05-11-2018, 12:42 PM
Lang naar uitgekeken, 3 daagjes Loire. Dat betekent eten, drinken en de vorige 2 vaak herhalen
Vrijdagmorgen vertrokken om 6u richting Tours, om daar eerst een hapje te gaan eten in L'Idée Hall. Reserveren gewenst, maar zeker de moeite waard. Eerst een stuk foie gras en daarna superlekkere tonijn.
Dan vertrokken richting Huet. Veel restjes uit de fles. Alles in sec was 2017. De Haut lieu was een mooie starter, maar de Le Mont sprong er over. En toen we vroegen om de Clos de Bourg sec te mogen proeven, bleek dit niet te gaan. Allé, dan voorstellen om een fles te openen en daarna te kopen voor later op de dag uit te drinken. Hij rolde eens met zijn ogen en ging ze dan zoeken. Wel mooie wijn, vettiger dan de Le mont. Een mooi verschil in terroir wel. Le Mont is silex, Bourg is kalk.
Bij de bestelling moesten we dan toch niet de geopende fles betalen (kregen ze dan ook niet mee natuurlijk). De zoete wijnen waren goed, maar bv. de 1995 Le Mont mouilleux miste in de afdronk het nodige zuur.
Dan richting Saumur, waar we onze B&B hadden (Casa Nova, aanrader). Vooraleer in te checken, gingen we eerst nog proeven bij Clotilde Legrand. 1 saumur blanc en 4 rouges. De blanc was belachelijk goedkoop voor de kwaliteit: 6€. De rode terrages (7€) en Chaintree (9€, 3 jaar vat) waren allen 2011 en super PQ. Net wat ik zocht, maar veel goedkoper. De Rogelins 2009 en 2011 vond ik te tanninerijk, te hard voor die leeftijd. Dan ook niet gekocht aan 17€.
Volgende dag richting Sancerre. Gitton had niet geantwoord op mijn mail of telefoon. Julien Raimbault wel: zeer degelijke instapper met wat gekonfijte ananas. Fijnere volgende cuvée. De rode wijnen waren ook in orde, redelijk geconcentreerd en toch zonder finesseverlies.
Nog tijd over, bij Gitton aan de deur nog eens geprobeerd, maar rolluiken waren toe. Dan gebeld naar o.a. Roger Neveu: binnen 10 minuutjes? ok, maar niet later hé; Madameke komt daar aan, super vriendelijk, super trots op haar zaak. Niets is haar teveel, flessen worden ontkurkt, en maar ratelen... Maar in het glas zat wat er moest in zitten: Top-Sancerre, zowel in rood, rosé als in wit!
En alles lag er spik en span bij!
Straks verder verslag...
Vrijdagmorgen vertrokken om 6u richting Tours, om daar eerst een hapje te gaan eten in L'Idée Hall. Reserveren gewenst, maar zeker de moeite waard. Eerst een stuk foie gras en daarna superlekkere tonijn.
Dan vertrokken richting Huet. Veel restjes uit de fles. Alles in sec was 2017. De Haut lieu was een mooie starter, maar de Le Mont sprong er over. En toen we vroegen om de Clos de Bourg sec te mogen proeven, bleek dit niet te gaan. Allé, dan voorstellen om een fles te openen en daarna te kopen voor later op de dag uit te drinken. Hij rolde eens met zijn ogen en ging ze dan zoeken. Wel mooie wijn, vettiger dan de Le mont. Een mooi verschil in terroir wel. Le Mont is silex, Bourg is kalk.
Bij de bestelling moesten we dan toch niet de geopende fles betalen (kregen ze dan ook niet mee natuurlijk). De zoete wijnen waren goed, maar bv. de 1995 Le Mont mouilleux miste in de afdronk het nodige zuur.
Dan richting Saumur, waar we onze B&B hadden (Casa Nova, aanrader). Vooraleer in te checken, gingen we eerst nog proeven bij Clotilde Legrand. 1 saumur blanc en 4 rouges. De blanc was belachelijk goedkoop voor de kwaliteit: 6€. De rode terrages (7€) en Chaintree (9€, 3 jaar vat) waren allen 2011 en super PQ. Net wat ik zocht, maar veel goedkoper. De Rogelins 2009 en 2011 vond ik te tanninerijk, te hard voor die leeftijd. Dan ook niet gekocht aan 17€.
Volgende dag richting Sancerre. Gitton had niet geantwoord op mijn mail of telefoon. Julien Raimbault wel: zeer degelijke instapper met wat gekonfijte ananas. Fijnere volgende cuvée. De rode wijnen waren ook in orde, redelijk geconcentreerd en toch zonder finesseverlies.
Nog tijd over, bij Gitton aan de deur nog eens geprobeerd, maar rolluiken waren toe. Dan gebeld naar o.a. Roger Neveu: binnen 10 minuutjes? ok, maar niet later hé; Madameke komt daar aan, super vriendelijk, super trots op haar zaak. Niets is haar teveel, flessen worden ontkurkt, en maar ratelen... Maar in het glas zat wat er moest in zitten: Top-Sancerre, zowel in rood, rosé als in wit!
En alles lag er spik en span bij!
Straks verder verslag...