Gisterenavond de kans gehad een fles Dominus Estate 2002 uit Napa Valley blind te proeven en daarna lekker leeg te drinken...
Dominus wordt gemaakt door Christian Moueix, u allen als bordofielen uiteraard bekend.
Awel, dit is me nog niet vaak overkomen bij een blinddegustatie.
Ik had gezworen, mijn hand in het vuur gestoken dat dit linkeroever Bordeaux was. De prachtige cedertoetsen, sigarenkistje, groene paprika, cassis, en prachtige zuren waren betoverend. Ik dacht aan goede Sociando-Mallet!
Mijn broek zakte af toen het een Napa Valley bleek te zijn...
Dit is toch wel in mijn top drie van allerfijnste nieuwe wereldwijnen.
Heel mooi. (92/100)
In een nog beter jaargang zou het nog hoger klimmen in de punten.
Speurwerk leert me dat Delhaize Wineworld die aanbiedt aan 72 Euro.
Jawadde, ik was er echt niet goed van. Grote wijn!
"Een kracht gecombineerd met een finesse die ik nog niet veel eerder mocht proeven. Groot."
Ha, grappig, dat zijn gewoon precies mijn woorden ! En ik zweer dat ik uw TN op uw forum niet gelezen had !
Allé, ik ben dus niet den enige die dat top vindt :-)
Nog één fleske over Jo? Awel, t is goed, nee nee, ge moet niet aandringen mijne man, ja, ja, t is goed, ik kom af ... :-))
Da s afgesproken! thumb
Dan kunt gij er een Sassicaia naastzetten
De 2004 in "promotie" aan 64 Eur (wel per 6 kopen) - wat denken jullie ?
Doen ?
De 2003 kan je nog steeds kopen bij Thienpont aan 57 euro. En 2003 was in Napa niet vergelijkbaar met Bordeaux qua weersomstandigheden
Koopje dus volgens mij..
Bij diezelfde Thienpont staat de 2004 84,7 Euro...
Was 04 dan zoveel beter dan 03
(06-02-2011 11:11 PM)Jan VG schreef: [ -> ]De 2004 in "promotie" aan 64 Eur (wel per 6 kopen) - wat denken jullie ?
Doen ?
je kan de rest natuurlijk doorverkopen hier op het forum?
misschien moet er eens een apart rubriekje komen: "samenkopen" met voorstellen waar mensen kunnen op intekenen of zo?
(06-02-2011 11:48 PM)vinejo schreef: [ -> ]De 2003 kan je nog steeds kopen bij Thienpont aan 57 euro. En 2003 was in Napa niet vergelijkbaar met Bordeaux qua weersomstandigheden
Koopje dus volgens mij..
2003 was in Napa een eerder zwak jaar voor alle duidelijkheid (net als 1998 or 2000). Daarmee wil ik echter niets zeggen over de deze specifieke wijn natuurlijk...
Parker was alvast behoorlijk enthousiast over de 2003:
95 points Robert Parker: "The 2003 Dominus has turned out even better than I thought from barrel. There are 4,800 cases of this 88% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet Franc, and 5% Petit Verdot blend. A big, sweet nose of roasted coffee, Provencal herbs, black currants, cherry jam, plums, allspice, and forest floor is followed by a spicy, rich, full-bodied, fragrant, intense wine. The tannins are sweet, but noticeable in this beautifully complex, strikingly aromatic 2003. It has much more similarity to a great Bordeaux than anything from Napa Valley. Anticipated maturity: 2007-2025." (12/05)
Als ik het lees moet ik mij bedwingen om er te bestellen...
Ja, t was de beste van de dag denk ik (had nochtans veel concurrentie
)
Voor de mensen met een dikkere portefeuille dan mezelf: de 2004 (75 euro) en 2005 (75 euro) staan aan -20% en -15% op de website van Delhaize (Wineworld). Lijkt me een aardige prijs.
Dominus 2002, tweede maal in t glas en alweer van t allerbeste dat ik heb gedronken. Aroma discreet (net na openen nochtans hedonistisch), maar dat mondgevoel... jongens, die lengte, die materie (zo mooi verdeeld), die afdronk.... Verplicht minstens 30 sec in de mond houden (of anders is het alsof je de bioscoop verlaat in het midden van de film - die Amerikaanse blockbusters zijn toch zo slecht nog niet ;-))
TN van Bert
De Petrus van Amerika. Ongekende lengte in de mond. Vol & complex
Vergelijk het met die bolle wolken van een atoombom die maar blijven en blijven komen bovenop die andere... (toevallig dat dat bij deze Amerikaan wordt vernoemd hoor...)
TN van Tienne
Opmerkelijk was de zeer gereserveerde neus.
In de mond tegenstaande was dit idd een atoombom!
Zeer gestructureerd en complex. Blijft maar komen.
2002? Welke topbordeaux kan dit zijn...?
Meesterlijke wijn.
Ik had deze wijn nog nooit gedronken. Ik was overwhelmed ! Even van m'n sokken geblazen. Een rollende tsunami in de mond, maximale registers op alles maar in groots evenwicht. Ik wil Jo echt nog eens bedanken om deze op tafel te zetten. Ronduit niet te evenaren ! En het werd stilaan tijd voor Cobain, 't hing in de lucht !
(18-06-2012 08:49 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Ik had deze wijn nog nooit gedronken. Ik was overwhelmed ! Even van m'n sokken geblazen. Een rollende tsunami in de mond, maximale registers op alles maar in groots evenwicht. Ik wil Jo echt nog eens bedanken om deze op tafel te zetten. Ronduit niet te evenaren ! En het werd stilaan tijd voor Cobain, 't hing in de lucht !
(18-06-2012 08:49 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]En het werd stilaan tijd voor Cobain, 't hing in de lucht !
Dominus, the Nirvana of wine...
(18-06-2012 09:06 PM)vinejo schreef: [ -> ] (18-06-2012 08:49 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]En het werd stilaan tijd voor Cobain, 't hing in de lucht !
Dominus, the Nirvana of wine...
in a "heart shaped box"
Dominus 2004 Net na openen strak en redelijk gesloten zowel in neus als mond. Potentieel is echter duidelijk. Een slok toont de materie in de mond. In karaf dan maar. 2u later op tafel gezet.
Neus: Nog steeds niet de super expressieve neus die je zou verwachten. Groenige toets (paprika?, menthol?), rijp donker fruit, zoethout, kruidig, kaneel, mokka. Allemaal een beetje verstopt.
Mond: Vol en sappig. Je wilt de wijn als het ware opeten, erop knabbelen. Toch is dit niet dezelfde materie als let's say een dikke, rijpe Aussie shiraz. Wel de diepgang en volume, niet het plompe, zoete gewicht. Gans je mond wordt gecoat met laag na laag van rijp donker fruit, mokka en chocolade en dit gaat door in de langste afdronk die'k ooit heb gedronken. Zeker 20-30s blijf je smekken en voor je uit staren als een idioot. Waarsch geen zicht, maar wel leuk.
Conclusie: Eerst denk je What's the fuss about? maar na een tijdje moet je toch toegeven dat dit een heel lekkere wijn is. Niet de finesse van een top linkeroever (Franzo had er blind een Pichon Baron 2007 tegen gegooid) maar oh zo lekker. Veel geld, maar een ervaring.
(13-07-2015 06:22 PM)claret schreef: [ -> ]Dominus 2004 Net na openen strak en redelijk gesloten zowel in neus als mond. Potentieel is echter duidelijk. Een slok toont de materie in de mond. In karaf dan maar. 2u later op tafel gezet.
Neus: Nog steeds niet de super expressieve neus die je zou verwachten. Groenige toets (paprika?, menthol?), rijp donker fruit, zoethout, kruidig, kaneel, mokka. Allemaal een beetje verstopt.
Mond: Vol en sappig. Je wilt de wijn als het ware opeten, erop knabbelen. Toch is dit niet dezelfde materie als let's say een dikke, rijpe Aussie shiraz. Wel de diepgang en volume, niet het plompe, zoete gewicht. Gans je mond wordt gecoat met laag na laag van rijp donker fruit, mokka en chocolade en dit gaat door in de langste afdronk die'k ooit heb gedronken. Zeker 20-30s blijf je smekken en voor je uit staren als een idioot. Waarsch geen zicht, maar wel leuk.
Conclusie: Eerst denk je What's the fuss about? maar na een tijdje moet je toch toegeven dat dit een heel lekkere wijn is. Niet de finesse van een top linkeroever (Franzo had er blind een Pichon Baron 2007 tegen gegooid) maar oh zo lekker. Veel geld, maar een ervaring.
voor de mooie TN!
Heb nog 1 flesje Dominus liggen, een... 2004
Blijf er nog even af denk ik.
Jammer genoeg is deze wijn ondertussen echt verdwenen uit de range van topwijnen waarvan je zegt: Hm, wel duur maar wil dit toch eens proberen...
Toen ik deze paar jaar geleden kocht nog net op de limiet van wat ek wil betalen voor fles wijn (60euro). Nu helaas zoals je zegt niet meer in die regionen en dus niet meer koopbaar. Of toch tenminste voor mij niet. Je kan hem idd nog wel tijdje laten liggen (al is alles nu al enorm soepel in de mond). Vraag me af wat er na verloop van tijd gebeurt met dit soort high end napa cabs. Verliezen die enkel hun fruit en komt er niets voor in de plaats? Worden de aroma's even complex en tertiair als mooie Bdx? Overlaatst artikel gelezen van kerel die opperde dat het, alhoewel het wel kon, geen zin had om mooie napa cabs te laten liggen. Volgens hem zijn deze gemaakt om een sensationele fruitervaring te geven en je ze dus in dit drinking window moet consumeren. Anders risico dat ze plat vallen. Tzou me verbazen moest deze fles van de ene dag op de andere plat vallen maar wou toch geen risico nemen met m'n ene flesje. Hou ons dus in elk geval od hoogte van je flesje 2004 binnen paar jaar. Benieuwd of dat geslotene in de neus eruit gaat.
(15-07-2015 05:58 PM)claret schreef: [ -> ]Toen ik deze paar jaar geleden kocht nog net op de limiet van wat ek wil betalen voor fles wijn (60euro). Nu helaas zoals je zegt niet meer in die regionen en dus niet meer koopbaar. Of toch tenminste voor mij niet. Je kan hem idd nog wel tijdje laten liggen (al is alles nu al enorm soepel in de mond). Vraag me af wat er na verloop van tijd gebeurt met dit soort high end napa cabs. Verliezen die enkel hun fruit en komt er niets voor in de plaats? Worden de aroma's even complex en tertiair als mooie Bdx? Overlaatst artikel gelezen van kerel die opperde dat het, alhoewel het wel kon, geen zin had om mooie napa cabs te laten liggen. Volgens hem zijn deze gemaakt om een sensationele fruitervaring te geven en je ze dus in dit drinking window moet consumeren. Anders risico dat ze plat vallen. Tzou me verbazen moest deze fles van de ene dag op de andere plat vallen maar wou toch geen risico nemen met m'n ene flesje. Hou ons dus in elk geval od hoogte van je flesje 2004 binnen paar jaar. Benieuwd of dat geslotene in de neus eruit gaat.
OK, doe ik.
Ben redelijk gerust in bewaarpotentieel hoor, denk dat ze het in het artikel misschien niet echt over high end wijnen hadden.
Mijn schoonbroer heeft een 1991 liggen (geboortejaar van zijn dochter, hij vroeg me een jaar of 10 terug wat hij kon kopen dat nog goed zou zijn- kocht voor m de Dominus en een Cote Rotie bij Divino toen - hoop dat ik erbij ben als ie ze opent...)
Artikel ging over Screaming Eagle :-)
(16-07-2015 02:11 PM)claret schreef: [ -> ]Artikel ging over Screaming Eagle :-)
Ah, ok ;-)
Misschien bedoelde hij dan de meer typisch Amerikaanse wijnen (zoals SE), terwijl er ook een aantal zijn die gemaakt worden volgens de Franse stijl (zoals Dominus, Opus One,..)
(16-07-2015 03:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Misschien bedoelde hij dan de meer typisch Amerikaanse wijnen (zoals SE), terwijl er ook een aantal zijn die gemaakt worden volgens de Franse stijl (zoals Dominus, Opus One,..)
Waar baseer je dat op, Jo?
Lijkt misschien een stekelige vraag, maar 1) ik ken niets van wijnen uit de US :-) en 2) ik kan - in het weinige dat ik er al over gelezen heb - me niet herinneren dat er een dergelijke opsplisting gemaakt werd bij de producenten. Tenzij je het puur op individueel / niveau producent bedoelt natuurlijk...
Doet me een beetje aan de "modern/traditionele" indeling denken, waar de uitzondering (of de hybride vorm) meer de regel dan de uitzondering is.
Vinogan(s)
(16-07-2015 03:50 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (16-07-2015 03:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Misschien bedoelde hij dan de meer typisch Amerikaanse wijnen (zoals SE), terwijl er ook een aantal zijn die gemaakt worden volgens de Franse stijl (zoals Dominus, Opus One,..)
Waar baseer je dat op, Jo?
Lijkt misschien een stekelige vraag, maar 1) ik ken niets van wijnen uit de US :-) en 2) ik kan - in het weinige dat ik er al over gelezen heb - me niet herinneren dat er een dergelijke opsplisting gemaakt werd bij de producenten. Tenzij je het puur op individueel / niveau producent bedoelt natuurlijk...
Doet me een beetje aan de "modern/traditionele" indeling denken, waar de uitzondering (of de hybride vorm) meer de regel dan de uitzondering is.
Vinogan(s)
Mja, wordt toch altijd gezegd dat de wijnen die Vinejo daar opnoemt eerder klassieke stijl zijn waar Screaming Eagle en consoorten complete over-the-top fruitbommen zijn. Niet dat ik ervaring heb met deze laatste...
(16-07-2015 04:01 PM)claret schreef: [ -> ] (16-07-2015 03:50 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ] (16-07-2015 03:42 PM)vinejo schreef: [ -> ]Misschien bedoelde hij dan de meer typisch Amerikaanse wijnen (zoals SE), terwijl er ook een aantal zijn die gemaakt worden volgens de Franse stijl (zoals Dominus, Opus One,..)
Waar baseer je dat op, Jo?
Lijkt misschien een stekelige vraag, maar 1) ik ken niets van wijnen uit de US :-) en 2) ik kan - in het weinige dat ik er al over gelezen heb - me niet herinneren dat er een dergelijke opsplisting gemaakt werd bij de producenten. Tenzij je het puur op individueel / niveau producent bedoelt natuurlijk...
Doet me een beetje aan de "modern/traditionele" indeling denken, waar de uitzondering (of de hybride vorm) meer de regel dan de uitzondering is.
Vinogan(s)
Mja, wordt toch altijd gezegd dat de wijnen die Vinejo daar opnoemt eerder klassieke stijl zijn waar Screaming Eagle en consoorten complete over-the-top fruitbommen zijn. Niet dat ik ervaring heb met deze laatste...
Denk vooral de tegenstelling Franse - Amerikaanse stijl - (Dominus en Opus One zelfs in Franse handen dacht ik...)
Tja, dat was de denkfout. Ik ging er van uit dat je Amerikanen niet van stijl kon verdenken :-)
(17-07-2015 09:12 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Tja, dat was de denkfout. Ik ging er van uit dat je Amerikanen niet van stijl kon verdenken :-)