen Confused
@ Barre : Ik had dezelfde ervaring met die Pic en Chapoutier ; onterecht hoge parker-score.
Champagne Moncuit 2004, oké maar niet écht top-- Om 12 uur de Lété geopend (helft goedkoper) en smaakte minstens even goed
Riesling Dr Burklin Wolf old vines 2004: Rijp fruit en verrassende vettigheid in de mond 84
Riesling Meyer Fonné Katzenthal 2005: Klasse hoger, meer fraicheur en mineraliteit 89
Chateau Franc Maillet Pomerol 2001: Zoals KrisG onlangs schreef, perfecte Pomerol op dronk, champignons en bos naast bosbessen, superzacht in de mond 89
Chateau La Tour Carnet 2001: gelijkaardig met de pomerol, iets mnder zacht en meer cassis, de 2001 Bordeaux van deze categorie komen mooi op dronk. 88 Beter de eerste dag (glas na openen=90)
Champagne Peiper Rosé sauvage: Neus brioche, typische champagnegeur, lijkt geen rosé; In de mond lichte bitterheid die de wijn wat moeilijk maakte na de ultiem frisse Lété. 87

Vandaag verder bezig met een zeer mooie Quinta de Cabriz 2003, touriga national schitterende kruidigheid en champignons , paste eigenaardig genoeg perfect bij de Oosterse bouillabaise met schartong en sepia, kokosmelk, tom khai kai, koriander. 90
Ook een Bulgaarse delicatesse geproefd,Terra Tangra 2005 cab sauv, zacht en romig, cassis en laurier (doet nieuwe wereldachtig aan), toch ook mooie mineraliteit. 87
Vanavond nog wat lekkers, straks verslag.
deze avond nog:
Ch Tour du cauze, St Emilion GC 1998: Op dronk, rood fruit, zacht maar weinig power meer. perfecte wijn bij het eten. 85
Ch St Pierre 1997: Alweer een 97 die meeviel, hoewel niet groots. Mooi versmolten maar nogal kort. 88
Ch Sociando Mallet 2004: Verrassend genoeg erg toegankelijk, peper, boter, toast, zoethout en cassis; perfect rijpe tannine, sappig en mondvullend, terug peper in de afdronk. Heel mooi. 91 ///
Man man man , wat heb ik toch een tof schoonvader!!
Juist bekomen van de laatste whiskey's van oudejaarsavond werden we op het appel varwacht bij de schoonouders.
Op de TV het nieuwjaarsconcert dat soms wat luider werd gezet, lekkere crock monsieurs met ketchup en enkele stukjes augurk....
De eerste fles gaat open, aan de fles te zien iets ouder:-) want er staat bijna niets meer op, wat geheimdoenerij van de gastheer en dan doet hij de glazen goed vol.
Waw , dit is een lekkere neus! En nog zo een mooi rood afgestreken fruit, bosgrond .. soit
zag een stuk hoefijzer op de fles... het was een Angelus 93. Mooi, schitterend eigenlijk.
Dan kwam al snel de tweede, zelfde cenario , maar anders... dit is linker! Cos d'Estournel 92... jawadde, de lieveling van de gastheer.
Dan begon het schansspringen in partich garmenkriechen
Kom kom, we doen nog een open en hij sprong weer richting keuken...
Weer zo nen oude precies, tis voor de gepensioneerden:-)
Prachtig, patat pômerol , zo fluweel , zacht , vol , en blijft hangen als velpon op een tubeke van Tommeke Tommeke Tommeke...
Tja , La Fleur Petrus 92... knap!
Allemaal kleine jaartjes
Mooie veroudering door goeie kruipkelder
Ik heb precies wel graag rechts als ze wat ouder zijn :-)
Danku Julien!
(05-01-2010 10:37 PM)Venne schreef: [ -> ]Ik heb precies wel graag rechts als ze wat ouder zijn :-)

Karel Dillen?
:-) Karel ? zou nog wel een tof gesprek kunnen worden.
zeker wel met DRIL KAELLEN
He Venne, heeft uw vrouw nog zussen?

(You lucky bastard...)
Pagina's: 1 2
Koppelingen