Les Bons Bâtons 2016, Bourgogne
Zeer paarse kleur, vreemd voor pinot noir. In de neus rood fruit, maar ook floraal, violetjes, en een mooie mineraliteit. Beaujolais, zegt Fre, en dat had perfect gekund op basis van de neus. In de mond iets minder een beaujolaisgevoel, want een wijn met véél materie, fraicheur en duidelijk aanwezige tannines. Dit laat zich nu aangenaam drinken, maar geen twijfel over dat dit binnen vier of vijf jaar nog mooier zal zijn. Aan 21€ niet de grootste P/K maar aan de andere kant is dit ook geen simpel drinkwijntje, en zit er nog veel potentieel in. Was mijn enige fles, maar ben toch benieuwd hoe dit binnen vijf jaar voor de dag komt. En ben eigenlijk ook benieuwd of dit domein, dat 100% geraakt is door de vrieskou in 2016 en aan rendementen lag tussen de 5 en 15 hl per ha, ook niet een beetje gamay bij de pinot noir gekapt heeft. Oeps...
(08-06-2018 08:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Les Bons Bâtons 2016, Bourgogne
Zeer paarse kleur, vreemd voor pinot noir. In de neus rood fruit, maar ook floraal, violetjes, en een mooie mineraliteit. Beaujolais, zegt Fre, en dat had perfect gekund op basis van de neus. In de mond iets minder een beaujolaisgevoel, want een wijn met véél materie, fraicheur en duidelijk aanwezige tannines. Dit laat zich nu aangenaam drinken, maar geen twijfel over dat dit binnen vier of vijf jaar nog mooier zal zijn. Aan 21€ niet de grootste P/K maar aan de andere kant is dit ook geen simpel drinkwijntje, en zit er nog veel potentieel in. Was mijn enige fles, maar ben toch benieuwd hoe dit binnen vijf jaar voor de dag komt. En ben eigenlijk ook benieuwd of dit domein, dat 100% geraakt is door de vrieskou in 2016 en aan rendementen lag tussen de 5 en 15 hl per ha, ook niet een beetje gamay bij de pinot noir gekapt heeft. Oeps... :blush:
Er moesten er meer zijn op dit forum die dat soort vragen durven stellen.
(08-06-2018 11:32 PM)don quichotte schreef: [ -> ] (08-06-2018 08:59 PM)Olivier schreef: [ -> ]Les Bons Bâtons 2016, Bourgogne
Zeer paarse kleur, vreemd voor pinot noir. In de neus rood fruit, maar ook floraal, violetjes, en een mooie mineraliteit. Beaujolais, zegt Fre, en dat had perfect gekund op basis van de neus. In de mond iets minder een beaujolaisgevoel, want een wijn met véél materie, fraicheur en duidelijk aanwezige tannines. Dit laat zich nu aangenaam drinken, maar geen twijfel over dat dit binnen vier of vijf jaar nog mooier zal zijn. Aan 21€ niet de grootste P/K maar aan de andere kant is dit ook geen simpel drinkwijntje, en zit er nog veel potentieel in. Was mijn enige fles, maar ben toch benieuwd hoe dit binnen vijf jaar voor de dag komt. En ben eigenlijk ook benieuwd of dit domein, dat 100% geraakt is door de vrieskou in 2016 en aan rendementen lag tussen de 5 en 15 hl per ha, ook niet een beetje gamay bij de pinot noir gekapt heeft. Oeps...
Er moesten er meer zijn op dit forum die dat soort vragen durven stellen.
Hmm, dat denk ik toch wel niet. Met spectroscopie is dat redelijk eenvoudig opspoorbaar naar het schijnt en daar zal hij geen risico mee lopen. Ik denk wel dat Patrice Rion een négoce vergunning heeft en misschien elders druiven bij kocht, maar dat moet in dit geval dan wel uit dezelfde wijngaard.
Nu, sommige 2016 zijn inderdaad heel vol en zeer fruitig met fatsoenlijke zuren, dus ik begrijp de link wel. Ik verwacht eerlijk gezegd absolute topwijnen van dat jaar, tenminste bij de betere producenten, maar dat is altijd zo.
Citaat:Hmm, dat denk ik toch wel niet. Met spectroscopie is dat redelijk eenvoudig opspoorbaar naar het schijnt en daar zal hij geen risico mee lopen. Ik denk wel dat Patrice Rion een négoce vergunning heeft en misschien elders druiven bij kocht, maar dat moet in dit geval dan wel uit dezelfde wijngaard.
Nu, sommige 2016 zijn inderdaad heel vol en zeer fruitig met fatsoenlijke zuren, dus ik begrijp de link wel. Ik verwacht eerlijk gezegd absolute topwijnen van dat jaar, tenminste bij de betere producenten, maar dat is altijd zo.
Maar wat kan dan die kleur verklaren? Heb jij al violetpaarse pinot gezien?
Aha, over dieppaarse pinot noir: net toevallig vorig weekend twee producenten Gevrey Chambertin Les Champeaux naast elkaar van twee producenten: 1x Marchand-Tawse(16) & 1x Naddef (15). Allebei zeer intens van kleur, met MT ook eerder lijkend op een zeer jonge Beaujolais - bijna type Nouveau, maar Naddef ook intens van kleur. In de mond gelukkig niets hiervan, MT wel duidelijk op kracht, en Naddef pottoe. Gelukkig toonde de 1990 van de laatste dat een beetje geduld en vertrouwen beloond wordt
.
(14-06-2018 06:36 PM)Kupers schreef: [ -> ]Aha, over dieppaarse pinot noir: net toevallig vorig weekend twee producenten Gevrey Chambertin Les Champeaux naast elkaar van twee producenten: 1x Marchand-Tawse(16) & 1x Naddef (15). Allebei zeer intens van kleur, met MT ook eerder lijkend op een zeer jonge Beaujolais - bijna type Nouveau, maar Naddef ook intens van kleur. In de mond gelukkig niets hiervan, MT wel duidelijk op kracht, en Naddef pottoe. Gelukkig toonde de 1990 van de laatste dat een beetje geduld en vertrouwen beloond wordt .
De diepere "blauwe" kleur van Pinot Noir komt door de macération à froid, zoals ook Fournier die toepast, hier niet noodzakelijk om meer kleur te krijgen, maar wel om tijd te winnen tijdens het oogsten. Pascal Marchand, bekend van eerste regisseur bij Vougeraie, maakt nu o.a. dankzij kapitaal van de schotse zakenman Moray Tawse een breed gamma. Ze namen o.a. het historische domein Maume over, waar Mark Fincham (de ex van Laurence Féraud) nu wijnmaker is. Moderne, heel goed gemaakte wijnen.
Philippe Naddef is gevestigd in Fixin met wijngaarden in Marsannay, Fixin en Gevrey. Een minder bekend domein met wat ik "klassieke boerenwijnen" noem. Niet al te diep van kleur, maar toch vrij veel structuur (Fixin helpt hiet ook natuurlijk...) en niet de meest expressieve. Zoals Peter al schreef, geduld wordt hier beloond. Een goed adres met (als mijn info hier correct is) nog "brave" prijzen.