Rose de Saignee Brut Nature NV
Francis Boulard maakt zijn rose niet door de in de Champagne-streek gebruikelijke toevoeging van rode wijn (meestal pinot noir), maar door de schillen van de druiven (50% PNoir, 50% PMeunier) een tiental uur in het geperste sap te laten weken (saignee dus).
Het resultaat in het glas (kerstavond) is in dit geval een schitterende champagne: vol fruit in de neus evenals in de mond, afgeboord met een sterke minerale toets. Heel rijke champagne. Ik proefde eerder de Brut variant, maar deze Brut Nature is nog een stuk beter: het volle fruit heeft geen dosage nodig. Voor dit lekkers betaal je 22 EUR op het domein.
Hey Erwin, ben je dan al op domein geweest?
Blijkbaar was jij ook bij Laurent toen Francis daar was? :-)
Erwin heeft er toen voor mij enkele meegebracht. Die Fransen moeten altijd lachen met de Belgen hun voorliefde voor rosé, maar die saignee van boulard is inderdaad schitterend. Zeer geraffineerd, voor mij eerder zomer dan feestchampagne, maar schitterend gemaakt.
Venne, inderdaad, ik koop de champagnes van Boulard op het domein zelf. Dat is trouwens een hele belevenis. Francis Boulard is uiterst gastvrij en bezeten door de biologische wijnbouw. De man maakt van elke cuvee een gedoseerde en een zero dosage versie, die hij je met plezier allemaal laat proeven. Heel interessant om zo het hele gamma te doorlopen. Hij heeft bij ons bezoek (mijn vrouw en ik) eerder dit jaar zeker een stuk of 12 flessen ontkurkt. We dachten een afspraak van een klein uurtje te zullen hebben, het is uiteindelijk een halve dag geworden.
Goed dat een selectie van het assortiment nu ook bij Laurent Melotte te verkrijgen is, al vind ik het voor champagnes steeds zonde om in Belgie te kopen: de markup is altijd hoger dan voor andere wijnen en de regio ligt echt naast de deur.
Heb Boulard twee jaar geleden ook bezocht en moet beamen:
zeer sympathieke mensen en hun champagne is effenaf goed.
Heb nog 2 fl Mill. 2002 liggen en nog enkele Brut Nature en 1 "Rozeeke".
Allemaal al geproefd en allen hoog niveau !
Tot voor kort was de invoerder nochtans in West-Vlaanderen dacht ik ?
(Declerck kan dat ?) Die verkocht ze aan bijna - hou u vast - 50 % winst ! (bv. 22 € was bij hem 30 € !) Ik hoop dat dienen boer niet langer zijn importeur is !
Hoeveel kost dan bv zijn basiscuvee op het domein?
Cellartracker zij geprezen: Cuvée Reserve Brut Nature - 17.9 EUR
Gisteren een fles
Ratafia gekraakt van de Raymond.
(ter info: d.i. lichtzoete dessertwijn gemaakt door champagnehuizen)
In de neus niet echt overtuigend, wat gekookte appel, perzik en rozijn.
Mist tikkeltje frisheid; wel voldoende intensiteit.
Het tegenovergestelde verscheen echter in mijn wijnbakkes: zalig geparfumeerde smaak (fruitig en floraals); heel soepel, redelijk visceus maar toch slechts lichtzoet. Als een zijden doekje op je tong.
Medium afdronk.
Geslaagde fles, die zich positioneert als een 'lichtere, elegantere dessertwijn' t.o.v. bv. een Trockenbeerenauslese of Sauternes.
(
88/100)
Weet ge, in tegenstelling tot bv. Sauternes is dit zo een fles die je - als je wel zin hebt in een dessertwijn - met twee man zo leeg lurkt in de zetel.
Leuke afwisseling en zeker het proberen waard !
Helaas nog veel te onbekend ...