09-05-2018, 06:28 PM
... weeral veel te veel flessen. Maar goed 't was fun, lekker en leerrijk. Hieronder start ik mijn verslag:
Even een woordje over de reis naar de streek waaraan ik mijn hart (en portefeuille) heb verloren. Een week terug naar Nuits-Saint-Georges afgereisd om er een 10-tal domeinen te gaan bezoeken. De bezoeken waren verspreid over de 3 belangrijkste streken in rood: Nuits, Beaune en Chalon.
Even een paar bemerkingen: algemene kwaliteit van hetgeen is proefde was goed tot zeer goed te noemen. Dankzij de vele tips die ik van verschillende forumleden ontving: dank in het bijzonder aan Francis Piccard, Vince en Vinejo voor hun gouden tips!
Algemene opmerkingen betreffende de millesimes (in rood) op basis van mijn bevindingen:
• Bij ongeveer de helft van de domeinen wordt nog het uitstekende bourgodische jaar 2015 geschonken. De 2016 wordt door sommigen nu pas gebotteld. Zelf een paar keer aan het werk gezien toen ik ter plaatse was. Het wijnjaar kenmerkt zich door volle rijpe en ronde tannines die toch wel aanwezig zijn en, samen met de materie, bewaarkracht geven. Alle wijnbouwers spreken van een groot jaar, iets groter zelfs dan het eveneens warme 2009. Hier ligt de kwaliteit ook hoger door de rendementen die bij de meeste toch 20-30% lager liggen dan het gemiddelde. Maar goed, wat is na al die miserie in de Bourgogne nog gemiddeld. Nu spreken ze al van het 10-jarig gemiddeld als nieuwe referentie. Dureuil-Janthial bvb wenst een rendement van 40hl/ha voor rood en 45hl voor wit. Het is als sinds 2009 (!) geleden dat hij dit nog haalde. Ook in 2017 presteerde zijn witte niet goed qua rendement.
• 2016 wordt ook door vele wijnbouwers als een groot jaar beschouwd. Weeral. Beetje te vergelijken met 2010. Opnieuw veel materie (minder wel dan 2015), meer zuurtjes en fraicheur, maar nog steeds rijpe tannines.
• 2017 was een speciaal jaar: in Nuits & Beaune werd de vorst op het nippertje vermeden. Eind april werden balen stro in brand gestoken om ‘le gel noir’ te voorkomen. Dat is vorstschade door de zon die ’s morgens opkomt en de bevroren knoppen verbrandt. De rook zorgde ervoor dat dit effect werd vermeden. Daarna was het voorjaar warm en droog. Dit zorgde voor veel knoppen. Ebourgeonnage (het manueel ontdoen van knoppen onderaan de stok in de bloeiperiode) was nodig om de rendementen van bij het begin laag te houden. Niet iedereen is hierin mee gegaan. Een wijnbouwer uit Volnay getuigt dat sommige aan de regulatoren hebben gevraagd om het maximum rendement te overschrijden (moet ergens iets van 56hl/ha zijn) om de vorstschade van het vorige jaar te compenseren. De keuze voor een wijnbouwer die trouw bleef aan de beperkte rendementen (tot 40hl wordt algemeen als correct aanvaard - onder de 35hl-38hl, de meningen verschillen, brengt niets bij tot de kwaliteit), is dus van uitermate groot belang! Ook de keuze van de wijnbouwer voor de oogstperiode is belangrijk in september heeft het wel wat geregend.
Ik zal bij gelegenheid nog wat verder posten over een aantal interessante domeinen die werden bezocht. Tot gauw!
Even een woordje over de reis naar de streek waaraan ik mijn hart (en portefeuille) heb verloren. Een week terug naar Nuits-Saint-Georges afgereisd om er een 10-tal domeinen te gaan bezoeken. De bezoeken waren verspreid over de 3 belangrijkste streken in rood: Nuits, Beaune en Chalon.
Even een paar bemerkingen: algemene kwaliteit van hetgeen is proefde was goed tot zeer goed te noemen. Dankzij de vele tips die ik van verschillende forumleden ontving: dank in het bijzonder aan Francis Piccard, Vince en Vinejo voor hun gouden tips!
Algemene opmerkingen betreffende de millesimes (in rood) op basis van mijn bevindingen:
• Bij ongeveer de helft van de domeinen wordt nog het uitstekende bourgodische jaar 2015 geschonken. De 2016 wordt door sommigen nu pas gebotteld. Zelf een paar keer aan het werk gezien toen ik ter plaatse was. Het wijnjaar kenmerkt zich door volle rijpe en ronde tannines die toch wel aanwezig zijn en, samen met de materie, bewaarkracht geven. Alle wijnbouwers spreken van een groot jaar, iets groter zelfs dan het eveneens warme 2009. Hier ligt de kwaliteit ook hoger door de rendementen die bij de meeste toch 20-30% lager liggen dan het gemiddelde. Maar goed, wat is na al die miserie in de Bourgogne nog gemiddeld. Nu spreken ze al van het 10-jarig gemiddeld als nieuwe referentie. Dureuil-Janthial bvb wenst een rendement van 40hl/ha voor rood en 45hl voor wit. Het is als sinds 2009 (!) geleden dat hij dit nog haalde. Ook in 2017 presteerde zijn witte niet goed qua rendement.
• 2016 wordt ook door vele wijnbouwers als een groot jaar beschouwd. Weeral. Beetje te vergelijken met 2010. Opnieuw veel materie (minder wel dan 2015), meer zuurtjes en fraicheur, maar nog steeds rijpe tannines.
• 2017 was een speciaal jaar: in Nuits & Beaune werd de vorst op het nippertje vermeden. Eind april werden balen stro in brand gestoken om ‘le gel noir’ te voorkomen. Dat is vorstschade door de zon die ’s morgens opkomt en de bevroren knoppen verbrandt. De rook zorgde ervoor dat dit effect werd vermeden. Daarna was het voorjaar warm en droog. Dit zorgde voor veel knoppen. Ebourgeonnage (het manueel ontdoen van knoppen onderaan de stok in de bloeiperiode) was nodig om de rendementen van bij het begin laag te houden. Niet iedereen is hierin mee gegaan. Een wijnbouwer uit Volnay getuigt dat sommige aan de regulatoren hebben gevraagd om het maximum rendement te overschrijden (moet ergens iets van 56hl/ha zijn) om de vorstschade van het vorige jaar te compenseren. De keuze voor een wijnbouwer die trouw bleef aan de beperkte rendementen (tot 40hl wordt algemeen als correct aanvaard - onder de 35hl-38hl, de meningen verschillen, brengt niets bij tot de kwaliteit), is dus van uitermate groot belang! Ook de keuze van de wijnbouwer voor de oogstperiode is belangrijk in september heeft het wel wat geregend.
Ik zal bij gelegenheid nog wat verder posten over een aantal interessante domeinen die werden bezocht. Tot gauw!