wijnliefhebbers

Volledige versie: Later plukken voor meer fraicheur?
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Patrick Essa van Buisson Charles:

Buisson-Charles a répondu au sujet : Domaine Buisson-Charles, Bourgogne Aligoté 2015

En 2015 je suis persuadé qu’il fallait récolter tardivement pour obtenir une vraie fraîcheur et un juste équilibre dans les vins blancs de Bourgogne.
La concentration des acidités tartriques s’est faites tardivement et il fallait comprendre que de toute manière - comme en 2016 - avec le soleil de plomb de cet été là les valeurs maliques seraient basses.
Cette idée qui se repend et qui affirme souvent qu’une légère sous maturité apporterait plus de fraîcheur et de tension dans les blancs - et rouges - est aussi fausse que totalement dénuée de fondements œnologiques.


Had iemand deze stelling al eerder gehoord?
(13-05-2018 08:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]Patrick Essa van Buisson Charles:

Buisson-Charles a répondu au sujet : Domaine Buisson-Charles, Bourgogne Aligoté 2015

En 2015 je suis persuadé qu’il fallait récolter tardivement pour obtenir une vraie fraîcheur et un juste équilibre dans les vins blancs de Bourgogne.
La concentration des acidités tartriques s’est faites tardivement et il fallait comprendre que de toute manière - comme en 2016 - avec le soleil de plomb de cet été là les valeurs maliques seraient basses.
Cette idée qui se repend et qui affirme souvent qu’une légère sous maturité apporterait plus de fraîcheur et de tension dans les blancs - et rouges - est aussi fausse que totalement dénuée de fondements œnologiques.


Had iemand deze stelling al eerder gehoord?

Nee, klinkt contra-intuitief maar misschien? Zou ik ook wel eens het fijne van willen weten.

Wel al gehoord recent van een trend om vroeger en vroegertje plukken omdat de markt nu geen “rijpe” wijnen meer wil. Waardoor je soms schrale wijnen zonder fruit krijgt.
(13-05-2018 08:28 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]Patrick Essa van Buisson Charles:

Buisson-Charles a répondu au sujet : Domaine Buisson-Charles, Bourgogne Aligoté 2015

En 2015 je suis persuadé qu’il fallait récolter tardivement pour obtenir une vraie fraîcheur et un juste équilibre dans les vins blancs de Bourgogne.
La concentration des acidités tartriques s’est faites tardivement et il fallait comprendre que de toute manière - comme en 2016 - avec le soleil de plomb de cet été là les valeurs maliques seraient basses.
Cette idée qui se repend et qui affirme souvent qu’une légère sous maturité apporterait plus de fraîcheur et de tension dans les blancs - et rouges - est aussi fausse que totalement dénuée de fondements œnologiques.


Had iemand deze stelling al eerder gehoord?

Nee, klinkt contra-intuitief maar misschien? Zou ik ook wel eens het fijne van willen weten.

Wel al gehoord recent van een trend om vroeger en vroegertje plukken omdat de markt nu geen “rijpe” wijnen meer wil. Waardoor je soms schrale wijnen zonder fruit krijgt.

Moet men het uiteindelijk resultaat niet bekijken in combinatie wat er later gebeurt met deze druiven die later zijn geoogst.
Wat is de invloed of impact van het soort vinificatieproces, temperatuursverloop, duur..........?
Ik weet het niet, ik ben geen oenoloog.Sad
Inderdaad lijkt dit een wat controversiële stelling. Meestal is de opvatting dat het een goed idee is om witte druiven aan de vroege en blauwe aan de late kant te plukken. Misschien is dit dan met onderdrukking van de malo, enfin, ik steek mijn licht eens op. To be continued...
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