Le Piane Boca 2009: Om de vinger eens aan de pols te houden, deze Boca van 2009. Enkele jaren terug geproefd en toen was die ondrinkbaar, volledig gesloten in de zin van: geen neus! Maar intussen nog eens geproefd op Vinitaly en er kwam precies wat beweging in. En dus gisteren mijn enige fles in een karaf geploft: diepe kleur voor Nebbiolo met de gebruikelijke misleidend geëvolueerde rand. Neus in het glas en je bent onmiddellijk in Noord-Piëmonte, maar boeket is toch allesbehalve stuivend. Dan maar wat groter glas genomen, Spiegelau Authentis en dat helpt wat. Vrij volle smaak, je voelt zowel de warmte van het jaar als de koelte van de regio. De tannines zijn volop aanwezig en ik vind de wijn eerlijk gezegd iets tegenvallen, voldoet maw niet aan de hooggespannen verwachting. Zoals Vera terecht opmerkt: "waarom doe je dit 15 jaar te vroeg open?" Opnieuw kopen: neen, want mijn levensverwachting maakt dit wellicht een erfstuk... Enfin, er staat nog een bodempje in de karaf voor vanavond. Vind deze de minste van alle jaren die ik al proefde.
Le Piane is de gemediatiseerde trekker van deze boeiende DOC, maar volgens mij niet het beste domein. Ik ben de Zwitserse wijnmaker nog tegengekomen in de lokale bar, een zeer sympathieke kerel die de stap van wijnverkoop naar wijnbouw durfde te maken. Prijskwaliteit echter té duur. Maar er zitten nog hidden gems in Boca dat in vergelijking met Lessona nog wat onder de radar zit. Als je er nog eens zou heengaan wil ik je gerust prospectietips geven. Noord Piëmonte is the place to be!
Le Piane Boca 2011. Een paar uur op voorhand in de karaf en uit Riedel Extreme, het m.i. beste glas voor dit type wijnen. Erg donkere kleur voor Nebbiolo en zeker voor Alto-Piëmonte. Zoals verwacht eerst wat weinig aroma dat langzaam opent. De krachtigste Boca tot nog toe met een intense en vrij volumineuze middensmaak, wat ik niet dadelijk verwacht in deze regio. Volop tannine op de afdronk, maar van het meer geciviliseerde type en bijzonder lange aromatische afdronk. Deze wijn gaat wellicht nog verder ontwikkelen en heeft zonder enige twijfel nog 20 of meer jaar voor de boeg, maar ik vond het alvast geen kindermoord en de wijn kon ons allen erg bekoren.
@Vince: in normale jaren proef ik toch aardig wat wijnen uit de regio,Lessona, Bramaterra, Gattinara enz. , maar ik reken Le Piano toch wel tot de absolute top. Ik zal meer zeggen: de "tweede" wijn, Mimmo is al een echt biizondere, genuanceerde wijn. Uiteraard sta ik open voor alle mogelijke tips. Onlangs zijn we gestart met een nieuw en echt piepklein domein in Carema en die wijn vond ik ook echt fabuleus!
Ter info de mening van Antonio Galloni: "Le Piane's 2011 Boca is simply dazzling. Rich, translucent and remarkably vivid, the 2011 encapsulates all the reasons the wines from Alto Piemonte are so compelling. Sweet red cherry, rose petal, chalk, blood orange and mint are front and center, but it is the wine's superb textural polish that elevates it among some pretty lofty company among the great wines of Italy. The flavors are bold and pungent, but there is also striking depth to the fruit that ensures the savory notes aren't overpowering. This is simply a magical bottle. That's all there is to it." en hij scoort de wijn zo'n slordige 96/100, wat ik zelf misschien wat gul vind.
@wvd Ik deel je liefde volledig met Alto Piëmonte. De nebbiolo's zijn lichter en digestiever dan de Barolo's (waar ik niet zo'n fan van ben, geef mij dan maar Barbera wijnen). Een streek die wat 'uit de smeet' ligt, belachelijk weinig wijntoerisme, maar veel te ontdekken. En dat alles op een boogscheut van de luchthaven van Milano Malpensa. Vergelijk het misschien met de top van de Bojo en de Jura - en tot enkele jaren terug ook de Châlonnais - die ook in de marge van de toeristische AOC's prachtwijnen maken. Boca en Bojo delen niet enkel de eerste 2 letters maar ze delen ook dezelfde geologie: graniet! En daar waar Lessona en Gattinara de bekendste DOC(G)'s zijn, is voor mij Boca toch dé revelatie. Ik hoop ooit nog eens te passeren bij Alessandro Cancelliere van het microdomeintje Cascina Montalbano. Hij is trouwens een goede kennis van Christoph Kunzli en er is veel wederzijds respect.
Jammer genoeg weinig tot geen ervaring met iets oudere nebbiolo's uit de streek, de TN's en scores doen mij eveneens watertanden.
Wat zijn dan de oudste wijnen uit de regio die je al proefde, Vince? Zelf vind ik dat vele wijnen uit de diverse AOP's erg mooi verouderen. Ik proefde Le Piane terug tot 2007 en dat begint er op te lijken. Van anderen in Ghemme en Gattinara heb ik nog wijnen uit de zeventiger jaren gehad, maar die zijn niet zo heel oud geworden...
Gisteren een wijn uit de "Collezione Privata" van Colombera geopend:
[
attachment=5376]
Ik heb maar 12 flessen van deze van de "Collezione Privata" kunnen kopen. Uit het label leid ik af dat dit gemaakt is voor Christiano Garella erbij betrokken was. De fles was afgesloten met een nogal korte kurk, niet ongebruikelijk in vroegere tijden, maar ze was gelukkig nog in perfecte staat. De wijn gedecanteerd wegens toch al wat depot en ik vermoedde dat wat extra lucht hier nuttig zou zijn. De wijn had een vrij diepe, jong ogende dieprode kleur met nauwelijks evolutie. Na wat rondzwieren werd het boeket een beetje wakker en blijkbaar was het typerend want Vera stak haar neus in het glas stak en vroeg "Alto-Piemonte?" (En ze beweert nog steeds dat ze haar reukvermogen niet 100% terug heeft ...
) In de mond behoorlijk vol voor de regio met toch wat aardse tonen maar (nog) geen teken van "appelsienschil", een behoorlijk vette afdronk en dan doen de tannines hun intrede...Ik moet bekennen dat ik de wijn al wel erg lekker vond, maar hoe langer hij open stond, hoe meer de structuur de bovenhand leek te krijgen, wat me toch ook een iets "rustiek" gevoel gaf, dus vermoedelijk was de wijn liever nog wat langer in de fles gebleven. Ik heb ooit een nogal verhelderende verticale gehad van Ghemme en Gattinara ven dezelfde producent. Tot dan had ik enkel hun jonge wijnen geproefd en die vond ik ook rustiek. Maar tijdens de verticale was het in beide gevallen alsof er na 12 - 15 jaar plots een keerpunt kwam en in plaats van stug en hard werd het puur fluweel, zeer indrukwekkend.
Dit ging zo snel binnen dat ik zowaar vergat een foto te nemen, dus net voordat hij in glasbak verdween.
Dit is de "tweede" wijn van de Carema, maar het is een heel andere wijn. Heel licht en etherisch, heel, heel geurig, vrij laag alcohol gehalte van 12,5% terwijl de Carema meer dan 14,5% heeft. Dit is eerder een wijn om redelijk jong te drinken (vermoed ik toch) op zijn onweerstaanbare fruit, het quasi tegenovergestelde van de blockbuster.
Helaas is het geen goedkope wijn (€ 24,50) maar gezien al het werk dat ze moeten doen: slechts 1,50ha verdeeld over 50 percelen waarvan de meeste alleen te voet of per ezel bereikbaar zijn kan het ook niet anders.
[
attachment=5552]
Gisteren nog maar eens een Rosato, altijd dezelfde hier: La Prevostura Corinna 2014.
2014 zult u zeggen, dat is na 7 (zeven!) jaar toch zo dood als een pier?
Welnee, nog steeds mooie wijn, open licht gerijpt boeket, rijk in de mond, vineus. Dit is pure Nebbiolo en dan werd er een foutje gemaakt bij bottelen waardoor in deze flessen wat nagisting was en m.i. houdt dat de wijn fris, want het contrast met een fles zonder die herfermentatie is meestal nogal duidelijk. Die zijn idd veel rijper en wat vermoeider, drinkbaar maar gewoon toch minder.
Op de foto is de fles al half, maar je ziet toch nog wat bubbeltjes. Of hoe een "fout" voor een betere wijn kan zorgen. De meeste klanten moesten hem om die reden niet, we hebben ons met bijzonder veel plezier opgeofferd! Nog 2 flessen...
[
attachment=5783][
attachment=5784]
(11-09-2021 08:34 AM)Olivier schreef: [ -> ]Ik las dit artikel dat mij deed denken aan jouw ervaring, Wvd :
https://www.winemag.com/2021/09/02/impor...sing-wine/
Hier was de oorzaak een te grote filteropening, 3µ ipv 2µ en dat kan enkele gistcellen doorlaten, wat uiteraard kan leiden tot een (heel kleine) herfermentatie en dat is bij de meeste van deze flessen gebeurd.
Dat CO
2 een bewaarmiddel is mag blijken, niet enkel hier. Naar mijn bescheiden mening is goed gemaakte schuimwijn (vooral Champagne) dan ook zowat de enige wijn die zonder SO
2 kan bewaard worden ("Vin nature").
[
attachment=6174]
Laatste fles, ook een met wat lager niveau en zoals zo dikwijls ook de beste. Of hoe een top producent zelfs in een (heel) moeilijk jaar ook van zijn meest bescheiden wijn een succes maakt. Aan de eerder lichte kant toen hij jong was, nu nog steeds erg "digestief", maar breder, ronder, meer versmolten, love(d) it.
[
attachment=6675]
Gisteren nog eens naar Alto-Piëmonte, zowat mijn laatste fles 2011 denk ik. La Prevostura was ook zo'n onder de radar domeintje dat mooie wijnen maakte in vooral Lessona, maar ze hadden toen ook nog een paar ha in leen in Bramaterra. Vorige fles was rijp en eigenlijk heel erg mooi. Deze is jonger, scherper dan de foto, maar met wat langer openstaan komen al wat tertiaire aroma's piepen. Relatief donker en vrij vol voor de regio, goede afdronk waar de tannines toch nog flink door komen. Restje staat in de karaf voor vanavond, benieuwd of dat, zoals het weer, verder evolueert naar herfstig.
Rebuy? hmm, weet niet. Was rond de €30, goede prijs voor AOP, maar qua Bramaterra toch liever C&G en die was net iets beter geprijsd. Maar misschien verander ik vanavond van gedacht...
Dit is echt een regio die de heren forummers nog moeten ontdekken blijkbaar!
Buiten mezelf (en dan nog) wordt hier niet veel bijgedragen dus, vorige post is al van 9 maand geleden, schande gewoon!
Enfin, dit om te melden dat ik een week-endje verdwijn naar Novara, uitgenodigd (!) voor een degustatie zaterdag met een aantal wijnbouwers. We krijgen 49 wijnen te proeven uit zowat alle DOC''s: Coste della Sesia, Colline Novarese, Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona, Sizzano en zelfs 2 wijnen uit de Valle Ossolane. (lijst op aanvraag...
)
[
attachment=6897]
Bon, we zijn terug thuis geraakt na een toch wel vermoeiende dag(en). Maar het was zeker de moeite om een overzicht te hebben van toch een vijftigtal domeinen en wat nu het gemiddelde niveau is. En dat zat goed, zeer goed en veel, veel beter dan verwacht! Er zat echt geen enkel wijn bij die fouten vertoonde, wat wel anders was een decennium terug...
OK, er waren uiteraard wijnen die me minder lagen, een Gattinara Riserva die voor mij net iets te oxidatief was, een machtige Ghemme, maar met net iets te harkerige tannines. Maar wel zeer veel frisheid, grote elegantie in de wijnen, zelden teveel alcohol en een (fors) aantal wijnen die ik dadelijk in mijn kelder zou willen. Ik ben nog meer overtuigd dan voordien: dit is echt een topregio!
(13-05-2024 06:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Bon, we zijn terug thuis geraakt na een toch wel vermoeiende dag(en). Maar het was zeker de moeite om een overzicht te hebben van toch een vijftigtal domeinen en wat nu het gemiddelde niveau is. En dat zat goed, zeer goed en veel, veel beter dan verwacht! Er zat echt geen enkel wijn bij die fouten vertoonde, wat wel anders was een decennium terug...
OK, er waren uiteraard wijnen die me minder lagen, een Gattinara Riserva die voor mij net iets te oxidatief was, een machtige Ghemme, maar met net iets te harkerige tannines. Maar wel zeer veel frisheid, grote elegantie in de wijnen, zelden teveel alcohol en een (fors) aantal wijnen die ik dadelijk in mijn kelder zou willen. Ik ben nog meer overtuigd dan voordien: dit is echt een topregio!
Vince zal u niet tegenspreken!
(13-05-2024 06:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Bon, we zijn terug thuis geraakt na een toch wel vermoeiende dag(en). Maar het was zeker de moeite om een overzicht te hebben van toch een vijftigtal domeinen en wat nu het gemiddelde niveau is. En dat zat goed, zeer goed en veel, veel beter dan verwacht! Er zat echt geen enkel wijn bij die fouten vertoonde, wat wel anders was een decennium terug...
OK, er waren uiteraard wijnen die me minder lagen, een Gattinara Riserva die voor mij net iets te oxidatief was, een machtige Ghemme, maar met net iets te harkerige tannines. Maar wel zeer veel frisheid, grote elegantie in de wijnen, zelden teveel alcohol en een (fors) aantal wijnen die ik dadelijk in mijn kelder zou willen. Ik ben nog meer overtuigd dan voordien: dit is echt een topregio!
Proefde je iets van Vallana?
(13-05-2024 08:17 PM)Thomas schreef: [ -> ] (13-05-2024 06:47 PM)wvd schreef: [ -> ]Bon, we zijn terug thuis geraakt na een toch wel vermoeiende dag(en). Maar het was zeker de moeite om een overzicht te hebben van toch een vijftigtal domeinen en wat nu het gemiddelde niveau is. En dat zat goed, zeer goed en veel, veel beter dan verwacht! Er zat echt geen enkel wijn bij die fouten vertoonde, wat wel anders was een decennium terug...
OK, er waren uiteraard wijnen die me minder lagen, een Gattinara Riserva die voor mij net iets te oxidatief was, een machtige Ghemme, maar met net iets te harkerige tannines. Maar wel zeer veel frisheid, grote elegantie in de wijnen, zelden teveel alcohol en een (fors) aantal wijnen die ik dadelijk in mijn kelder zou willen. Ik ben nog meer overtuigd dan voordien: dit is echt een topregio!
Proefde je iets van Vallana?
Nope, geen Vallana, Nervi, Le Piane of Sperino, maar wel Antoniolo, Guardasole, Carlone, Antoniotti, Ioppa, Travaglini, Pianelle, C&G,...
En een fors aantal producenten die ik niet kende maar die wel soms heel mooie wijnen toonden.
Ja, ik wéét dat Valtellina niet in Piëmonte ligt, misschien moeten we de titel van deze discussie maar veranderen naar iets als "Nebbiolo uit de Alpen" of zoiets.
Enfin, op vakantie alweer een paar wijnen uit de Valtellina gedronken en ze allemaal goedgekeurd...
Dat waren een uitstekende Nino Negri Inferno 2021 en hun ook niet te versmaden Sassella 2020, maar de top was deze:
[
attachment=6997]
En zeker ook deze van een mij nog onbekende producent, gedronken op restaurant:
[
attachment=6998]
Voor Nebbiolo zijn dit nog jonge wijnen, maar reeds o zo mooi met heerlijk (rood) fruit, fijn genuanceerd, halfvol maar ideale verhouding volume / structuur, wat wil je nog meer? Deze gaan zonder twijfel allebei zeer mooi en lang ouderen, meer nuances ontwikkelen misschien, maar ik val voor deze jeugdige charme.
(07-09-2024 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Ja, ik wéét dat Valtellina niet in Piëmonte ligt, misschien moeten we de titel van deze discussie maar veranderen naar iets als "Nebbiolo uit de Alpen" of zoiets.
Enfin, op vakantie alweer een paar wijnen uit de Valtellina gedronken en ze allemaal goedgekeurd...
Dat waren een uitstekende Nino Negri Inferno 2021 en hun ook niet te versmaden Sassella 2020, maar de top was deze:
En zeker ook deze van een mij nog onbekende producent, gedronken op restaurant:
Voor Nebbiolo zijn dit nog jonge wijnen, maar reeds o zo mooi met heerlijk (rood) fruit, fijn genuanceerd, halfvol maar ideale verhouding volume / structuur, wat wil je nog meer? Deze gaan zonder twijfel allebei zeer mooi en lang ouderen, meer nuances ontwikkelen misschien, maar ik val voor deze jeugdige charme.
Ik ben deze zomer bij Sandro Fay geweest, topwijnen! Heel het gamma. Nebbiolo naar mijn bek.
(08-09-2024 10:13 PM)Olivier schreef: [ -> ] (07-09-2024 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Ja, ik wéét dat Valtellina niet in Piëmonte ligt, misschien moeten we de titel van deze discussie maar veranderen naar iets als "Nebbiolo uit de Alpen" of zoiets.
Enfin, op vakantie alweer een paar wijnen uit de Valtellina gedronken en ze allemaal goedgekeurd...
Dat waren een uitstekende Nino Negri Inferno 2021 en hun ook niet te versmaden Sassella 2020, maar de top was deze:
En zeker ook deze van een mij nog onbekende producent, gedronken op restaurant:
Voor Nebbiolo zijn dit nog jonge wijnen, maar reeds o zo mooi met heerlijk (rood) fruit, fijn genuanceerd, halfvol maar ideale verhouding volume / structuur, wat wil je nog meer? Deze gaan zonder twijfel allebei zeer mooi en lang ouderen, meer nuances ontwikkelen misschien, maar ik val voor deze jeugdige charme.
Ik ben deze zomer bij Sandro Fay geweest, topwijnen! Heel het gamma. Nebbiolo naar mijn bek.