24-05-2018, 09:46 AM
Er staan wat opmerkingen bij, die ik links en rechts gegoogled heb.
1976. 15/20 (Hachette)
In de lente en de zomer was het droog en heet in heel West-Europa. De oogst werd onderbroken door stormen in het midden van september.
Door de hitte kregen de druiven een dikke schil wat straffe tannines opleverde, die bij aanvang door aangenaam fruit gemaskeerd werden, maar de regen tijdens de oogst zorgde voor verdunning, waardoor de tannines in vele wijnen vrij spel kregen. De evenwichtigste wijnen komen vooral uit Pauillac, Saint-Julien en Graves. In de Haut-Médoc was Sociando-Mallet bij de beste.
Helder en intense kleur, een beetje doorzichtig, mooie tranen. Granaatrood in de richting van scharlaken, de wijn is tenslotte 42 jaar oud.
Intense neus met krieken, rozijnen, tabak, dode bladeren, nog een beetje eik en vanille, thee, peper. Een fijn aroma.
In de mond goede zuren en zelfs nog een beetje tannine. Voldoende molligheid. Behoorlijk lang.
1988. 16/20
The 1988 Sociando-Mallet was lovely. When it was first decanted and those herbaceous notes came through I thought- oh no! Here we go again! (@rockincabs @englishmans_claret) but it blew off and velvety merlot dominated and really showed through. This is a Chateau that over delivers every time for me. Great Haut Medoc. Green blows off to stone and ripe fruit, ripe pepper and lovely tobacco and cassis.
1988 was het eerste van drie klassieke jaren in Bordeaux.
De winter en de lente waren vochtig. Maar er was geen lentevorst. Tot in juni bleven de weersomstandigheden ongeveer gelijk en de bloemzetting gebeurde in niet al te ideale omstandigheden. In de zomer bleven de temperaturen rond het gemiddelde, maar er was weinig regen. De oogstomstandigheden waren gunstig, maar door de ongelijkmatige rijping van de diverse druivensoorten bezorgde de wijnboeren kopzorgen. De Cabernet Sauvignon werd vaak vroeg geoogst, wat hoge aciditeit en tannine opleverde. De fijnste wijnen komen uit de Graves.
Heldere, intense granaatrode kleur met kleine doorzichtigheid, goede tranen. Neus van krieken, vlier en zwarte bes, gestoofd fruit, eik, ceder, tabak, peper, wat dierlijke geuren.
Fijn en weelderig.
Forse, maar harmonieuze wijn, lang.
1990. 18/20
Full bodied, with a rustic edge to the tannins, the aromatics pop with their earthy, cedar wood, leaf, herb, olive tapenade, cassis and tobacco profile. Drink this classic styled claret now, or age it another 5-10 more years. Sept. 2014.
Een heet, droog jaar leverde een aantal prachtige wijnen op.
De winter was mild, de lente fris met opwarming in mei, waardoor de bloemzetting vroeg kwam. Juli en augustus waren de droogste sinds 1961. De regens van september zorgden voor goede rijping, zoals in 1989, met iets lager suikergehaltes in de Cabernet. De opbrengst was hoog, waardoor vaak tot groene pluk werd overgegaan. De tannine was rijp, de zuren gezond. De wijnen kwamen rijk en uiterst evenwichtig tevoorschijn. Enkele wijnen vertoonden een beetje verdunning, maar de klassieke bordeaux zijn uitstekend.
De Grand Jury Européen plaatst in 1996 de Ch. Sociando-Mallet 1990 boven de eerste crus classés... Drie jaar later doen ze dat ook met de 1982.
Helder, intens kersenrood. Kleine doorzichtigheid en goede tranen.
Vol tot intense neus, heel gevarieerd en variërend met een vleugje roos, framboos, rode bes, eik en vanille, tabak, peper, varens.
In de mond zeer harmonieus en evenwichtig maar met nog veel kracht. Ronder dan de 1988. Erg lang, grote wijn.
1999. 14/20
This delivered just as expected. Mature, with resolving tannins and a soft palate. Nice aromatics with spice, tobacco, and mild herbal notes. Not particularly herbaceous at all, like some other vintages. Finish is strong, without adding further complexity. I don’t see this getting better, but it’s pretty damn good now. Okt. 2017
De regen bemoeilijkte de oogst, maar een aantal heel goede wijnen steken de kop op.
Na een warm meimaand kwam een normale floraison. De zomer was warm en vochtig, een teveel aan druiven moest groen geoogst worden. Het vochtige weer zorgde voor meeldauw en wat rot. Er was een hete, droge periode alvorens de regens kwamen vanaf 13 september in de Médoc. Men moest secuur te werk gaan, goed selecteren en dan kreeg men rijpe en behoorlijk gezonde trossen. `De rode wijnen hebben aantrekkelijk fruit, maar lichte tannines, door de hoge opbrengsten. Vergelijkbaar met 1998.
Heldere en intense kleur van zwarte kers, compleet ondoorzichtig. Mooie tranen.
Intens aroma van aardbei, gestoofd fruit, rozijnen, ceder, tabak, peper, vanille. Bij aanvang even yoghourt, daarna even een vleugje konijnenhok. Mooi, zeer gevarieerd aroma.
Bijzonder evenwichtig en harmonieus in de mond, goede lengte.
2000. 18/20
Ruby red. Aromas of saddle leather, pipe tobacco, mint and a hint of melted chocolate are ever-present in the aromatics. It is medium-bodied in the mouth, with blackberries, plums, earth and rosemary. This is classic old school Bordeaux, with low alcohol and not a trace of overripeness or over-extraction that seems so common nowadays. Solid wine clearly in its drinking window. 92.
Mogelijk het beste wijnjaar sinds 1990.
De winter was mild, maar de lente en de vroege zomer waren heet en regenachtig, wat meeldauw met zich meebracht. Maar vanaf midden juli was er haast onafgebroken zonneschijn. Zware regenval op 19 en 20 september bracht geen schade aan, maar redde hier en daar de wijngaarden van droogtestress. De regen was heviger in de Médoc dan in de Graves. De oogst gebeurde in zeer goede omstandigheden tot 11 oktober en er waren geen problemen bij de vinificatie. Sommigen oogsten te vroeg en kunnen te kampen hebben met teveel onrijpe tannine, wie te laat oogstte kan last hebben van te zware overrijpe jammy elementen. De beste wijnen komen uit Margaux, Saint-Julien en Pauillac. Saint-Estèphe en de noordelijke kant bleven daar een héél klein beetje onder.
Helder, intens, zwarte kers. Ondoorzichtig, mooie tranen
Diep aroma met framboos, cassis, vlier, eik, tabak, peper, vanille, kruidnagel, carboline en zelfs even wat radijsjes.
Volledig harmonieus in de mond. Erg lang. Heel grote wijn.
2006. 14/20
Medium bodied, with a rustic, stern, masculine leaning to the tannins, the wine is still young. Showing tobacco, cedar chest and blackberry notes on the nose, with a crisp, chewy, blackberry, earth, pepper and cassis thread in the finish, give this at least 5 more years, or longer to come around. Sept. 2015.
Goed voor mensen die van tannines in hun wijn houden. Niet de rijpheid van 2005 of 2003, maar beter dan 1999. Kan een klassiek jaar worden, zoals 1996 maar minder rijp.
Moeilijk wijnjaar met voortdurend erg variabel weer. Een koude, natte winter was welkom na het heel droge 2005. Dan kwam een droge periode in de lente tot het midden van de zomer met heel heet weer in juli maar met een vochtige septembermaand, met risico op meeldauw en rot. Het beste zijn de rode Graves en de Cabernet Sauvignon van de Noordelijke Médoc.
Helder intens kriekenrood, kleine doorzichtigheid, goede tranen.
Intens aroma, framboos, cassis, eik, rook, tabak, peper, muskaat, vanille, beetje putteke.
Mooi evenwicht, maar met nog tannines die moeten versmelten. Lang. Moet (of mag) nog lang liggen, zeker als we 1976 in gedachten houden.
2015.
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung, sehr attraktive schwarze Beerenfrucht nach Cassis und Heidelbeeren, einladende Fruchtsüße, kandierte Orangenzesten. Saftig, elegant, feines Brombeerkonfit, integrierte Tannine, mineralisch und anhaltend, sehr gute Länge, gutes Reifepotenzial. Mei 2016.
Another excellent Sociando although I think I mildly prefer the precision of the 2014. All the classic flavors are here though - the blueberry/blackberry fruit and textbook northern Medoc pencil shavings and gravel. It's fatter in body than last year's and shows some roasted qualities with a sort of nuttiness toning down the primary fruit. But this bottle capably does what Sociando does at its best - deliver a high-end Pauillac/St.-Estephe profile at cru bourgeois pricing. April 2018
Mooi jaar, maar vooral op de rechteroever. In de Médoc was er enerzijds teveel droogte en anderzijds teveel vocht...
Helder intens karmijnrood met veel mauve. Gekleurde tranen, ondoorzichtig.
Intens aroma met framboos en aardbei en eveneens zwart fruit, eik en vanille en nog gebrand vat, peper.
Een goed evenwicht tussen molligheid en zuren, maar met vanzelfsprekend veel tannines, die nog moeten afronden maar wel smakelijk zijn. Goede lengte.
Uit de notities blijkt hopelijk dat de gelijkenis tussen de verschillende jaargangen vanzelfsprekend is, maar dat toch ook telkens andere nuances worden waargenomen. Al eens iets floraals, al eens wat rood fruit enz...
1976. 15/20 (Hachette)
In de lente en de zomer was het droog en heet in heel West-Europa. De oogst werd onderbroken door stormen in het midden van september.
Door de hitte kregen de druiven een dikke schil wat straffe tannines opleverde, die bij aanvang door aangenaam fruit gemaskeerd werden, maar de regen tijdens de oogst zorgde voor verdunning, waardoor de tannines in vele wijnen vrij spel kregen. De evenwichtigste wijnen komen vooral uit Pauillac, Saint-Julien en Graves. In de Haut-Médoc was Sociando-Mallet bij de beste.
Helder en intense kleur, een beetje doorzichtig, mooie tranen. Granaatrood in de richting van scharlaken, de wijn is tenslotte 42 jaar oud.
Intense neus met krieken, rozijnen, tabak, dode bladeren, nog een beetje eik en vanille, thee, peper. Een fijn aroma.
In de mond goede zuren en zelfs nog een beetje tannine. Voldoende molligheid. Behoorlijk lang.
1988. 16/20
The 1988 Sociando-Mallet was lovely. When it was first decanted and those herbaceous notes came through I thought- oh no! Here we go again! (@rockincabs @englishmans_claret) but it blew off and velvety merlot dominated and really showed through. This is a Chateau that over delivers every time for me. Great Haut Medoc. Green blows off to stone and ripe fruit, ripe pepper and lovely tobacco and cassis.
1988 was het eerste van drie klassieke jaren in Bordeaux.
De winter en de lente waren vochtig. Maar er was geen lentevorst. Tot in juni bleven de weersomstandigheden ongeveer gelijk en de bloemzetting gebeurde in niet al te ideale omstandigheden. In de zomer bleven de temperaturen rond het gemiddelde, maar er was weinig regen. De oogstomstandigheden waren gunstig, maar door de ongelijkmatige rijping van de diverse druivensoorten bezorgde de wijnboeren kopzorgen. De Cabernet Sauvignon werd vaak vroeg geoogst, wat hoge aciditeit en tannine opleverde. De fijnste wijnen komen uit de Graves.
Heldere, intense granaatrode kleur met kleine doorzichtigheid, goede tranen. Neus van krieken, vlier en zwarte bes, gestoofd fruit, eik, ceder, tabak, peper, wat dierlijke geuren.
Fijn en weelderig.
Forse, maar harmonieuze wijn, lang.
1990. 18/20
Full bodied, with a rustic edge to the tannins, the aromatics pop with their earthy, cedar wood, leaf, herb, olive tapenade, cassis and tobacco profile. Drink this classic styled claret now, or age it another 5-10 more years. Sept. 2014.
Een heet, droog jaar leverde een aantal prachtige wijnen op.
De winter was mild, de lente fris met opwarming in mei, waardoor de bloemzetting vroeg kwam. Juli en augustus waren de droogste sinds 1961. De regens van september zorgden voor goede rijping, zoals in 1989, met iets lager suikergehaltes in de Cabernet. De opbrengst was hoog, waardoor vaak tot groene pluk werd overgegaan. De tannine was rijp, de zuren gezond. De wijnen kwamen rijk en uiterst evenwichtig tevoorschijn. Enkele wijnen vertoonden een beetje verdunning, maar de klassieke bordeaux zijn uitstekend.
De Grand Jury Européen plaatst in 1996 de Ch. Sociando-Mallet 1990 boven de eerste crus classés... Drie jaar later doen ze dat ook met de 1982.
Helder, intens kersenrood. Kleine doorzichtigheid en goede tranen.
Vol tot intense neus, heel gevarieerd en variërend met een vleugje roos, framboos, rode bes, eik en vanille, tabak, peper, varens.
In de mond zeer harmonieus en evenwichtig maar met nog veel kracht. Ronder dan de 1988. Erg lang, grote wijn.
1999. 14/20
This delivered just as expected. Mature, with resolving tannins and a soft palate. Nice aromatics with spice, tobacco, and mild herbal notes. Not particularly herbaceous at all, like some other vintages. Finish is strong, without adding further complexity. I don’t see this getting better, but it’s pretty damn good now. Okt. 2017
De regen bemoeilijkte de oogst, maar een aantal heel goede wijnen steken de kop op.
Na een warm meimaand kwam een normale floraison. De zomer was warm en vochtig, een teveel aan druiven moest groen geoogst worden. Het vochtige weer zorgde voor meeldauw en wat rot. Er was een hete, droge periode alvorens de regens kwamen vanaf 13 september in de Médoc. Men moest secuur te werk gaan, goed selecteren en dan kreeg men rijpe en behoorlijk gezonde trossen. `De rode wijnen hebben aantrekkelijk fruit, maar lichte tannines, door de hoge opbrengsten. Vergelijkbaar met 1998.
Heldere en intense kleur van zwarte kers, compleet ondoorzichtig. Mooie tranen.
Intens aroma van aardbei, gestoofd fruit, rozijnen, ceder, tabak, peper, vanille. Bij aanvang even yoghourt, daarna even een vleugje konijnenhok. Mooi, zeer gevarieerd aroma.
Bijzonder evenwichtig en harmonieus in de mond, goede lengte.
2000. 18/20
Ruby red. Aromas of saddle leather, pipe tobacco, mint and a hint of melted chocolate are ever-present in the aromatics. It is medium-bodied in the mouth, with blackberries, plums, earth and rosemary. This is classic old school Bordeaux, with low alcohol and not a trace of overripeness or over-extraction that seems so common nowadays. Solid wine clearly in its drinking window. 92.
Mogelijk het beste wijnjaar sinds 1990.
De winter was mild, maar de lente en de vroege zomer waren heet en regenachtig, wat meeldauw met zich meebracht. Maar vanaf midden juli was er haast onafgebroken zonneschijn. Zware regenval op 19 en 20 september bracht geen schade aan, maar redde hier en daar de wijngaarden van droogtestress. De regen was heviger in de Médoc dan in de Graves. De oogst gebeurde in zeer goede omstandigheden tot 11 oktober en er waren geen problemen bij de vinificatie. Sommigen oogsten te vroeg en kunnen te kampen hebben met teveel onrijpe tannine, wie te laat oogstte kan last hebben van te zware overrijpe jammy elementen. De beste wijnen komen uit Margaux, Saint-Julien en Pauillac. Saint-Estèphe en de noordelijke kant bleven daar een héél klein beetje onder.
Helder, intens, zwarte kers. Ondoorzichtig, mooie tranen
Diep aroma met framboos, cassis, vlier, eik, tabak, peper, vanille, kruidnagel, carboline en zelfs even wat radijsjes.
Volledig harmonieus in de mond. Erg lang. Heel grote wijn.
2006. 14/20
Medium bodied, with a rustic, stern, masculine leaning to the tannins, the wine is still young. Showing tobacco, cedar chest and blackberry notes on the nose, with a crisp, chewy, blackberry, earth, pepper and cassis thread in the finish, give this at least 5 more years, or longer to come around. Sept. 2015.
Goed voor mensen die van tannines in hun wijn houden. Niet de rijpheid van 2005 of 2003, maar beter dan 1999. Kan een klassiek jaar worden, zoals 1996 maar minder rijp.
Moeilijk wijnjaar met voortdurend erg variabel weer. Een koude, natte winter was welkom na het heel droge 2005. Dan kwam een droge periode in de lente tot het midden van de zomer met heel heet weer in juli maar met een vochtige septembermaand, met risico op meeldauw en rot. Het beste zijn de rode Graves en de Cabernet Sauvignon van de Noordelijke Médoc.
Helder intens kriekenrood, kleine doorzichtigheid, goede tranen.
Intens aroma, framboos, cassis, eik, rook, tabak, peper, muskaat, vanille, beetje putteke.
Mooi evenwicht, maar met nog tannines die moeten versmelten. Lang. Moet (of mag) nog lang liggen, zeker als we 1976 in gedachten houden.
2015.
Tiefdunkles Rubingranat, opaker Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung, sehr attraktive schwarze Beerenfrucht nach Cassis und Heidelbeeren, einladende Fruchtsüße, kandierte Orangenzesten. Saftig, elegant, feines Brombeerkonfit, integrierte Tannine, mineralisch und anhaltend, sehr gute Länge, gutes Reifepotenzial. Mei 2016.
Another excellent Sociando although I think I mildly prefer the precision of the 2014. All the classic flavors are here though - the blueberry/blackberry fruit and textbook northern Medoc pencil shavings and gravel. It's fatter in body than last year's and shows some roasted qualities with a sort of nuttiness toning down the primary fruit. But this bottle capably does what Sociando does at its best - deliver a high-end Pauillac/St.-Estephe profile at cru bourgeois pricing. April 2018
Mooi jaar, maar vooral op de rechteroever. In de Médoc was er enerzijds teveel droogte en anderzijds teveel vocht...
Helder intens karmijnrood met veel mauve. Gekleurde tranen, ondoorzichtig.
Intens aroma met framboos en aardbei en eveneens zwart fruit, eik en vanille en nog gebrand vat, peper.
Een goed evenwicht tussen molligheid en zuren, maar met vanzelfsprekend veel tannines, die nog moeten afronden maar wel smakelijk zijn. Goede lengte.
Uit de notities blijkt hopelijk dat de gelijkenis tussen de verschillende jaargangen vanzelfsprekend is, maar dat toch ook telkens andere nuances worden waargenomen. Al eens iets floraals, al eens wat rood fruit enz...