21-07-2018, 09:50 PM
22-07-2018, 10:38 AM
(21-07-2018 09:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]...twee flessen Chateau Citran...!
T is t moment om even in de teletijdmachine te wippen...
(Le Journal, 26 juli 1909)
Heerlijk is dit, en leerrijk. En dat waren dan nog oude Franse franken...
Over de echte waarde zegt dit helaas niet zo veel als je niet weet wat toen een gemiddeld loon was.
Over de waardeverhouding daarentegen zegt dit alles! Citran aan de helft van de prijs van Petrus. Hoe is de verhouding nu, 1/100?
Ik heb nog iemand gekend die zijn vader hielp met het "op fles trekken" van een vat Petrus 1947. De Châteaux stuurden toen houten vaten op met de trein en de etiketten afzonderlijk per post. Bordeaux zou toen met 2 types barrique gewerkt hebben: chai en transport, die laatste met dikkere duigen. Je werd dan verondersteld het vat netjes gereinigd terug te sturen.
22-07-2018, 02:06 PM
(22-07-2018 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ](21-07-2018 09:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]...twee flessen Chateau Citran...!
T is t moment om even in de teletijdmachine te wippen...
(Le Journal, 26 juli 1909)
Heerlijk is dit, en leerrijk. En dat waren dan nog oude Franse franken...
Over de echte waarde zegt dit helaas niet zo veel als je niet weet wat toen een gemiddeld loon was.
Over de waardeverhouding daarentegen zegt dit alles! Citran aan de helft van de prijs van Petrus. Hoe is de verhouding nu, 1/100?
Ik heb nog iemand gekend die zijn vader hielp met het "op fles trekken" van een vat Petrus 1947. De Châteaux stuurden toen houten vaten op met de trein en de etiketten afzonderlijk per post. Bordeaux zou toen met 2 types barrique gewerkt hebben: chai en transport, die laatste met dikkere duigen. Je werd dan verondersteld het vat netjes gereinigd terug te sturen.
...en men stuurde altijd nét iets te weinig etiketten door om fraude te voorkomen. Wat uiteraard voor de bottelaar enkele heerlijke etiketloze kelderschatten opleverde ;-)
(En idd, t ging m vooral over die verhouding, ongelooflijk toch..!)
22-07-2018, 03:03 PM
(22-07-2018 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ](21-07-2018 09:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]...twee flessen Chateau Citran...!
T is t moment om even in de teletijdmachine te wippen...
(Le Journal, 26 juli 1909)
Heerlijk is dit, en leerrijk. En dat waren dan nog oude Franse franken...
Over de echte waarde zegt dit helaas niet zo veel als je niet weet wat toen een gemiddeld loon was.
Over de waardeverhouding daarentegen zegt dit alles! Citran aan de helft van de prijs van Petrus. Hoe is de verhouding nu, 1/100?
Ik heb nog iemand gekend die zijn vader hielp met het "op fles trekken" van een vat Petrus 1947. De Châteaux stuurden toen houten vaten op met de trein en de etiketten afzonderlijk per post. Bordeaux zou toen met 2 types barrique gewerkt hebben: chai en transport, die laatste met dikkere duigen. Je werd dan verondersteld het vat netjes gereinigd terug te sturen.
Om over na te denken.
Een handarbeieder verdiende in Frankrijk in 1900 tussen de 4 à 4,5 ff per dag van 10 uren werk en 6 dagen per week.
Vb een mijnwerker verdiende 4.18 ff per dag.
Volgens die lijst van 1907 koste 1 fles Petrus ex chateau 2.34ff
Hieruit mag men besluiten dat men toen met een dag salaris gemakkelijk toch 1 fles Petrus kon kopen.
Ik ken er nu veel die zelfs met hun maandsalaris nog geen ½ fles Petrus kunnen kopen.
(cfr Delhaize kassierster in 2011 voor de 2009 Petrus)
22-07-2018, 03:15 PM
(22-07-2018 03:03 PM)don quichotte schreef: [ -> ](22-07-2018 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ](21-07-2018 09:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]...twee flessen Chateau Citran...!
T is t moment om even in de teletijdmachine te wippen...
(Le Journal, 26 juli 1909)
Heerlijk is dit, en leerrijk. En dat waren dan nog oude Franse franken...
Over de echte waarde zegt dit helaas niet zo veel als je niet weet wat toen een gemiddeld loon was.
Over de waardeverhouding daarentegen zegt dit alles! Citran aan de helft van de prijs van Petrus. Hoe is de verhouding nu, 1/100?
Ik heb nog iemand gekend die zijn vader hielp met het "op fles trekken" van een vat Petrus 1947. De Châteaux stuurden toen houten vaten op met de trein en de etiketten afzonderlijk per post. Bordeaux zou toen met 2 types barrique gewerkt hebben: chai en transport, die laatste met dikkere duigen. Je werd dan verondersteld het vat netjes gereinigd terug te sturen.
Om over na te denken.
Een handarbeieder verdiende in Frankrijk in 1900 tussen de 4 à 4,5 ff per dag van 10 uren werk en 6 dagen per week.
Vb een mijnwerker verdiende 4.18 ff per dag.
Volgens die lijst van 1907 koste 1 fles Petrus ex chateau 2.34ff
Hieruit mag men besluiten dat men toen met een dag salaris gemakkelijk toch 1 fles Petrus kon kopen.
Ik ken er nu veel die zelfs met hun maandsalaris nog geen ½ fles Petrus kunnen kopen.
(cfr Delhaize kassierster in 2011 voor de 2009 Petrus)
Thanks! Dat geeft al een beter beeld. Ik las ook ergens dat begin vorige eeuw, tussen de 50% en 90% tot zelfs bijna 100% van het gezinsbudget besteed werd aan aankoop van voedsel. Enkele jaren geleden was dat in de VS amper 10%, in België wellicht toch meer (en bij ons zeker... ;-))