wijnliefhebbers

Volledige versie: wijn op grote hoogte bewaren
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vandaag een erg vreemd verhaal gehoord van een wijnboer uit de zuidelijke Rhône.

Hij vertelde dat lang houdbare wijnen, genre de cru's van Bordeaux en de betere CH9P, sneller op dronk zouden komen als je ze enkele maanden op grote hoogte laat rusten. Denk aan een kistje op de Mont Ventoux, vlak onder Chalet Reynard. Als je de wijn daar enkele maanden zou laten liggen, zou dit hetzelfde effect hebben als een kelderrust van vijf à zes jaar.

Volgens mij is dit gewoon een broodjeaapverhaal, maar ik vroeg me af... Heeft iemand dit verhaal al eens gehoord? En waarom is het larie? Of waarom zou het net wel een goed idee zijn?
Voordeel is natuurlijk dat de kleine mannen er niet aan kunnen...
(27-03-2018 07:32 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vandaag een erg vreemd verhaal gehoord van een wijnboer uit de zuidelijke Rhône.

Hij vertelde dat lang houdbare wijnen, genre de cru's van Bordeaux en de betere CH9P, sneller op dronk zouden komen als je ze enkele maanden op grote hoogte laat rusten. Denk aan een kistje op de Mont Ventoux, vlak onder Chalet Reynard. Als je de wijn daar enkele maanden zou laten liggen, zou dit hetzelfde effect hebben als een kelderrust van vijf à zes jaar.

Volgens mij is dit gewoon een broodjeaapverhaal, maar ik vroeg me af... Heeft iemand dit verhaal al eens gehoord? En waarom is het larie? Of waarom zou het net wel een goed idee zijn?
Niet erg vreemd. Lagere zuurstofgehalte, lagere druk etc...Je flessen wijn op Mars bewaren zou ook een verschil maken.
(29-03-2018 02:45 PM)bowmore schreef: [ -> ]
(27-03-2018 07:32 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vandaag een erg vreemd verhaal gehoord van een wijnboer uit de zuidelijke Rhône.

Hij vertelde dat lang houdbare wijnen, genre de cru's van Bordeaux en de betere CH9P, sneller op dronk zouden komen als je ze enkele maanden op grote hoogte laat rusten. Denk aan een kistje op de Mont Ventoux, vlak onder Chalet Reynard. Als je de wijn daar enkele maanden zou laten liggen, zou dit hetzelfde effect hebben als een kelderrust van vijf à zes jaar.

Volgens mij is dit gewoon een broodjeaapverhaal, maar ik vroeg me af... Heeft iemand dit verhaal al eens gehoord? En waarom is het larie? Of waarom zou het net wel een goed idee zijn?
Niet erg vreemd. Lagere zuurstofgehalte, lagere druk etc...Je flessen wijn op Mars bewaren zou ook een verschil maken.

Eerst dacht ik van op dit bericht wijselijk niet te reageren.
Maar wie van de forumbezoekers heeft hier ooit rode wijn gedronken met verschillende maanden ouderdom op een hoogte van :
4554 m ?
2760 m ?
2883 m ?
3905 m ?

huhuh

En dit was niet op een vliegtuig en niet uit een bag of vat.

De fles op 3905 m was wel een witte wijn, een Riesling magnum fles die geen maanden op hoger niveaus had vertoefd. Rolleyes
(29-03-2018 07:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(29-03-2018 02:45 PM)bowmore schreef: [ -> ]
(27-03-2018 07:32 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vandaag een erg vreemd verhaal gehoord van een wijnboer uit de zuidelijke Rhône.

Hij vertelde dat lang houdbare wijnen, genre de cru's van Bordeaux en de betere CH9P, sneller op dronk zouden komen als je ze enkele maanden op grote hoogte laat rusten. Denk aan een kistje op de Mont Ventoux, vlak onder Chalet Reynard. Als je de wijn daar enkele maanden zou laten liggen, zou dit hetzelfde effect hebben als een kelderrust van vijf à zes jaar.

Volgens mij is dit gewoon een broodjeaapverhaal, maar ik vroeg me af... Heeft iemand dit verhaal al eens gehoord? En waarom is het larie? Of waarom zou het net wel een goed idee zijn?
Niet erg vreemd. Lagere zuurstofgehalte, lagere druk etc...Je flessen wijn op Mars bewaren zou ook een verschil maken.

Eerst dacht ik van op dit bericht wijselijk niet te reageren.
Maar wie van de forumbezoekers heeft hier ooit rode wijn gedronken met verschillende maanden ouderdom op een hoogte van :
4554 m ?
2760 m ?
2883 m ?
3905 m ?

huhuh

En dit was niet op een vliegtuig en niet uit een bag of vat.

De fles op 3905 m was wel een witte wijn, een Riesling magnum fles die geen maanden op hoger niveaus had vertoefd. Rolleyes

Voor wie het niet weet: Don is (was?) een bergbeklimmer (no kiddin)
(29-03-2018 08:09 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(29-03-2018 07:18 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(29-03-2018 02:45 PM)bowmore schreef: [ -> ]
(27-03-2018 07:32 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Vandaag een erg vreemd verhaal gehoord van een wijnboer uit de zuidelijke Rhône.

Hij vertelde dat lang houdbare wijnen, genre de cru's van Bordeaux en de betere CH9P, sneller op dronk zouden komen als je ze enkele maanden op grote hoogte laat rusten. Denk aan een kistje op de Mont Ventoux, vlak onder Chalet Reynard. Als je de wijn daar enkele maanden zou laten liggen, zou dit hetzelfde effect hebben als een kelderrust van vijf à zes jaar.

Volgens mij is dit gewoon een broodjeaapverhaal, maar ik vroeg me af... Heeft iemand dit verhaal al eens gehoord? En waarom is het larie? Of waarom zou het net wel een goed idee zijn?
Niet erg vreemd. Lagere zuurstofgehalte, lagere druk etc...Je flessen wijn op Mars bewaren zou ook een verschil maken.

Eerst dacht ik van op dit bericht wijselijk niet te reageren.
Maar wie van de forumbezoekers heeft hier ooit rode wijn gedronken met verschillende maanden ouderdom op een hoogte van :
4554 m ?
2760 m ?
2883 m ?
3905 m ?

huhuh

En dit was niet op een vliegtuig en niet uit een bag of vat.

De fles op 3905 m was wel een witte wijn, een Riesling magnum fles die geen maanden op hoger niveaus had vertoefd. Rolleyes

Voor wie het niet weet: Don is (was?) een bergbeklimmer (no kiddin)

sssssst Jo, je weet teveel.Wink
(29-03-2018 08:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]sssssst Jo, je weet teveel.Wink

En wat waren de bevindingen?
(05-04-2018 03:36 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(29-03-2018 08:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]sssssst Jo, je weet teveel.Wink

En wat waren de bevindingen?

Te samen met alpiene vrienden hebben we meer dan één fles rode wijn gekraakt op grote hoogten. We leefden daar van het principe wie zijn eerste vierduizender haalde moest dan trakteren in de aangekomen hut.
In de jaren 70, 80 en ook begin jaren 90 toen wijn in "bags" nog niet zo in was kon je wijn kopen in de berghutten uit een tonnetje en in flessen. Wijn meestal van een lagere of bedenkelijke kwaliteit die dan nog eens in speciaal gemaakte lichte flessen daar met de helikopters werd gebracht.

Ik heb nooit kunnen vaststellen dan deze wijn daar een versneld verouderingsproces onderging.
Daarbij moet ik wel opmerken dat sommige hutten maar maximaal 3...4 maanden open waren met bewaking en dat de wijn daar zeker niet langer lag.

Heuglijke momenten zo beleefd in de Capanna Regina Margherita 4554 m; Refuge d'Argentière 2771 m; Cabane Monte Rosa 2883m en nog vele anderen.
Om het hoge kostplaatje te vermijden in de hutten had eens iemand na de beklimming van Piz Bernina een magnumfles Riesling Hugel uit zijn rugzak bovengehaald. (onzinnig zo'n supplementair gewicht gedurende dagen meesleuren Gek? )
Tijdens de overschrijding van Piz Pallu hebben we dan rond de middag onder een stralende zon op de zuidflank toch echt genoten van deze wijn. En we dronken die wijn daar niet uit een Zalto glas.Wink
(06-04-2018 02:12 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(05-04-2018 03:36 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(29-03-2018 08:40 PM)don quichotte schreef: [ -> ]sssssst Jo, je weet teveel.Wink

En wat waren de bevindingen?

Te samen met alpiene vrienden hebben we meer dan één fles rode wijn gekraakt op grote hoogten. We leefden daar van het principe wie zijn eerste vierduizender haalde moest dan trakteren in de aangekomen hut.
In de jaren 70, 80 en ook begin jaren 90 toen wijn in "bags" nog niet zo in was kon je wijn kopen in de berghutten uit een tonnetje en in flessen. Wijn meestal van een lagere of bedenkelijke kwaliteit die dan nog eens in speciaal gemaakte lichte flessen daar met de helikopters werd gebracht.

Ik heb nooit kunnen vaststellen dan deze wijn daar een versneld verouderingsproces onderging.
Daarbij moet ik wel opmerken dat sommige hutten maar maximaal 3...4 maanden open waren met bewaking en dat de wijn daar zeker niet langer lag.

Heuglijke momenten zo beleefd in de Capanna Regina Margherita 4554 m; Refuge d'Argentière 2771 m; Cabane Monte Rosa 2883m en nog vele anderen.
Om het hoge kostplaatje te vermijden in de hutten had eens iemand na de beklimming van Piz Bernina een magnumfles Riesling Hugel uit zijn rugzak bovengehaald. (onzinnig zo'n supplementair gewicht gedurende dagen meesleuren Gek? )
Tijdens de overschrijding van Piz Pallu hebben we dan rond de middag onder een stralende zon op de zuidflank toch echt genoten van deze wijn. En we dronken die wijn daar niet uit een Zalto glas.Wink
Mooi moment en perfect beschreven. Je moet het maar doen. Bedankt!
Inderdaad wel een heel mooi verhaal, bedankt om het te delen, don!
Over wijn op grote hoogte gesproken: https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/...~b377dac8/
(25-03-2021 04:38 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Over wijn op grote hoogte gesproken: https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/...~b377dac8/

Hetzelfde verhaal maar met een gezonde dosis satire Smile
(25-03-2021 05:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(25-03-2021 04:38 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Over wijn op grote hoogte gesproken: https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/...~b377dac8/

Hetzelfde verhaal maar met een gezonde dosis satire Smile
Hebben ze dat nu echt gedaan?

Wat met de impact van de verplaatsing van de fles (naar USA vermoed ik, dan in ruimteschip, veel schokken, terug naar de Aarde, dan terug naar Frankrijk)? Dus optimaal is die wijn al niet bewaard.
(26-03-2021 02:11 PM)Jean schreef: [ -> ]
(25-03-2021 05:43 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(25-03-2021 04:38 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Over wijn op grote hoogte gesproken: https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/...~b377dac8/

Hetzelfde verhaal maar met een gezonde dosis satire Smile
Hebben ze dat nu echt gedaan?

Wat met de impact van de verplaatsing van de fles (naar USA vermoed ik, dan in ruimteschip, veel schokken, terug naar de Aarde, dan terug naar Frankrijk)? Dus optimaal is die wijn al niet bewaard.

En wij de wijn maar een paar weken laten rusten nadat hij van de camion komt...Rolleyes
(26-03-2021 02:11 PM)Jean schreef: [ -> ]Hebben ze dat nu echt gedaan?

Blijkbaar wel: https://www.decanter.com/wine-news/petru...ct-455239/
Bij het lezen van de laatste RVF moest ik aan deze discussie denken...
Koppelingen