wijnliefhebbers

Volledige versie: Krauthaker, Kroatië
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Grasevina Mitrovac 2016

Een experiment! En één die gelukkig nogal goed is uitgevallen.

Eerste indruk wat mineraliteit, maar dan direct gevolgd door mirabellekes, perzik, agrume, peer, wat amandel. Redelijk complexe, aromatische en mooie neus. Frisfruitige aanzet met exotisch fruit dat aftrapt. Dit is vol en krachtig, intens van smaak. De zuurtjes blijven meegaan tot in de afdronk, waardoor het geheel mooi evenwichtig blijft. Ook een duidelijk merkbaar bittertje in de afdronk, wat typisch zou zijn voor de grasevina, trouwens de lokale naam van Welschriesling.
Dit is toch wel een apart profiel van wijn, stevig, krachtig en toch evenwichtig. Ergens een synthese van verschillende dingen zou je bijna kunnen zeggen. Deze wijn heeft een aromatische kwaliteit die wat doet denken aan viognier, maar heeft een mooiere zuurstructuur. En het bittertje doet denken aan vermentino, maar de wijn is dan weer iets fijner dan de gemiddelde vermentino.
Het belangrijkste is misschien wel dat hij gewoon ook lekker en attractief is. Mooie ontdekking!
Belangrijk om te vermelden dat dit wellicht niet het gemiddelde profiel is van een grasevina, want deze is twee weken later geplukt dan de andere grasevina van Krauthaker (blijkbaar gespecialiseerd in grasevina), wat dus wel een rijpere, vollere toets zal geven.
Gekocht aan 14,50€ en zou ik zonder aarzelen opnieuw kopen.
(03-08-2018 11:44 AM)Olivier schreef: [ -> ]Grasevina Mitrovac 2016

Een experiment! En één die gelukkig nogal goed is uitgevallen.

Eerste indruk wat mineraliteit, maar dan direct gevolgd door mirabellekes, perzik, agrume, peer, wat amandel. Redelijk complexe, aromatische en mooie neus. Frisfruitige aanzet met exotisch fruit dat aftrapt. Dit is vol en krachtig, intens van smaak. De zuurtjes blijven meegaan tot in de afdronk, waardoor het geheel mooi evenwichtig blijft. Ook een duidelijk merkbaar bittertje in de afdronk, wat typisch zou zijn voor de grasevina, trouwens de lokale naam van Welschriesling.
Dit is toch wel een apart profiel van wijn, stevig, krachtig en toch evenwichtig. Ergens een synthese van verschillende dingen zou je bijna kunnen zeggen. Deze wijn heeft een aromatische kwaliteit die wat doet denken aan viognier, maar heeft een mooiere zuurstructuur. En het bittertje doet denken aan vermentino, maar de wijn is dan weer iets fijner dan de gemiddelde vermentino.
Het belangrijkste is misschien wel dat hij gewoon ook lekker en attractief is. Mooie ontdekking!
Belangrijk om te vermelden dat dit wellicht niet het gemiddelde profiel is van een grasevina, want deze is twee weken later geplukt dan de andere grasevina van Krauthaker (blijkbaar gespecialiseerd in grasevina), wat dus wel een rijpere, vollere toets zal geven.
Gekocht aan 14,50€ en zou ik zonder aarzelen opnieuw kopen.

Op wijngebied is Oli veel meer avonturier dan ikzelf ooit zal zijn, en wie op avontuur gaat beleeft soms prachtige verhalen.
Deze wijn was er zo eentje waar ik niet direct aan zou denken om me aan te schaffen, maar het bleek een zuiver schot in de roos. Had iets van vermentino en gruner veltliner, ook wel beetje Italiaans, maar het bleek uiteindelijk een obscure Croatische druif waarvan zelfs Gertjeuh amper het bestaan van af weet (denken we op basis van forum-opzoekingswerk Wink )
Ik vond hem sprankelend fris en mooi complex, met een zuiver evenwicht tussen zuurtjes en fruit. Een heerlijke wijn voor een mooie zomeravond onder de catalpa.
Prettig hier en elders te lezen dat vele liefhebbers tijdens een hete zomer als deze toch anders tegen diverse wijnen aankijken. Vele wijnen van "tweederangs" druiven als Welshriesling, maar ook Ribolla Gialla, Sylvaner, Chasselas,..., die we dan meestal links laten liggen, komen dan opeens wel tot hun recht. Mooi!
Het is bekend.
Maar ook slechts miniem geproefd.

De goedkopere 5 a 9 euro prijsklasse.
Geeft frisse terras wijntjes.

Het betere werk waar die van Olivier ( afgeleid van de TN ) afkomstig uit is zijn vrij complexe en toch dorstlessende wijnen!

Grasevina, olasrizling , welschriesling , italriesling zijn dus allemaal synoniemen. Bij verkeerde schrijfwijze excuses.

Gruner veltliner kan je idd op een dwaalspoor zenden!

Edit: Voor de mensen die liever het type Sauvignon Blanc drinken is er ook Pinela uit Slovenië als alternatief. Smile
Een kille, natte herfstdag in februari...

Al eens eerder in contact geweest met Grasevina (met hier en daar allicht een kappeke op een c of een s), me dus bewust van het synoniem Welschriesling, maar het klinkt zoveel exotischer.

Bij vorige gelegenheid blij verrast en deze keer moest ik een bestelling by Matthys wat opvullen.

Benieuwd naar deze dus even geproefd (naast de kachel, niet op een terras).
Mooie volle kleur van licht goud, beetje tranen, geen verdunning aan de rand.
Aangename, volle neus met diverse agrumes (limoen), appelen, wat ananassnoep, mineralig (kiezel), heel aantrekkelijk. De gelijkenis met Grüner Veltliner ligt inderdaad voor de hand. Viognier daarentegen...

In de mond zeer evenwichtig, het frisse fruit is gevolgd en het bittertje sluit er mooi bij aan, alsof je een pompelmoes aan het eten bent en aan de vliesjes begint.

De wijn doet niet noodzakelijk aan centraal-oost-zuidelijk Europa denken. Het is een reüsite op zichzelf. Hvratski boven. Hvratska, whatever.
Citaat:In de mond zeer evenwichtig, het frisse fruit is gevolgd en het bittertje sluit er mooi bij aan, alsof je een pompelmoes aan het eten bent en aan de vliesjes begint.

Mooi beschreven.
Koppelingen