Een weekend met veel wijn, vooral veel Bourgogne.
Donderdag begonnen met de 1cru Vau de Vey van Lavantureux 2016: geef deze nog 10-15 jaar, en hij zal menige grand cru uit de Bourgogne wegvagen. Een prachtige mineraliteit, schitterende zuren en zeer lang. Chablis ten top! Bij ons vader viel vooral de Spatburgunder van Braunewell 2014 op, voorde Volnay 'Les Combes' van Maillard en de de Gevrey 'Coeur de Fer' 2005 van Frederic Magnien. De Manyetes 2004 was natuurlijk onvergelijkbaar... Vandaag de rode en witte Ladoix 2016 van Jacob. De rode bij een risotto met zomertruffel, perfecte combinatie, alhoewel wintertruffel beter in risotto gaat en zomertruffel het best in verse pasta... Bij de dikke, vette entrecote dan om te proberen de Geynale 2015 van Paris: puur blauwen zwart fruit, enorme concentratie, maar even enorme fraicheur. Blij hiervan zelf nog 6 flessen te hebben
Om af te sluiten de Vaudesir 2014 van Vocoret, waar ik dacht aan een 2012 Vaulorent van Fevre. Geen schande, gewoon top! Eindigen met een West-Vleteren 12, rrr
(19-08-2018 07:38 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Eindigen met een West-Vleteren 12, rrr
Oef ... toch nog iets wat ik herken
Misschien wat minderen
Santenay 1cru passetemps 2016 V&S Morey: topwijn! Doet redelijk Meursault aan. 91+ Daarnaast een St-Aubin 1cru Murgers des dents de chien 2016 Thomas: zelfde prijsklasse, maar fijner, minder uitdrukkelijk, iets beter dan de vorige zelfs. 92+ Maar ieder zijn voorkeur...
Gripa st-Joseph blanc 2015: heeft nog zeker een jaar of 2 nodig. Mmm 91
Brunello 2010: heel typisch sangiovese, fijn, op dronk, maar ik was de enige van 4 personen die de fles wou uitdrinken. 91
Vacqueyras roucas Toumba restanques de cabasoles 2015: hedonistisch gewoon, kruidig, maar rijk en rijp, perfecte balans! 91+
Sancerre 2017 van Neveu: typisch, fris: 88
Cremant d’alsace brut van Wach of Kubler? Leek champagne voor mij!
Rioja amaren tempranillo especial 2005: perfect op dronk, 91
(11-02-2019 01:41 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Misschien wat minderen
Santenay 1cru passetemps 2016 V&S Morey: topwijn! Doet redelijk Meursault aan. 91+ Daarnaast een St-Aubin 1cru Murgers des dents de chien 2016 Thomas: zelfde prijsklasse, maar fijner, minder uitdrukkelijk, iets beter dan de vorige zelfs. 92+ Maar ieder zijn voorkeur...
Gripa st-Joseph blanc 2015: heeft nog zeker een jaar of 2 nodig. Mmm 91
Brunello 2010: heel typisch sangiovese, fijn, op dronk, maar ik was de enige van 4 personen die de fles wou uitdrinken. 91
Vacqueyras roucas Toumba restanques de cabasoles 2015: hedonistisch gewoon, kruidig, maar rijk en rijp, perfecte balans! 91+
Sancerre 2017 van Neveu: typisch, fris: 88
Cremant d’alsace brut van Wach of Kubler? Leek champagne voor mij!
Rioja amaren tempranillo especial 2005: perfect op dronk, 91
Krijg er dorst van!
Schoon variërende maar gevulde tafel geweest blijkbaar.
De Brunello welke was dat precies?
(11-02-2019 07:03 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ] (11-02-2019 01:41 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Misschien wat minderen
Santenay 1cru passetemps 2016 V&S Morey: topwijn! Doet redelijk Meursault aan. 91+ Daarnaast een St-Aubin 1cru Murgers des dents de chien 2016 Thomas: zelfde prijsklasse, maar fijner, minder uitdrukkelijk, iets beter dan de vorige zelfs. 92+ Maar ieder zijn voorkeur...
Gripa st-Joseph blanc 2015: heeft nog zeker een jaar of 2 nodig. Mmm 91
Brunello 2010: heel typisch sangiovese, fijn, op dronk, maar ik was de enige van 4 personen die de fles wou uitdrinken. 91
Vacqueyras roucas Toumba restanques de cabasoles 2015: hedonistisch gewoon, kruidig, maar rijk en rijp, perfecte balans! 91+
Sancerre 2017 van Neveu: typisch, fris: 88
Cremant d’alsace brut van Wach of Kubler? Leek champagne voor mij!
Rioja amaren tempranillo especial 2005: perfect op dronk, 91
Krijg er dorst van!
Schoon variërende maar gevulde tafel geweest blijkbaar.
De Brunello welke was dat precies?
La manella "Il Poggiarelli" 2010 (nog van Olivier gehad:
)
En het gaat, zonder nog de Champagnes (Rochet-Bocart en Prevoteau-Perrier), over 3 dagen...
Citaat:La manella "Il Poggiarelli" 2010 (nog van Olivier gehad
Ah, blij dat hij de smaak gevallen is!
Thomas Morey wordt trouwens meer gehyped dan Vincent Morey en vertoeft in de angelsaksische afzetkringen.
(11-02-2019 09:33 PM)Olivier schreef: [ -> ]Citaat:La manella "Il Poggiarelli" 2010 (nog van Olivier gehad
Ah, blij dat hij de smaak gevallen is!
Eigenlijk is het nu ofwel "La Manella", ofwel "Poggiarelli". Tommaso Cortonesi is nu de jonge eigenaar / maker. Vroeger werden de wijnen van hun 2 wijngaarden gemengd, maar sinds enkele jaren (weet niet juist sinds wanneer) hebben ze besloten ze als 2 afzondelijke Brunello's uit te brengen. Het zijn ook totaal verschillende wijnen. Het grootste deel is La Manella en ligt NNW te opzichte van het stadje, naast Pertimali en Capanna. De wijngaarden in deze subregio geven een eleganter type Brunello, klassiek eigenlijk, met hogere zuren. Hun andere en veel kleinere wijngaard ligt richting Sant Angelo, niet zo ver van Lisini en heeft een totaal ander profiel, donkerder, warmer, voller en deze laatste wordt opgevoed op barrique, La Manella op foeder. De Poggiarelli is duurder, maar eigenlijk heb ik zelf liever La Manella, waar ze trouwens ook een bijzonder fijne Rosso van bottelen. Zie ook hoekje
Dit bericht is aangepast...
Gisteren nog eens een leuke en lekkere vrijdagavond bij vrienden... na een drukke week deed het deugd en ja, dan vloeit er al eens wat lekkers en hedonistisch sap:
Begonnen met Rochet-Bocart brut en zoals steeds lekkere Champagne. Niet blind geproefd, gewoon geaperitiefd...
Dan kreeg ik een Zaltoglas gevuld met witte wijn: raad maar eens. Zeer veel mineraliteit deed me continu richting Chablis denken. Premier cru op zijn minst, maar niet vol genoeg om grand cru te zijn. Te fijn daarvoor. Natuurlijk kon het geen grand cru zijn uit Chablis, want wederom mispakte ik mij van druif: sauvignon blanc, zo fijn gemaakt, dat het Chablis leek. Blanc fume de Pouilly 2015 van Dageneau. Na een half uurtje in het glas kwam deze wijn pas echt open. Stevig zuur, maar perfect in balans met al de rest. Paste perfect bij de zuiders klaargemaakte skrei met kerstomaatjes en parelcouscous.
Erna nog een rode Sancerre 2016 Anthocyane van Fleuriet: tegenover de dag ervoor was deze prachtig opengekomen. Zeer fijn, maar toch veel body. Knap!
Dan als laatste nog een rosechampagne van Rochet-Bocart bij de dessert.
En om het af te leren (de laatste fles is meestal niet echt de laatste fles als 't plezant is) nog een Chablis grand cru Les Clos 2015 van Vocoret.
(09-03-2019 04:38 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gisteren nog eens een leuke en lekkere vrijdagavond bij vrienden... na een drukke week deed het deugd en ja, dan vloeit er al eens wat lekkers en hedonistisch sap:
Begonnen met Rochet-Bocart brut en zoals steeds lekkere Champagne. Niet blind geproefd, gewoon geaperitiefd...
Dan kreeg ik een Zaltoglas gevuld met witte wijn: raad maar eens. Zeer veel mineraliteit deed me continu richting Chablis denken. Premier cru op zijn minst, maar niet vol genoeg om grand cru te zijn. Te fijn daarvoor. Natuurlijk kon het geen grand cru zijn uit Chablis, want wederom mispakte ik mij van druif: sauvignon blanc, zo fijn gemaakt, dat het Chablis leek. Blanc fume de Pouilly 2015 van Dageneau. Na een half uurtje in het glas kwam deze wijn pas echt open. Stevig zuur, maar perfect in balans met al de rest. Paste perfect bij de zuiders klaargemaakte skrei met kerstomaatjes en parelcouscous.
Erna nog een rode Sancerre 2016 Anthocyane van Fleuriet: tegenover de dag ervoor was deze prachtig opengekomen. Zeer fijn, maar toch veel body. Knap!
Dan als laatste nog een rosechampagne van Rochet-Bocart bij de dessert.
En om het af te leren (de laatste fles is meestal niet echt de laatste fles als 't plezant is) nog een Chablis grand cru Les Clos 2015 van Vocoret.
Een top SB kan toch zó lijken op een Chablis he... niks vegetaliteit, vooral mineraliteit...
(09-03-2019 09:48 PM)vinejo schreef: [ -> ] (09-03-2019 04:38 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gisteren nog eens een leuke en lekkere vrijdagavond bij vrienden... na een drukke week deed het deugd en ja, dan vloeit er al eens wat lekkers en hedonistisch sap:
Begonnen met Rochet-Bocart brut en zoals steeds lekkere Champagne. Niet blind geproefd, gewoon geaperitiefd...
Dan kreeg ik een Zaltoglas gevuld met witte wijn: raad maar eens. Zeer veel mineraliteit deed me continu richting Chablis denken. Premier cru op zijn minst, maar niet vol genoeg om grand cru te zijn. Te fijn daarvoor. Natuurlijk kon het geen grand cru zijn uit Chablis, want wederom mispakte ik mij van druif: sauvignon blanc, zo fijn gemaakt, dat het Chablis leek. Blanc fume de Pouilly 2015 van Dageneau. Na een half uurtje in het glas kwam deze wijn pas echt open. Stevig zuur, maar perfect in balans met al de rest. Paste perfect bij de zuiders klaargemaakte skrei met kerstomaatjes en parelcouscous.
Erna nog een rode Sancerre 2016 Anthocyane van Fleuriet: tegenover de dag ervoor was deze prachtig opengekomen. Zeer fijn, maar toch veel body. Knap!
Dan als laatste nog een rosechampagne van Rochet-Bocart bij de dessert.
En om het af te leren (de laatste fles is meestal niet echt de laatste fles als 't plezant is) nog een Chablis grand cru Les Clos 2015 van Vocoret.
Een top SB kan toch zó lijken op een Chablis he... niks vegetaliteit, vooral mineraliteit...
Idd! Bij Vince hebben we dat ook eens voorgehad met een St-Bris van Goisset, geloof ik.
Gisteren dan nog maar eens een 1cru Vaulorent 2015 van Nathalie Fevre opengedaan om het nog eens te "leren" en om af te leren een Vacqueyras blanc 2016 VV (100% clairette) van Clos des Cazaux.
(11-03-2019 06:47 PM)TheWineVet schreef: [ -> ] (09-03-2019 09:48 PM)vinejo schreef: [ -> ] (09-03-2019 04:38 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Gisteren nog eens een leuke en lekkere vrijdagavond bij vrienden... na een drukke week deed het deugd en ja, dan vloeit er al eens wat lekkers en hedonistisch sap:
Begonnen met Rochet-Bocart brut en zoals steeds lekkere Champagne. Niet blind geproefd, gewoon geaperitiefd...
Dan kreeg ik een Zaltoglas gevuld met witte wijn: raad maar eens. Zeer veel mineraliteit deed me continu richting Chablis denken. Premier cru op zijn minst, maar niet vol genoeg om grand cru te zijn. Te fijn daarvoor. Natuurlijk kon het geen grand cru zijn uit Chablis, want wederom mispakte ik mij van druif: sauvignon blanc, zo fijn gemaakt, dat het Chablis leek. Blanc fume de Pouilly 2015 van Dageneau. Na een half uurtje in het glas kwam deze wijn pas echt open. Stevig zuur, maar perfect in balans met al de rest. Paste perfect bij de zuiders klaargemaakte skrei met kerstomaatjes en parelcouscous.
Erna nog een rode Sancerre 2016 Anthocyane van Fleuriet: tegenover de dag ervoor was deze prachtig opengekomen. Zeer fijn, maar toch veel body. Knap!
Dan als laatste nog een rosechampagne van Rochet-Bocart bij de dessert.
En om het af te leren (de laatste fles is meestal niet echt de laatste fles als 't plezant is) nog een Chablis grand cru Les Clos 2015 van Vocoret.
Een top SB kan toch zó lijken op een Chablis he... niks vegetaliteit, vooral mineraliteit...
Idd! Bij Vince hebben we dat ook eens voorgehad met een St-Bris van Goisset, geloof ik.
Gisteren dan nog maar eens een 1cru Vaulorent 2015 van Nathalie Fevre opengedaan om het nog eens te "leren" en om af te leren een Vacqueyras blanc 2016 VV (100% clairette) van Clos des Cazaux.
Ik ken die van Clos des Cazaux niet, maar Clairette kan toch wel zeer bijzondere wijnen produceren in de zuidelijke Rhône. Ik denk dan vooral aan "Le Poste" van Louis Barruol, maar zonder enkele jaren geduld ervaar je dat niet.